icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

molnija1985
23. aug 2014

@oktoberka Samozrejme ako ktorí farári, ale naozaj by nemali moc zasahovať do spôsobu výchovy a rodiny a tobôž politiky. To je ako keby Robert Rosenberg išiel na základu školu učiť etiku 🙂 Pamätám si ako sa jeden farár rozkrikoval, že málo rodičov dáva svoje deti na cirkevný gympel, že všetci sú na štátnom medzi pohanmi, že všetky tieto deti sú skazené a nič iné doma nevidia iba násilie sex a podobne...bolo mi z toho nagrc, našťastie ľudia sa z kostola stavali a odchádzali tie mladšie generácie tie staršie tam slepo pritakávali a "amenkovali" no des a hrôza.

jana_eyre
23. aug 2014

@molnija1985 samozrejme nevylucujem, ze problem je jej, len ho predostrela inak.. ja tam ale stale fanatizmus nevidim, nech sa na to pozeram z akejkolvek strany, hoci si sa to snazil uz vysvetlit.. skor zvedavost..

prezradim ti nieco zo zivota ludi - niektori velmi radi riesia problemy druhych.. 😉

oktoberka
23. aug 2014

@maca_p nemyslim si,ze aj par tyzdnove stretka s knazom ovplyvnia nejako rozvodovost,.je to o niecom inom
na jednej strane fararov podcenujeme a vysmievame sa im a na druhej strane ich precenujeme
neviem,aky vyznam ma hadzat vsetkych fararov do jedneho vreca,hadzat a nich vsetku spinu a zodpovednost za vsetko-nechapem
tema je tu o rodine a o tom,ako si poradit s vychovou
je to otazka na rodicov,nie farara a ani nikoho ineho
je to vzdy na rodicoch,ma ich dohode
a aku ulohu ma tu farar a nabozenstvo a jeho prikazania-akekolkvek?????
mozu pomoct,nasmerovat,rozmyslat.
ale stale je to len a len o dohode tych dvoch
a dalej,uz ma nebavi vecne citat aki su vsetci farari pedofili,uchylaci,neschopaci,aki su uplatni,atd,atd,atd.
su a co?akoze ich niekto obhajuje?nie
kazdy normalny clovek uzna nevhodnost ich spravania a aj odsudi ich excesy
ale kazdy normalny clovek vie aj priznat,ze nie vsetci su zli
zaujimave,ze ked sa clovek verejne prizna k tomu,ze veri,je automaticky povazavany za tmara z roku 120
a to z akeho dovodu?na zaklade coho?
nie je horesie byt v zivote taky "lait"clovek,kt.stale len laviruje medzi kadecim a vecne hlada a nenahcadza sa?kritizuje vsetko a do vsetkeho sa fundovane zamiesa,lebo ved je znaly vsetkych veci a stale vo vsetkom IN?akoze nechapem prispevky mnohych
nehnevajte sa,ale prave ti,kt.sa tvarite tak "proti"nabozensky ste najneprijemnejsi a najvacsi fanatici
lebo len vy utocite a rypete do kazdeho
ked sa tu na MK vobec nepozname a dovolime si urazat sa a nevazit si nazor inych,tak ako chceme a zijeme normalny kazdodenny zivot
ved zij a nechaj zit
respekt k nazoru druheho cloveka-aj ked s nim nesuhlasim
a ci je alebo nie je to autorkin problem je uplne jedno
tato tema je problemom mnohych rodin,takze je nanajvys aktualna

maminag
23. aug 2014

aho, mám kamošku, ktorá je veriaca a má neveriaceho muža, dieťa majú tiež veriace, teda pokrstené atď. ..., manžel vo výchove nebráni, dokonca niekedy idú aj spolu do kostola, a je to v pohode....malý má už takmer desať, a do kostola chodí rád...a nikdy ho nenútili, že musíš....

oktoberka
23. aug 2014

@molnija1985 vidis-sam pises ako ktori farari
dufam,ze raz stretnes aspon jedneho farara,o kt.povies-fajn clovek
nie krestan,iba fajn clovek,lebo ver,ze su aj taki 😉
ja ti neberiem tvoj nazor-len mi trochu vadi to "hadzanie do jedneho vreca"
vsetky negativa popisane na fararov beriem,ale zase objektivne sa pozrime aspon sem tam na nejake to pozitivum

daniela1983
23. aug 2014

ani mna nebavi citat aki su farari uchylaci a pedofili,,...ja nie som ani uchylna ani pedofilna, takze tiez ma hadzanie do jedneho vreca irituje
@oktoberka 🙂

