icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

0silvia0
28. aug 2014

@vejula tiež som pátrala po tom, po čom pátraš ty a chcela vedieť skutočnú pravdu ako to všetko vlastne je s našimi dušami, egami, životmi po smrti atď. Keby si vedela čo všetko mi prešlo pod rukami, kvantá kníh, kvantá názorov, kvantá teórií...
Ale raz prišiel zlom a všetko toto mi prišlo nepodstatné, už som sa ďalej nepotrebovala ryť v myšlienkach cudzích ľudí, autorov, duchovných učiteľov. Akoby som bola presýtená všetkých teórií. V hlave sa mi zrodila myšlienka, že nie všetko musíme svojimi mozgami a ľudským vnímaním pochopiť a napriek tomu to jednoducho JE. Dosť sa mi týmto uvedomením sa uľavilo, to sa priznávam 🙂

vld
28. aug 2014

@vejula Ale ono to tak skutocne je. Ja viem, ze pre cloveka je to psychicky casto neprijatelne, ale nase "ja" v mozgu, cize sebauvedomovanie, sa skutocne meni. Napr taky novorodenec este nedokaze vnimat svoju vlastnu identitu...jednoducho jeho nervovy system stale dozrieva, vytvaraju sa nove synapsie medzi neuronmi a casom jeho kognitivne schopnosti dozreju. A skutocne musis uznat, ze dospely clovek je uz niekto iny ako ked mal par tyzdnov po narodeni...pre mna je toto prirodzene a nevidim za tym ziadne ine vysvetlenie v podobe dalsich dimenzii...ano, osobnost cloveka ovplyvnuju aj rozne udalosti a pod ich vplyvom moze zacat vnimat veci uplne inak. Ale to by som nepripisoval zmenenemu stavu vedomia, ale jednoducho zmene svetonazoru, pohladu na svet...
Tie mimotelove zazitky...no vies, vsetko co mame, o co sa mozeme opriet, su individualne zazitky ludi. Dokonca, ak sa nemylim, tak boli uz aj rozne uspesne vedecke pokusy o zamerne vyvolanie iluzie mimotel zazitkov u bdelych nezdrogovanych ludi. Skratka, vsetko je to o tom, ze nas mozog nas niekedy dokaze velmi rafinovane oklamat a veda to vie pomerne dobre vysvetlit. Mozog je velmi komplikovany organ a nie vsetko co nam serviruje, je vzdy v sulade s nasimi vonkajsimi "receptormi" 😉
Aj take veci ako deja vu su preukazatelnou iluziou, ktora nie je realna...je to len klam, ktoremu podliehame a pripisujeme mu nadprirodzene vlastnosti.

vejula
28. aug 2014

@lucka_220809 samozrejme že sa nepasujem teraz za nejakého vedatora 😀 😀 aj kvantovej fyzike sa len snažim porozumieť, ved nejedenkrat som tu pisala, že nič z toho čo pišem nepišem ako jedinu možnu pravdu. To v žiadnom pripade. Je to velmi ťažké aj ked som sa snažila čitať (to je ale fakt naročné) ale skôr pozerala dokumenty, tam tiež samotný vedci neodpovedaju, len davaju hypotezy. PReto nejdem ani som nikdy netvrdila, že moja hypoteza je ta správna. Ako píšem samotný vedci, ktorí sa tym zaoberaju celý život su ešte z kvantovej fyziky vcelku rozčarovaný a zladiť fungovanie makro a mikro sveta nieje ani pre nich malinou. Samotná teoria superstrun o ktorej som pisala ma 5 rozličných možností, ktoré sa lišia napríklad počtom dimenzii ako podmienkou ich fungovania. Takže preto je to len teoria, ktorá samozrejme nieje potvrdená. Ak si čitala moje príspevky, napísala som, že na kvantovej teorii ja nedokažem stavať svoje presvedčenie, resp. svoju vieru. Len tolko, že ma snaha pochopiť ju akoby pohla rozmyšlať trochu inak. Samoztný štrbinový experiment nieje tak jednoduché pochopiť, preto nam ju dr Quantum popisal velmi velmi zjednodušene pre nas laikov. 😀 So stankom sa rada o tom porozprávam, i ked je mi jasné, že zrejme to všetko bude len v hypotetickej rovine, kedže pre samotnychvedcov je mikrosvet a jeho zakonitosti ťažkým orieškom 🙂
Ale aj tak mi skus odpovedať stručne čo pre teba znamená duša. To by ma napríklad uprimne zaujimalo. Čo podla teba prežíva po smrti 😉 fyzickej

