Vplyv neprítomnosti starých rodičov na dieťa
jedna babka nema zaujem o vnuca
druhi babka a dedko radsej piju
mam neskutocne depresie ked niekto da dieta na chvilku aj dakam inam, nez je zvykle.
nie preto ze nemilujem , ale z principu, by som cakala ze ludia sa tesia vnucatkam :(
sklamanie velke, a ti co javili zaujem, uz umreli.
mamm z toho dost velke depresie.
co si odnesie take dietatko do zivota ked ani nepozna, co to je mat rodinu?
nemyslim mna a tatina, ale co babka a dedko?
:(((((((( ja som pochadzala z velkej rodiny a toto naozaj nepoznam.
bojim sa ako to ovplyvni dieta do buducna. :(
Preto dieťa si a budeš rodina hlavne ty a otec dieťaťa. A dieťa bude viac trpieť ak bude mať depresívne matku, ako to že nepozná babky.
@sense ty si zazila nieco podobne? lebo mi to znie ako poucka od psychologa.
alebo vlastne ja som bola pozehnana ze som vobec poznala co to je mat velku rodinu?
asi som si dominala moje stastie
Velmi vela ludi je dnes presvedcenych ze ich okolie zaujimaju ich deti minimalne tak ako ich
Velmi vela ludi je dnes presvedcenych ze ich okolie zaujimaju ich deti minimalne tak ako ich
@martinmmartin vlastna rodina? minimalnje 25% DNA?
Ano- Generacia co nechala vlastne deti 70%casu absolutne bez dozoru kazdy bozi den a ani netusili kde su
No moja dcéra, keď sa narodila, môj otec umieral na rakovinu pankreasu ... moja mama sa oňho starala, keď mohla, prišla ... prvýkrát dcéra mala 6 týždňov prišla na otočku, no keď videla, v akom som stave zostala 3 dni, aby som sa aspoň vyspala ... svokra, hoc už bola na dôchodku, nemala o vnučku nikdy záujem ... NIKDY ... takže sú oveľa smutnejšie príbehy ako ten Tvoj ... dcéra má 9 rokov, za ten čas som ju NIKDY nemala kde odložiť, oddýchnuť si atď. ... som neskutočne vďačná mojej mame za tých pár chvíľ, keď mi pomohla, lebo som padala na hubu ... VY s mužom máte dieťa, VY ste povinní sa postarať ... starí rodičia môžu/nemusia, nie je to ich povinnosť ... neviem, vy mladí si myslíte, že je to samozrejmosť ... nie, nie je ... moja kolegyňa má aj matku, aj svokru a berie ako istú vec, že jej cez prázdniny deti prizrie buď matka alebo svokra ... do krvi sa s nimi dokáže pohádať, keď "si dovolia" mať vlastný program a deti jej nezoberú ... ja mám len 30 dní dovolenky.
Ja som z malinkej rodiny, otca nepoznám, babku som mala iba jednu, dedko už nežil napríkad…a necítim sa byť nijak poznačená, lásky a pohody sme mali doma veľa a to pre mňa znamená mať rodinu 😊 bol to proste pre mňa fakt, iné som nepoznala a bolo to v poriadku… keď to dieťa začne viac vnímať, tak to bude brať tak, ako to ty prenesieš, čiže nádych-výdych, skúsiť prijať, že takto to jednoducho je a nerobiť z toho tragédiu…
Pre dieta su najdolezitejsi mama a tatko. Vela deti nema starych rodicov, bud zomreli, nezaujmaju sa alebo su chori. Ja som jedneho dedka nepoznala a z druhej strany zomreli, ked som bolo mini, takze ziadne spomienky. Moja kamoska mala babku pod strechou …,, no asi cela rodina by mala menej stresu, keby byvali oddelene … deti si robia rodicia .. tak sa o ne maju starat, ked maju babky/ dedkovia zaujem .. je to fajn. Ked nemaju svet sa nezruti. Dnesni dochodcovia si uzivaju svoj zivot, oni svoje odchovali. … kedysi isli babky do dochodku v 54 /56 … mali energiu a nie az take moznosti. Dnes v 54 dochodok este v nedohladne … vysporiadaj sa s tym hlavne ty … dieta ak nieco nepozna nechyba mu to
Daj sa dokopy. Dieťa potrebuje hlavne matku a otca a nie matku co ma depresie, lebo starí rodičia nemajú záujem. A to nepíšem nijak v zlom.
