Vraj som zlá matka
Lebo nedávam dieťaťu ochutený jogurt ale biely, lebo ho učím, že sladkosti sa nejedia každý deň a že keď má chuť na sladké, môže si dať lyo ovocie alebo čerstvé ovocie. Nedávam sladeny čaj a sirupové vody. Ja neviem či žijem v takej diere že tí ľudia sú totálne retardovaní, alebo som fakt taká zlá. Moje dieťa vôbec nepýta sladké, lebo je naučené, že nám to sice velmi chutí, ale nemôžeme to jesť každý deň inak nebudeme zdravi. Nevidím dôvod meniť to, moje dieťa prosperuje, nie je závislé na spracovanom jedle a má k jedlu zdravý vzťah. Ale to, čo mi minule povedala učiteľka v škole ma normálne obarilo. Učiteľka v škôlke mu ponúkla čokoládku a on jej na to vraj povedal, že si neprosí že on chce byť čo najzdravší. Tak mi to potom tá učiteľka povedala, s tým, že dodala že okrádam moje dieťa o radosť zo života a že deti podľa nej musia jesť sladkosti lebo potrebuju cukor. Čo je nezmysel ako Brno ale zaujíma ma váš názor na stravovanie detí.
@annm81 prístup ktorý popisujes, mám aj ja. Fakt keď vidím tie deti pomaly ťažšie ako ich rodičia, čo majú v 15ke pomaly vysoký tlak, je mi smutno. Veď môj dostane aj koláč aj zdravý aj nezdravý, dostane všetko čo len chce akurát mu bolo vysvetlené, že sa to nejedava každý deň. A keď majú deti zdravú a vyváženú stravu bohatú na bielkoviny kvalitné sacharidy a vlákninu, tak na tie sladkosti ani nemajú toľko chuť.
Tak to aj vyzera, ked takito inteligenti ucia deti. Ona nema co detim ponukat cokoladu - to po prve. A odkial vzala tu drzost vnucovat ti svoje zaostale nazory z roku 1950?? Kazdy ma pravo na vlastny nazor, ale nal by mat aj povinnost si ho len myslit, pokial sa ho iny priamo neopyta! Slobodna vola je fajn, pokial neutoci a neodobera tu moju!
Matka si dobra, klibuk dole, ze to mamaly tak zafixovane. A ano, zijes v oblasti retardov. Nue preto, ze sladkosti detom daju, proti tomu nic nemam. Aj ja dam obcas a obcas aj trochu viac (kolac aj cokoladu)🙈 v jeden den.
Ale maju absolutne respektovat tvoju vychovu a rozhodnutia - preto blbci!
Maly v dvich rokoch na velku noc oekne hladal vajicke so svojimi bratrancami starsimi. Nazbieral si plny kosik a pri stole sa natiahol za coko zajacom, odbalil a tlacil sa nim 😁 My sme sa so segrou zarozpravali, nevsimla som si. Mali sme z toho komediu a nechala som ho.
To bolo raz a zvysok sme nechali chalanom 🙂 Take je tiez ok ale tiez neznasam vetu - deti potrebuju cukor 🙈 Akoby v chlebe, jogurte, natierke, prilohach a ovoci nebol. Ale neboj, ja pocuvam tie mudrosti aj od svojej rodiny tak ti rozumiem. Nevysvetlis ani keby malo decko zrovna cukrovku.
My ju mame v rodine, od mala do asi pred 1,5 som jedavala 300 g milky na posedenie niekedy aj obden. Kolace keksy atd tiez.
Mam uz druhy krat tehu cukrovku a medzi tym hodnoty tiez hranicne.
Myslis, ze ked im poviem, ze z tohoto dovodu nemienim ucit deti vobec prehnane na sladkosti, ze chapu ?
Nie! Ved aj jasom jedla ked som bola mala a odopieram chudatku 🙈 Neries.
Ja som priekopnickou premotivovanych matiek, lebo som podobne riesila sladkosti u mojich deti uz pred 40 rokmi😄. A nebyt mojej "neposlusnej" svokry, este dlho by moje deti nepoznali sladkosti. Teraz su same matkami a sladkosti detom tiez koriguju.