vejula
28. aug 2014

@vld samozrejme že naše sebauvedomovanie sa časom mení, o tom niet pochýb. Ale predsa nemôžme vylučiť, že niečo v tom mojom ja ostáva po celý život. a možno aj po nom. ano dokazať sa to zrejme zatial nedá. Čo sa týka tych mimotelových zažitkov, chapem, že to môže znieť ako iluzia, ale potom si neviem vysvetliť, ako luda počas mimotelových zažitkov dokazali identifikovať celkom presne a objektívne veci, ktoré sa v prítomnosti ich vedomia diali. Napríklad ma človek oddelený od tela popísať, aké osoby sa nachadzaju v dome XY, čo maju oblečené a o čom sa rozprávaju. A tento človek je po navrate do tela schopný do detailu popísať tieto veci. 😕 to potom asi nemôžme nazvať nejakou haluškou či iluziou.... Alebo?
Jeden taký mimotelový zažitok mi popísala napríklad aj moja mama, ked umierala moja babka. Ona bola doma, babka v nemocnici. NAd ranom bola mama vo velmi zvláštnom stave, ocitla sa v nemocničnej izbe, kde moja babka umierala. Cítila s nou obrovské trapenie, samej sa jej ťažko dýchalo, akoby to všetko prežívala s nou. Po nejakej dobe povedala babke: "Babka, vykašlite sa na tých 500sk čo mate v penaženke a odídte. Nestojí vam za to, držať sa tu kvôli nim, budte slobodná a chodte. V tom momente mama tvrdo zaspala, zobudil ju až zvonček na dverach. Šla otvoriť a za dverami bol môj otec. Spýtal sa mamy, vieš či sa stalo s Babkou? Ona na to: Viem, už je jej lepšie... OTec: No tak to sa mýliš, ona už nežije. MAma mu odpovedala: Ved ja viem, a hovorím ti už jej je lepšie. Potom otec medzi rečou povedal, že jej bol po veci, ktoré mala v nemocnici aj penaženku jej zobral, že v nej mala ešte 500Sk 😕 Dobrá haluz čo? Mama vyprevadzala a pomahala babke prejsť na druhý breh, pretože sama bola tak naviazaná na tu hmotu, na tých smiešnych 500sk, že sa tu držala zubami nechtami.

lucka_220809
28. aug 2014

@vejula no, zial, ja si to neviem velmi konkretne predstavit, asi by som to opisala len ako dalsiu z rozpravok 🙂)) je to pre mna jedna z veci, ktorej presne obrysy asi nemozem chapat...
predstavujem si to tak, ze Boh samotny nie je hmotny. Je Duch. A my sme mu podobni a hoci sme v tele, mame aj Ducha, tak nas Boh vymyslel. Predstavujem si, ze raz po smrti tento moj duch bude "niekde"/"vsade", kde je Boh ako Duch. Ja neviem co je to za priestor, ci je to nejaky pristor, proste determinanty tohto sveta su prilis obmedzujuce a mna velmi netrapi otazka, co je ta dusa/duch zac, ci sa to da chytit a kde "fyzicky" bude. Bude s Bohom tak, ako On Je.
Neviem si predstavit, ake je peklo,ake je nebo... verim len v to,ze "NEBO" je bytie s Panom, je to "doma" pre cloveka, u Toho, kto ho stvoril. Hej, rozpravkovo to znie, to je fakt 😀 Neviem si to predstavit a hocikedy, ked mi je strasne super, tak sa spytam Stana: "myslis, ze aspon takto super bude aj v Nebi?" ... ja si to proste predstavit nemozem vediet 😀 ved si tu zijem ten svoj maly zivot vzdy medzi nejakymi styrmi stenami v nejakom obmedzenom tele. Ale verim,ze Boh Je, a ze ja budem moct takisto BYT, s Nim.