Môj chlap má len mamu a otčima, bio otec záujem nula bodom Max "povinný" Telefonat na narodeniny, nevlastní bratia ani to. A nevyzerá žeby mu niečo chýbalo.
Moje dieťa babku má 1000km takže sa vidia 1x do roka , sem tam nejaký telefón cez Whatsapp. Bratrancov a sesternice nemá, zato má veľa kamarátov. Čiže sme ju vychovali sami bez pomoci alebo som si pomoc zaplatila, mali sme babysitterku
Takže nie nie je to poučka od psychológa ale reálny život.
A keby naozaj chýba starý rodič, už aj v dnešnej dobe sa dá nájsť "náhradný starý rodič" , pretože je dosť opustených starých ľudí. Samozrejme vždy je to niečo za niečo.
Nerob z toho tragédiu, dieťaťu chýbať nebudú keď ich ani nebude poznať. Viac mu ublíži tvoje depkárčenie. Som to dieťa a žiadne traumy nemám.
Ty svoju depresiu nevedomky prenesieš na dieťa, tak tragicky ako to berieš ty, to naučíš vnímať aj tvoje dieťa.
V prvom rade sa daj dokopy psychicky ty, nie je asi v poriadku mať depresiu z toho, že o tvoje dieťa nejavia zaujem. Nauč sa to prijať tak ako to je, uľahčíš zivot sebe a dieťatu.
To že nemá idealnych starych rodicov nie je tragedia, ano babka a dedko su pre dieťa tiež dolezite, majú urcite postavenie v ich zovote, ucia ich ine veci ako rodicia a aj to rozmaznavanie od nich je ine 🤣
Pri takomto pristupe si do zivota odnesie hlavne pocit, ze detstvo prezilo pri nespokojnej matke, ktora ma depresie zo svojich rodicov a sokrovcov. Takze prestan sa lutovat (Ano, nelutjes dieta ale seba, lebo ho nemas kde dat), ale upni sa na to, ze ty a otec si ta jedina a spravna rodina, ktoru dieta ma a bude mat a aj bez zazitkov s babkami a dedkami prezije stastne detstvo, plne lasky. O zazitky sa mu postarajte vy. Sice stari rodicia mu mohli dat vela, ale treba od zivota brat len to co prinasa a neplakat za tym, co nepriniesol.
Netreba to tak prežívať. Muzova mama sa nedožila vnucat, moja mama a aj sestra zomreli, keď boli malinkí, môj otec o ne záujem nejaví žiadny a svokor asi do 6-7roku veku, potom už nie. Normálne ich vychovavame bez dedkov, babiek, tetiek, svagrin a neviem koho ešte. Od narodenia latame platame sami choroby, prázdniny a všetko. Dávame im všetku lasku a pozornosť, čo máme, zbytočne neriešime, čo by mohol alebo mal kto a kedy. Urob to isté 🙂
Netreba to tak prežívať. Muzova mama sa nedožila vnucat, moja mama a aj sestra zomreli, keď boli malinkí, môj otec o ne záujem nejaví žiadny a svokor asi do 6-7roku veku, potom už nie. Normálne ich vychovavame bez dedkov, babiek, tetiek, svagrin a neviem koho ešte. Od narodenia latame platame sami choroby, prázdniny a všetko. Dávame im všetku lasku a pozornosť, čo máme, zbytočne neriešime, čo by mohol alebo mal kto a kedy. Urob to isté 🙂
@ivuska027 TAK TO ma mrzi potom som asi velka idealistka len ale opak je pravdou a dakujem ti. musim najst tu silu, u mna certsve vela situacii. dakujem za tvoj prispevok
Ty svoju depresiu nevedomky prenesieš na dieťa, tak tragicky ako to berieš ty, to naučíš vnímať aj tvoje dieťa.
