icon

Vraj nie sme rodina

mata391
6. dec 2022

Baby, mame s priateľom dieťa. Dnes povedal, ženie sme rodina, keďže nie sme zobrati. Trochu ma to zranilo. Ako by to vnímali?... Rieši aj financie, že spoločne nie, keďže nie sme zobrati

ajuska111
8. dec 2022

@aurora33 a dakujem, ze za mna odpovedas, aj ze vies, co chcem a nechcem vidiet.

aurora33
8. dec 2022

@ajuska111 nemas začo.

ajuska111
8. dec 2022

@aurora33 v dnesnej dobe taka nezistna pomoc❤️

zuzanalila20
8. dec 2022

@ajuska111 A ako máš ošetrené, že teda nič by akoby od teba jeho dieťa nedostalo? Ak žijete spolu a výdavky máte spravodlivo podelené tak skutočne nevidím rozdiel v tom, či ste zosobášení alebo nie. Ja som mala za to, že napríklad, ak môj otec mal pred manželstvom s mojou mamou aj ďalšie deti, v prípade maminej smrti by dedili rovným dielom otec a ja. Nie otec, ja a jeho dieťa. Ale pokojne ma oprav, ak sa mýlim.

akbara77
9. dec 2022

@mata391 toto sú tie nezáväzné vzťahy bez papiera. Tak sa nečuduj.

sisaka
9. dec 2022

@ajuska111 mna by celkom zaujímali tie dôvody nezobrať si milovaného muža za manžela a stať sa rodinou. Lebo teda bez pokrvneho zväzku, alebo sobáša nie ste rodinou. Osobne by som nechcela mať deti s človekom, ktorý so mnou nechce byť rodina. Píšeš, že máš veľa dôvodov - uvádzaš len jeden - obava, že by dedilo mužove dieťa z predchádzajúceho vzťahu. Chápem, ale zaujima ma aké iné dôvody majú ľudia, ktorí si nechcu zobrať svojho partnera. Sú za tým len peniaze?

lb1984
9. dec 2022

@mata391 tak ja s priateľom tiež mame dieťa a nie sme zobrati, žijeme spolu už cez 14 rokov a niesme rodina. Ja som rodina s dcérkou, on je rodina s dcérkou ale medzi sebou nemáme žiaden rodinný vzťah teda som jeho priateľka a matka jeho dieťaťa 🙂 tak to proste je🤗...
Osobne tvoje pocity chápem, ale tvoj priateľ povedal len pravdu.
Co sa týka financií je to jeho pohľad na vec - pochopiteľný. My to máme s priateľom rovnaké.

Ale tiež pochop neexistuje žiadna prekážka ktorá by bránila tvojmu priateľovi si ta vziať iba jeho emocionálny blok a city k tebe. Všetko ostatné sú iba výhovorky.
Každý chlap, ktorý ma manželku ti povie ze si ju vzal preto lebo vedel ze s nou chce byť alebo ho donútila situácia- pocit zodpovednosti voči dieťaťu.
Za mňa tvoj chlap ta ma rad ale nie dostatočne na to aby si ta vzal za manželku. Teda u teba to asi už bude môcť ísť iba druhým spôsobom a to donutenim a to ja by som osobne nikdy nechcela.

h2
9. dec 2022

@ajuska111 Ja ťa chápem, mám to podobne (muž má deti s bývalou ženou). Ale tu pochopenie nenájdeme, 100x som to tu už vysvetľovala.

h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 Ak má žena napríklad svoj dom a má manžela a dieťa, dedí po nej pol domu manžel a pol dieťa. Ak mal jej manžel pred manželstvom s ňou ďalšie deti, po jeho smrti dedia z tej jeho polovice príslušnú časť. Čiže ak žena kúpila dom, alebo ho má po svojej rodine a zomrie skôr, než jej manžel, v konečnom dôsledku (po otcovej smrti) bude jej dieťa z toho domu vyplácať súrodencov.

kassandra25
9. dec 2022

@mata391 keby ta mal rad, tak by utrusil nieco v takom zmysle, ze ste rodina, ste uz skoro rodina, ze ste uz ako rodina, a to len v pripade, ak nemate este dieta. Keby ta mal rad a v pripade, ze mate dieta, utrusi, ze vy ste krasna rodina a sobas sa stane, je len casom, kedy, ale nebranite sa mu. A to, co zadrel tvoj priatel a ako sa k tomu stavia, svedci o tom, ze teda rodinu si vytvori zrejme s niekym inym nez s tebou, ale to len v pripade, ak si ty razantne sobas s nim neodmietla, ze ta on ziadal a teraz je ofucany, lebo nepozname povahu, pozadie pribehu.

lb1984
9. dec 2022

@h2 ak riešite deti z predchádzajúceho manželstva tak to sa dá zriesit zmluvou u notára pred uzatvorením manzelstva a zrušením BSM. 🤗
deti z predchádzajúceho manželstva niesu problém.

