Veriaci verzus neveriaci - výchova detí
Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?
@mima4
výplatnú pásku spomenula prvá pani farárka....a áno, máš úplnú pravdu, diskutovať s niekým kto si nepripustí iný názor ako ten svoj je strata času..
@amanda0405 prečo? ved ak zuzka sama o sebe tvrdí že nie je kresťanka, prečo by to nemohla napísať o nej aj mima? byť kresťan nie je žiadne hodnotenie charakteru, na hodnotenie charakteru máme v slovenčine iné slová- dobrý, čestný, pravdovravný, pokrytecký, fanatický, láskavý a desiatky dalších slov, nepotrebujeme tam zaradiť ešte aj slovo kresťan, na opis charakteru človeka máme slov dosť ... to že je niekto kresťan je jednoducho konštatovanie faktu, že sa človek hlási ku Kristovi bez hodnotenia jeho charakterových vlasností
@molka
vieš čo nechcem rýpať, ale reagujem na tvoj príspevok svojim názorom....nerozumiem dosť dobre tomu, čo má malé bábätko alebo malé dieťa z toho, že je v kostole...aj ja som matka a viem že malé dieťa neobsedí hodinu, nerozumie tomu čo ten kňaz hovorí...
ja som bola v nedeľu na omši a boli tam dve také malé deti, mamy mali s nimi len prácu, vyrušovali, jedno sa dalo plakať, druhé si sadlo na zem....každý sa po nich díval,lebo farárovi nebolo nič rozumieť...
ale dôležité je viesť deti odmalička k viere, chodiť do kostola....to že z toho nič nemajú nie je až také podstatné všakže...
@vvia @molnija1985 vôbec nie je mimo, práveže je úplne v jadre a ja s ním bezvýhradne súhlasím... a teraz ma všetci ukameňujte 😉
@denae bez tej vyzvy ku ukamenovaniu by to nešlo? ono to nie je príliš vtipné, zakiaľ je to v niektorých krajinách sveta bežná realita 😒
http://www.aktuality.sk/clanok/238731/sekanie-r...
Pred niekoľkými dňami šokovala svetové médiá správa z Pakistanu - príbuzní tam ukameňovali na smrť mladú matku dvoch detí. Ako dôvod im poslúžil argument, že držala v ruke mobilný telefón.
@amanda0405 vieš čo? Ja tiež neviem, čo má malé dieťa z omše, ale fakt je, že moja dcéra tam ako malé dieťa vyslovene chcela chodiť. Doma bola veľmi živá, neobsedela chvíľu na mieste, ale v kostole dokázala hodinu vydržať. Aj si trochu pochodila, ale bola ticho, nevyrušovala, všetci sme sa čudovali, že v kostole je to celkom iné dieťa. Poznám prípad, kedy boli rodičia neveriaci, náhodou sa ocitli na omši (asi na svadbe) a odvtedy sa ich dieťa začalo častejšie pýtať do kostola. Stalo sa to u nás v širšej rodine. Matka potom vyslovene musela začať chodiť s dcérou do kostola.
My chodíme s deťmi do kostola od malička, trochu si pochodia alebo občas niečo povedia, ale to nevadí. Ak dieťa príliš vykrikuje a vyrušuje, vtedy je lepšie, ak sa s ním ide von alebo sa manželia rozdelia a jeden je s dieťaťom doma.
celkom nerozumiem,preco sa rodicom "vytyka"vychova v nejakom nabozenstve,prip.filozofii...
ved kazdy z nas rodicov dava dietatu to,co je podla nas to najlepsie...ci uz to robime vedome alebo podvedome-ovplyvnujeme ho od narodenia
ako sa da dieta vychovavat "neutralne"?
myslim,ze neutralnou vychovou sa da vela veci skor pokazit a dietatu vlastne dat vsetko a nic...
skor by som povedala-ak je dieta vo veku,ze je schopne rozoznavat,rozmyslat,filozofovat,porovnavat...ze vtedy je ten spravny cas "rozsirovat obzory"a ponuknut mu dalsie "moznosti"....nebranit mu skusmat a porovnavat a tiez,nezosmiesnovat mu (lebo to prave "nekrestania" robia) trebars aj krestanstvo
takze by som az tak nerypala do "veriacich"...ze svoje dieta znasilnuju...lebo kazdy z nas do urcitej mier svoje deti znasilnujeme svojimi predstavami...