oktoberka
23. aug 2014

@daniela1983 mna irituje hlavne to,ze tu neviem o normalnom cloveku,kt.by hriechy fararov obhajovat a ospravedlnoval
ale aj pre nich plati prezumpcia neviny,no ak sa vsak dokaze,ze urobili to,co sa hovori-dala by som prisnejsi trest
lenze casto sa v mediach nafukne bublina a casto ta bublina aj splasne-ale ospravedlnenie nepride a to je smutne
a ak sa nieco potvrdi,tak sa zase vina jedneho hadze automaticky na vsetkych

oktoberka
23. aug 2014

@molnija1985 hm...inak taky R.R. by raz mohol aj tu etiku ucit 😀 mozes vediet? 😉
kazdy clovek ma predsa dostat sancu 😀
a mozno cez jeho skusenosti by ludia jeho slova viac zrali 😀

michele11
23. aug 2014

U nas doma som ja ta neveriaca a moj muz je zo silne nabozensky zalozenej rodiny. Je veriaci, ale ma k viere velmi laxny pristup, co mi aj vyhovuje. Jediny, kto taha nasu malu do kostola, je svokra, ale nastastie sme tam len zriedkavo, tak na to nema vela prilezitosti. My sme s muzom dohodnuti od zaciatku na tom, ze nechceme na deti tlacit a nutit ich, ale verim, ze svojim prikladom uz od malicka ovplyvnujem aj dcerku a vediem ju k tomu, aby pochopila a prijala moje videnie sveta. Nechapem vsak jednu vec, ako to, ze si ludia nevydiskutuju taketo vazne veci este pred svadbou resp. zalozenim rodiny? Chapem, ked sa stretnu dvaja ateisti, tak im to ani nepridu na um, podobne dvaja veriaci zase vedia, ze do toho kostola proste chodit budu, ale ti, ktori na to nemaju rovnaky nazor, by si mali stanovit, ako budu pristupovat k vychove deti a pod. Inak vznikaju zbytocne spory a konci to rozvodom. A inak, sokovalo ma, ako ste tu poniektore napisali, ze vy ako veriace by ste si nikdy nevzali ateistu, no to je teda tolerancia... ak je mi raz niekto sympaticky a citim sa s nim dobre, viem sa dohodnut na buducom fungovani nasej rodiny, tak by mi bolo jedno, ci je veriaci alebo nie je. Neplati to snad len v pripade bigotne veriaceho a zaryteho ateistu, tam ozaj nie je velmi kam ustupovat.

horana
23. aug 2014

@galaxy "Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí." - moze tym ze ukaze svoju toleranciu. Teoreticky poznaju mnohi ateisti vela faktov ohladne viery, takze ked ma ochotu a snahu, moze teoreticky aj pomahat. Kazdy co i len trochu informovany dospely vie zakladne veci ohladne krestanstva, taktiez moze citat z Biblie atd. Mnoho ludi nie su veriaci ale maju radi pribehy z nej, aj keby to brali ako "rozpravky" ci "myty". Napriek tomu svoj odlisny nazor tajit namusi. Ide o to ci to tej zene tak staci, alebo ci bude vyzadovat stale viac, ci jej casom nebude vadit ze partner svoj iny nazor prejavi aj popri tej podpore jej smeru. To by si mala ona zvazit, a s tym aj ocakavnie od ich vzajomneho zvazku a zivota ako takeho.

A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? No to prave suvisi s tym ze nemusi tajit svoj inyp ohlad na svet, ktory predostrie ako iny, ale rovnako existujuci vo svete. Deti aj tak uvidia ze okolo nich aj ine typy ludi. Tato nechodi do kostola lebo ma iny nazor na fungovanie sveta a toho podstatneho v zivote. Nie je clenom cikrvi, tak preto. Tak ako v dvojjazycnej rodine jeden rodic moze rozrpavat jednym jazykom a druhy druhy, tak aj ked su respektujuce sa svetonazory, mozu koexistovat vedla seba.

