Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil
Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.
@anjelicek26 Tu ani tak nejde o to, že rodičia nechodili na drahé zahraničné dovolenky a nekupovali značkové oblečenie, lebo mali iné priority, ale že na niečo také nemali vôbec možnosť.
@ha_ha tak ano aj to. My dnes financujeme uplne iny kolos vydavkov, nielen tu hypoteku. Pretoze nas "standard" a ocakavania su vyssie. Ale byvanie bola dnes aj kedysi obrovska investicia a doba splacania velmi podobna.. 20-30 rokov...
@maciatkolulu Áno, doba je iná. Ale nie každý, kto na ňu poukazuje, fňuká, niekto má proste oči otvorené.
To, že niekto v roku 1982 platil za 3-izbový byt nájom cca 20 € mesačne,
a potom ho v 90. rokoch odkúpil za cca 300 € (moji svokrovci napríklad) a teraz má tú drzosť povedať mladým, že "mali by si našetriť", je úprimne, fraška.
My si nepožičiavame na nové Porsche. My si požičiavame, aby sme mali kde spať.
A to tvoje nepozeraj sa do minulosti?
Ľudia, čo majú dnes všetko, často žijú práve z minulosti , z výhod, ktoré ich generácia dostala ako samozrejmosť.
Len zabudli, že oni mali štát, čo im pomáhal.
My máme hypotekárne kalkulačky a realitné portály, ktoré nás dusia.
Oni dostali byt. My dostaneme splátku.
Oni si odkúpili bývanie za mesačný plat. My si môžeme akurát odfotiť obývačku na Bazoši.
@anonym_autor buď rada, že ten úver dostaneš, my sme toto riešili v 1998/9... Lebo nám ho vtedy nikto nedal, nestačil nám príjem na splátku, takže áno, museli sme šetriť, a ver, že mladí teraz by veru zďaleka tak skromne nežili ako my vtedy, boli sme šťastní, že sme sa dostali k malinkemu bytiku, v ktorom bola 40 ročná kuchynská linka, a na prerábku ani pomyslenie nebolo, táto doba, čo tu spomínaš je už dávna minulosť
Máš pravdu, z vlastného bývania sa dnes stáva luxus. Hovorím si, že som rada, že nie som mladá, ktorá práve rieši osamostatňovanie sa od rodičov... Lebo dnes je to veľmi ťažké. Byty, ktoré sa stavajú sa predávajú za nehorázne sumy, nechápem pre koho ich stavajú. A staré byty sa dnes predávajú omnoho drahšie ako keď sme my pred 8 rokmi kúpili novostavbu...
@maciatkolulu Áno, doba je iná. Ale nie každý, kto na ňu poukazuje, fňuká, niekto má proste oči otvorené.
a potom ho v 90. rokoch odkúpil za cca 300 € (moji svokrovci napríklad) a teraz má tú drzosť povedať mladým, že "mali by si našetriť", je úprimne, fraška.
Ľudia, čo majú dnes všetko, často žijú práve z minulosti , z výhod, ktoré ich generácia dostala ako samozrejmosť.
Oni si odkúpili bývanie za mesačný plat. My si môžeme akurát odfotiť obývačku na Bazoši.
@anonym_autor ty necitas? Moja babka ťažko makala,študovala,aby roky splacala a mala sa dobre. Nemali rýchlo kvasené pseudo univerzity,, odchádzala od mojej 3 mesačnej matky....žiadna materská do 6 rokov,platená!!!!! Nič také. Žiadne materské aj na suseda a on a ocr na zatvorené škôlky. Hovorí z teba riadna dávka ,neviem ako to slušne napísať, nevedomosti. Keď závidíš niečo,čo si neprežila,radšej cus a zlepšuj si kvalifikaciu. Pečený holub ti proste do huby nepadne. Ani v zahraničí. Takže úplne zbytočne sa nechávas zozierat nejakou prazvlastnou závisťou. Možno sa treba doručiť finančnú gramotnosť A nie mrkkat na doby minule a terajsie aj a autami a dovolenkami .. keď na to nemáš smola,tak nemáš a hotovo. Buď sa dobre vydas🤣,alebo začneš makať sama na sebe,ja ti neviem. Podrazdili ťa rodičia,či čo?