@amanda0405 ty uz ani nepochopis humor a nadsazku, to je skoda. tesi ma ze aspon ty mas mnnoho cnosti, ked uz ja ich udajne nemam 😉
inak a kde maju mamicky tie deti nechat ked idu do kostola?
@amanda0405 btw nemusis mi hovorit pani fararka 😉 , ani ini mi tak nehovoria.
@daniela1983
pozri, ja sa nechcem škriepiť a ťahať za slovíčka...na predchádzajúcej stránke si napísala, že si farárka, teraz píšeš že ti tak nemám hovoriť, mne je úplne fuk ako ťa nazývajú iní...ja nemusím moc ľudí, ktorí sú presvedčení o svojej pravde, o svojej jedinečnosti a múdrosti, ktorí nepripustia iní názor ako ten svoj,....mňa prekvapuje, že my slovenský národ produkujeme na export do zahraničia takých ľudí, čo vedia zarecitovať Bibliu, sú odborníkmi na kresťanstvo a k tomu majú v malíčku pôrodníctvo a kristellerovu metódu....my sa tak trochu "poznáme" aj z iných tém, čítala som niektoré tvoje príspevky...nejdem ťa zosmiešňovať alebo kritizovať, ale napíšem svoj názor, že pre mňa by mal byť farár alebo neviem ako ťa mám nazvať, ale teda ten čo v kostole hlása božie slovo, niekto kto dokáže pochopiť každého....niekto empatický.... veď sa hovorí že Boh miluje každého jedného človiečika....z tvojich príspevkov cítiť výsmech, iróniu....mnohé vety by sa dali napísať miernejšie a ľudskejšie...
maminy a malé deti,no tak to je na dlhšiu debatu....keď niektorá má také dieťa,že vydrží sedieť, tak nech sa páči...nemám nič proti tomu, aj keď stále neviem čo má malé dieťa z omše, keď nechápe obsahu alebo významu slov....tak si pozerá obrázky, ok...ale ja som napísala svoju čerstvú skúsenosť, kde z omše mi utkvela v pamäti táto "kultúrna epocha" no a samozrejme kázeň...ja som malých keď som vedela o tom, že nevydržia, nechala s mužom, alebo pri babke...mám aj kamarátky, alebo susedu, ktorí by tiež radi zaskočili...
@amanda0405 tu ide o to, že veriaci rodičia sú kritizovaní za svoj názor na výchovu a keď sa chcú obhajovať, tak sú zase len kritizovaní, že sa robia najmúdrejší. Ja rešpektujem každého vierovyznanie, naozaj si myslím, že najdôležitejšie je byť dobrým človekom, bez ohľadu na vierovyznanie, ale rovnako by som prosila, aby aj druhí ľudia rešpektovali mňa. Ak chcem vychovávať svoje deti v katolíckom duchu, prečo sa mám neustále obhajovať a počúvať reči o tom, ako svojim deťom ubližujem?
@fra
tak možno som prehliadla, ale nikde som nevidela, že by zuzka1 napísla že nie je kresťanka...ja som z jej príspevkov vyrozumela, že nechá svoje dieťa samé sa rozhodnúť....ja sa s ňou v tomto stotožňujem....
ja si predstavujem pravého kresťana ako človeka, ktorý by mal mať niektoré z tých vlastností, ktoré si napísala, mal by byť dobrý, čestný, pomáhajúci, ...či stačí o sebe vyhlásiť som kresťan, hlásim sa teda ku Kristovi ale popri tom som klamár, podvodník, neverník?...ale ako som napísala, to sú len moje predstavy 🙂 🙂 ja viem, že realita je iná...ja mám vlastné skúsenosti s tými, čo sa bijú do pŕs, akí sú kresťania, katolíci, čo vysedávajú v kostoloch a popri tom žijú nemorálnym životom, klamú, závidia, sú falošní a keby si ich poprosila o pohár vody, tak by ti ho nedali...
