icon

Vianoce, pečenie, varenie, deti a zhon

metisa
15. dec 2013

Mile zienky, som sama, ktora ma pocit, ze nic nestiha, ktora povazuje pecenie troch druhov kolacov za nezmysel, z ktoreho sa akurat tak pekne pribera? Na internete sa to len hemzi samymi nezdravymi dobrotami, ale ja skutocne nechcem doma zavadzat takuto tradiciu, ze sa budeme obzierat cukrom :/
Generacia nasich rodicov akoby to nevedela pochopit... Nemam rada varenie zlozitytych jedal, ale ne preto, lebo ich neviem urobit, ale preto, lebo vacsina jedla, ktore sa robia dlho a zlozito su aj nezdrave.
Ked vidim, ake sikovne su niektore mamicky a to maju viac deti a ja nestihnem niekedy ani poriadne navarit a uz je vecer, tak zacinam o sebe pochybovat.
Povedzte, ako zvladate vy v toto krasne obdobie?

Strana
z2
haslerka27
15. dec 2013

tak ja upratujem priebezne takze nejaky velky poriadok nemusim robit.piekla som dva druhy medovnickov a vsetky su uz zjedene.neriesim,nestresujem.stastne vianoce budu ak budeme zdravi a spolu si vravim.

zita19
15. dec 2013

Absolutne v pohode to zvladam. Uz roky. Zvladala som aj ked boli deti malicke a na Stesry den sa chodilo do roboty. Vsak poriadok sa da spravit dopredu, okna sa daju umyt v oktobri a do Vianoc sa s nimi uz nic nekona. Napiest sa da tyzden dopredu, nakupit tak aby sa den pred Vianocami slo len pre pecivo a ovocie.
Uz roky rokuce mam na obed navarene vsetko. Deti najprv ozdobia strom (zdobili ho s tatom este ako malicke) poutiera sa prach v obyvacke, povysava a obyvacka je pripravena. Medzicasom sa vari kapustnica, dorobi sa salat (zamiaky a zeleninu varim den dopredu). Pred vecerou sa uz len spravi ryba. Zvycajne peceny losos v rure a aj ten je uz nachystany doobeda.
My najneskor o jednej sedime vsetci pred telkou a uzivame si spolu. O piatej sa supne ryba do rury, prestrie sa stol. Zvycajne o siestej vecera, potom spolu poupratujeme kuchynu a idu sa rozdelovat darceky.
Moja babka mi raz davno povedala, ked som sa stazovala, ze nestiham jednu krasnu vetu: Vianoce nechodia s rohami a tvoje okna ich vobec nezaujimaju. Podla toho sa riadim. Co stiham stiham, co nie, tak nebudem sa vesat kvoli tomu. A samozrejme zapajam celu rodinu bez ohladu na pohlavie a vek.

monika15
15. dec 2013

@metisa
zvladnes to tak ked sa budes riadit Srdcom a nie tym ze si nieco musim dokazat lebo suseda a zeny na MK... bla bla bla....
Milujem vianoce ale zienky akoze RELAX>>> KLUD>>> kuscok sa tu uz prehana.... zabuda sa na zmysel vianoc....

vendulka80
15. dec 2013

Ja bojkotujem vsetky obchodne centra, doslova sa mi protivia vianocne reklamy, vsetky tzv. akcie a ked vidim, co sa deje v obchodoch, mam pocit, ze ludia asi cely rok nejedia.
U nas vzdy bolo na Vianoce 10 druhov kolacov, mali sme z toho len nervy a bordel a vtedy som sa zapovedala, ze ked sa vydam, spravim to inak.
Ovocie papame cely rok, peciem aj 3x do tyzna, varim tiez, upratujem priebezne, kupime si co potrebujeme atd.
Cize zoberieme sa niekde von na prechádzku, na kavu, do cukrarne, poobdivujeme vianocnu vyzdobu, vecer doma zapalim lampasiky a pohoda.
Kedze cez sviatky pracujem, urcite nebudem robit stresy extra vypekanim a lietanim po obchodoch. Ja si musim uzit predsviatocny cas a tiez aj sviatky, pretoze v praci mam stresu dost ☹