@zdencaaaa tak radšej nech vidi, že ho vedieme k zdravému životnému štýlu a k jedeniu ovocia a zeleniny ako by mal vidieť na dennej báze salámy, klobásy, colu a o po večeroch rodičov vidieť popíjať pivo a cigarety. Časom si uvedomí, že mu to dává zdravý vzťah k jedlu. Nemám také to toxické správanie, že zakazujem alebo dávam za odmenu. Ale vysvětlit deťom, že keď budú jesť veľa sladkostí tak nebudú zdravé a budú mať zničené zuby mi nepríde zas taky extrém.
@zdencaaaa Úplne od veci. Po prvé, zdravé 4-6 ročné dieťa už dokáže robiť vcelku zložité závery, ak má k tomu podklady a ak je vedené k logickému premýšľaniu. Po druhé, že je niečo nezdravé je fakt, ktorý aj teba predsa niekto naučil, nevyskúmala si si to celé sama, že? Takže čo je konkrétne zlé na tom, že dieťa vie, čo je nezdravé od iného? A prečo by dieťa samo nemohlo dôjsť k názoru, že ponúkanú sladkosť nechce?
nie si zla matka, ludia su retardovani, ako pises...
Prave detstvo je velmi dôležité, aby dieta pochopilo a naucilo sa, co je zdrave a co nie. Uz ked raz ziska zle navyky, uz bude velky problem, aby sa od nich oducilo. A presne autorka ako pises, je tolko malych deti s nadvahou..za ktoru môžu len a len ich rodicia. Deti s nadvahou sa isto necitia sami dobre vo svojom tele,tak ako aj dospelí ľudia. Deti treba motivovat a namiesto keksiku im ponuknut na chrumkanie obcas aj mrkvu
@annm81 ano to je zdrave ale vsetko a mierou a od prispevku sa zdalo,ze dieta je az privelmi namotivovane
ucit a ucit je rozdiel😉
Nie si zla matka, ani nevymyvas hlavicku svojmu dietatu. Mam dve deti a obe za sladkost povazuju aj jablko 😀 samozrejme dostanu aj keksik,lizatko, aj kinderko, aj chipsy. Ale nie kazdy den. Samozrejme dostanu hrozno, jablka, hrusky, oriesky, marhule, dynu, vsetky druhy zeleniny. Ja ked pocujem ako matky hovoria o svojich detoch, ze nejedia zeleninu, a z ovocia len jablko, tak tiez si o nich pomyslim svoje. Allebo ked prideme niekde a detom sa ponuknu pocukrene piskoty, cokolada a na pitie sirupovu vodu. Ked odmietnem, vypulia oci, ze cooo, tvoje piju cistu vodu? To preco?...no hadaj preco asi 🤦♀️
Takze za mna uplna normalna matka si 🙂 btw dnes na desiatu mali deti jablko a na obed sme mali zapekanu brokolicu a zemiaky na pare. Deti sa nevedeli dojest 🙂 sladke dnes nemali
Cukor telo tak isto potrebuje. A okrem toho čokoláda podporuje sústredenie. Nie si zlá matka. Rozhodne ale kúsok čokolády nikomu neublíži.
Ja chcem reagovať ešte na to, ako tu niektoré píšete príbehy detí, ktoré vôbec nejedli sladkosti a potom kradli, nevedeli sa dojesť a podobne.. áno, môže sa stať v prípade, že majú naozaj striktnú stravu a nikdy žiadne sladkosti. Nikto tu však nepíše o deťoch, a tých poznám oveľa viac ako týchto "lupičov " sladkostí, ktoré majú v nízkom veku obezitu, sú lenivé, majú zlú pamäť, depresie, otrasný chrup a môžem menovať.. osobne poznám jedno 5 ročné dievča, ktoré nezje nič iné okrem sladkostí a za deň ich zje teda požehnane. Ak do nej chcú natlačiť teplé jedlo, tak len puding, parené buchty a dokola len niečo nezdravé. Pripadne okrem sladkostí fastfood. Zelenina, mäso, ryža tp vôbec, to je fuj na akýkoľvek spôsob. To dievča má totálne zničený chrup, nevie sa na nič sústrediť ani 2 minúty, spávať chodí o 1 ráno a o 6tej je hore, je úplne "rozlietaná ".. je jej jedno, čo je nezdravé, hlavne, že je to dobré. Na čistú vodu povie fuj to je hnus, nevypije ani nesladený čaj! Furt musí mať minimálne sirup. Toto je zas pre mňa príklad ako nechcem aby dopadli moje deti.
vsetko?
vies co obsahuju sladkosti?