@anonym_autor Trišvrte diskutujúcich tu vytrhujú z kontextu jednu jedinú vetu z príspevku. Keď sa ľudia cítia nepríjemne konfrontovaní s realitou, nechytia sa argumentu. Chytia sa vety. Ale tej najpohodlnejšej.
Také, ktorú môžu prekrútiť, zhodiť alebo použiť na to, aby sa obhájili. Nie preto, že by im šlo o pravdu. Ale preto, že niečo v nich zarezonovalo a radšej sa bránia, než by sa zamysleli. Presne toto sa deje, keď sa otvorí téma bývania.
Povieš: "Dnes je bývanie nedostupné."
A odpoveď?
"My sme tiež museli makať!"
"Nikto nám nič nedal!"
"Musel si chodiť na stavbu!"
Super. Verím tomu.
Ale to nijako neznižuje fakt, že vtedy bol štát nastavený tak, aby bývanie bolo dosiahnuteľné.
Dnes je nastavený tak, aby si si ho musel vydražiť v tichom boji s úrokmi, cenami a realitkami.
Keď niekomu ukážeš systémový problém, a on ti začne rozprávať osobný príbeh...
@anonym_autor Autorka, prepáč, ale vážne nevieš, o čom píšeš. Áno, ak si človek bez chrbtovej kosti, svedomia a morálky, čo by bol ochotný vstúpiť do KSČ a byť oddaný vtedajšiemu režimu, mala by si to šťastie a pridelili by ti byt do prenájmu, za ktorý by si musela platiť. Nie byt, aký ba ti vyhovoval a aký by si si vybrala, ale byt, o akom by oni rozhodli, že ti pridelia. Tie sumy, čo tu uvádzaš, sa zdajú smiešne z hľadiska terajšej optiky a terajších cien. Ale vtedy tých spomínaných 20€ bolo vyše 600 korún slovenských, čo bola pokojne polovica vtedajšieho platu a tých "smiešnych" 300€ bolo bezmála 10 000 korún, to teda nebol mesačný plat ani náhodou. O ostatných nevýhodách režimu aj škoda písať, nedá sa to so súčasnosťou ani porovnať, verím, že keby si mala reálne vedomosti o tom, čo sa vtedy dialo a ako sa žilo, nemenila by si ani náhodou.
@anonym_a049e3 reaguje presne na ten príspevok ktorý je vo vlákne - ale nech sa páči, citujem:
anonym_01b743
• Dnes o 08:23
@natalka13 financna gramotnost by mal byt povinny predmet na skole.
@biba_18 ved dobre chapem ze na ten, ale ako sa vobec dostali k tej financnej gramotnosti. Sak nikto nechce nic zadarmo. Riesi sa nedostupnost byvania pre mladych. Mozes mat aj financnu gramotnost 120% ale ked zarabas priemerny mesacny plat ma svk a mas platit za byt 250000tisic za byt alebo dom, tak moc tam toho nevymylis. Iba suche rozky zrat a "nezit" zivot
@anonym_autor ty necitas? Moja babka ťažko makala,študovala,aby roky splacala a mala sa dobre. Nemali rýchlo kvasené pseudo univerzity,, odchádzala od mojej 3 mesačnej matky....žiadna materská do 6 rokov,platená!!!!! Nič také. Žiadne materské aj na suseda a on a ocr na zatvorené škôlky. Hovorí z teba riadna dávka ,neviem ako to slušne napísať, nevedomosti. Keď závidíš niečo,čo si neprežila,radšej cus a zlepšuj si kvalifikaciu. Pečený holub ti proste do huby nepadne. Ani v zahraničí. Takže úplne zbytočne sa nechávas zozierat nejakou prazvlastnou závisťou. Možno sa treba doručiť finančnú gramotnosť A nie mrkkat na doby minule a terajsie aj a autami a dovolenkami .. keď na to nemáš smola,tak nemáš a hotovo. Buď sa dobre vydas🤣,alebo začneš makať sama na sebe,ja ti neviem. Podrazdili ťa rodičia,či čo?
@maciatkolulu Nezávidím tvojej babke, ktorá si ťažko vydrela svoje roky splácania, štúdia a odriekania.
Nechcem bagatelizovať, že niekedy bolo treba makať od rána do večera bez sociálnych výhod. To však nezmení, že dnešná generácia žije v inej dobe s inými pravidlami hry.
