Vianoce doma verzus Vianoce u svokry
Ahojte mamičky. Ako by ste sa rozhodli na mojom mieste? 16.12. mám termín, takže bábo môže prísť na svet skôr, alebo neskôr. Ide o to, že na Vianoce bude v dome novorodenec. S manželom som sa rozprávala o tom, že by bolo fajn urobiť si konečne sviatky ako rodina. Máme doma už jedno dieťatko a odkedy sme svoji, čo je už 5 rokov, tak stále chodíme niekam na Vianoce. Striedame sa. Buď k našim do Rakúska, alebo k jeho rodičom tu v dedine. Minulý rok sme boli na sviatky s jeho rodinou, takže teraz by sme mali ísť k našim, ale s pár dňovým novorodencom cestovať nechcem. Preto sa toho hneď chytila manželova mamka a navrhuje, aby sme šli k nim. Jej argumenty sú, že nemusím nič chystať, všetko bude navarené, napečené atď. Moje argumenty, že ja pečiem rada a zvládnem to predsa aj pri bábätku a nechcem, aby mal malý hneď kontakt s veľkým množstvom ľudí. U svokry sa stretáva veľká rodina. Občas aj cudzí. Kamaráti, čo sa vrátili zo zahraničia a pod. Teraz sa už do toho pustila aj švagriná, že predsa musíme prísť. Veď sme neboli na Veľkú Noc. Pritom je to ozaj rodina v tej istej dedine. Vidíme sa takmer dennodenne.
Urcite doma, ved babo bude mat par dni. Nejako neviem pochopit, ci ludia, ktori trvaju na tom, aby matka s pardnovym novorodencom prisla na navstevu, maju len kratkodobe pomatenie mysle alebo nemaju ziadnu sebareflexiu...
Ak mas termin 16.12., moze sa kludne stat, ze budes rodit aj par dni po termine. Trepat sa takmer hned po prichode z porodnice niekam inam a nie domov, to si neviem ani predstavit. Ja som bola tyzden po porode absolutne nepouzitelna do zivota, sedela som na posteli a plakala takmer vzdy, ked zaplakalo dieta (hormony + ubolene telo). Keby som do toho mala byt v nejakom cudzom prostredi a pocuvat cely cas dobre mienene rady od svokry, asi by som sa zosypala uplne.
Ostala by som urcite doma v klude s detmi a manzelom. Odkedy sme sa s muzom vzali (to sme este nemali deti) mame vianoce doma spolu a rodinu navstevujeme nasledujuce dni. Na toto nie je spravna alebo nespravna odpoved, urob tak, aby si sa citila prijemne.
Osobne by som nevymyslala a bola by som doma. Nie je pre novorodenca moc dobre, ak hned ako par dnove ma travit cas s velkym mnozstvom ludi. Isto by som bola doma a ved mas muza, tak spolu si vsetko nachystat isto zvladnete
zostaň doma. S novorodencom by som sa určite nikam netrepala, najmä ak tam bude veľa ľudí. Ak sú v jednej dedine, tak môžu prísť na 15 min pozrieť aj oni, a svokra ak ti chce pomôcť, môže z toho navareného/napečeného trochu doniesť.
.. rodina ma byt na stedry den doma ..potom kludne na 1 a 2 sviatok navstivit .. ale v tvojom pripade novorodenec tak to by som nesla ani tie ostatne dni ..ak su ok tak pochopia ...velmi malicke babo ..
Doma a kludne ignorovala Vianoce,ked by mi bolo tazko.
Akože s novorodencom sa niekam trepať????? Môj syn mal na prvé Vianoce mesiac a keby mi niekto povedal, že mám k nemu prísť na Vianoce, aby som si nemusela robiť starosti, tak ho asi niečim ovalim. Jedine by som sa možno do svokrou dohodla, že tam bude muž so starším dieťaťom, ak by som akurát cez vianoce bola v nemocnici.