Problém je to ze ak si ju nevezme dediť po ňom budú len jeho deti a ona môže ísť vieš kam? Ani vdovský nedostane a v konečnom dôsledku pri dedeni z muzovej strany príde o viac lebo dediť ona nebude len jej dieťa ak by boli manželia dedí ona aj jej dieťa. Ak nechce aby jeho deti dedili jej majetky stačí zrušenie BSM alebo nadobudnúť majetok pred manželstvom. Mýlim sa?
Stane sa nedajbože ich spoločnému dietatu niečo, alebo budú mať zle vzťahy keď dospeje. A ona skončí na ulici ak žije v jeho dome/byte. Pozri sa na podiely ženy ako manželky a podiely deti pri dedeni.

h2
9. dec 2022

@lb1984 Ale prečo by som to robila? Najprv k notárovi po nejakú zmluvu, potom svadba, potom meniť všetky doklady... Načo? Keď to proste nechcem. Ženy tu nechápu, prečo sa dvaja ľudia, ktorí sú roky spolu a majú dieťa, nezoberú. Ale ja zase nechápem, prečo ma tu všetci do toho nútia a píšu mi, čo a ako mám urobiť, len aby som sa vydala. Nechcem sa vydávať. Nechcem svadbu. Svojho muža milujem a úprimne dúfam, že s ním budem do konca života. Svadbu nepotrebujem. Ďakujem za pochopenie.

h2
9. dec 2022

@lb1984 My tu ale nepíšeme o prípade, kedy ona žije v jeho dome. Ale práve naopak, keď ona má svoj dom, svoj majetok.

lb1984
9. dec 2022

@h2 ja mam dlhodobý vzťah s priateľom bez svadby čiže mne to vysvetľovať nemusíš. Ja len ze deti z predchádzajúceho manželstva nie sú dôvod na neuzavretie manželstva ešte skôr by som na svadbe trvala ak by priateľ tie deti s inou mal aby som na ulici neskončila ak by som nemala niečo vlastne. Nie všetky ženy sú zbehle a keď im ten ich nahovori ze sa nevezmu kvôli dedeniu atď aby vedeli ze je to hlúposť. Je iné ak sa dvaja dohodnú ze sa nechcú zobrať ako keď jeden chce a ten druhy ho presviedča ze je lepšie ak svoji nebudú.... ak ty nechceš svadbu je to tvoja vec a nikto nemá právo ta presviedčať ze sa máš vydavat 😉

gab1sol
9. dec 2022

@ajuska111 pretože tvoj príspevok tak vyznel - sľuby sa sľubujú… Aj mne môj bývalý sľuboval hory-doly a po 7 rokoch som to skončila (neboli sme zobratí, nemáme spolu dieťa). Ok, máš dôvody, prečo si ho nechceš vziať (aj to sa dá ošetriť), ale opäť - ak si nájdem partnera s dieťaťom/deťmi, tak idem do toho vzťahu s tým. To dieťa je súčasťou toho partnera, ak by som sa rozhodla pre neho, rozhodla by som sa s tým, že príjmam k sebe aj jeho dieťa a beriem ho za svoje. Ale to je môj pohľad na vec. Každý to vidí inak…

ajuska111
9. dec 2022

@zuzanalila20 to bola iba reakcia na to ze nechavat si zadne dvierka v podobe - ja mam svoj majetok. ze aj ked ho mam, nesuvisi to s tym manzelstvom

gab1sol
9. dec 2022

@lb1984 možno to je zrejme z nejakých iných, predošlých príspevkov (to neviem, čítala som len tento), ale čo ak to povedal práve preto, že si ho autorka nechce vziať? A on to cíti tak, že nie sú bez sobáša rodina, tak jej to vytkol?

lb1984
9. dec 2022

Ináč ja hovorím ze výhoda mat priateľa bez svadby a nedajbože ma žena s ním dieta je ta ze by sa nemala správať ako manželka 😃 tak baby tie ktoré sa vydávať chcú a ich chlap nie podľa toho sa aj spravajte.😉

ajuska111
9. dec 2022

@gab1sol s jeho synom mame super vztah, chodi k nam pravidelne, ani jeden jediny vylet alebo dovolenku som neplanovala bez neho, teraz uz je dospely, sme partaci. ale nevidim dovod, preco by som mala ja davat do spolocneho majetku nieco, co vlastnim este z doby, ked som jeho otca ani nepoznala.

h2
9. dec 2022

@gab1sol Ja ale mužove dcéry prijímam, dovolím si tvrdiť, že fakt máloktorá macocha má taký blízky vzťah s nevlastnými deťmi, ako ja. Nie je to o tom, že ich chcem o niečo pripraviť. Môj muž je starší odo mňa o 7 rokov, tak čiste štatistiky (nechcem o tom písať, ale tak buďme realisti) pravdepodobne zomrie skôr. Neviem si predstaviť, že ako jeho manželka by som mala nárok na jeho majetok. Aj keby sme boli manželia, vzdala by som sa toho v prospech jeho dcér. (Žijeme v mojom dome, muž má polovicu veľkého dvojgeneračného rodičovského domu. Z toho jeho domu ja nechcem nič. Ani ako manželka, ani ako "nemanželka".)