Keď hovorím, že bývanie je dnes nedostupné, nehovorím, že sa mladí chcú mať zadarmo alebo že nechcú makať. Hovorím, že systém, ktorý kedysi ponúkal aspoň akú-takú stabilitu, dnes mladých dusí obrovskými cenami, úrokmi a neistotou.
Pýtaš sa, či mám nejakú prazvláštnu závisť? Nie. Mám realitu, ktorú nemôžeš len tak zametať pod koberec osobnými útokmi.
A pečený holub do huby naozaj nikomu nespadne. Lenže medzi makať a makať v systéme, ktorý ťa vytláča, je rozdiel.
A áno, možno sa musí každý dobre vydať alebo začať makať na sebe, ale fakt netreba všetko zvalovať len na jedinca, keď systém je nastavený proti nemu.
Takže nabudúce, keď chceš niekoho zosmiešniť, možno skús najprv počúvať, čo mu naozaj hovorí, a až potom hodiť osobnú invektívu.
@biba_18 ved dobre chapem ze na ten, ale ako sa vobec dostali k tej financnej gramotnosti. Sak nikto nechce nic zadarmo. Riesi sa nedostupnost byvania pre mladych. Mozes mat aj financnu gramotnost 120% ale ked zarabas priemerny mesacny plat ma svk a mas platit za byt 250000tisic za byt alebo dom, tak moc tam toho nevymylis. Iba suche rozky zrat a "nezit" zivot
@anonym_a049e3 tak ale v Tom prípade chodí na MK vzorka slovenskej elity....niečo nesedi
@anonym_autor prečo by si čokoľvek mala dostať zadarmo? Ono nic nie je zadarmo, vždy ti niekto musí zaplatiť.
Na aký byt mas, taky si kúpiš. Kde mas problém? Nemáš, nekúpiš. Prečo by to malo byt právo? Všetci všetko rovným dielom... také ru už bolo a ľudia ti predsa nechceli. Chceli demokraciu. Tak ju majú a zase sa im nepáči.
@anonym_autor prečo by si čokoľvek mala dostať zadarmo? Ono nic nie je zadarmo, vždy ti niekto musí zaplatiť.
Na aký byt mas, taky si kúpiš. Kde mas problém? Nemáš, nekúpiš. Prečo by to malo byt právo? Všetci všetko rovným dielom... také ru už bolo a ľudia ti predsa nechceli. Chceli demokraciu. Tak ju majú a zase sa im nepáči.
@lienka.7 Nikto nehovorí o ničom ZADARMO. Hovorím o tom, že bývanie by nemalo byť privilegium pre pár vyvolených, ale základné ľudské právo.
Keď ceny bytov vyskočia do neba, nemôžeš to len zhodiť vetou "kúp si, čo chceš."
Demokracia nie je o tom, že sa každý musí utopiť v dlhoch, aby mal kde spať.
Ak ti to vadí, skús si namiesto moralizovania otvoriť oči.
Aktuálne nový článok: https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictv...
@maciatkolulu Nezávidím tvojej babke, ktorá si ťažko vydrela svoje roky splácania, štúdia a odriekania.
Nechcem bagatelizovať, že niekedy bolo treba makať od rána do večera bez sociálnych výhod. To však nezmení, že dnešná generácia žije v inej dobe s inými pravidlami hry.
Keď hovorím, že bývanie je dnes nedostupné, nehovorím, že sa mladí chcú mať zadarmo alebo že nechcú makať. Hovorím, že systém, ktorý kedysi ponúkal aspoň akú-takú stabilitu, dnes mladých dusí obrovskými cenami, úrokmi a neistotou.
Pýtaš sa, či mám nejakú prazvláštnu závisť? Nie. Mám realitu, ktorú nemôžeš len tak zametať pod koberec osobnými útokmi.
A pečený holub do huby naozaj nikomu nespadne. Lenže medzi makať a makať v systéme, ktorý ťa vytláča, je rozdiel.
A áno, možno sa musí každý dobre vydať alebo začať makať na sebe, ale fakt netreba všetko zvalovať len na jedinca, keď systém je nastavený proti nemu.
Takže nabudúce, keď chceš niekoho zosmiešniť, možno skús najprv počúvať, čo mu naozaj hovorí, a až potom hodiť osobnú invektívu.