Ani by mi nenapadlo v najodvaznejsom sne v takomto termine uvazovat nad odchodom mimo domu.
A nie, nie je normalne sa v tvojom pripade kamkolvek trepat ani tehotna pri prenasani a uz vobec s novorodeniatkom a to ani keby tam boli iba 2 svokrovci....zo zdravotnych dovodov, navyse v zime a este v 600 nedeli. Omg, ja by som asertivne slusne odmietla.
Určite doma ani si to neviem predstaviť ísť niekam kde je viac ľudí, a svokricka keď je taká super že nemusis ty variť, piecť nič nech pekne krásne pošle po MM aby máš ty doma kľud 😁😁
@bluka2 toto zeny rodiace na slovensku nedokazu pochopit. vecera par hodin po porode... to je na svk total nonsens...
mne sa maly narodil na konci novembra a chcela som ist s ani nie mesacnym k nasim na svk... lenze vyssia moc a zatvorene hranice sposobili, ze sme boli doma. ked by som vychadzala so svokrou v pohode, tak by som mozno k nim sla na chvilku, ved take male decko len spi a je mu srdecne jedno ci je to v kociari u svokry alebo postielke doma... ak sa ti nechce, tak nechod a budte doma...
@guiseppinka nejde o to že to ,,decko len spí a je mu jedno,, ide o to že to ,,decko,, nemá ziadnu imunitu a čím viac ľudí tým väčšie riziko nákazy plus okrem rodiny ak aj cudzí chodia k nim no ďakujem pekne aby mám doma novorodenca chorého ešte počas sviatkov, súper predstava 🤨
@simik411 svokra byva v tom istom meste ako autorka, teda spat tam nemusia a pochybujem, ze na veceru dojdu cudzi ludia... napr. u nas v rodine nie je zvykom bravat spiaceho novorodenca na ruky a bozkavat a neviem ako obchytkavat... mozno preto mam taky pohlad, ze vychadzam z mojich skusenosti... u mna by bol skor problem s tym, ze ist k svokre 😀 ale autorka sa aj tak musi sama rozhodnut. moze byt uz doma z porodnice, moze este ani nebyt v porodnici... aj tak sa rozhodnut musi sama...
Ja som mala podobnu situaciu, rodila som 10 dni pred vianocami. Zostali sme doma a svokra nam doniesla komplet menu, kedze som sa tazko davala dokopy. Ostatne roky chodime k nim a sme tak vsetci spokojni
Doma, práve pre to pár dnove bábätko. Ak vám chcú pomôcť, nech pošlú kapustnicu, šalát... Neviem aký máte zvyk. Ale ja by som bola rozhodne doma. Ty po pôrode ešte nebudeš celkom fit a tak budete mať svoje pohodlie. Prípadne by som šla k svokrovcom na chvíľku po večery/ na 1.sviatok vianočný. Ďalší dôvod je to množstvo ľudí čo sa tam stretne a každý bude chcieť bábätko nosiť, pozerať atď. Ja som za budovanie imunity a stretávanie sa ale všetko postupne.
My mame rovnaku situaciu..cakame 4.babo a mozno to bude tak, ze na stedry den pridem rovno z porodnice..u nas su kazdy rok Vianoce u nas doma, kedze mame velky dom - pride sestra s detmi a mama..nechcem aby to bolo inak ani tento rok..ale ja na navstevu k nikomu tento rok nepojdem..prvy sviatok zvykneme ist cela rodina k sesternici, ktora ma tiez 4 deti a velky dom..je nas asi 25 ludi - z toho 10 deti..odmalicka sme Vianoce oslavovali v takomto velkom style - vsade darceky, papiere, bordel, vreskot deti, cisty chaos, psychiatria..milujem tento styl Vianoc - ala Sam doma..tento rok tuto velku navstevu vynecham, ale na Stedry den by som nechcela byt iba s manzelom a detmi, ja preferujem minimalne 10 ludi 😉..