lucka_220809
28. aug 2014

@vejula mna este vlastne zaujima, na zaklade coho ratas s tym predpokladom, ze "nieco po tebe zostava" teda... ze teda vobec nieco/niekto JE vecne mimo tento nas telesny svet a ze po jeho rozpate - tela/ega nieco bude... ?

0silvia0
28. aug 2014

@vejula sorry, že sa trepem do diskusie, ale aj ja dušu vnímam ako kúsok zo stvoriteľa, kúsok, ktorý prebýva v nejakom čase a v nejakom priestore v každom jednom človeku. Okolnosťami a spôsobom života buď tú dušu objavíme a vieme o nej, alebo ju vôbec nevnímame a vnímame len svoju telesnú schránku a žijeme telesný život. Po smrti sa táto časť z nás oddelí od tela a prebýva v nejakom priestore, ktorý je pre ňu vhodný a prospešný. Možno čaká na ďalšiu príležitosť (reinkarnácia) aby sa buď prejavila v nejakom ďalšom tele a ďalšom prostredí časopriestoru, a tým získala ďalší, iný rozmer, alebo potrebuje získať nejaké skúsenosti opäť neprejavená...
ale možno je to možno celkom inak 🙂

vejula
28. aug 2014

@lucka_220809 no ale ja v tom až taký rozdiel nevidím.... Duch, či vedomie 😕 Prečo si ja myslím, že niečo po smrti je? Jaj Luci asi si pamataš, ked som ti pisala po tom, čo som videla dokument o rozhodovaní. A tam ukazovali pokus, kedy v procese rozhodovania boli namerané v mozgu hodnoty potvrdzujuce rozhodnutie skôr ako si samotný človek uvedomil, pre ktoru možnosť sa rozhodol. Hovorím si, no fasa, takže za nas rozhoduje naš mozog. Väčšinou samy seba stotožnujeme s našími rozhodnutiami, a ak by to tak bolo, a mozog je ten, ktorý vygeneruje výsledok rozhodovacieho procesu, tak potom jeho rozpadom končime... Tu by sa vlastne potvrdili slová VLD. Ak ja som moje rozhodnutia moje racio, potom fakt asi skončim. Jedine ak by moje rozhodnutia neurčovali, kto som vlastne ja. Ak by to bolo v niečom inom. PREto som aj začala skumať, kto som vlastne ja. Sama vidím, že moje rozhodnutia su častokrat (možno vždy) výsledkom toho čo som prežila a môjich vrodených predispozicii. Tym padom by som bola skutočne len akýmsi živým produktom môjho mozgu. A netvrdím na 100% že to tak nemôže byť, ale pripadalo by mi to asi velmi chudobné 😅 Koniec koncov, všetko mi akosi poukazuje na to, že nieje všetko tak jednoznačné ako sa javí... Možno aj šialená kvantova teoria mi dava trochu nadej 😀 😀 😀 Ale som si viacmenej istá, že ak niečo vo mne je nesmrtelné, nie je to to, za koho sa pokladame teraz. Práve toto by mi prišlo priliš scifi. A samozrejme nemam presne predstavy toho, čo bude a nedavaju mi zmysel ani vyklady kresťanov. Skôr ako
@0silvia0 píše, tiež vnímam to naše ja ako to Božské čo máme v sebe, čo podla mna objavil JEžiš tu na zemi. To je ten hlavný rozdiel medzi nami, resp medzi mnou a KResťanstvom, že inak vnímame JEžiša. Ani neviem ako to napísať, ale ja si myslím, že to čo v sebe našiel on, by sme mali najsť i my. KDežto kresťania su presvedčený, že to nieje možné, lebo my v sebe nič také Božské ako JEžiš nemame....

