icon

Vraj nie sme rodina

mata391
6. dec 2022

Baby, mame s priateľom dieťa. Dnes povedal, ženie sme rodina, keďže nie sme zobrati. Trochu ma to zranilo. Ako by to vnímali?... Rieši aj financie, že spoločne nie, keďže nie sme zobrati

Strana
z6
h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 Prosím ťa, prečítaj si môj príspevok dnes o 6:52.

nikiki29
9. dec 2022

@mata391 a prečo si s ním, keď nie ste rodina? Odhliadnuc od právnej stránky, ak by mi muž povedal, že nie sme rodina, že on to tak necíti atď. tak už má kufre pred dverami. A radšej skôr ako neskoro, lebo dieťa bude väčšie, vnímavejšie a bude už zvyknuté na dvoch rodičov a bla bla milión výhovoriek prečo zostať v zničenom vzťahu.
Za mňa buď to napraviť aby ste sa ako rodina cítili obaja spoločne a boli spokojní, alebo sa rozlúčte…

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 Prečítala som si znova, a rozumiem, že ty súčasnú situáciu vnímaš ako najspravodlivejšiu, lebo máš asi pocit, že sa dobrosrdečne vzdávaš štvrtiny dvojgeneračného domu akoby v prospech partnerových detí. A ja ti len hovorím, že to vidím z inej perspektívy a možno aj objektívnejšie ako ty. Každopádne, keď ste všetci spokojní, nemusíš sa predsa obhajovať, ale to som ti už písala v minulom príspevku. Ja skutočne nemám potrebu moralizovať 😃

h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 V pohode, ja som zvyknutá, už všeličo som si tu na moju situáciu prečítala, vrátane toho, ako mám polovicu domu napísať na muža a podobné skvosty. Naozaj úprimne by ma zaujímal tvoj pohľad. Ako by to podľa teba bolo spravodlivé, keď takto to spravodlivé nie je? (Niekoľko doplňujúcich faktov: dom som kúpila ja, za svoje peniaze a za peniaze od mojich rodičov + hypotéka, ktorú som už splatila, tiež zo svojich peňazí a s pomocou peňazí z dedičstva po mojom otcovi. Mužove dcéry majú v našom dome svoju izbu, kde majú svoje veci. Majú kľúč od domu, môžu kedykoľvek prísť a zostať, ako dlho chcú. Všetko im je tu k dispozícii. Všemožne ich podporujeme, finančne aj akoukoľvek inou pomocou.)

sisaka
9. dec 2022

@ajuska111 tak to je zaujímavé zmýšľanie. Radšej si nezoberiem partnera, ostaneme trebárs aj do smrti len partneri, lebo čo ak by sme sa chceli rozviesť?
Podľa mna ak sú obavy, že partnerovi po 25, rokoch preskočí a začne sa spravať ako grobian, tak sa tak môže spravať aj mimo súdnej siene. Môže tiež všetko možné povytahovať zo vzťahu, nechutne sa k tebe spravať, podvádzať, klamať… a keďže máte spoločné deti môžte pred tým súdom skončiť aj tak a naťahovať sa tam. Lebo faktom je, že sa ľudia naťahujú pred súdom hlavne koli deťom a finančnej podpore detí. Takže nejak mi to nedáva logiku.
Mať s niekym deti je oveľa väčší záväzok, ako si ho zobrať za manžela, keby som sa obávala, čo sa z môjho partnera v budúcnosti vykľuje tak v prvom rade s ním nemám spoločné deti.

ajuska111
9. dec 2022

@sisaka tak s nim mam ovela vacsi zavazok- dieta a je to vybavene.

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 Ja ti zas úprimne verím, že si to takto vyhodnotila ako najsprávnejšie. Z môjho uhla pohľadu, ak by to bolo tak, že ja bývam v partnerovom dome a finančne žijeme ako manželia, čiže každý prispieva rovným dielom vzhľadom ku príjmom, možno by som cítila krivdu, že zveľaďujem niečo, čo nikdy nebude moje a vytváram dedičský podiel len pre jedno z mojich detí. Preto by som manželstvo videla ako spravodlivejšie prerozdelenie. To, že v tvojom dome majú vlastný priestor na chvíľkové pobudnutie aj partnerove deti je milé, ale reálne predsa vieš, že to nič neznamená, keď sa ich otec pominie. Veď tým argumentuješ ako dôvodom, prečo sa nechceš vydávať. Na druhej strane, možno on na to myslí, a má premyslený spôsob, ako neukrátiť ani ostatné svoje deti. Keďže nemáte BSM, nie je žiadny problém zabezpečiť, aby dostali deti dedičstvo podľa uváženia.