Fungovat to moze, ked obaja najdu kompromis. Ked si obaja rozumeju vo vztahu, v zivote ako takom, nemusi to byt este nutna neprekonatelna prekazka.

bees
23. aug 2014

@molnija1985 katolicki knazi nie su jedinymi fararmi v cirkvi. tych ale az tak vela nepoznam. osobne poznam vela fararov v ev. denominaciach a su vselijaki. ako vsetci ludia. kazdy robi chyby, aj rodicia ked svoje dieta vychovavaju, chcu mu len to najlepsie, no sami nie su neomylni. poznam deti ev. fararov slusne vychovane, horsie vychovane, drze, zbozne a tiez zavisle od alkoholu... za vela veci farar nemoze, ci ako fyzicky rodic alebo duchovny. mohol by byt farar neviem ako skuseny, stale ostava na ludoch ako sa rozhodnu, ako budu zit... no urcite kazdemu (zodpovednemu) ide o dobro svojich "deti." ...a k teme. poznam pary, kde je jeden neveriaci, no nebrania detom, aby navstevovali kostol, ani aby chodili na nabozenstvo. pozeraju na to tak, ze k zlemu im to v zivote urcite nebude

evina57
23. aug 2014

Niektoré ste tu písali o tom, že sa mali pred svadbou a deťmi o tom porozprávať..hmmm 😒
Aj ja som sa s priateľom rozprávala o budúcnosti a prítomnosť je úúúplne iná.

Ja som neveriaca, priateľ veriaci ale nechodí do kostola. Dieťa nemáme pokrstené pretože človek má podľa nás urobiť takéto rozhodnutie, ak tomu naozaj chápe a nie že rodičia povedia tak budeš tomuto veriť! Ujde tým deťom niečo? Veď pokrstiť sa môžu aj v dospelosti a nie ich tam hodiť, keď ani o sebe nevedia 😠
Viesť ich k viere, ok ale nech sa každé jedno dieťa samé rozhodne.. 🙂

maca_p
23. aug 2014

@daniela1983 bavime sa o katolickej viere, kedze autorka temy je katolicka myslim...
co sa tyka inych vier, tak v pohode, ja anticelibat schvalujem, aspon im nevyraza dekel nespravnym smerom 😉

maca_p
23. aug 2014

@oktoberka hej, zi a nechaj zit a prave tato tema by v tomto duchu nemala ani existovat. 😝
pripadny rozchod na zaklade viery...

oktoberka
23. aug 2014

@maca_p hej,suhalsim,nemala by
ale nezijeme v idealnom svete a vo vakuu a tato tema je a bohuzial aj vzdy bude
a dodam,ze vela je to o ludoch-nie o tom,v co a koho veria ☹
mozme vsetko zvalit na katolikov,aj vsetky problemy sveta,ale bohuzial,az take jednoduche to nie je 😒

katrinka8
23. aug 2014

@gucciok85 - grékokatolícki kňazi sa môžu ženiť 😉

annazozelenehodomu1
23. aug 2014

@molnija1985 Raz pochopíš

koala7
24. aug 2014

Z mojich skusenosti deti prilis totalitnych krestanskych rodicov mozu mat tendenciu odporu k cirkvi v starsom veku, pozvolnejsi pristu alebo priklad jedneho rodica uplne staci na zakladne spoznanie viery. Nemusia byt obaja katolici aby mali spolocne eticke a moralne hodnoty. Jezis nebol krestan, Budha nebol budhista a Mohammad nebol moslim, vsetci boli ucitelia ktori verili v rovnake - v lasku 🙂

gucciok85
24. aug 2014

@katrinka8 ja som myslela na Rimskokatolikov

briketa
24. aug 2014

@galaxy u nas ja som neveriaca, manzel veriaci (nie katolik ani RK). My dvaja fungujeme uplne normalne, deti do kostola nechodia, ani nie su vedene ku ziadnemu nabozenstvu.

bosoriak
24. aug 2014

@galaxy Mam susedu, ktora je veriaca, manzel ateista a funguju uplne normalne. Je treba vela tolerancie na oboch stranach, najma nikto nikoho nenuti a nepresviedca. Mama jej ukazuje, comu veri ona, otec vravi comu veri on a obaja sa zhoduju, ze dieta sa rozhodne same. Ak chce ist do kostola s mamou, tak ide, ak nechce, ostane doma s otcom.

Ako vravim, vsetko sa da. Ani obaja rovnako nabozensky/ateisticky zalozeni rodicia predsa nemaju rovnake nazory na vsetko. Je len dobre, ak dieta vidi, ze aj ludia s rozdielnymi nazormi sa vedia dohodnut.

daniela1983
24. aug 2014

@koala7 krestanstvo predsa nie je len o etickych hodnotach... hlavna pointa je ina. a povedat ze Jezis, Budha a mohamed verili v to iste je dost skreslene...

