Veriaci verzus neveriaci - výchova detí
Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?
@zuzkat1 takze:
1. viera nie je filozoficky smer a prave tym sa lisi od vselijakych dnes podsuvanych "styloch myslenia". Viera je vztah, vztah s Jezisom Kristom, ktory sa vytvara a buduje.
2. viera sa neda nanutit, ale je mozne dieta k nej viest. Tak ako ty vedies deti k urcitym hodnotam, ktore pvoazujes za spravne..to ci ich prijmu, to uz bude na ich rozhdonuti.
@0silvia0 ja by som Urcite dala dieta na nabozenstvo keby sa tam vyucovali VSETKY nabozenstva...teda zaklady kazdeho z nich a ich historia...
Tak kym je male asi nemas kam dat-to je fakt
@leishmania
@zuzkat1 neviem či by malé deti zvládli a pochopili základy všetkých náboženstiev, obávam sa, že by mali z toho riadny guláš. Je to náročné aj pre dospelého, nielen pre dieťa. Možno by to bolo vhodné v staršom veku, určite vo vyšších ročníkoch druhého stupňa. Preto sa u nás vyučuje na školách náboženstvo majoritnej skupiny obyvateľov.
@zuzkat1 ty vedies deti ucitym smeom tak ako krestania tiez vedu urcitym 🙂
jémine domine, už zase....ja som si myslela že táto téma ľahla popolom, ale nie....nájde sa jedna dušička ktorá má iný názor a päť ďalších ju zvozí ako malé dieťa....
@mima4
to by ma zaujímalo odkiaľ máš právo posudzovať ľudí či je alebo nie je kresťan...
@daniela1983
no konečne jedna rozumná veta od teba....takže tebe keď sa do kostola nechce, tak ideš...lebo musíš...asi aby ťa všetci videli že si tam, to je to hlavné, to je to podstatné... 🙂
@amanda0405 myslím, že práve táto jedna dušička s iným názorom mala potrebu oprášiť túto tému ľahnutú popolom, či? Asi mala nejaký dôvod...
@0silvia0
ja si myslím, že každý si môže povedať svoj názor a postoj....bez toho aby ho vzápätí ironicky okomentovali "pravé kresťanky"... 🙂
@0silvia0 neviem, ci je potrebne zvladat, ci dokonca pochopit vsetky nabozenstva, nabozenstva su tazko pochopitelne, lebo 90% bludov v nich je velmi tazko vysvetlitelne, takze nie je potrebne ist do hlbky, len mat prehladat, comu su ludia schopni verit. Moj syn ma len 6 rokov a uz som mu musela vysvetlit principy niekolkych nabozenstiev aby vedel, ze Boh ma viac podob a kazde nabozenstvo je presvedcene, ze ta jeho predstava je ta prava, kedze jedna iniciativna veduca v tabore, podotykam nie krestanskom tabore, nezabudla pocas tyzdna rozpravat svojim zverencom o tom jej krestanskom Bohu a dieta prislo domov uplne zblbnute a dodnes mi sem tam povie, mami, mala by si ist do kostola + nejake hlasky o Jezisovi, vsemohucom Bohovi atd. Zmanipulovat male dieta je tak lahke ....
Samozrejme, ze som sa na veducu stazovala a predpokladam, ze som nebola jedina, kedze spektrum nabozenstiev tu v Kanade je obrovske a rodicia asi neboli nadseni, ked deti prisli domov s krestanskou ideologiou (to je pre mna asi to navystiznejsie pomenovanie) Osobne mam kamaratov roznych nabozenstiev a to od krestanstva cez hinduizmus, islam az po budhizmus, respektujem ich prave preto, ze ani jeden/jedna mi NIKDY nerozpravaju o tom, ake je ich nabozenstvo uzasne a jedine spravne (I ked si to urcite myslia) a ani mi nenaznacuju, ako som hlboko v prdeli, ked tomu ICH bohu neverim ....
@amanda0405 tak isto aj tie "pravé kresťanky" majú nárok na svoj názor, nie? Ja som v príspevkoch žiadnu iróniu nepostrehla, skôr snahu vysvetliť. Niektoré situácie a názory sa ťažko objektívne posudzujú, ak človek pozná len jednu stránku veci a nemá odžitú alebo vyskúšanú druhú stránku veci. Je jednoduché poľutovať deti, ktoré "musia" chodiť do kostola a kto poľutuje deti, ktorým rodičia neposkytnú žiadny duchovný rozmer života? Toto sú také ťažké témy, že zhrnúť ich do jednej ľutujúcej vety ako urobila @zuzkat1 je jednoducho nedostačujúce...
@amanda0405 ach, jaaaj, no jasne, chodí sa do kostola len pretrčať pred ľudmi aby ju videli, dievča máš ty ale rýchle uzávery ... ak sa nemýlim, Danielka je fararka takže do toho kostola fakt musí aj ak sa jej možno raz za čas práve nechce ... ale to asi aj tebe... či úplne všetky dni v živote si sa do práce nevyslovne tešila?
u nás to bolo opačne - my sme do kostola "museli" chodiť každý deň kvôli (strednej) dcére. Ona mala už ako malé bábätko veľmi rada sv.omšu, takže keď počula zvoniť zvony, hneď vykrikovala "bim-bam!" Nedala sa nijako upokojiť, tak sa manžel väčšinou zľutoval a šiel s ňou do kostola.