ajuska111
9. dec 2022

@sisaka to praveze nie je ten dovod, aby nededilo muzove dieta. vsetko sa da osetrit. ja som len videla vela nepeknych rozvodov, vratane mojich rodicov, co vsetko si ludia na seba na sude dokaze vytiahnut. nepotrebujem papier na potvrdenie vsetkym, ze niekoho milujem. my si to povieme a vieme, ze sa milujeme.

lb1984
9. dec 2022

@h2 keď ona ma svoj dom nadobudnutý pred manželstvom muzove deti ani muž na neho nemá nárok. Pekne to vidno pri rozvode. Takže keď je to výlučne jej majetkom nechnurobi závet a dá dom deťom 🤗

h2
9. dec 2022

@lb1984 Ale vidíš, zase to chce 2 právne úkony: svadba a spísanie závetu, kde manžela vydedí (čo samo o sebe pôsobí dosť hnusne). Zatiaľ čo vtedy, keď sa nevydá, nemusí urobiť nič pre to, aby dedilo len jej dieťa.

jana_eyre_2
9. dec 2022

Ako by som to vnímala na tvojom mieste? Že môj partner je blb s prepáčením 😒

Ja som s mojím mužom 18r, z toho sme 9r manželia, najstarší syn prišiel k nám keď sme manželia neboli, mali sme však spoločny dom, financie, syna, boli sme samozrejme rodinou a keby mi povedal toto, tak by ma veľmi sklamal..

flimelka
9. dec 2022

Hmmm ako mna by sa nieco taketo dotklo a teda dost. Je podla mna jedno, ci ste zobrati alebo nie proste ste rodina a jeden papier na tom akoze nic nezmeni. Fungovat by ste mali tak ci tak spolocne

lb1984
9. dec 2022

@h2 ved to robi len to nedáva na papier 🙂 tým ze niesu svoji ho v podstate vydedila lebo všetko dostanú len jej deti napriek tomu ze on možno zo svojho platu prispieva na chod jej nehnuteľnosti, možno do tej nehnuteľnosti vrazi aj svoj čas 🤗 ale ako som písala ty sa brat nechceš je to tvoja osobná vec. Ak si niekto niekoho nechce vziat bude pre neho znamenať problém aj ísť na úrad na 15 min 😉 manželstvo za mňa ako inštitúcia vznikla prioritne pre právnu ochranu partnerstva a rodiny, aj keď žiaľ nie vždy sú rozsudky spravodlivé....je to aspoň aká taka pravna ochrana. Ja mam tiež vlastnú nehnuteľnosť, žijem s partnerom už pekných pár rokov, vydavat sa nechcem, ale v poslednej dobe čím ďalej tym viac sa zamýšľam nad právnou vecou - co s vdovským, ak sa mi niečo stane nebude do domácnosti plynúť druhý nie malý príjem na dlhšiu dobu ...., ak sa nedajbože nevyplatí poistné plnenie, čo ak sa mi niečo stane a do toho čo so mnou budú mať čo hovoriť druhý ľudia a nie on aj keď on ma teraz pozná najlepšie..... ale to je asi o inom....

h2
9. dec 2022

@lb1984 Ja vidím dosť podstatný rozdiel v tom, keď sa niekto nevydá a keď sa vydá a spíše závet, aby manžel po ňom nededil. Lebo to je, ako vybrať si z každého len tie výhody. To by som nikdy neurobila. Keby som sa aj niekedy v živote vydala, tak potom už "se vším všudy".

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 A čo je na tom nespravodlivé? Jasné, že keď zomrie otec tak podedia všetky jeho deti. Prečo by nemali?
Veď aj tá bývala manželka/partnerka by na tom mohla byť finančne lepšie, ak by zostala vo zväzku s otcom jej dieťaťa. Respektíve otcovi, ktorý od matky dieťaťa odišiel sa mohlo výrazne majetkovo polepšiť a z toho právom benefitujú aj jeho deti. Mne sa skôr vidí nemorálne za každú cenu sa snažiť obísť partnerove deti, a zjavne aj zákonodarcom.

h2
9. dec 2022

@zuzanalila20 Ja som nikdy a nikde netvrdila, že po otcovi nemajú dediť jeho deti!

zuzanalila20
9. dec 2022

@h2 Tak potom asi viaceré zle čítame 🙂 Lebo ty sa síce tváriš, ako partnerovým deťom z predošlého vzťahu dopraješ, na čo majú nárok, ale v realite ak teda žijete v tvojom dome a on sa podieľa na chode domácnosti, tak z toho máš plus ty. Čiže mínus jeho deti okrem vašich spoločných.

Čistý pragmatizmus, ja ťa samozrejme nenútim sa vydávať 😃 a môže mi to byť ukradnuté, čo aj je, keďže netuším, kto si. Vôbec to netreba ťahať do osobnej roviny. Ale táto rétorika, že ty len chceš, aby všetko bolo dokonale spravodlivé pre všetkých proste nevychádza, lebo benefituješ ty. Na čom mimochodom tiež nič zlé nie je, chceš výhody pre seba a svoje dieťa. Pochopiteľné a normálne.