metisa
autor
16. dec 2013

@zuzkat1 jj, uz som ich skusala, su fakt super 🙂 podla mna, aj podla muza...jej tiez nezaskodi zjest nieco, kde nieje min. 250 g margarinu

metisa
autor
16. dec 2013

inak, dakujem za reakcie a prajem pekne sviatky 😉

zuzkat1
16. dec 2013

@metisa zas ale ten margarin idu do celej davky tak ked sh date par kuskov tak to nikomu neuskodi😉

bosoriak
16. dec 2013

@metisa Ja to zvladam nasledovne: Upeciem maximalne medovniky, pretoze to dokazu robit aj decka a bavi ich to a mne sa paci ta vona. Uvarim kapustnicu. 23.12. povysavam a poutieram zeme. A to je vsetko. My si uzivame, ze sme spolu konecne dlhsie,nez na vikend, chodime von, pozerame rozpravky, citame si, hrame sa.
Ako preco vypekas, ked nechces? Nerozumiem, aky to ma zmysel. Mne je uplne jedno, co si o mne kto mysli, nemam okna umyte, ani dom cisty ako z sklatulky, ale zato je nam dobre. A ako bonus - nevyhadzujem po Vianociach jedlo do kosa.
🙂
Jo a darceky sme kupili v novembri, kazda dostane 1 (slovom jeden) darcek. Minuly rok dostali asi 6 a z ani jedneho sa poriadne netesili. A vybavene.

valy
16. dec 2013

tiez suhlasim s tym, ze sa netreba stresovat. co stihnes, stihnes, co nie, tak to je jedno. su to sviatky pokoja a nie zhonu 🙂

sakura77
16. dec 2013

no u nas sa pecie zasadne za pomoci mojich "pomocnikov"..cize len take veci,na co sa mozu podielat...vykrajovat,natierat,gebriiit😀 sice to aj tak vyzera ,ale no a co..tak mame čaptave medovniky,no...🙂
upratovanie nechapem doteraz akoze ved bezne,ako vzdy,v ramci moznosti pri dvoch detoch..ziadne neviemake ultraluxovanie..jedine co je navyse je stromcek...kolace co peciem,moc nejedia,ide len o tu radost z toho...
takze ziadne predvianocne stresy u nas nie su.. 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
digysa
16. dec 2013

@metisa Co ja viem, Ja som asi divny tvor.........ale uz to bude pozehnany pocet rokov, co ja POCUVAM alebo CITAM o predvianocnom strese a zhone a za svateho neviem co to je.
Vianoce- moj absolutne najoblubenejsi sviatok zo vsetkych a ja by som si ho kazila zhonom a stresom?

Co som sisi? 😎
Nepocitovala som ziadny tlak,stres, ci zhon ako dieta, ani ako teenagerka, ani ako dospela, ani ako vydata a ani ako mama 2-och deti........ Ja si Vianoce kazdy rok vychutnam plnym duskom, lebo viem, ze AZ v Januari prichadza stres- DANE (neznasam zaciatok roka 😖 )

Piect som zacala minuly rok prvy krat v zivote, toto je moj druhy rok a co sa tyka "zdraveho stravovania", tak pri tom peceni u nas ani nejde o to, ze to jeme, ale ide o rodinnu aktivitu, deti pomahaju, ozdobuju a vacsinu z tych dobrot som aj tak darovala kamaratom a zvysok prinesiem do roboty.....Takze nejake hrozne stravovacie navyky pocas Sviatkov nemame.

