Vo vzťahu sa nikam neposúvame
Ahojte.
S priatelom sme spolu 5 rokov a sme tam kde sme boli ked sme spolu zacinali.
Ja mam 30, on 27 a ano stale byvam u mamy so starymi rodicmi, chcela som im byt napomocna co najviac, kedze mama kvoli praci sa im nemohla venovat, a popravde, ani sme s priatelom neriesili velmi buducnost, ano, nasa chyba, ze sme zili pre pritomnost, ale proste dosli sme do bodu, ked sme zacali riesit spolocne byvanie, lenze je problem ze penazi vela nasetrenych nemame, cize hypoteku nam nikto neposkytne, a mne sa vobec nepaci predstava ze by sme byvali v podnajme. Ano, vela ludi tak byva, a vyhovuje im to, co je super, lenze ja nechcem platit niekolko sto eur mesacne, za byt ktory nie je nas, za tie peniaze by sme mohli kludne splacat hypoteku.
Ano, ved aspon na cas tak ist byvat a zatial setrit na hypoteku, lenze to bude trvat kolko rokov, kym pri vysokych cenach najmu nasetrime par tisic €.
Co robit so vztahom ktory stagnuje?
Som zdeptana, mam 30 a zivot mi uteka pomedzi prsty
je ozaj chvalyhodne ze chces byt so starkymi, naozaj je to krasne, len nezabudaj na seba... v tvojom zivote mas byt na prvom mieste ty. ani starki by nechceli aby si sa kvoli nim vzdala moznosti mat vlastnu rodinu..... treba najst spravne vyvazenie, a je uplne prirodzene ze deti z rodicovskeho hniezda vyletia....
A priateľ chce čo ? Byt alebo dom ?
@elizabet173 takuto odpoved som necakala 🙂 ale ano, nepochybne vsetko ma svoje pre a proti a meni sa aj nas postoj k tym pre a proti a pre su zrazu proti 🙂
Necitala som komentáre ale ja byt tebou tak ten vzťah ukončím. Nie je to o bývaní, za mna podstatu si napísala v názve a prvej vete príspevku. On sa nemá kde ponáhľať, zato ty uz nemáš 20 ani 25... pomyslas na to ze chces dieťa ale nemáte ani len bývanie.. za mna niee proste ,. Nájdi si iného, takého co možno ma aj bývanie alebo aspon nebýva u rodičoch, nech je aj starší 🙂
Je pekne, ze mas rada starych rodicov a chces s nimi travit co najviac casu, ale oni budu zit mozno este 20 rokov a co ty? Budeš mat 50, stale u mamy, bezdetna, bez muza a budes spomínať na to, ako si sa mala s nimi dobre? Treba mysliet aj na seba, starki by urcite chceli, aby si bola stastna.. mozete si kupit byt niekde v blízkosti a navstevovat ich cez vikend
@elizabet173 nie si za exota, len to nie je typicke, ale plne ta chapem. aj moj byvaly kolega stale hovori, ze na dom treba mat chut aj cas, aj popri praci, a ked pracuje on 10-12 h denne, tak je ta zahrada okolo domu skor na obtiaz, lebo je to uz to "musim".
Autorka, mas 30 rokov, nasetreneho tiez nemas vela, nemas vlastne byvanie, ziadne deti, chcela by si dom a zit s pritelom ale nechces sa pohnut od starych rodicov. Najprv si ujasni v hlave co naozaj chces lebo si dost protirecis. Dalsia vec, to si sa teraz zobudila ze by bolo dobre mat nieco svoje? Mas 5 rokov priatela preco ste nad tym neuvazovali skor a nezacali setrit? Hypoteke sa nevyhnete, dnes si moze malokto kupit nehnutelnost bez hypo. Porozpravaj sa s priatelom, najdite si financneho poradcu, ktory vam pomoze s vybavovanim hypo a konajte.
@annamalaga priatel by chcel urcite maly domcek.
Ťažko budú konať , keď nemajú nasporené nič. Taký bungalov aj bez pozemku stojí 130000€ a vyššie. Z čoho našetria aspoň na základy 20000€? Len s dobrých platov. Žiaľ bez toho to nejde. Ak chlap nezarobí aspoň 1500€ a ona aspoň 780-800€, tak bez šance. Krátkodobo toľko nenasetria tak rýchlo. Ona si asi predstavovala, že priateľ si nájde riadnu prácu aspoň 2000€ vezmú hypotéku a budú splácať . Neskôr ona aspoň 2-3 deti a takto si budú v domčeku nažívať. Krásna predstava, ale žiaľ toto si dnes hocikto dovoliť nemôže. Len taká splátka s poistením môže výsť na 500-550€. Ku tomu treba ešte treba pripočítať ďalšie nemalé náklady , zistite , že Vám to vychádza len tak tak. A zase večnosť sa len na chlapov príjem spoliehať nedá. Keď sa niečo stane jemu, skončí dlhodobo pn, tak musia vedieť vykryť tú hypotéku len z jedného príjmu? A zvládnu to? Toto si autorka musí vyjasniť spolu s partnerom.