@anonym_autor nejako nerozumiem. Máš možnosti ako mladý človek ovela viac ako kedysi v minulosti ,moze človek študovať v zahraničí,na štart si ísť zarobiť a veľa iného čo ku zase dovoľuje tento systém. Ma matka možnosť sedieť na riti a to doslova od prvého ocikaneho testu na PN a ťahať doma s dávkou šťastia aj 10 rokov s retazovymi porodni. Ocr,pn ,rodicak a materskú aj na otca a veeeeeela iného.(Toľko odrbov,koľko je možný je v.tomto štáte..)Takže moja pekná,je to uhol pohľadu a z tvojej strany aj silná dávka negativizmus. Hlavu hore ,pokiaľ si zdravá a nejde o život,máš veľmi,ale veľmi veľa možností.
@lienka.7 Nikto nehovorí o ničom ZADARMO. Hovorím o tom, že bývanie by nemalo byť privilegium pre pár vyvolených, ale základné ľudské právo.
Keď ceny bytov vyskočia do neba, nemôžeš to len zhodiť vetou "kúp si, čo chceš."
@anonym_autor Privilegium je uz to, ze pozeras byt za 250k..a ze byvas v najme. To vobec nie je nieco, na co by mal mlady clovek bez problemov dosiahnut..
Ach dievčatá , keď tu čítam ako splietate termíny ako demokracia s úvermi bez akejkoľvek logickej súvislosti tak mi je vždy akosi smutno. Ale ja viem , vždy to tak bolo. Ľudia boli vždy viac nevzdelani ako vzdelaní.
Ach dievčatá , keď tu čítam ako splietate termíny ako demokracia s úvermi bez akejkoľvek logickej súvislosti tak mi je vždy akosi smutno. Ale ja viem , vždy to tak bolo. Ľudia boli vždy viac nevzdelani ako vzdelaní.
@barbie2023 ?? ved to ma suvis s tym, ze v dobe, ked sa byty pridelovali, tak demokracia tu nebola..
@anonym_autor pozri,keď nemáš na byt v hlavnom meste ,okresných mestách,tak ver tomu,že niekde na východe ,na dedine nájdeš. Hold pobije sa to úmerne s prácou/placou.....ale tak každý ako uzna. Máš možnosti určite viac ako v minulom storočí.
@bosorkabb No jasné, keď bol tatíčko v strane. To ti nenapadlo, že ste sa k tým bytom a chate dostali kvôli tomu?
@ha_ha chatu sme mali skôr ako otec do strany vstúpil. Aj byt. Vstúpil do strany keď bratranec mojej mami emigroval. Chodil k nám často. Pretože hrozilo že príde o prácu. A členom bol tak akurát na papieri. Bol obyčajný robotník.
V tom období sme už bývali v novom 3 izbovom byte ktorý bol firemný. Potom ho naši odkúpili keď sa dalo.
Takže to že bol v strane nemá nič s chatou ani s bytom.
@anonym_autor pozri,keď nemáš na byt v hlavnom meste ,okresných mestách,tak ver tomu,že niekde na východe ,na dedine nájdeš. Hold pobije sa to úmerne s prácou/placou.....ale tak každý ako uzna. Máš možnosti určite viac ako v minulom storočí.
@maciatkolulu Tieto rady, ako odísť na dedinu...to nie je riešenie, ale zúfalý útek. Ja som z dediny odišla, aby som mala lepší život a príležitosti a celú dobu tu hovorím, že ani ten lepší život a príležitosti pre mladých nestačia na to, aby VÔBEC dosiahli na hypotéku.
Nuž uvedom si, že v každej dobe bol niekto, kto peniaze/majetok mal a kto peniaze nemal. Bohužiaľ očividne patríš do tej sorty, že majetky nemáš... ale takí ľudia boli vždy, nepozeraj na tých pár rokov fejkovej rovnosti. Tu si môžeš pozrieť, ako by ťa volali v rôznej dobe.
Napr začnime starovekom.
Bola by si plebejec, proletár, otrok.
Pokračujme napr stredovekom alebo feudalizmom.
Bola by si nevoľník, poddaná, chudák, žobrák, pachoľ, tulák
V novoveku by si bola
Slúžka, nádenník, bedárka, pauper.
V 20tom storočí by ťa bohatí volali
Proletár, bezdomovec, sociálny prípad. naničhodník, žobrák, úbožiak, sedliak, lúza, socka...
Teraz si len nešťastný človek, ktorý si musí na svoje bývanie zobrať hypotéku a považuje to za nedôstojné, lebo je dôstojné mať bývanie.
