icon

Vplyv neprítomnosti starých rodičov na dieťa

4. júl 2025

jedna babka nema zaujem o vnuca
druhi babka a dedko radsej piju
mam neskutocne depresie ked niekto da dieta na chvilku aj dakam inam, nez je zvykle.
nie preto ze nemilujem , ale z principu, by som cakala ze ludia sa tesia vnucatkam :(
sklamanie velke, a ti co javili zaujem, uz umreli.
mamm z toho dost velke depresie.
co si odnesie take dietatko do zivota ked ani nepozna, co to je mat rodinu?
nemyslim mna a tatina, ale co babka a dedko?

:(((((((( ja som pochadzala z velkej rodiny a toto naozaj nepoznam.
bojim sa ako to ovplyvni dieta do buducna. :(

Strana
z2
maya_hi
5. júl 2025

Úplne ťa chápem. Mám to podobne a ja sama som to ako dieťa zažila. A naozaj to má na dieťa vplyv. Ono totiž vidí u druhých tú sebaistotu, všetkých tých ľudí, ktorí za nimi stoja. Ja som zo 4 detí, ale starých rodičov som už nezažila. Naši sa nemali o koho vo výchove oprieť a ja som tiež nemala nejakých iných dospelých, ktorí by mi prejavili náklonnosť. Milované dieťa je šťastné dieťa. A ak toto zažíva od viacerých ľudí, o to lepšie.
Neostáva nič iné, len sa s tým zmieriť. Prijať to ako to je. Každý sme na svete s nejakým balíčkom ktorý sme dostali na cestu. A tvoje deti dostali toto. Nauč ich žiť s tým, neprenášaj na ne svoje pocity a snaž sa vytvoriť im zázemie aspoň ty a otec detí. Nič viac aj tak nemôžeš urobiť iba im vytvoríš ďalší dôvod na trápenie ak ťa takto budú vidieť.

sense
5. júl 2025

A ešte k tej veľkej rodine, veľká rodina ti nezaručí ani šťastie ani spokojnosť ani to že tvoje dieťa bude mať viac pozornosti, nakoľko šťastie a spokojnosť rodiny nezávisí od počtu členov v rodine ale od charakteru tých clenov

jana_eyre_2
5. júl 2025

Dieťa ovplyvní do budúcna to ako k nemu budeš pristupovať ty sama s jeho otcom..

sima234
5. júl 2025

Vôbec ma to neovplyvnilo. Ako by malo?

o__o
5. júl 2025

Nechapem, ako by ho to malo ovplyvnit.. ja ked som sa narodila, nezil uz ani jeden stary rodic a ako deti sme sa z rodiny stretavali len s maminou sestrou, ziadni bratranci ani sesternice. A tu som, ziva a zdrava 🙂

andreatytler
5. júl 2025

Podla mna mas nezdravy pohlad na realitu a mala by si ist za psychologom. Riesis vztah okolia k tvojmu dietatu... nieco na co ty nemas dosah.
Na svete je vela parov ktori nemaju starych rodicov ani surodencov a deti zarucene nie su poznacene.

terezka1947
5. júl 2025

No ja som ako dieťa mala už iba jednu babku a dedka a veru,bolo mi ľúto,že ostatní chodili ešte aj k prastsrym rodičom....ale aspoň som tu jednu žijúcu stranu mala veľmi dobrú babku a dedka. No skoro zomreli,rovnako ako rodičia.
Moje deti nemajú žiadnych starých rodičov s vidím,že im je to ľúto...najviac cez prázdniny,či keď ostatní hovoria kde boli,čo dostali,atď.
Neviem ako ich to ovplyvní,lebo ovolplyvni určite (aj cítim ako ich to už ovplyvňuje)
Ale neurobis s tým nič,musíš sa snažiť vytvoriť rodinu takto.

sima234
5. júl 2025
@andreatytler

Podla mna mas nezdravy pohlad na realitu a mala by si ist za psychologom. Riesis vztah okolia k tvojmu dietatu... nieco na co ty nemas dosah.
Na svete je vela parov ktori nemaju starych rodicov ani surodencov a deti zarucene nie su poznacene.

@andreatytler presne..moji dvaja starí rodičia zo štyroch už nežili, keď som sa narodila, ďalší zomrel keď som mala cca 2 roky a posledná babka nemala o mňa veľmi záujem, celkovo už bola staršia, keď som sa narodila a nemala veľmi vzťah k vnúčatám. A to som ešte aj jedináčik 😜 A som tu 😁

prasiatko30
5. júl 2025

Tvoje dieta bude najviac poznacene ak budes pri nom furt vyplakavat ako sa o neho stari rodicia nestaraju a vytvarat mu pocit, ze stari rodicia by mali robit viac. Ak ty to budes brat normalne a nebudes z toho robit vedu, ani dieta to nebude brat tragicky

marca12
5. júl 2025

Uvedom si jednu vec. Tvoja dcera nebude smutit za velkou rodinou,lebo nic take nepozna,tak nema jej za cim byt luto. Nezazila to,tak jej to nebude chybat. Pokial jej ty nebudes omielat,ake je chudiatko a nikoho nema,tak ju ani nenapadne to riesit. Musis sa spamatat a prestat depkovat a prenasat svoj smutok. Ty smutit za niecom,co uz nie je. Dieta formuju rodicia a kamarati,to su najblizsi ludia.