Je v tom najviac sraciek, chemie, glukozovych prisad a neviem coho... to iste aj polotovary, spracovavane potraviny...
Potom tu budeme stenat, aky je zly zdravotny stav deti, obyvatelov SR.
To co davas do ust do velkej miery ovplyvnuje tvoj zivot, tvoje travenie, organy, celkovo zdravie, kvalitu fungovania.
myslim, ze ucitelku hlavne zarazila odpoved tvojho dietata a nie to, ze odmietlo cokoladu. Hned vedela, ze to nema z vlastnej hlavy. Ono je pekne viest deti k zdravemu zivotnemu stylu, ale vsetko s mierou.Netreba im dookola opakovat mantry o zdravi, staci ist vlastnym prikladom.
@zmrzlinka2021 dufam, ze takto pracne sledujes vsetko co davas do ust pretoze aj to co sa zda zdrave v skutocnosti nie je
Vobec by som to nehrotila...nech ma dieta sladke aj kazdy den pokial je to nejaka kvalitna cokolada alebo doma upeceny kolac do ktoreho viem co davam...dbam na to nech ma aj zeleninu, ovocie, atd ale vsetko v nejakom primeranom mnozstve ...ale neodovodnujem to tym ze to nie je zdrave a take blbosti...jednoducho mame doma tak nastavene pravidla ze ked sa zje obed tak sladke v rozumnej miere moze byt 🙂
@zmrzlinka2021 vsetci si vieme precitat zlozenie sladkosti. A snad vsetci vieme, ze glukoza aj fruktoza su cukry nachazajuce sa bezne v prirode - napr. v ovoci. A niektore E-ka bezne pouzivame v kuchyni (napr. PDP). Keby si vedela, kolko chemie sa nachadza v ovoci a zelenine (nielen tej z obchodu), tak by si to asi nejedla. Jedna znama si tak privodila alergie, konzumovala vela ovocia a zeleniny v domneni, ze je to zdrave. Po 50-ke nemoze uhorky, papriku, jahody, marhule, broskyne... atd. Tym chcem povedat, ze vsetko s mierou alebo vsetkeho vela skodi. A kontrolovat detom jedalnicek mozeme len pokym nenastupia do skolky/skoly. Potom je to uz out of control.
Moj syn ine ako vodu ani nechce, este aj ked je chory, tak ledva do neho caj dostanem. On je opak 4rocnej. Ta by zjedla a vypila vsetko, tu musime sledovat a upozornovat. Syn nejak sam od seba odmieta. Aj ked bol maly, tak sam povedal rodine ked mu dali cukriky, ze on to neje.
Smutne je, ze ucitelka, ktora by mala deti ucit a usmernovat, tak to vidi uplne opacne. Aj na skolach by sa mali zamerat na zdravu vyzivu a naucit deti co je vhodne a co nie jest. Mne osobne je zle ked vidim skolakov ako si kupuju energetaky, k tomu cokoladu a chipsy 🤦🏽♀️. Samozrejme, ze si nekupi mrkvu a nebude ju chrumat s kamosmi pred barakom, ale urcite su lepsie veci ako energeticke napoje.
@0kristina0
Pisala som o sebe, co robim alebo nerobim?
Ja som len reagovala na tvoje "treba jest vsetko".
No nie, praveze netreba jest vsetko. A nechapem, z kade "tkvie" toto presvedcenie, resp. preco ho ty povazujes za pravdive.
To ze si das jednu "snikersku" raz za mesiac, to ti pravdaze neublizi, ale sucasní ludia proste sú denne krmení takýmto odpadom. Cukor, cukor, cukor... potom vyprazane, mastne...
Preco si myslis, ze slovaci su v prvej svetovej trojke co sa tyka rakoviny hrubeho creva?