Tu su cely mesiac December rozne Vianocne party a ludia sa schadzaju uz pred Vianocami a cez vikend oslavuju "vianocne sviatky" dopredu, lebo Vianoce su vyhradene pre rodinu, tak tie male party sa robia este pred Stedrym Vecerom.
Vcera sme mali malu party u nas- ziadny zhon, kazdy nieco doniesol, vsetci mi v kuchyni pomahali, jeden krajal zemiak, dalsi pripravoval salat, dalsi lial vino......decka behali po dvore, hrali sa so svetlami....proste tu sa to nerobi tak, ze hostitel robi vsetko sam a kazdy pozvany sedi na riti....kolektivna praca+ kolektivna zabava= pohoda, klidek, uvolnena atmosfera

A Stedry Vecer prebieha tak, ako u kazdeho......varime, varime, nahodime sa na rodinne foto, sadneme ku stolu, dobre sa najeme a utekaaaaame ku stromceku (alebo si nalejeme vino a vyvalime sa pred telku)

O akom zhone a strese tu prosim vas pisete? 🙂

miskap2111
16. dec 2013

@metisa ja to vnímam presne tak, ako @digysa. Mám 45 rokov a v živote som sa Vianocami nestresovala, práve naopak, totálne som si ich vždy užívala. Aj s upratovaním, varením a pečením aj 14 druhov pečiva. Vždy si pri tom pustíme vianočné pesničky, moje baby mi pomáhajú s pečením - teda hlavne tá mladšia. Práve dnes som sa s nimi aj o tom rozprávala- žiadny stres sme nikdy nemali, všetko sme si len vychutnávali, aj keď sme pri tom nesedeli pri telke- aktivity spojené s Vianocami pre nás vždy boli symbolické a svojim spôsobom relaxačné. Ja si myslím, že toto všetko je len o nastavení mysle. Zbožňujem Vianočné obdobie. A nech som v kuchyni aj do polnoci, to mi vobec nevadí. Tisíckrát radśej predvianočné "nestíhačky", ako nestǐhať v robote a ťahať až do polnoci. 🙂

maminuska
16. dec 2013

Ja som do nedávna neznášala Vianoce, lebo v prvom manželstve ked som kojila syna tak mi prihorel kapor v trube a môj už teraz exmanžel sa zbalil a išiel k matke a mňa nechal doma s 10 mesačným synom a 5 ročnou postihnutou dcérou, ktorá vtedy bola po mozgovej príhode, teda tiež ako babatko.
Sedela som sama za stolom nad šalátom a kaprom , ktorý bol len trocha tmavší na Štedrý deň !!!.
Dnes ked som znova vydatá a vcelku nám manželstvo dobre klape, tak si ich doslovne užívam a nedovolím nikomu a to ani poriadku a ani zákuskom aby sa mi to pokazilo.

To čo stihnem napiect napečiem , to čo nestihnem kašlem na to . Čast zákuskov mi robí iná mamička , ktorá sa tým už živý , čast si pečiem sama , 21 sa sťahujeme do uplne zrekonštruovaného domu a nenormálne sa teším .

Takže vivat Vianoce, čo bude bude a čo nebude tak sa nezbláznime , hlavne aby som ja , deti a môj manžel posledný krát v pätčlennom zostavení tam boli všetci . Na buduci rok nás už bude o jedného viac. 🙂

jankastubka
16. dec 2013

Ja tiez nechapem ludi, ktori si davaju za ciel 10 druhov zakuskov, po nociach pecu a upratuju, aby vsetko do vianoc stihli. Ja okna neumyvam, kto by to robil v zime. Chcela som piect jeden kolac, ale nakoniec ani ten nebudem, lebo sa chysta napiect manzelova starka, aj ked sme jej vraveli, ze nemusi.
Nakupit sa mi vdaka tomu, ze som na materskej podarilo celkom v pohode, konecne som mala na to cas.
Salat spravim den vopred, a kapustnicu s ryzou na stedry den a mam vystarano.

evakliestikova
16. dec 2013

Tak a my uz sme dochystali, malu nechali dnes v nemocnici.Manzel je s nou.ja doma s malym, uz aj on kasle...