Môj synček sa narodil vlani 19.12 a na štedrý deň nás pustili domov. Žiadne návštevy neboli aj keď jednej švagrine sa to nepáčilo. 26. došla moja mamina a brat na 10 minút v rúšku doniesla mi koláče a odišli
Doma. Vy ste rodina, takého cestovanie s dieťaťom už nehrozí. Toto iste som kedysi riešila aj ja. To je tak, keď sa rodicia neustále potrebuju miešať do mladých. Dala som si záväzok, ze ja ako svokra taka nebudem, budem rešpektovať rodiny mojich deti, nebudem sa montovať tam, kde ma netreba. Bohužiaľ, nie všetci rodicia chápu, ze ich “deti” sú už dávno dospelý ľudia s vlastnými starosťami, radosťami a akosi nedokážu prestrihnúť pupočnú šnúru. Zvládli iné matky, zvládneš aj ty. Povedz svokre, ze keď aj ona kedysi zvládla chystať Vianoce s deťmi, zvládneš aj ty. Snáď nevaríš iba 1x do roka na sviatky. Na Vianoce ma byt rodina doma. A potom, nech k Vam prídu na návštevu rodina. Tak, ako sa to robí všade. A ak s tým majú rodicia, svokrovci problém, je to ich problém, nie tvoj. Vy sa zariaďte podľa seba. Ja som už na take svokry generálky, ktoré veľmi potrebuju druhých riadiť alergická.
Je mozny aj scenar, ze babo bude este v brusku alebo ze budes v porodnici s babom alebo budes prave rodit. Ale ak uz budes po porode doma, tak urcite by som s takym malym nikam nesla, ani nimoho nevolala, aj z hladiska tvojho zotavovania sa, z hladiska budovania si imunity, vztahu s babom a rezimu. Bude to krasne, ked si to uzijete vo stvorici, vy ako rodinka. A aj ked to nebude vsetko tip top, podla tradicii a predstav nejakych inych ludi (ale co ich je vlastne do toho?), budu to VASE VIANOCE. Ak mas napomocneho manzela, ktory ti pomoze s pripravami, resp.s detmi, vsetko zvladnete
@katkami123 velmi vystizne si to napisala, v tomto ohlade by som ta chcela za mamu, resp.moj manzel by ta chcel urcite za svokru😅moja mama by bola najradsej, keby sme boli spolu 6x v tyzdni po 4 hodiny a byt spolu kazde a cele sviatky by bol jej splneny sen. Ale tam jej ide o deti, kym sme deti nemali, to tak vobec nebolo
Bola by asi len doma. Ja som sa narodila 13.12 a mamina hovorila, že na prvé návštevy išli so mnou až po novom roku na vianoce prišli len babky pozrieť nachvilu a to bolo teda pekných pár rokov dozadu. Myslim, že sa vianoce dajú zvládnuť aj s takým malým bábätkom, určite niečo aj manžel pomôže. Nemusíš svokre vyhoviet aj keď možno bude urazená ide o vaše pohodlie.
@guiseppinka veď jasné kto ako cíti tak nech robí ja tiež nehovorím čo je nutné a čo nie ale ja by som nešla tak skoro ozaj este možno bude tehotná na Vianoce alebo v pôrodnici rovno 😀 mňa len zaráža ako rodina zvykne tlačiť doslova že veď príďte jasné musíte a takéto reči , myslím že je fakt dosť pochopiteľne že napr s 5 dnovym babom sa človek nebude nikde trepat, žena má čo robiť sama so sebou poriadne prvé dni aspoň ja som mala po sekcii no to je asi iné ale aj tak , čakala by som že svokra posle jedlo a oni dvaja aby dôjdu na chvíľu pozrieť malé k nám a čau 😀😀
@simik411 je to divne, to mas pravdu. u nas som to bola ja, ktora doslova zobronila o navstevy, aby niekto prisiel... aj ked teda ako vravim, maly je koronove baby a to teda boli lockdowny a mali sme zakazy vychadzania... ale v ramci bublin sme sa stretavali s kamosmi (kamoska rodila tesne predo mnou 😀)
Doma, nenechaj sa komandovat.