Samozrejme ze stary rodicia chcu aby som bola stastna, dopriali by nam domcek, ale zaroven tvrdia ze v dnesnej dobe si brat hypotéku, zadlzit sa, ked je svet taky aky je, a nechcu aby som odisla, ani ja nechcem odist, ale takto sa neda fungovat donekonecna, a mozno aj preto ze doma necitim tu podporu od nich v tomto aby sme to aspon skusili, sme sa nepohli z miesta.
Autorka a keby ste odišli do zahraničia ? Nerozmyslala si aj toto?
nechápem prečo spájaš vaše finančné nezabezpečenie so stagnáciou vo vzťahu. Tie dve veci spolu súvisia iba okrajovo a následkom je, že spolu nebývate, čo v tejto fáze nie je žiadna tragédia. Taktiež je dosť vratká predstava, že vzťah sa musí "niekam posúvať". 27 ročný chalan možno ešte ani nie je zrelý na nejaké zásadné posuny. Podnájom na kratšiu dobu, kým sa spoznáte v každodennom spoločnom živote, je bežné riešenie mladých ľudí. Medzitým makať na lepšej práci/vzdelaní a ak vám to bude spolu klapať aj naďalej, potom kúpa spoločného domčeka.
podľa mňa je to jasné a v prvej vete vlastne ani neklame. Nikam sa neposúvajú a je to o ničom. Ona chce byť pri starkých, nie pri priateľovi.
Podľa mňa je to na ukončenie vzťahu. Ešte by sa dalo, že by sa on k vám prisťahoval na čas, kým dačo našetríte. Ale ono to ozaj vyzerá, že ani jednému z vás sa nechce reálne upevňovať vzťah. Skôr máte len status "chodíme spolu", ale nič viac. Žiadne hmatateľné plány do budúcnosti. Chceme raz mať malý domček je u vás také snívanie, co by kdyby.... Už ste na to mohli 3-4 roky šetriť. Buď si sadnite a prejednajte spolu reálne kroky k vašim spoločným snom alebo na to fakt kašlite. Ale s tými starkými mi to príde ako výhovorka. Ak to nie je o tom, že sú starí a potrebujú opateru.
Vy ste taki ako ked sa chudoba s biedou stretne, zarabate malo, co zarobite to sa rozkotula...do podnajmu nechcete lebo draho, hypoteku vam nedaju lebo nezarobite, u rodicov byvate ale tak byvat nechcete, preslapujete na mieste... co s vami? Tak bud sa zobrat spolocne nakopnut vrtule a ist zarabat poriadne a nevyhovarat sa na starych rodicov (3 ci 4 dospeli ludia sa o dvoch starkych postaraju, ak su nevladni tak opatrovatelku) ...alebo sa rozist a najst si schopneho chlapa ktory ma predstavu o buducnosti a potiahne aj teba. Popravde ked je chlap neschopny vzdy tie peniaze budu v rodine chybat... zena musi aj deti aj domacnost obstarat, tak je fajn ked financne vie viac muz zabezpecit.
PS a este chvilku takto budes preslapovat a potom ti chalan zdrhne za mladsou 20tkou. A ty ostanes pred 40tkou bez penazi, bez chlapa a mozno aj bez decka.
A prečo neobehate spolu banky a realne si nezistite aké máte možnosti? Takto sú to všetko iba tvoje dohady, čo sa dá a co sa nedá.
Hypoteku vam daju,dofinancovat sa da. Treba si podat ziadost do banky a hladat vyhovujuci byt. Ked budes rozmyslat ako sa neda,tak sa nikdy nebude dat. Vsetko sa da,len sa musite rozhybat. Ak obaja zarabate teraz je najlepsi cas. V podnajme si nenasetris nic a ked budete mat deti uz sa bude tazsie ziadat o hypoteku. My sme mali nizke prijmy a dostali sme,postupne sme sa vypracovali a aj lepsie zarabame. Netreba sa bat,chodte do toho.
"v dnesnej dobe si brat hypotéku" to je taky ten ich pohlad, aj moja mama stresovala ked som si zobrala vyse 100 tisic 🙂 znie to hrozne, ale je to posun vpred, posun niekam. a teda nie sme za komunistov, ze dlzit nie je dobre.... prave pri znehodnocovani penazi je vo vyhode ten kto dlzi..... vela starsich ludi si mysli ze len uver si neber.
tak neber a byvaj u starkych, urcite je to pohodlne, ale teda potom neviem ako chces vas vztah "niekam" posunut. chces aby ta poziadal o ruku? a to budete stale byvat oddelene? to by bol posun?
ked on nema ambicie, ty si ho posad a povedz co ta trapi, a ako sa viete posunut dalej. neboj, aj moj chlap bol taky, nechce sa o takych veciach bavit, ale ja hej, tak som mu povedala nech si premysli co chce povedat a dala nejaky cas a potom sme to prebrali. nie raz, lebo nie vsetko sa da prebrat za 10 min....

Starki sa maju navzajom. ved museli nejako zit aj predtym, ako si sa narodila. Navstevuj ich cez vikend.
@kkovacovak Jej rodicia, aj stari rodicia asi vlastne byvanie maju. Museli preto v mladosti nieco urobit, aby mali kde byvat. Niekedy mozes vychovavat, byt dobrym vzorom, ale ked sa dieta rozhodne nestarat seriozne o vlastne byvanie, tak nic nenarobis.