helsinka
16. dec 2013

Ja by som napiekla koláče celej rodine . . . mňa to hrozne baví . . . ale tento rok na to nemám čas 😒

metisa
autor
17. dec 2013

@zuzkat1 neuskodi, ani nepomoze...ach, preco si tolko studujem zdravu vyzivu ... ? :D

kiki68
17. dec 2013

ja tiez rada peciem, to mi vobec neva, da sa piect aj zdrave aj dia aj celozrnnne, bezlepkove,co len clovek chce, skor ide o cas a chut to robit.. 😉
Inak ja mam rada co najmenej stresu,takze ked nestihnem vypulirovat,lebo lietam kdesi po doktoroch,tak sa nebudem natahovat,len aby som bola dokonala gazdinka.
Kapra maju nasi,ti nam ho nosia,moj tu rybu moc nemusi,takze u nas platok lososa na panvicke a fertig. Majonezovy salat nerobim, ja ho nemam rada a vsae po rodine su toho tony...neviem naco toho jedna aj druha mamka aj henta a onaka tetka robia haldy pre celu dedinu na tyzden...
Kapustnicu navari furt niekto iny,takze to tiez nevarim, aj ked viem to robit v pripade,ze by sa k nam nedostala. Hlavne uz som vyrastla zo stresov typu,nemam vianocne darky pre cely okruh za majland prachov...ako nieco pod stromom bude a ostatok pride vtedy ked pridu vypredaje...nepotrebujem kupovat umyvacku riadu a roboticky vysavac za vysoke ceny,pockam na tie dumpingove.
ja mam vianoce rada,ale viac nez darceky ma tesi ta atmosfera, ze je pekny stromcek zasvieteny a ten dom vonia nejakym koacikom, nemusi byt nutne 20 druhov 🙂

matozazzo
17. dec 2013

@metisa Ahoj, peciem zasadne v cukrarni :D uz 5.rok, inak som nestihala... doma len take jemne vykrajovane pecivo kvoli detom. A na Vianoce sme u mamky a ona vari...

ada510
17. dec 2013

@metisa Ahoj som dievča z dediny niektoré veci sa ťažko vysvetľujú našim rodičom a starým rodičom mali iné zvyky a vždy budí mať pravdu a nedá sa budú si stale vravieť svoje AK to že sa má dieťa prikrmovať od 4 mesiacov babka do.mňa už dávno hustila este ked mal malý 3 mesiace že mu mám dať mäso a piskoty:D ale tak racej navarim a napeciem doma ako kupovať tradične jedla možno sú nezdravé no treba ich striedať bohužiaľ slováci nikdy zdravo nejedli ale tučný neboli lebo tvrdo makali no teraz sa to zmenilo no strava ostala tá istá...🙂

zuzkat1
17. dec 2013

@metisa vsak jasne ani nepomoze🙂 len ja vnimam vianoce tak ze nech si kazdy dopraje... Ziadne obzerstvo ale take ze ked mam chut mam si co zobnut... Preto aj tolko druhov robim aby si kazdy nasiel co ma rad. Napr.ja napriek tej hojnosti u nas na vianoce nikdy nepriberiem...max 1kg .. ja vzdy najviac priberiem v lete😀

silvinuska6
17. dec 2013

Neriešila by som len toto obdobie ale tak všeobecne ja neviem ja stiham všetko nechcem sa nikoho dotknut ani hrat nejaku super matku ale ja stihnem navarit popratat postarat sa o maleho mozno je to preto ze mam dobre dieta neplace pri vareni sedi v stolicke stale ho niecim zabavim ja osobne nechapem ako niekto nestiha tieto zakladne veci teraz som u rotca na par dni a ked vidim ako to funguje tu mam 2 ročnu sestru ale je tu neupratane chaos obed sa dovari okolo 3-4 a pritom macocha nesedí vkuse daco robi no ja tomu nerozumiem sama 😀