Nás nikto nepoľutuje? Ako k tomu prídeme?! 😀
vychova nema s nabozenstvom nic spolocne..ide o to aky priklad davate doma detom a kvoli tomu do kostola fakt chodit nemusi...samozrejme je to kazdeho vec...tu vsetci davaju deti od prveho rocnika na nabozenstvo (tak 90= aby som upresnila)..chodia tam cca tie tri rocniky,potom im daju urobit to prijimanie a vo stvrtom rocniku zrazu prehlasuju na etiku...uz netreba potom??? tak neviem o com to je..len aby malo prijimanie,lebo ved skoro vsetci maju? 😕
No, my fungujeme 😀 ja som katolicka, manzel nepokrsteny, mali sme cirkeny sobas. Nie som zastancom toho behania na kazdu omsu, ale obcas sa mi ziada. Deti su pokrstene jedno ma za sebou pr. sv. prijimanie. Manzel cirkevnym sobasom suhlasil s tym, ze deti budeme vychovavat v krestanskom duchu, takze sa zo zaciatku snazil, pri krste prvej dcery bol, vsetko ostatne ostatne nechal na mna: krsty dalsich dvoch deti a naposledy aj prve sv. prijimanie dcery, nebranil mi, ale nezucastnil sa toho. Nehovorim, ze to niekedy nie je tazke, ale je tazke presvedcit niekoho o niecom, comu neveri cely zivot, zvlast, ked celou cirkvou otriasaju rozne skandaly.. Inak ide aj o povahu, mozno vychovu a ja mozem povedat, ze manzel je jednym z najmoralnejsich ludi, akych poznam, ide o hodnoty, ktore vyznava a vstepuje detom, tym sa z nich stavaju dobry ludia, nie kazdodennym vysedavanim v kostole.
@amanda0405 moja zlata krasna do kostola idem, lebo musim preto, leb som fararka! :D keby som neprisla tak ti ludia by tam sedeli a sedeli a cakali. mozno by si sami zaspievali, asi by sa aj bezomna pomodlili, len akosi by nikto kazen nepredniesol, atd. 😝 😀 😀
poznas ten vtip:
len u nas to nei je po štefanskej zabave, ale napr ked mi dieta place celu noc lebo mu zuby idu 😀 😝
Po Štefanskej zábave budí mama syna:
- Vstávaj do kostola!
- Mama, ja nejdem!
- Len skoro vstávaj, ti hovorím!
- Joj, mne sa nechce, kamaráti nejdú a ja musím?
- Tak ty, synu, musíš, lebo ty si farár!
@amanda0405 :D aby ma vsetci videli....no...pravda...he fakt ze mna tam naozaj vsetci vidia a keby som neprisla kazdy by si to vsimol :D a ja by som si to zase vsimla na vyplatnej paske...to mas tak :D
@amanda0405
a ty mas odkial pravo posudzovat, ci ja posudzujem? 😉
@zuzkat1 na Tvoju otazku, ano, ak sa to dá, tak idem aj ked sa mi nechce (myslím že je to jasné, že človek nemože robiť len to čo sa mu chce- napríklad ani cvičiť sa mi často nechce a ked sa prekonám hned sa inak cítim) .... mám skúsenosť že práve v takých chvíľach ked sa mi ani nechcelo ísť sa mi v kostole dostane útechy a radosti alebo niečo čo som dlho nechapala pochopím ... a niekedy aj nie... Boh jednoducho JE hoden slávy a chvály a to že do toho kostola prídem je z mojej strany to najmenej 🙂
@mima4
mám právo vyjadriť svoj názor k niečomu....ale nemám právo a ani ty nie písať niekomu či je kresťan, či nie je kresťan...
@daniela1983
to je to hlavné pre farára, že....čo je na výplatnej páske a ešte zopár milodar a je to... 😀
@amanda0405 vyjadrenim svojho nazoru sama posudzujes ale ked citam tvoju komunikaciu s inymi ludmi tu, vid prispevok danielke o vyplatnej paske... tak nemam zaujem s tebou komunikovat... pretoze vedies akurat tak jalove reci bez nejakych logickych argumentov... a nechapes slovu "diskusia"...
@daniela1983
no tak keď ty si farárka moja milá, tak sa nečudujem že s tou cirkvou to ide dolu vodou... 🙂 lebo podľa tvojich predchádzajúcich príspevkov aj z iných tém mi je jasné že ti chýba pár základných cností ...láska k blížnemu, pokora a pochopenie iných...

@daniela1983
- Vstávaj, Romanko, musíš ísť do školy
- Ale mami, mne sa nechceeee
- Romanko, ale ty musíš, ty si tam učiteľ 🙂