@molka
ja som nikde nekritizovala veriacich čo vedú deti k viere...je to predsa každého osobné presvedčenie...len takisto netreba sa navážať do tých, čo nechajú deti aby sa rozhodli...keď pochopia význam slov Boh, viera tak sa sami rozhodnú v čo veriť, akým smerom sa uberať...to že my ich to učíme odmala a vedieme ich k tomu predsa nezaručuje, že v dospelosti budú veriacimi a dobrými kresťanmi...
@amanda0405 nie som krestanka... @mima4 ma pravdu...
Btw dnes som mala moznost pocut nazor "praveho" krestana... Vraj adopcia je zla...kazdy sa ma starat a vlastne deti a nie o cudzie...je udajne hlboko veriaca ta pani...
@terezka1947 neutralna vychova je vychova bez viery? Alebo co? Definuj prosim.
Ja nemam pocit ze tym ze ju neucim verit v daco podla mna neexistujuce ju nejako kazim...takisto ju ucim ze ma byt slusna,skromna,cestna atd.to sa da aj bez viery.ucim ju verit v seba a svoje schopnosti.
@zuzkat1 ja som vobec nereagovala na teba 🙂
pisala som vo vseobecnosti...cely prispevok 😉
@zuzkat1 a neutralna vychova-myslela som tym,ze kazdy rodic nejako svoje dieta formuje-tym svojim smerom vo vsetkom-aj ked chce byt neutralny,vzdy dietatu da z toho "svojho"postoja vela...a az neskor,trebars v puberte,resp.ked uz dieta viac rozmysla,az vtedy sa daju vysvetlovat a aj otvorene spristupnovat vsetky okolite "pravdy"...aj ked sa trebars rodicovi nepacia,aaaale chce svojmu dietatu rozsirit obzory...
nemyslim si,ze clovek,kt.krestan nie je automaticky vychovava svoje dieta zle...to v ziadnom pripade...
@amanda0405 zaujimave ako pozorne citas moje prispevky, dokonca o kristellerovej expresii 😀 😝 , neviem teba zaujima iba tvoje povolanie? alebo mas aj ine oblasti ktorym sa venujes? lebo neviem co je na tom divne ked ze ako pises" viem zarecitovat z Biblie" no tak ked mam z toho statnice tak by snad bolo blbe keby som "zarecitovat" nevedela. a ze sa zaujimam o porodnictvo? no ved to je snad normalna vec ze ked idem rodit, tak si prestudujem co ma caka. co je na tom divne? teologia je moja profesia a zaluba, porodnictvo ma posledny rok a pol velmi intenzivne zaujima. keby som sa vyjadrovala k mode a make upu tak by ta to tak nerozculovalo. ale za to ja nemozem...
@terezka1947 viem ze si nereagovala na mna,len ma zaujala ta neutralna vychova
@daniela1983
vieš tvoje príspevky sa nedajú prehliadnuť, lebo ich je neúrekom a vždy sú zárukou môjho pobavenia... 🙂
.miesto realizácie sa na MK a rozdávania rád vpravo vľavo z preštudovaných literatúr by som ti ako predstaviteľovi cirkvi odporúčala vymeniť tento virtuálny svet za ten skutočný a povenovať sa skutočným ľuďom,ich trápeniam a starostiam...
@amanda0405 ja som na materskej takze sa mozem virtualne a nevirtualne venovat komu chcem 😀
neviem, či ste videli dokument od TErezy Nôtovej.... akože podla mna čista manipulacia 😒
https://www.youtube.com/watch?v=N49H_Q17oYY@vejula no tak to je trosku extrem spolocenstvo zase
@daniela1983 akože to,čo tam robili s tymi deťmi, to už bolo total za hranicou, chudata...A celkovo mi to pripada rovnaký vymel mozgov ako tí šmejdi, ktorí magoria tých dôchodcov na tych rôznych "zajazdoch"...Uplne rovnaka manipulacia 😒

@amanda0405 garantujem ti ze za taky plat by si to robit nechcela a ani studovat by sa ti to 5 rokov . btw milodary nedostavam. 🙂