No to je presne to stravovanie - VSETKO
@zmrzlinka2021 pozor na ortorexiu
@kp7333 Ale minimalne vies v detoch vybudovat zdrave stravovacie navyky.
U mna ich nevybudovali, moja starka mi "drbla" do ust lyzicu krystaloveho cukru a vdaka tomu som nasledne trpela aj obezitou aj inymi problemami. A takych ludi je velmi, velmi vela.
suhlasim ze chemia je vsade, ale preco sa nou este dobrovolne "dotovat", ked vieme, co su sladkosti zač?
@zmrzlinka2021 mna sice v detstve cukrom nekrmili, ale sladkosti som pojedla dost. a nikdy som obezitou netrpela. ono je to o rovnovahe medzi prijatymi a spalenymi kaloriami.
@zmrzlinka2021 nechytajme sa za slovicka, kazdy inteligentny clovek pod tym "vsetko" vie ako som to myslela a ty si tiez jedna z tych co to uz zenie do extremu.
@kp7333 Lenze to sa nedotyka len obmezity, ale najma zdravia. Sladkosti su polotovary, alebo uz "tovary", spracovavane, plne chemie, na tom v podstate je to cele postavene - chut, vyzor, farba...
Dnes tvoja a moja generacia extremne trpi - si vezmi gastro centra, problem sa tam vobec dostat, pomaly 9 z 10 dospelakov ma nejaku potravinovu intoleranciu, alegriu, histaminku, rozne gasro diagnozy ... - povedz mi jeden dovod, prečo humplovat dietatu zivot od malička..
@0kristina0 ja si nedomyslam - vsetko je vsetko. Rozpravaj sa so mnou ako s muzom, cize racionalne a logicky.
Si stastna? Je dieta spokojne a stastne? tak nebudes zla matka, vychovavas ho ako ty chces, nie ako si niekto povie. Neries.
@zmrzlinka2021 🤦♀️
Nic si nevycitaj, a nad svojim "zlym" rodicovstvom ani neuvazuj. Ja sa zase cudujem, ze v dnesnej dobe, plnej informacii, a dokonca konzistentnych, a iducich jednym smerom, sa najde este dnes niekto, kto si mysli, ze je v poriadku, aby sa sladkosti jedli kazdy den, alebo dokonca pre mna, ze spagety s kecupom su jedlo hodne hlavneho chodi na obed. Takze bud v klude, si uplne ok. A v dnesnej dobe, ked odbornici biji na poplach s narastom obezity u deti, a tym narastajuca zataz na zdravonticky system. Zasnem. A uz uplne od ucitelky. Nase dostali v skolke cipsy, ja som to nedovolila detom zjest. Snad ako jedina
@zmrzlinka2021 ja sa tiez snazim deti viest k zdravemu zivotnemu stylu, varim pomerne zdravo, polotovarom sa snazime vyhybat. ale myslim si, ze ak si raz za cas daju hranolky s kecupom z bufetu na lyzovacke, tak nezomru. a jedna sladost denne ich tiez nezabije, ked maju pipri tom vyvazenu stravu, ovocie a zeleninu a dostatok pohybu. drzim sa hesla: vsetko s mierou. dnesna doba je plna extremov - na jednej strane ne ambulancie ludi s cukrovkou a obezitou, na druhej strane plne psychiatrie deti s anorexiou, bulimiou a ortorexiou.
treba mat zdrave hranice, bacha na ortorexiu, ktoru mozno mas ani o tom nevies

pises ze je skolkar, tak aby si si nemyslela, tvoje dieta prd vie co je zdrave a co nie, urcite sa nevie porovnavat so svojimi spoluziakmi, male dieta si neuvedomuje resp. nema predstavu ako chce v buducnosti vyzerat......tvoje dieta len opakuje ako papagaj to co mu ty doma hovoris pretoze tak maly nema este svoj vyhraneny nazor....bolo by dobre aby si si toto uvedomila. Ja mam doma 7 rocnu a v mnohych veciach za nu rozhodujem ja pretoze ona nema este svoj zdravy usudok. Tvoje dieta opakuje to co doma pocuje a vidi (nehovorim ze to nie je spravne). Takze opakuje, nerozhoduje sa