autor
5. júl 2025
@marca12

Uvedom si jednu vec. Tvoja dcera nebude smutit za velkou rodinou,lebo nic take nepozna,tak nema jej za cim byt luto. Nezazila to,tak jej to nebude chybat. Pokial jej ty nebudes omielat,ake je chudiatko a nikoho nema,tak ju ani nenapadne to riesit. Musis sa spamatat a prestat depkovat a prenasat svoj smutok. Ty smutit za niecom,co uz nie je. Dieta formuju rodicia a kamarati,to su najblizsi ludia.

@marca12 ale smuti, lebo sa v skole vsetci chvália kde boli s babkou a dedkom.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
bubuzu
5. júl 2025

My máme obe babky skvelé, jeden dedo už nežije a druhý je taký typický, že nevie, čo by s deťmi robil. Ale tie babky to vynahradzaju a podľa mňa je to do života veľmi dôležité. Môj muž tiež veľa vyrastal s bankou a celkovo ich veľká rodina sa veľa podporuje a vidím na ňom, že ťa vnútorná istota podpory rodiny z neho urobila veľmi pokojného a dobrého muža. Ja som ani jedných starých rodičov v podstate nemala, nejak mi to nechýba, ale myslím si, že by mi to určite dalo do života viac, mať ich. Vidím to aj ja synovi, že mu robí dobre, že okrem nás, má aj niekoho iného, kto ho kedykoľvek bez problémov prijme, pohosti...

bubuzu
5. júl 2025

A súhlasím tu s názorom, že ten, kto vie ovplyvniť to, ako to bude dieťa brať si ty. Ak budeš pred ňou ju ľutovať a neviem čo, bude to aj ona brať ako nejakú krivdu. Ak jej proste povieš, že takto to je, tak aj ona to tak bude brať.

komplikovana
5. júl 2025

prosim ta, neprenasaj vlastne strachy na dieta. Viac ho ovplyni tvoje spravanie, ako to, ze nema starych rodicov. Bohuzial tak to na svete chodi. Nie je to vsak koniec sveta. Dieta musi mat istotu, ze je u vas rodicov v bezpeci, a ze je milovane. Potom lahsie bude znasat nastrahy zivota.

sidicek
5. júl 2025

Nehnevaj sa ale vyhľadaj psychológa ak nie psychiatra , už len ten štýl písania je veeelmi divny, nevraviac o obsahu .Vidíš ani veľká šťastná (podľa mňa len v tvojich zidealizovanych ociach) rodina ,ti nebola zárukou, že z teba vyrástol vyrovnaný silný jedinec a z mamy dobrá babka. Daj sa dokopy.Smutit za stratou blizkych je uplne v poriadku, ale smútiť ze sa ludia nespravaju ako si predstavujes a dokonca z toho depkovat uz v poriadku nie je.

autor
5. júl 2025
@bubuzu

A súhlasím tu s názorom, že ten, kto vie ovplyvniť to, ako to bude dieťa brať si ty. Ak budeš pred ňou ju ľutovať a neviem čo, bude to aj ona brať ako nejakú krivdu. Ak jej proste povieš, že takto to je, tak aj ona to tak bude brať.

@sidicek preco je divny? normalne pisem. ano som sklamana z nich preco by som nemala mat z toho depku? lebo ma sklamali? lebo boli predtym normalni? mam pravo na svoje pocity
@komplikovana neprenasam prednou to neriesim len vidi ze som smutna , lekar psychiater mi povedal ze je normalne riesit aj smutok s dietatom, pretoze dieta ma vediet co je smrt a ze smutok patri k tomu a takisto dieta nemozeme vychovavat v ruzovej decke cely zivot. ale jasne ze ju nedepkujem zas taka troska nie som
@bubuzu chapem a suhlasim.

komplikovana
5. júl 2025

autorka, nepodcenuj deti, tie su velmi vnimave. Uz len to, ze ta vidi smutnu, je dost. Pises, ze si z toho v depresiach. Ano, emocie k zivotu patria a treba sa o nich rozpravat. Len si davaj pozor, aby ten smutok neprevazoval nad radostou. Ak sa budes na " nemat starych rodicov" pozerat ako na najhorsiu katastrofu zivota, tak aj tvoje dieta to tak bude vnimat.

autor
5. júl 2025
@komplikovana

autorka, nepodcenuj deti, tie su velmi vnimave. Uz len to, ze ta vidi smutnu, je dost. Pises, ze si z toho v depresiach. Ano, emocie k zivotu patria a treba sa o nich rozpravat. Len si davaj pozor, aby ten smutok neprevazoval nad radostou. Ak sa budes na " nemat starych rodicov" pozerat ako na najhorsiu katastrofu zivota, tak aj tvoje dieta to tak bude vnimat.