mala_hobitka
24. aug 2014

Odkedy sa katolicizmus stal zakladom stastnej rodiny???? Rodina je laske, pochopeni, tolerancii a kompromisoch. Priatel je katolik. Ja v Boha verím ale nepatrim ziadnej cirkvi. Fungujeme spolu uz par rokov a viera pre nas nebola nikdy dovodom na hadku a to najmä pre to, ze tolerujeme vzajomny postoj. A tiež zauradovala skutocnost ze priatel nie je z tych, ktori by potrebovali chodit kazdu nedelu do kostola - logicky "Boh je vsade, da sa nim rozpravat aj osamote v lese"

mima4
24. aug 2014

@mala_hobitka
no pokial je tvoj priatel veriaci, tak urcite ste nemali este pohlavny styk. Ako to teda ty beres, ze cakate do manzelstva?

daniela1983
24. aug 2014

@mima4
@mala_hobitka nooo to teda aj mna zaujima aka vysoka miera tolerancie je u teba v tomto 😀

terezka1947
24. aug 2014

@mima4 😀 😀 😀

mala_hobitka
24. aug 2014

@daniela1983
@mima4
ako som spomenula moj priatel je katolik ale nie fanatik co si mysli ze pocuvat ine radio ako lumen je hriech, hej? :D
mat vedla seba chlapa, co na mna na privitanie mava krucifixom tak utekam
inak, poznam zo svojho okolia viacero parov, co spolu zdielaju katolicku vieru sposobom ze do kostola predsa musia ist a toto dodrziavaju a tamto dodrziavaju a podobne a viem od neznejsich poloviciek tychto parov ze spolu spavaju kazdy iny par 😉

mima4
24. aug 2014

@mala_hobitka
ja som sa ta jasne pytala, ako ty sa vyrovnavas s tym, ze cakate do manzelstva?

Pre krestana (rozumej clovek, ktory nasleduje Krista) je podla Bozieho Slova sexualita vecou manzelstva. Nehovorim o ludoch, co maju neviem kde napisane "katolik" a podobne... hovorim teraz o krestanoch, ktori miluju Jezisa, ziju podla Neho, ziju podla Bozieho slova. Tato tema cela je o vztahu krestana a ateistu, nie vztahu človeka, ktoreho v detstve pokrstili, sem tam ide do kostola a povie "som katolik" a ateistu.

mala_hobitka
24. aug 2014

@mima4 Kristus mal Magdalenu - ako svoju druzku. Prve oficialne manzelstva boli zapisane na zaklade zmluvy ci kupy nevesty az neskor ked sa cirkev dostala blizsie k moci urobila z manzelstva sviatost. Dlhe roky pred vznikom cirkvi ludia spolu zili, milovali sa a spolu prekonavali strasti zivota - spolu ako manzelia ale bez papierov a pozehnania lebo v tej dobe cosi take neexistovalo. Chces povedat ze vsetci tito ludia su hriesny lebo spolu zili v hriechu podla neskorsich zakonov?

a myslim ze som sa k tvojej otazke vyjadrila jasne ale poviem ti to inak : Moj partner je mojim muzom (muzom nie manzelom) po duchovnej aj kazdej inej stranke. Nas vztah je zalozeny laske. Mozno nemame papier alebo pozehnanie knazom ale je to omnoho hodnotnejsi vztah ako tie v historii ktore sice mali pozehnanie ale boli zalozene na kupe a predaji neviest, dohod medzi rodicmi buducich novomanzelov ci inych zistnych dovodov hoci mali sex az po svatbe - trebars preto ze sa pred svatbou ani nepoznali.

terezka1947
24. aug 2014

@mala_hobitka nechcem sa k tomu,co si napisala velmi vyjadrovat,ale len na upresnenie

u katolikov si manzelstvo "vysluhuju"dvaja-muz zene a zena muzovi-slubuju vernost pred Bohom jeden druhemu-knaz je tam iba ako svedok ich vzajomneho slubu-manzelstvo je u katolikov jednou zo sviatosti,preto sa "berie"vazne a Cirkev si ju umelo nevytvorila na ovladanie sirokej verejnosti,ale manzelstvo ustaovil Kristus
ano,veriaci clovek berie aj "spoluzitie"pred manzelstvom vazne,takze sa pripravuje na manzelstvo inym,nez intimnym sposobom-je to tazke,ale da sa to zvladnut 😀
to,kto a ako je a nie je hriesny,kto ma kedy aky hriech,nema....za svoj zivot je zodpovedny kazdy clovek sam
nemyslim si,ze by mal pravo niekto sudit a odsudzovat toho druheho,ale zase ak veriaci beru vazne svoj zivot(nie,nemusi to byt fanatizmus)nemyslim ,ze by mali byt na posmech,nemusia byt ani nijako divni a dokonca mozu mat aj pekne manzelstva a rodiny