vejula
28. aug 2014

@lucka_220809 a priznavam, že zrejme som mierne ovplyvnena i Budhizmom.

lucka_220809
28. aug 2014

@vejula rozumiem, co myslis, uz si mi to predtym na fb. vysvetlovala, a myslim, ze viem, ako to chapes, ze kto si myslis, ze je Jezis.. rozumiem tomu, ked to vysvetlujes, ako to myslis.
Ja verim, ze Jezis je naozaj Bozi Syn. Verim ze je Boh, ze je naozaj Syn Otca, ze Boh sam nas zmieril s nim. Verim tomu takto. Samozrejme ze mam aj ja pochybnosti, uvazujem, nezatvaram si usi pred inymi teoriami. Ale ako som vyssie povedala, nie len ze tomuto , verim, ze z Jeho milosti verim, ze je to tak, ale este aj ako cistu teoriu - svetonazor - sposob fungovania pokladam za tak dobre vymysleny, ze podla neho chcem fungovat aj ak by to cele bola naozaj len rozpravka. Nevidim, k akej inej "pravde" by som sa mohla dopracovat vlastnym usilim ci premyslanim, takze ta poznatelnost skutocnych veci je naozaj vlastne tiez len nerealnym cielom.
Ten zakladny princip mojej viery pre mna odovzdanej Kristom je, ze clovek vo svojej slobode je skratka hriesny. Sam nie je a nikdy nebude schopny bozskej dokonalosti. Kym sa snazi, vzdy zlyha. Dobro (=spasu) si nezasluzi, vzhladom k tomu, aky je, aky kazdy z nas sme. Ten zlomovy bod pre mna je ten, ze Boh to spravil, prikryl nasu nedokonalost, a my sme uz Bozi, v momente, ked sme tomu uverili, sme Jeho deti, mame odpustene.. jedine co je potrebne - prijat ten fakt, ze On spravil vsetko,a my nic, ze Jeho spasa je Jeho milost, nie je priestor na pychu a trhat sa o106, snazit sa zasluzit si "Nebo". Ja som zlyhala, Boh ma prijal. Je to milost, v ktorej je vsetko. Pre mna je to obrovska sloboda. Nevypovedatelna sloboda Jeho velkosti. Je to Jeho laska.

To uz len na margo... kto je Jezis pre mna.
To nepresviedcam, ani nehadam sa 🙂 Len na tomto staviam. A lepsie nic som zatial nepocula,podla tohto zit sa mi paci, hovorim, aj keby to mal byt cele len vymysel, nemam pocit, ze tymto mam co stratit, nic genialnejsie som este nepocula, a nic ine ma este vnutorne tak nemenilo.

vld
28. aug 2014

Damy, dakujem za prijemnu diskusiu. Odteraz sa vsak uz nemozem zapajat do diskusii na fore a nebudem moct reagovat na ziadne prispevky, pocas nasledujucich troch mesiacov... dostal som distanc od admina, lebo som bol zly chlapec v niektorych temach (mozno trochu aj v tejto)...sam zo seba som prekvapeny ako kludne som si tu s vami pokecal, aj ked so svetonazorom niektorych z vas sa ale ze vobec nestotoznujem 😉
No co uz s nami, nenapravitelnymi hriesnikmi? Majte sa zatial fajn 😉

sandy84
28. aug 2014

No neviem o com ste sa tu bavili.ale posledny koment ma tak rozosmial,ze idem precirat voc tu kraci.