V prvom rade sa daj dokopy psychicky ty, nie je asi v poriadku mať depresiu z toho, že o tvoje dieťa nejavia zaujem. Nauč sa to prijať tak ako to je, uľahčíš zivot sebe a dieťatu.
To že nemá idealnych starych rodicov nie je tragedia, ano babka a dedko su pre dieťa tiež dolezite, majú urcite postavenie v ich zovote, ucia ich ine veci ako rodicia a aj to rozmaznavanie od nich je ine 🤣
@nykkushka aky priklad o rodine si odnesie? ja som z velke rodiny preto sa pytam
Nerob z toho tragédiu, dieťaťu chýbať nebudú keď ich ani nebude poznať. Viac mu ublíži tvoje depkárčenie. Som to dieťa a žiadne traumy nemám.
@januska12323 len skoda ze dieta ma videlo depkarcit pri umrti velmi casto. ja sa pretvarovat neviem
Daj sa dokopy. Dieťa potrebuje hlavne matku a otca a nie matku co ma depresie, lebo starí rodičia nemajú záujem. A to nepíšem nijak v zlom.
@lucia13022023 ok chapem tvoj komentar, u mna je posledne umrtie velmi cerstve a som na tom zle. ale bojujem.
Pre dieta su najdolezitejsi mama a tatko. Vela deti nema starych rodicov, bud zomreli, nezaujmaju sa alebo su chori. Ja som jedneho dedka nepoznala a z druhej strany zomreli, ked som bolo mini, takze ziadne spomienky. Moja kamoska mala babku pod strechou …,, no asi cela rodina by mala menej stresu, keby byvali oddelene … deti si robia rodicia .. tak sa o ne maju starat, ked maju babky/ dedkovia zaujem .. je to fajn. Ked nemaju svet sa nezruti. Dnesni dochodcovia si uzivaju svoj zivot, oni svoje odchovali. … kedysi isli babky do dochodku v 54 /56 … mali energiu a nie az take moznosti. Dnes v 54 dochodok este v nedohladne … vysporiadaj sa s tym hlavne ty … dieta ak nieco nepozna nechyba mu to
@olimuc dakujem za nazor.
Pri takomto pristupe si do zivota odnesie hlavne pocit, ze detstvo prezilo pri nespokojnej matke, ktora ma depresie zo svojich rodicov a sokrovcov. Takze prestan sa lutovat (Ano, nelutjes dieta ale seba, lebo ho nemas kde dat), ale upni sa na to, ze ty a otec si ta jedina a spravna rodina, ktoru dieta ma a bude mat a aj bez zazitkov s babkami a dedkami prezije stastne detstvo, plne lasky. O zazitky sa mu postarajte vy. Sice stari rodicia mu mohli dat vela, ale treba od zivota brat len to co prinasa a neplakat za tym, co nepriniesol.
@viestta sa toho nahromadilo vela naraz, preto horsie znasam.
Ja som z malinkej rodiny, otca nepoznám, babku som mala iba jednu, dedko už nežil napríkad…a necítim sa byť nijak poznačená, lásky a pohody sme mali doma veľa a to pre mňa znamená mať rodinu 😊 bol to proste pre mňa fakt, iné som nepoznala a bolo to v poriadku… keď to dieťa začne viac vnímať, tak to bude brať tak, ako to ty prenesieš, čiže nádych-výdych, skúsiť prijať, že takto to jednoducho je a nerobiť z toho tragédiu…
@lindous asi je lepsie nezazit velku rodinu ako potom ked clovek len place a prirovnava. :(((( asi som sa mala moc dobre a bola som ta vyvolena co to zazila. :(
No moja dcéra, keď sa narodila, môj otec umieral na rakovinu pankreasu ... moja mama sa oňho starala, keď mohla, prišla ... prvýkrát dcéra mala 6 týždňov prišla na otočku, no keď videla, v akom som stave zostala 3 dni, aby som sa aspoň vyspala ... svokra, hoc už bola na dôchodku, nemala o vnučku nikdy záujem ... NIKDY ... takže sú oveľa smutnejšie príbehy ako ten Tvoj ... dcéra má 9 rokov, za ten čas som ju NIKDY nemala kde odložiť, oddýchnuť si atď. ... som neskutočne vďačná mojej mame za tých pár chvíľ, keď mi pomohla, lebo som padala na hubu ... VY s mužom máte dieťa, VY ste povinní sa postarať ... starí rodičia môžu/nemusia, nie je to ich povinnosť ... neviem, vy mladí si myslíte, že je to samozrejmosť ... nie, nie je ... moja kolegyňa má aj matku, aj svokru a berie ako istú vec, že jej cez prázdniny deti prizrie buď matka alebo svokra ... do krvi sa s nimi dokáže pohádať, keď "si dovolia" mať vlastný program a deti jej nezoberú ... ja mám len 30 dní dovolenky.