@mimi3008
Ja som toto riešila so svokrovcami, behali sme, behali, oni ani nevedeli, kde bývame, ešte sa ani dvere neotvorili a svokra ma nevedela ani poriadne pekne privítať, jej prvá veta, keď ma uvidela bola - “no, vy ste ku nám už aj cestu zabudli”… až ma to raz tak vytočilo, ze som jej na tu jej poznámku povedala “no, a vy ju ku nám ani nepoznáte”, tak tá na mna vtedy oči vyočila. Ale rokmi som si uvedomila, že len skúšali, koľko dám. Až som si jedného dňa povedala dosť, mna nikto cez pol Slovenska s malými deťmi preháňať nebude a ešte keď prídem, tak ma bude iba cely čas buzerovat a kritizovať. A už 2,5 roka ma u svokry nebolo. A ju už asi strašne pichalo zo zvedavosti, že nemá co rozoberať, lebo zrazu si aj ona našla cestu k nám a už ju pozná. A tie jej 2 návštevy do roka nejak prežijem. Za 2-3 dni si to tu u nás bez hanby popremiestnuje a prispôsobí ako ma u seba doma, ani sa neopýta a ja len veci poprehadzovane nachádzam. Minule v kuchyni, pozriem na okno, tak si u nás teplomer z domu zobrala a nalepila. Ako niektoré povahy, to je na nezaplatenie,… keď už konečne odidu 😀.
@mimi3008
Vieš, už je na tebe či kvôli svojej premotivovanej mame obetuješ manželstvo a ostaneš sama… s mamou. Lebo ja mat takto svokru doma, tak to na mieste tvojho muža neustojím…. Všetko ma svoje hranice a nechať si aj v dospelom veku komandovať život matkou, no neviem… snáď ty udáš rytmus vasich stretnutí a nie ona. Treba si usta občas otvoriť, kde je to potrebné.
@katkami123 praveze ja to veeelmi obmedzujem a komandovat sa nenecham. Ja som len napisala akoby sa to pacilo mojej mame, realita je vsak velmi daleko od toho. Hranice som stanovila jasne, usta si otvaram poriadne, az ma manzel kroti, ze by som nemusela byt az taka razna😅vacsinou ideme k nim my na navstevu cez vikend cca na hodinku a pol, lebo viem, ze ked idem ja tam, odidem, kedy chcem. Ich vacsinou zavolam 1x v tyzdni na kavu, ked idu z obeda do prace, to vela casu na vysedavanie nemaju, keby mali, asi by neodisli do noci. Musim takto taktizo at, keby nie, moja mama by s nami zila. Aj mala take pokusy, ked sa narodil prvy syn, ale velmi rychlo som to stopla. Len vravim, ze to jej dobiedzanie ide na nervy
Jednoznacne doma!
My sme našťastie toto vianočné pendlovanie raz tam, raz tam zrušili hneď ako sme spolu začali žiť. Lebo toto keď sa zauziva už nieje cesty späť.
Takže 24 mame iba naše vianoce, našu vlastnú kombináciu zvykov, náš recept na kapustnicu a žiadneho kapra ktorý aj tak nikomu nechutí.
25.-26 pendlujeme po rodine.
A k chystaniu večere, ved ste na to dvaja dospelý! To dáte ľavou zadnou. Kapustnica (ci hribova polievka) aj šalát sú aj tak chutnejšie na druhý deň.
Každopádne keď máš termin 16.12. Kľudne môžeš sviatkovat aj v pôrodnici 🙂

@bluka2 a keď niekto nekoji ? A keď ideš v metre, MHD tak tam sa nik tvojho dieťaťa nechytá, ja som už aj čítala že niekto preniesol herpes na dieťa a ono zomrelo skoro,lebo matka misky herpes nemala (a ani ten vírus v sebe)tak ani imunitu to dieťa n to nemalo.