mala_hobitka
28. aug 2014

@mima4 ty zijes podla svojho a iny tiez podla svojho, viera v Boha je v srdci a to je dolezite

ak si vo svojom zivote stastna, tak ti zelam aby si stastna aj zostala
avsak su ludia ktory veria v Boha a ziju trochu inak nez ty, tym vsak nie su horsi

lucka_220809
28. aug 2014

@vld ??? 😲 ak na zaklade tejto diskusie tak potom uz ozaj neviem

lucymk
28. aug 2014

@jalucija neviem kde zijes,ale ja zas poznam vela otcov ,ktory do kostola s rodinami chodia.prikladom je aj môj manzel ,ktory nevynecha ani jednu nedelu a sviatok.naopak ja som zas taka,ze ak nestiham s varenim ,tak ak vynecham omsu ,tak svet sa mi neruca

maja22
28. aug 2014

@vejula keď si písala o mimotelových zážitkoch, prišiel mi na um páter Pio. Bola potvrdená jeho bilokácia - čiže sa nachádzal na dvoch rôznych miestach v tom istom čase. Dokázal aj iné veci. Napríklad listy v jazykoch, ktoré nikdy neštudoval. Alebo videl do duše iného človeka. Boli neprajníci, ktorí sa ho snažili vyhlásiť za blázna. Ale ľudia, ktorí ho poznali, tvrdia niečo iné.

gabriela255
28. aug 2014

@mawka asi nemám nič čo by tu už nebolo spomenuté 🙂

mawka
28. aug 2014

@gabriela255 ja to tu uz radsej necitam

gabriela255
28. aug 2014

@mawka a načo... toto je do blba, plne sa stotožnujem s tvojími názormi. A nerada sa doťahujem s luďmi, ktorých argumenty sa opierajú... a ani to nedopíšem, nechce sa mi 😀

mawka
28. aug 2014

@gabriela255 sak prave od nicoho k nicomu. ale sak ako sa hovori, v najlepsom treba prestat... akurat u jednej cinnosti to nerobim 😀

vejula
28. aug 2014

@lucka_220809 to je sranda, cele no. Tebe príde fantazirovanie rozpad ega, pričom mne to nepríde nič tak rozprávkové či nerealne ako výklad Biblie. Fakt viacero veci tam mi príde nepochopitelných. KLEd začnem samotným stvorením sveta, ked bolo Bohu smutnoa stvoril vesmir zem zvieratá ludí a nejakých tych anjelov. Sam ako dobro samo stvoril všetko dobré. Nedokažem si predstaviť akoby stelesnene dobro mohlo stvoriť niečo zlé. A potom zrazu, nevedno odkial, kedže stále bolo okolo samé dobro začal protestovať jeden neposlušný anjel, ktorý začal byť pyšný. Toto je prvá vec, ktorej absolutne nechapem, ako sa len tak z čista jasna zo samého dobra ocitlo zlo, navyše tak koncentrované, že je priam protikladom samého Boha. a TAK ZAčal boj o dušu človeka 😕 neposlušný človek si vybral zlo, neposluchol Boha. Takže zo samotnej lasky a nekonečného dobra tu už mame aj koncentrované zlo v osobe diabla a neposlušných ludí, v ktorých z ničoho nič na popud diabolského hada skrsla pycha. Tak ich Boh vyhnal z rajskej zahrady ženu potrestal pôrodm 😕 😨 (s týmto sa asi nikdy nezmierim - pôrod ako trest) a muž musel krvopotne pracovať na poli (teda zrejme hned rolnícic, a čo zberači a lovci ???) Takto to šlo dalej, človek sa rodil už z princípu hriešny, lebo Adam a Eva pochybili. Nemali chudaci ani na výber(čo vlastne doteraz nemaju) do Raj si už z princípu nemôžu zaslužiť a musia čAKAť kým Boh nepošle na svet svojho syna, ktorý umrie a tým uvolni cestu do Raja tým, ktorí uveria, že ich skutočne vykupil. Takže tak sa aj stalo, prišiel jeho syn, umrel za nas, vykupil nas a my sa dalej rodíme už z princípu zlý a hriešny, raj si z princípu zaslužiť v žiadnom prípade nemôžme, jedine čo v tomto stave môžme urobiť je uveriť, že spasený môžme byť len skrze smrť JEžiša. Tí, ktorí neuveria budu naveky trpieť, lebo neboli schopní tomu uveriť a teda budu doživotne pykať za to, že sa z princípu narodili hriešni a neuverili tomu, že JEžiš ich smrťou vykupil. Nechapem ... A môže sa vôbec človek donutiť aby uveril v srdci niečomu? Podla mna nie. Aj ked počul tento príbeh X krát a proste tomu nedokaže uveriť tak čo.... Bude zatratený na veky vekov, lebo sa bez možnosti výberu narodil hriešny A nedokazal uveriť? Mne to zo žiadnej strany nedava zmysel. Ak zoberiem do uvahy to čo som pisala o rozhodovaní v predchadzajucich príspevkoch (že racionalne rozhodovanie, je koniec koncov funkciou mozgu) tak chudak je odsudený do pekla. A to vlastne všetci, a z môjho pohladu absolutne neopodstatnene. Neviem, cele mi to pripada akési.... neuveritelné. Ja tomu proste nedokažem veriť. Ani v takéhoto Boha, ktorí nas už na tento svet pošle hriešnych s určitými predpokladmi, možnosťami, či nemožnosťami a potom len sleduje čo sa stane, či uveria, či neuveria....i ked je to popredu velmi dobre čitatelné, podla toho, čím človek v sebe disponuje, čo zažije... podla toho sa aj rozhodne... 😒