@dzulli1980 tu nejde o staranie sa ako take, skor o to ze dcera nezazike co to je mat vacsiu rodinu nez mama a tato.
Preto dieťa si a budeš rodina hlavne ty a otec dieťaťa. A dieťa bude viac trpieť ak bude mať depresívne matku, ako to že nepozná babky.
@sense dakujem za tvoj nazor. cez tu bolest sa zamyslim.
tiež tak žijeme … bez babiek/dedkov/tiet/sesternic a podobne … Tak to je a hotovo. Niekedy je to ťažké to áno, niekedy mi to príde ľúto, ale som v tomto prípade rada zato čo mám … Niekto nemá ani to. Tak nesmút … ak ma Tvoja dcérka oboch rodičov, má viac ako dosť 🩵 popravde niekdy keď tu čítam tie rodinne príbehy a koľko vie byt v rodinách nenávisti … si nemyslim, že stačí iba “mať”.
Prečo by si malo dieťa zo všetkeho brať priklad? Zoberie si z toho presne taky aky mu poskytnes. Keď z toho budeš mať depku, dieťa to bude vnimať rovnako. Keď sa to naučis prijať tak ako to je, dieťa ta bude nasledovat a budu mu stačit rodicia priatelia spoluziaci susedia a pod….
Sama hovoris,ze si z velkej rodiny a načo ti to teraz je? Ked sa ti babky a dedkovia otocili chrbtom? Zbytok rodiny je rovnaky?
Smrť a smútok patrí k životu, je fajn keď o tom vie. Ale nemôžeš sa úplne zložiť.
Moji dedkovia zomreli, keď som bola maličká. Jedna babka tiež odišla dosť skoro a druhá keď som bola v puberte. Ako dieťa som s nimi mala pekný vzťah, je mi za nimi smutno, ale žiadne traumy si nenesiem. Moji rodičia sa o nás s bratom vzorne starali, mali sme aktívny život a voľný čas, kopec kamarátov, cestovali sme. Proste bolo to tak, ako to bolo. Veci sa zmeniť nedali.
Navyše je kopec rodín, ktoré žijú tisíce km od seba. To už vôbec nie je bežné, že deti majú starých rodičov na dosah a sú u nich hocikedy. Veď ľudia sú rozcestovani po celom svete a v dnešnej hektickej dobe majú niektorí problém stretnúť sa aspoň raz za dva mesiace.
Pre dieta su rodina ludia co su okolo
Nie niekto kto je pribuzni a nieje nablizku
Ste rodina v takom zlozeni v akom ste, na co riesis veci co nijako nezmenis
Zda sa teraz, že nasledok a "traumu" z vyrastania vo velkej širokej rodine máš skor ty. Tomu dietatu to chybat nebude, ak má fungujucich rodičov.
Áno, mna mrzelo, ze nemam starku, kam by som mohla chodit na prázdniny a musela som sa nudit celé léto na sidlisku. ALE dieta potrebuje zazit aj nedostatok, nesplnene tuzby, sny...rodicia pre neho nemozu vytvarat cely čas len dokonalý život. Inak vychovaju slabého jedinca, ktory si v živote tazko poradí.
@martinmmartin tak "ich okolie" a starí rodičia, je niečo iné 😏 Volá sa to RODINA. Viem, dnes už je to pejoratívny výraz, sociálny konštrukt. A aj preto ideme ako spoločnosť do ri.i.