Víkend u otca

aadusik
19. okt 2015

Ahojte maminy. Potrebujem pomôcť. Neviem, čo mám robiť.
Malý má dva roky a v podstate som s ním sama. Jeho otec si ho bráva každú druhú sobotu na pár hodín. Problém je v tom, že keď príde po dieťa a malý keď ho vidí, spustí strašné revy, mám pocit ako keby sa ho bál. A to sa nikdy nebál, keď sme aj stretli nejakého cudzieho človeka.
Už tretí krát sa stalo, že cez týždeň sa doma pekne pýtal na záchod, akonáhle dôjde od neho, znova sa nechce pýtať a zase sme na tom istom. Točíme sa stále dookola :(
Poraďte, čo mám robiť.

tijana
19. okt 2015

A pripravuješ nejak malého na styk s otcom? Nemyslím pobaliť veci, ale po psychickej stránke.

kofoluska
19. okt 2015

@aadusik Ma Tvoj ex sudom upraveny styk s dietatom? T.z. ak by si mu ho nedala, je to problem v tomto zmysle? Ak nie a maly ma taketo stavy, tak mu ho nedavaj.

aadusik
autor
19. okt 2015

styk s dieťaťom je daný súdom. v prípade, že by som mu ho nedala, mohol by nastať problém. Za jedno by začal vyskakovať môj e a mohol by to napadnúť súd.
už ma prestáva baviť, ako malý strašne plače, dokonca ma ťahá preč od neho, len, aby s ním nemusel ísť. ☹

kofoluska
19. okt 2015

@aadusik Nieco tam nie je evidentne v poriadku. Skusila by som ist na urad prace, soc. vecia rodiny a poradit sa s nimi. Maju tam aj psychologov. Sice nie detskych, ale da sa s nimi situacia prebrat. Ak s tym chces nieco robit (co asi chces), tak by som sa poohliadla aj po detskom psychologovi a zaroven dala navrh na sud na upravenie styku. To dieta ma dovod, preco sa takto chova. Moj syn je zhruba vo veku Tvojho a toto mi nerobi pri nikom, s kym sa pravidelnejsie stretava (ci uz som pri tom stretnuti alebo nie). V pohode berie aj opatrovatelku, a to mal dost krute obdobie strachu z neznamych.

aadusik
autor
19. okt 2015

@kofoluska chodí k nemu už vyše roka a nikdy tak neplakal, keď tam išiel. Zhruba po roku a pol začal mať takéto stavy. myslím, že je to dosť dlhá doba. Ex stále hovorí dokola to isté, že je s malým málo, preto tak reve. ale podľa môa je v tom dačo iné. už som rozmýšľala aj nad tým vyhľadať detského psychológa, ale ako by to riešil, keď malý nerozpráva.

kofoluska
19. okt 2015

@aadusik Moj otec je s malym malo. A ked poviem, ze pride dedo, maly sa tesi. Takze toto je proste slaby argument zo strany Tvojho ex. Nieco sa tam muselo stat, zvlast ak to doteraz nerobil a zacal poslednou dobou. Psychologovia maju vela moznosti ako s detmi pracovat, skus nejakeho kontaktovat a uvidis, co Ti povie. Aj ten urad prace skus. Nie je to sice nic prijemne, ale co sa da robit. :-/

aadusik
autor
19. okt 2015

Aj keď prídem s malým k babke, občas sa stane, že tam dojdeme raz za 3 týždne, tak malý vystúpi a už vykríka po nej. teší sa na ňu. Keď mu poviem, že príde tato, tak jediné, čo povie je "NEE"tak pokial chceme nejako vyriešiť danú situáciu, musíme si prejsť či príjemnými, či tými menej. Ďakujem za radu, snáď vyriešime dajako.

kofoluska
19. okt 2015

@aadusik Urcite vyriesis. 🙂 Umreli by sme pre ne, keby sme museli. Drzim Ti palec!

timea7
19. okt 2015

@aadusik prečo sa s otcom nestretáva v tvojej prítomnosti? Je to predsa ešte malé dieťa.

aadusik
autor
19. okt 2015

@timea7 súd mu nariadil, že sa s ním môže stretať bezo mňa. Podal si žiadosť na súd, aby sa s ním mohol stretať bezomňa. Každopádne to nezvláda. Rada by som vedela, ako sa k nemu chovajú, keď tam nechce chodiť.