amanda0405
28. aug 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@vld
škoda ☹ ....v mnohom som s tebou bola zajedno...

vejula
28. aug 2014

@maja22 ja som presvedčená, že takéto zažitky sa vyskytuju i u kresťanov. Aj o patrovi Piovi som počula aj v suvislosti s mimotelovými zažitkami i so stigmami...

vejula
28. aug 2014

@maja22 a nespochybnujem že mnoho kresťanov dokaže rozumom nepochopitelne veci. JEden knaz tu v blizkosti mal schopnosť uzdravovať. Bol tam aj môj brať s obrovskými migrenami a môj bratranec s epilepsiou. Obaja sa uzdravili. MAma mi to opisovala tak, že im len vložil ruky na hlavu a po chvílke mal cele ruky plné mazu... Potom, neviem prečo, mu zakazali liečiť. V priebehu krátkeho času na to ako mu to zakazali umrel na rakovinu 😔 Ja zas tomuto nechapem, prečo napríklad cirkev zakazuje knazom takéto veci. Viem, že chcu všetko najprv preštudovať aby to náhodou nebolo od zlého. ale z môjho pohladu ma cirkev až príliš akusi paranoju, že vo všetkom je diabol.

alexandramaria
28. aug 2014

@vejula ja sa budem opakovať, si veľmi múdra a skvele sa čítaš. Ale...ja nemám pocit,žeby sme mali byť spasení iba preto že sme uverili..Ježiš predsa zomrel za všetkých je jedno v čo veria...
Ja už dlhšiu dobu začínam zastávať názor že vlastne všetci veríme v jedného a toho istého Boha. len niekto si ho nazval Alahom, niekto Jahvem , Hospodinom, Budhom....spája nás viera.
nemyslím si ani že pôrod bol v rámci Biblie myslený ako trest. Trestom je skôr to, že pôrod prebieha v bolestiach.
Vlastne by som ti vedela odporovať v každom bode čo si vyššie uviedla 🙂 ale áno, súhlasím s tým, že výklad Biblie dáva veľký priestor na polemiku a hoci ju mám naštudovanú naozaj veľa, sama občas tápam.. 😎