marthuska
22. dec 2013

@horana ach, nieco mi toto pripomina. Trosku aj ten citovy chlad... Ale hlavne ze bolo doma 5kg pomarancv a 10 druhov kolacikov a moja mama nestihala ani na wc ist, co len varila a piekla a upratovala na vianoce a ja s nou. A moj oco- laazo plaazo paradicka. Ozdobil stromcek a cakal na veceru. Dobre zorganizovane pre oca, ze? Lenze v mojej domacnosti toto nehrozi, mam rovnake ruky ako moj muz, mala ma 4 roky, tiez si vie hracky upratat, pomozepri vesani pradla, postelie postele, a potom pecieme, spolu- hlavne o tom to je, ze pecieme spolu a je to sranda. Okna umyvat? Dievcence moje, ani nahodou. Kym som byvala u nasich, bud ja alebo moja mama sme boli chore na vianoce. Preco? Lebo sme v mrazoch drhli ok a, na dvojposchodovom baraku mi to trvalo veru naozaj dva dni. A teraz? Mame som konecne po 5 rocnom vysvetlovani vysvetlila uspesne, ze okna sa umyvaju v lete, ked je na to cas, klud, nie je prievan a mraz.
Urcite vianoče treba oddelit od toho ostatneho roka, ale ked sa neda, tak sa nezblaznim. Darceky zhanam od septembra priebezne. Nic drahe. Ved ide o moment prekvapenia a radost v ociach- a najma o to, aby sme boli s tymi, ktorych lubime;)) krasne vianoce

daducha
22. dec 2013

No ja teda nestresujem : vacsi nakup- vsetko okrem ovocia,mäsa,zeleniny nakupene zaciatkom decembra.darceky skoro vsetko cez net objednane, co sa nedalo kupene do polky decembra,polovica pobalena,upratujem pravidelne - tak dnes prezlecene periny,umyta kupelna,upratane okrem kuchyne.tam este zajtra bordel narobim 😀 ,okna umyte v oktobri,ani by ma nenapadlo ich v mraze umyvat.Piekla som iba linecke a vanilkove rozky,mamina sa na dôchodku nudi 😀 tak priniesla dalsie 4 druhy ( ja jem sladke minimalne ) a vyhadzovat to nechcem,tam vlastne peciem iba kôli muzovi a detom z jednej davky.Kapustnica salat a rybka je hotova raz dva.dnes som od druhej sedela pri detoch a hrala sa.Zajtra rano este ovocie,zeleninka a hotovo.Nase Vianoce su pohodove,bez stresu,do vsetkeho som zapojila deti a dalo sa 😉 .
Mne je brutalne smiesne ked vidim tie obrovske kosiky narvate do plna 5 kg bananov,mandariniek a pod. ako keby ich ludia nikdy v zivote nejedli ..

usiko
22. dec 2013

@metisa ha, mam dve deti a ziadny zhon..lebo som prisla na to, ze my jeme kazdy den, nie len na vianoce, a tak netreba mi domov vlacit kosiky jedla zo supermarketu denne, tiez mi netreba vypekat 4 druhy kolacov, lebo len sa obzierame potom a dokonca som dosla na to, ze vianoce pridu aj ked nebudem mat popratane....a tak mame zatial kazdy den ako kazdy iny...kapustnicu som dnes uvarila, vcera som upiekla jeden plech kolacov, uplna rychlovka, za 20 minut...zajtra naplnim orechove kosicky, a toto vsio...utorok salat a ryba amame to..povysavam, umyjem podlahu a pozbieram pavuciny- to je upratovanie, ako kazdy tyzden trikrat nakolko maly teraz stvornozkuje........vonkoncom nejdem pulirovat cely byt a uz vobec sa stresovat,.....naco? ja nehladujem cely rok aby som mohla sa najest na vianoce ani nezijem cely rok v spine.....vianoce nie su o jedeni, peceni a upratovani.....podlamna....radsej mam doma pokoj a venujem sa detom..to je moja priorita...sorry....

Strana
z2