Hore som ti vypísala z každého obdobia, že títo ľudia vždy boli a vždy budú a teda poviem ti, že ich bola väčšina.
@maciatkolulu Tieto rady, ako odísť na dedinu...to nie je riešenie, ale zúfalý útek. Ja som z dediny odišla, aby som mala lepší život a príležitosti a celú dobu tu hovorím, že ani ten lepší život a príležitosti pre mladých nestačia na to, aby VÔBEC dosiahli na hypotéku.
@anonym_autor neverím vlastným očiam! Keď už teda od svokrovcov vieš, že odkúpili byt za 300 eur, tak si sa ich aj opýtala, aký mali plat? Lebo ja som začala pracovať v 2003, po VŠ, a zarabala som necelých 300 €.
Pridávam ešte zaujímavosť, že koľko % obyvateľstva bolo chudobných, teda nevlastnili nič.
A chcela som sa spýtať, že po akej dobe je to už zaužívané a právo aby človek niečo vlastnil, resp. mal vlastné bývanie, kedže ako vidíš dole, nie je to žiadna "tradícia".
Čím som sa vlastne aj chcela informovať, že nemohla by som zaviesť tradíciu, že sa chodí do roboty len každú druhú stredu v mesiaci? Lebo podľa mňa to je dôstojné. Keď to budem presadzovať 20 rokov a uchytí sa to na tých 20-40 rokov, už to bude tradícia a dôstojnosť a neluxus?
Lebo koncept bohatí vs chudobní tu máme odkedy existuje spoločnosť. Takže vytrhnúť z toho nejakých fejkových 30 rokov, kedy to akože bolo na chvíľku dostupnejšie a tvrdiť, že to je právo a dôstojnosť... No nie je, na tej priamke ľudstva by si to ani nezbadala tých 30 rokov a vráť sa do reality, do tej, že si chudobná a nič na tom nie je špeciálne. Funguje tak svet svojho vzniku.
🏛 Staroveký Rím a Grécko
Otroci a chudobní občania (proletári, plebejci):
✅ 70–80 % obyvateľstva
🔹 Malá skupina bohatých (patricijov, aristokratov) vlastnila väčšinu pôdy a moci.
🔹 Proletári často nemali nič, iba právo voliť.
🏰 Stredovek (cca 5. – 15. storočie)
Poddaní, nevoľníci, žobráci:
✅ 85–90 % spoločnosti
🔹 Šľachta tvorila menej než 5 %, zvyšok boli duchovní a mestskí obyvatelia.
🔹 Väčšina žila v biede, bola viazaná k pôde, bez osobnej slobody a majetku.
⚒ Novovek a raný kapitalizmus (16. – 18. storočie)
Chudobní roľníci, nádenníci, remeselníci bez majetku:
✅ 70–80 %, najmä na vidieku
🔹 V mestách sa začínala tvoriť meštianska vrstva, ale stále veľmi malá.
🔹 Rozširovalo sa žobranie, tuláctvo a kočovné zamestnania (napr. drotári na Slovensku).
🏭 Priemyselná revolúcia (19. storočie)
Robotníci, proletári, chudobní roľníci:
✅ 60–75 % populácie v priemyselne rozvinutých krajinách
🔹 Vznik robotníckej triedy – síce mali prácu, ale životné podmienky boli veľmi ťažké.
🔹 Na vidieku pretrvávala veľká chudoba, migrácia do miest ju znásobovala.
🕊 Medzivojnové obdobie (1918 – 1939)
Chudobní, nezamestnaní, roľníci bez pôdy:
✅ 40–60 % v závislosti od krajiny
🔹 V Československu napr. okolo 50 % obyvateľstva žilo z poľnohospodárstva, často v chudobe.
🟥 Socializmus (1948 – 1989, v Československu)
Oficiálne: žiadni chudobní (rovnosť príjmov)
🔹 Reálne: veľa ľudí žilo skromne, ale extrémna chudoba bola potlačená.
🔹 Približne 80–90 % patrilo k pracujúcej vrstve, ale rozdiely boli menšie než dnes.
🌐 Dnes (21. storočie – Slovensko, EÚ)
Oficiálne ohrození chudobou:
✅ 11–15 % obyvateľov Slovenska (podľa ŠÚ SR a Eurostatu)
🔹 Týka sa najmä seniorov, neúplných rodín, ľudí bez domova, Rómov, nezamestnaných.