timea7
19. okt 2015

@aadusik to sa nedozvieš ako sa chovajú, smer psychológ, sociálka, právnik a predbežné opatrenie, že sa môže so synom stretať len v tvojej prítomnosti.

jamabe
19. okt 2015

@aadusik prečo by za tým muselo niečo byť? Je malý, je od rána do večera s tebou - predpokladám, že veľmi naviazaný na teba. Otca vidí raz za 2 týždne na pár hodín. Ak to pred tým nerobil, bol menší a niektoré veci si tak neuvedomoval. Je malinký, možno sa bojí, že sa už k tebe nevráti.
To že sa teší keď vidí babku... - no pri tej babke si predpokladám s ním, nepríde si babka a neodvedie ho od teba preč.
Čo tak malého pripravovať - povedať mu, že ocko sa na teba teší, veľmi ťa ľúbi, pôjdeš sa ku nemu pohrať, ale spinkať už budeš zase doma s maminkou.. Dať mu istotu.

mima86
19. okt 2015

A nebude to len take obdobie? Moj 2 rocny tiez tak mava, ze raz ide bez problemov s hocikym a inokedy ani za svet s nikym inym len so mnou (ani s tatom a to sme spolu stastna rodina). Proste v takomto veku zvyknu byt deti viac na maminky a najma chlapci. Netvrdim, ze je to urcite tak, ale mozno sa hodi viac pohladov na vec.

guinevre
19. okt 2015

@jamabe @aadusik @kofoluska Aj podla mna je to normalne, ze place, lebo je predsa 2 tyzdne s tebou, a je na teba naviazany. Dedka tiez nevidi casto, ale sa na neho tesi. Preco? Mozno preto, ze sa na dedka tesis aj ty, maly neciti z teba, ze tam nejaky problem je. Naopak, ked s byvalym nemate dobre vztahy, dieta to z teba citi, a nakolko je naviazane na teba, napodobnuje tie city.

kofoluska
19. okt 2015

@guinevre Myslim, ze matka najlepsie vie, ci sa nieco moze diat alebo nie. A ak ma pocit, ze nieco nie je v poriadku, je na mieste jej poradit, na koho sa obratit a ako situaciu riesit.

esterba
19. okt 2015

@aadusik dva roky - klasicka separacka. Vie, ze od teba ma odist, je uplne jedno s kym. S otcom je nie, ze malo, ale skoro vobec. Predstav si, ze by si ty mala byt so synom raz za dva tyzdne - pripada ti to dost? S dedkom ani s nikym inym neporovnavaj, dieta uz vie, ze vtedy s nim ostavas, je mozne, ze ich aj castejsie vidi. Na otca si nema kedy zvyknut. Ak by si ho davala raz za dva tyzdne na pol dna do skolky, tiez by reval ako tur. Treba castejsi styk, najlepsie aj s tebou - ste toho obaja schopni?

guinevre
19. okt 2015

@kofoluska Urcite, ved jej radime, nie?

jamabe
19. okt 2015

@kofoluska "matka vie najlepšie" hm, nemyslíš, že v tomto prípade môže jej materský inštinkt ovplyvňovať niečo iné? Napr. hnev na otca (či už oprávnený alebo nie)... 😝

alaguema
19. okt 2015

@aadusik okolo dvoch rokov sa dieťa začína prejavovať ako individualita, začne si uvedomovať samo seba a snaží sa dať najavo svoje priania a predstavy. Na otca nie je zvyknuté, ty s otcom nemáš podľa všetkého dobrý vzťah, dieťa cíti, že tam niečo nie je v poriadku. V jeho záujme by som si s otcom sadla a porozprávala sa, navrhla by som mu, aby ste spolu strávili nejaký čas v trojici, nejaký menší výlet počas ktorého by som sa k nemu správala priateľsky, aby to malý videl a cítil, že je to všetko ok. Plus by som (ak je ex za), pridala viac času s otcom. Ak ex má záujem (čo asi má), tak to treba zúročiť, chlapček bude otca potrebovať.

guinevre
19. okt 2015

@jamabe @kofoluska @alaguema Matka vie najlepsie, to nepochopis! :D A podla matky, najlepsie by asi bolo keby dieta nemalo ziadny kontakt s otcom, tam to smeruje. Povedzme si uprimne, vidiet vlastne dieta dva krat do mesiaca je naozaj, naozaj malo. Ani sa necudujem, ze dieta place.