vejula
28. aug 2014

@alexandramaria 🙂 lucka ale práve uviedla to, že jedine čo k spase potrebujeme je prijať to, že JEžiš nas vykupil, preto som jej to vlastne písala takto.
Čo sa týka pôrodu, pišem to hlavne preto, lebo sa dosť pohybujem v kruhoch žien, ktoré zažili bezbolestný pôrod, niektoré tvrdia, že až orgazmický. Niektore kultury sa vyjadruju o pôrode ako priam o nejakom mystickom zažitku, niečom, krasnom, nie bolestivom a utrpnom.
A čo sa týka toho jedneho Boha s tým s tebou suhlasím, preto som písala aj ten Budhov výrok o tom, ako sa každý drží inej časti slona a každý tvrdí, že práve ta časť, ktorej sa držia je slon. Osobne si myslím, že niekedy ludia urobili z nadherneho učenia niečo, čo už ani trošička nezodpoveda tomu pôvodnemu, preto vznikaju také rozkoly. Čo sa týka Budhizmu, u nich sa mi napríklad velmi pači prístup k iným naboženstvam. Nezatracujju žiadneho človeka, žiadnu vieru ani naboženstvo. Vnímaju všetko ako cestu a nedovolia si posudzovať cestu toho druhého. KDežto vidím, že kresťania všetko, čo nieje kresťanské vnímaju ako produkt diabla... Kamene? - Diabol Joga? - diabol atd a td Neviem citim v tom velký strach a pripisovaNIE všetkému nepoznanému moci diabla. Niekedy ma to až desí. Každopadne, je to už omnoho lepšie ako kedysi v stredoveku, kedy diabla videli aj vo veciach, ktoré cirkev dnes toleruje.
Čo sa týka Biblie, ja by som si dokonca vedela nejakým spôsobom priblížiť aj tie veci, ktorych som pisala, ale viem, že kresťania by to vnímali ako prekrucanie a preto sa do tohto nebudem pušťať. PReto som nenapísala, že Biblia je ako rozprávka, ale skôr jej výklad mi tak niekedy príde.

0silvia0
29. aug 2014

@vejula nezabúdaj, že Biblia bola písaná pred mnohými mnohými rokmi, bola prepisovaná, prekladaná, jazyk, spôsob vyjadrovania, zmýšľanie ľudí kedysi a dnes bolo diametrálne odlišné. Keby niekto písal nejakým nadpozemským štýlom, nikto by tomu nerozumel. Mám pocit, že niektoré vyjadrenia chytáš za slovíčka a veľmi ti záleží na spôsobe vyjadrenia, pritom skús pozerať a vnímať skôr medzi riadkami...
Takto polopatisticky to viac-menej bolo písané preto, aby to bolo zrozumiteľné pre bežný ľud. Ono aj deti sa to v škole na náboženstve učia spôsobom príbehov a vidím, že dnešné deti týmto príbehom ťažko vedia uveriť, ale za príbehom je oveľa viac duchovnej roviny, len ju treba vedieť čítať a porozumieť.
A k tomu vnímaniu diabla v joge, kameňoch atď., je to cesta, ale dlhá a kľukatá, môže ňou človek ísť, ale kresťanstvo sa snaží naviesť človeka tou kratšou, rýchlejšou, Ježišovou cestou. Ale kto ju jednoducho nevie, nechce prijať, má na výber kopu iných ciest, je to slobodná vôľa človeka. Mám kolegyňu, dlhé roky cvičila jogu a dnes je každý deň v kostole. Hovorí, že jednoducho to vidí tak, že si musela prejsť túto dlhú cestu, lebo na tú kratšiu nebola v tej dobe ešte pripravená. Ono ak človek nie je ešte pripravený, darmo mu bude človek vtisovať tú správnu cestu, tlačiť, nástojiť, jednoducho všetko má svoj čas... dnes som sa stretla s výrazom duchovná vznešenosť, veľmi sa mi tento výraz páči 🙂