@anonym_autor autorka, ale z tych vyhod ako ty vravis minulosti, zije akurat tak generacia 1940-1960 - ludia, co zachvilu uz vymru, ti mozno dostali byty vyhodnejsie. Doba je ina. Co chces ine? Chces vyssie platy? treba nastavit rozpocet statu, aby na ne bolo, nerozdavat kade tade, zodpovedne volit, lebo to co si zvolime to mame, ak budeme volit smerom dolava, tak nam odidu aj tie posledne moznosti zamestnania pre ludi. Firmy sa jednoducho zbalia a odidu inam a bude este aj nezamestnanost. Ludia chcu vsetko zadarmo skolstvo, zdravotnictvo, byvanie za velmi dosputne ceny. Ale kto to ma zaplatit? aky stat, ked nas stat sme my a vobec to tu nefunguje. Volime si cim dalej tym horsie.
@anonym_autor neverím vlastným očiam! Keď už teda od svokrovcov vieš, že odkúpili byt za 300 eur, tak si sa ich aj opýtala, aký mali plat? Lebo ja som začala pracovať v 2003, po VŠ, a zarabala som necelých 300 €.
@letfenixa Ja som ešte v roku 2018 mala v školstve takisto 300€. Veľmi dobre viem, aké to je šetriť a nič si nedopriať.
Pridávam ešte zaujímavosť, že koľko % obyvateľstva bolo chudobných, teda nevlastnili nič.
A chcela som sa spýtať, že po akej dobe je to už zaužívané a právo aby človek niečo vlastnil, resp. mal vlastné bývanie, kedže ako vidíš dole, nie je to žiadna "tradícia".
Čím som sa vlastne aj chcela informovať, že nemohla by som zaviesť tradíciu, že sa chodí do roboty len každú druhú stredu v mesiaci? Lebo podľa mňa to je dôstojné. Keď to budem presadzovať 20 rokov a uchytí sa to na tých 20-40 rokov, už to bude tradícia a dôstojnosť a neluxus?
Lebo koncept bohatí vs chudobní tu máme odkedy existuje spoločnosť. Takže vytrhnúť z toho nejakých fejkových 30 rokov, kedy to akože bolo na chvíľku dostupnejšie a tvrdiť, že to je právo a dôstojnosť... No nie je, na tej priamke ľudstva by si to ani nezbadala tých 30 rokov a vráť sa do reality, do tej, že si chudobná a nič na tom nie je špeciálne. Funguje tak svet svojho vzniku.
🏛 Staroveký Rím a Grécko
Otroci a chudobní občania (proletári, plebejci):
✅ 70–80 % obyvateľstva
🔹 Malá skupina bohatých (patricijov, aristokratov) vlastnila väčšinu pôdy a moci.
🔹 Proletári často nemali nič, iba právo voliť.
🏰 Stredovek (cca 5. – 15. storočie)
Poddaní, nevoľníci, žobráci:
✅ 85–90 % spoločnosti
🔹 Šľachta tvorila menej než 5 %, zvyšok boli duchovní a mestskí obyvatelia.
🔹 Väčšina žila v biede, bola viazaná k pôde, bez osobnej slobody a majetku.
⚒ Novovek a raný kapitalizmus (16. – 18. storočie)
Chudobní roľníci, nádenníci, remeselníci bez majetku:
✅ 70–80 %, najmä na vidieku
🔹 V mestách sa začínala tvoriť meštianska vrstva, ale stále veľmi malá.
🔹 Rozširovalo sa žobranie, tuláctvo a kočovné zamestnania (napr. drotári na Slovensku).
🏭 Priemyselná revolúcia (19. storočie)
Robotníci, proletári, chudobní roľníci:
✅ 60–75 % populácie v priemyselne rozvinutých krajinách
🔹 Vznik robotníckej triedy – síce mali prácu, ale životné podmienky boli veľmi ťažké.
🔹 Na vidieku pretrvávala veľká chudoba, migrácia do miest ju znásobovala.
🕊 Medzivojnové obdobie (1918 – 1939)
Chudobní, nezamestnaní, roľníci bez pôdy:
✅ 40–60 % v závislosti od krajiny
🔹 V Československu napr. okolo 50 % obyvateľstva žilo z poľnohospodárstva, často v chudobe.