kofoluska
19. okt 2015

@jamabe A to automaticky musi znamenat, ze ma zly usudok, ci ako? Kamaratka ma dve dcery, mladsia chodila k ocovi bez problemov, starsia ani za svet. Cuduj sa svete, bol tam problem. Ktory kamaratka ako matka odhalila len vdaka tomu, ze dala na svoj materinsky instinkt (nech uz bol vztahom k otcovi jej deti ovplyvneny akokolvek).
Kazdopadne, ja sa tu s nikym nemienim dotahovat, ci sa nieco deje alebo nie. Napisala som mamicke svoj nazor, na koho sa obratit, poradila som jej aj, nech vyhlada psychologa aj ona, nie len pre svoje dieta. Tym to pre mna konci, pokial na mna nebude adresovany prispevok opat od tejto mamicky. Prajem pekny zvysok tohto uprsaneho dna.

alaguema
19. okt 2015

@guinevre súhlasím. Je to strašne málo, to dieťa si nemá ako vybudovať vzťah. Na margo obáv - vychádzam z predpokladu, že tá žena by mala zhruba vedieť, s kým splodila dieťa. Že to nie je tyran, násilník, psychopat, alkoholik, úchyl, psychicky chorý človek...čo by boli dôvody na vážne obavy a znemožnenie kontaktu s dieťaťom.

nyusika
19. okt 2015

@aadusik pri dedkovi neplace preto, lebo si tam aj ty. toto je ine, mozno aj z teba maly citi nepokoj, deticky su velmi citlive na taketo veci.

mozes na to ist dvoma sposobmi - ist na socialku, povedat im o tomto priobleme, riesit to nasledne s psychológom, dat navrh na sud na upravu styku otca s dietatom.

alebo sa porozpravat s byvalym, kludne, bez hnevu. povedat, co je vo veci, poziadat ho o spolocne riesenie. to jest, ze isty cas budete travit cas s malym spolu, pripadne s nim bude castejsie. nech ti presne povie, ako spolu travia cas. ty s malym hovor o otcovi aj vtedy, ked s otcom nie je.
je to beh na dlhu trat, v oboch pripadoch.
najdolezitejsie je, aby bol v pohode maly, vase pripadne prieky teraz musia ist bokom.

katrin21
19. okt 2015

@aadusik kolko casu predtym travil otec s dietatom? to moze byt podstatny detail, zil s nim niekedy?
mal asi ako vytvorit k nemu vztah?
Mozno by bolo fajn, ze keby ste sa stretavali nejaky cas tak, ze budete s dietatom obaja, ale ty tam budes len ako pro forma. nebudes nic riesit, do nicoho sa miesat, iba dieta bude vediet, ze je tam mama.. ale nechaj im cas na seba. a povzbudzuj maleho, ze ukaz ocinovi, chod k ocinovi , pozri si s ocinom a tak...
Moja dcera chodila tiez od 2r k otcovi, na cele vikendy... ale my sme predtym zili spolu normlane, ako manzelia, takze vztah tam bol normlany.
ale aj tak, ked a niekedy vratila, tak bola taka, ze asi hodinu bola taka nejaka rozhodena, ale niekedy vobec... to ale mohlo byt aj tym, ze niekedy v aute zaspala, potom sa zobudila a bola mrzuta a pod...
ale vo vseobecnosti sa k ocinovi velmi tesila a ja som ju v tom podporovala...

Skus sa porozpravat aj s otcom dietata o tomto, ze chces zistit ,aka je pricina. Viem, ze vztahy su komplikovane a aj komunikacia niekedy, ale ide o VASE dieta a pre jeho dobro je treba si niekedy umlčať vlastne EGO a hladiet viac na potreby, co sa vam sice mozno nepaci,ale pre dieta je to dobre a spravne . Myslim, ze ten cas straveny spolu by pomohol . MOzno že je syn len privelmi naviazany na teba a zle znasa odlučenie....
ale aj to je riesitelne... najprv na chvilku sami, potom to predlžovať.... ale nech s otcom vztah ma... alebo mas podozrenie, ze ide o nieco zle, ze tam moze byt nejaka deviacia??
Osobne si myslim, ze nejaka soc. pracovnicka ti toto nevyriesim . ty poznas svoje dieta aj partera a musis vediet, coho je a nie je schopny a ak maly trochu rozprava, pytaj sa ho na jeho pocity a preco robi to co robi....
ale vseobecne dieta na zmeny reaguje, to je normalne ,.