vejula
29. aug 2014

@0silvia0 ale praveže ja nechytam za slovíčka. IDe o to, že ked si to vysvetlím po svojom, som pre kresťanov za herezistku. O to ide. Ak by som sa znažila ten začiatok nejako po svojom uchopiť, tak to možno vnímam tak, ako sme postupom času, teda evoluciou dochadzali k sebauvedomovaniu... Postupne sme začali budovať vlastné Egá - preto ta pycha, už sme len jednoducho neprijimali, ale rozvojom mozgu a sebauvedomenia sme čoraz viac dbali na vlastnu prezzentaciu. Postupným sebauvedomovaním, sme postupne už vedeli pochopiť rozdiel medzi dobrom a zlom, kedže sme videli nasledky svojho konania a aj sme ich dokazali pochopiť a pripisať reakciu k akcii. TEda podla mna, žiaden objektívny diabol. Ale jednoducho proces budovania Ega, ktoré nam dava určito totožnosť, ktoru v sebe stále viac budujeme, čoraz viac individualistickým spôsobom života (najprv tlupy a postupne už aj členovia rodiny žiju viac menej ako samostatné jednotky budujuce vlastné JA.) Z budovania vlastného Ega vychadza aj ta samotná pýcha. KEd Boh poslal svojho syna, JEžiša Krista, tak podla mna preto, aby ludom ukazal Božsku podstatu, ktoru sme nejako potlačili do uzadia práve prezentaciou niekoho, kto si myslíme že sme, teda práve našho Ega, teda aby nam ukazal cestu čistého ducha, nesputaného našimi iluzornymi predstavami o sebe samych. Ja teda nemam problem ani tak s Bibliou, pretože ako pišeš, chápem, že ju pisali ludia v istej dobe. Ale... KEd to napíšem takto, tak ma kresťania budu vnímať za niečo horšie ako pohanku. LEbo prekrucam Bibliu. LEbo najvyššie cirkevné mozgy to vysvetlili inak a ja si na zaklade svojej pýchy dovolujem vykladať si Bibliu po svojom. Vnímaju to ako nehoraznosť najvyššieho zrna. PReto píšem, čo píšem. Nemyslím si, že tento vyklad vychadza z mojej pýchy, necitim sa byť pyšná za to, že Bibliu vnímam inak ako ostatní,ale viem, že mnoho kresťanov ma práve kvôli tomu tak môže vnímať.
To, že diabla vnímaju ako objektívnu bytosť, ktorá chodí medzi ludmi a pokuša, že ulohou nas všetkých je bojovať proti tejto postavičke. Ak sa niekto od tejto predstavy diabla vzdiali, tak mu kresťania chrstnu do očí, že teraz už nad ním diabol absolutne vyhral, lebo najväčšou vyhrou diabla je, ak presvedčí človeka, že neexistuje a tym padom ho ma už vo svojich drápoch 😖 Proste citim velký strach, resp, fakt budovanie až takého kultu strachu. Osobne sa s týmto nemôžem stotožniť, preto o sebe nemôžem vyhlasiť, že som kresťanka. A zakazovanie Jogy, kamenov, čakier.. to všetko vychadza práve z tohto strachu. Aj ked osobne sama nechapem, čo maju všetci proti kamenom, ked napríklad liečenie bylinkami v pohode schvaluju, uznavaju, že môžu mať blahodarny vplyv na organizmus človeka, ale kamene, ktoré samozrejme tiež nejaku energiu vyžaruju (všetko totiž objektívne energiu vyžaruje) už odmietaju s tým, že pomoc diabol.... A len ten strach a zastrašovanie. Proste s týmto sa nemôžem stotožniť

@alexandramaria a ty mi kludne argumentuj, rada pokecam 🙂

stanulienkat
29. aug 2014

som citala par prispevkov. Asi sa mi sniva 😀

0silvia0
29. aug 2014

@vejula ja sa tiež s niektorými vecami/názormi neviem stotožniť, ale až tak bytostne sa ma to nedotýka ako teba 🙂 Nedá sa skutočne pochopiť všetko a nemôžeme všetci všetko vnímať jednotne. Koľkokrát sa v duchu aj usmejem nad niektorými názormi kňaza, tiež mi hlava kopu vecí neberie a tiež nie som presvedčená, že čo kňaz to sa rovná ten správny postoj a názor. Teraz čítam knihu o jednom svätcovi, ktorý žil nedávno, jeho názory, postoje, myšlienky, neviem sa stotožniť s jeho vnímaním sveta, som príliš ďaleko od takéhoto vnímania, ale prečítam si to a možno raz pochopím 🙂 Vidím na sebe, koľko vecí som pred rokmi nedokázala prijať a pochopiť a dnes som k nim oveľa bližšie. Snažím sa veci nesiliť a keď nerozumiem, nerýpem do toho, počkám, a vysvetlenie príde samo v tej správnej chvíli 🙂