Ale zaujala ma ešte jedna vec. Vezmime teda tézu, že váš systém je najlepší,ako fakt. Prečo trváš na tom, že nechceš vdovský dôchodok, napriek tomu, že ako si sama písala, štatisticky by si naň raz mala nárok? Lebo to by bola nejaká výhoda, akú si nezaslúžiš? Podľa mňa si na seba veľmi prísna, tvrdá alebo ako to nazvať. Veď ste dlhoroční partneri, máte dieťa, možno by sa ti na starobu raz tie peniaze aj zišli, a o to menej sa bude musieť starať vaše dieťa. A ak ich ozaj nebudeš potrebovať, vždy budú ľudia, ktorí ich vďačne prijmú.

h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 Keď sa môj muž pominie (bože, nemôžem uveriť, že o tomto tu píšem! 😦), jeho dcéry budú mať vždy u nás dvere otvorené. Môj syn je ich brat. Mám v pláne vzťahy udržiavať za akýchkoľvek okolností tak dlho, ako to bude možné.
To, že môj muž to tu zveľaďuje, áno, to je pravda, investoval tu veľa práce, aj peňazí. Ako aj ja. Ale zase, býva tu, nemal žiadne starosti s nadobudnutím nehnuteľnosti (a tie starosti som teda mala nemalé). Takže to, že to tu zveľaďuje, považujem za normálne.
Ďalšia vec je, že všetky ženy, ktoré mi tu kedy vyčítali, že chcem mužove dcéry "obrať o dedičstvo", neberú do úvahy, že oni majú svoju mamu. Nebudú dediť len po otcovi, ale aj po nej. Tak isto, ako môj syn bude dediť po svojom otcovi a po mne. Môj syn nemá žiadny nárok na majetok ich mamy. To je úplne normálne a každému jasné. Bohužiaľ, neplatí to opačne. Keď ja napíšem, že prečo by mali po mne dediť môj majetok, tak som hnusná mrcha, zlá macocha a neviem, čo všetko ešte. ☹️
Ja mužov majetok nechcem a nepotrebujem. Aj keby sme boli manželia a tým pádom by som po ňom dedila, vzdala by som sa dedičstva v prospech jeho dcér (nie aj v prospech môjho syna, len v prospech ich dvoch). Za syna rozhodovať nemôžem, ale verím, že to urobí rovnako. To bude kompenzácia za "náš" (môj) dom.
Neviem, koľko je vdovský dôchodok, ale nemyslím si, že to je až také terno. Môj muž sa ženiť chce, lepšie povedané, zvykne hovoriť, že by sme sa mali zobrať atď., presne kvôli tomu vdovskému dôchodku. Ja sa odmietam vydávať, aby som mala prospech z mužovej smrti. Príde mi to úplne hrozné. Možno ma časom ukecá na tú svadbu. Musím totiž brať do úvahy aj to, že možno jemu by sa ten vdovecký dôchodok zišiel, keby som ja umrela skôr. 😁

zabka79
9. dec 2022

@mata391 moj kamarat si partnerku vzal ked dcera mama 6. Chlapi sa boja. Muz ktory ma dieta a neozeni sa nie je ani chlap. Snad si nenechava zadne vratka

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 Ale ty nie si ekvivalent mamy partnerových detí, ale jej nového partnera. Ak ona nejakého má a sú zosobášení, tvoje dieťa tým pádom dedí aj po ňom.

Vdovský dôchodok nie je prospech z mužovej smrti. Pokiaľ je tvoj partner nazvime to normálny (v zmysle, že je finančne gramotný), tak máš z neho logicky omnoho väčší prospech, keď je nažive.

A áno, ten aspekt, že ty nechceš, no tvojmu partnerovi by sa ten dôchodok ani dedičstvo nebridili, by sa možno tiež mal brať do úvahy, keď už ste partneri 🙂

gertrudaosem
9. dec 2022

@mata391 a prečo nie ste zobrati? Kvôli tebe čo kvôli jemu?

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 Počkať, to mi nejak nevychádza 😂 ten prvý odstavec. Asi si to budem musieť nakresliť, už sa v tom motám. Ale že ty si ekvivalent partnera bývalej ženy tvojho muža sedí.

gertrudaosem
9. dec 2022

@h2 🤣

h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 Tak teraz už som sa zamotala aj ja. Čoho som ekvivalent??? 😂

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 😂😂 Vieš čo, keď sa nad tým tak zamýšľam, vychádza mi, že si ma presvedčila a máš pravdu, čo sa týka dedičstva. Ale stále v tom cítim nejaký zádrheľ, len ho neviem formulovať. Keď mi to dôjde o pol roka pri úplne nesúvisiacej činnosti, napríklad škrabaní zemiakov, napíšem ti správu, smiem?😃

h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 Ja viem, čo je ten zádrheľ. No predsa, že sa nechcem vydávať. To je úplne proti logike. Lebo predsa KAŽDÁ žena sa chce vydať. 😁

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 Som si 100% istá, že toto to nie je 😃 Proti tomu totiž hovorí dokonca aj moja osobná skúsenosť.

Strana
z6