🟥 Socializmus (1948 – 1989, v Československu)
Oficiálne: žiadni chudobní (rovnosť príjmov)
🔹 Reálne: veľa ľudí žilo skromne, ale extrémna chudoba bola potlačená.
🔹 Približne 80–90 % patrilo k pracujúcej vrstve, ale rozdiely boli menšie než dnes.
🌐 Dnes (21. storočie – Slovensko, EÚ)
Oficiálne ohrození chudobou:
✅ 11–15 % obyvateľov Slovenska (podľa ŠÚ SR a Eurostatu)
🔹 Týka sa najmä seniorov, neúplných rodín, ľudí bez domova, Rómov, nezamestnaných.
@anonym_ed5c41 Áno, viem, že chudoba existovala vždy. Ale to nie je argument proti dôstojnému bývaniu, to je argument proti tomu, aby sa v tom pokračovalo.
To, že niečo bolo vždy, neznamená, že je to v poriadku. Aj otroctvo tu bolo vždy. Aj hlad. Aj vojny. A predsa sa ich snažíme eliminovať, nie normalizovať.
Nárok na bývanie nie je vymyslený výstrelok, je to súčasť ľudského práva na dôstojný život.
Nie, nejde o luxus. A nie, nepýta si to nikto zadarmo.
Tradície neospravedlňujú nespravodlivosť. Ak áno, potom by ženy ešte stále nesmeli voliť.
@anonym_autor treba zmenit zamestnanie. zvazit pre a proti. spis na papier, porovnaj
@anonym_ed5c41 Áno, viem, že chudoba existovala vždy. Ale to nie je argument proti dôstojnému bývaniu, to je argument proti tomu, aby sa v tom pokračovalo.
To, že niečo bolo vždy, neznamená, že je to v poriadku. Aj otroctvo tu bolo vždy. Aj hlad. Aj vojny. A predsa sa ich snažíme eliminovať, nie normalizovať.
Nárok na bývanie nie je vymyslený výstrelok, je to súčasť ľudského práva na dôstojný život.
Tradície neospravedlňujú nespravodlivosť. Ak áno, potom by ženy ešte stále nesmeli voliť.
@anonym_autor podla mna ludske pravo uz nikoho nezaujima. statu je jedno ci je o teba postarane, ludom je to jedno. chora doba.
@anonym_autor podla mna ludske pravo uz nikoho nezaujima. statu je jedno ci je o teba postarane, ludom je to jedno. chora doba.
@balerina2025 Smutné. Tak potom nech sa napríkad nečudujú, že je nízka pôrodnosť. Aj to je dôsledok toho, že ľudia jednoducho nebudú zakladať rodiny, keď nemajú vlastné bývanie.
@anonym_autor Nárok na bývanie JE VYMYSLENÝ VÝSTRELOK. Je čas sa s tým zmieriť.
Rovnako aj nejaké pseudo právo na ľudský život, dôstojnosť a neviem čo., V podstate, to sú len západniarske ľavicové novodobé výmysly. (keď si to rozmeníme na drobné).
@balerina2025 Smutné. Tak potom nech sa napríkad nečudujú, že je nízka pôrodnosť. Aj to je dôsledok toho, že ľudia jednoducho nebudú zakladať rodiny, keď nemajú vlastné bývanie.
@anonym_autor ja to uplne chapem, si myslia ze tehotenske to zachrani ....smiesne plytvanie zdrojov. uz teraz sme zadlzeni na nase deti. suhlasim, dnes mat dieta je luxus.

Autorka byvanie je a bolo vzdy luxus... kedysi byvali tri generacie v jednom dome, pretoze to inak neslo, ludia prilis rychlo zabudaju...
Starsia generacia nemala viac penazi, ale mala menej nakladov. My sa zenieme za dovolenkami, autami, hodnotnejsim zivotom, rodicia jazdili autobusom, chodili spavat pod stan, proste priority volakde uplne inde... my sme ako deti nepotrebovali mobil a laptop a tablet a tasku za 250e do prvej triedy a topanky barefoot tip top proste chapeme sa? My sme si z normalneho zivota ten luxus urobili... lebo nasim detom chceme dat "vsetko"...
@anjelicek26 Tu ani tak nejde o to, že rodičia nechodili na drahé zahraničné dovolenky a nekupovali značkové oblečenie, lebo mali iné priority, ale že na niečo také nemali vôbec možnosť.