@komplikovana nie najhorsia nie.

viestta
5. júl 2025

a co keby si to brala ako prilezitost postarat sa o stastne detsvo plne lasky a zazitkov ty a otecko?

autor
5. júl 2025
@viestta

a co keby si to brala ako prilezitost postarat sa o stastne detsvo plne lasky a zazitkov ty a otecko?

@viestta ano, chapem to tak. len dieta vnima aj ostanych v skole a je prirodzene ze deti sa porovnavaju. nic v zlom.

slovakboy
5. júl 2025

Dieťa potrebuje v útlom veku ženský a mužský vzor. Dvoch bohov otca a matku. Hlavne matku ale aj otca. Rolu otca vraj môže prevziať aj babka. Nebuď depresívna pred doeťaťom ono nevie že mu chyba babka. Babku a dedka môže nahradiť aj niekto iný ku komu častejšie chodíte a venuje sa mu. Môže to byt druhý manželský pár, švagrovci alebo rodičia nejakej tvojej kamarátky. Starší ľudia sú vo výchove dôležití v tom, že oni nemusia robiť tie veci čo musia rodičia. Vytvárajú, alebo dotvárajú svet dieťaťu. Ja som mal napríklad v útlom detstve nie veľmi dobrý vzťah s mamou a naopak vynikajuci s babkou jej mamou a s mojim otcom. Babka mi veľmi dala emocionálne a využil som to aj v dospelosti, keď som sa liečil z úzkostí. Mama mi zas dala veľa v dospievaní a aj pred tým. Len v útlom detstve mala vlastné problémy a my sme si to odniesli. Preto nebuď depresívna keď nemusíš. Pozri sa na to pozitívne a prispôsobiť sa situácii. Nie je babka, bude niekto iný. Možno máte v susedstve susedov, ktorí už majú dospelé deti, ktorí sa potešia občasnej návšteve.

bielasovicka
5. júl 2025

Hovoríš, že si z veľkej rodiny, a toto nepoznáš. Tak hádam z tej tvojej rodiny majú záujem

bielasovicka
5. júl 2025

Alebo sa zrazu zmenili?

autor
5. júl 2025
@bielasovicka

Hovoríš, že si z veľkej rodiny, a toto nepoznáš. Tak hádam z tej tvojej rodiny majú záujem

@bielasovicka velka rodina sa po smrti babky rozpadla. nestretavame sa so zbytkom. nemaju zaujem, mali zaujem o babkin byt ine ich nezaujimalo

basska_b
5. júl 2025

Vies co, ja ta chapem, ja napriklad niekedy lutujem, ze moje deti nemaju bratrancov a sesternice v ich veku... ale toto si nevyberies... Ale vies, zas keby sa ti dedkovci do deti starali az prilis, tak tiez by ti to vadilo. Velku rodinu uz nevybudujeme (jedine ze by sme mali 6 deti), proste tie casy minuli, ked rodina zila pohromade. Ale prinieslo to aj pozitiva. Zameraj sa na tie.

sidicek
5. júl 2025

Tak ten posledný koment len potvrdzuje môj predpoklad,že si si svoju veľkú šťastnú rodinu idealizovala.Ja som napr.v lete chodila aj k babke mojej naj kamošky, tvoja tiež môže mať aj takúto babku.

andreatytler
5. júl 2025
@sidicek

Tak ten posledný koment len potvrdzuje môj predpoklad,že si si svoju veľkú šťastnú rodinu idealizovala.Ja som napr.v lete chodila aj k babke mojej naj kamošky, tvoja tiež môže mať aj takúto babku.

@sidicek presne tak. Co je z tej velkej uzasnej rodiny teraz?
Autorka, tvoj problem je ze si to ty kto smuti za stratou svojej rodiny. Dieta bude bez nich uplne v poriadku. Ved v zivote bude hrozne vela veci ktore jeho spoluziazi maju a on to mat nebude. Ved ho uc ze sa nema porovnavat s nikym.

anonym_283607
27. sep 2025

Ja som bola dieťa, ktoré si pamätá hlavne babky. Dedkovia zomreli skoro, a tak sme sa stretali len s babkami. Jedna nás nemala rada a sama som prišla na to podľa jej chovania. Druhá byvala ďalej, ale vždy nám niečo upiekla, priniesla. Mňa najviac poznačilo to, že nie ze nemám s babkami vrucny vzťah, ale to, že mi bolo hovorené, že jedna nás nemá rada a druha nevie dať dobre najavo city. Súrodencov to nepoznacilo. Tak si hlavne daj pozor, aby si ich nevychovavala - neupozornovala v tom/na to, že ich niekto nemá rád a mal by ich mat, lebo patria do rodiny. Skus to nejako zaobalit, keď sa budú pýtať alebo ich jednoducho nauč, že jedinych, ktorých potrebuje, sú rodicia.

Strana
z2