Všetko mi vadí- čo mám robiť?
Ako sa odosobniť v nepodstatných veciach? Poslednú dobu (asi rok, možno dlhšie) mi všetko začína vadiť. Príklad: syn má ekzém a vadí mi že švagriná objednáva kadejaké čínske umelé veci, ktoré okolo bavlny ani nešli. Svokra zasa na trhoch kupuje tiež len umelé veci. Keď sa premozem a dám mu tie umelé nohavice, spravia sa mu suché miesta (ekzém). Okrem toho nakupuje o 5 čísel väčšie (však aby to nebolo malé) a ja to proste nemám kde skladovať. Máme veľmi malý byt a už toto nepoužiteľné oblečenie nemám kde dávať. Samozrejme, že som im to povedala, že to proste nosiť nebude ale oni aj tak. Som mladá a oni si myslia, že vedia všetko lepšie ako ja. Okrem toho nakupujú úplne veci, ktoré proste nechcem. Len aby niečo doniesli. Na Vianoce to bol napr.ryzovar.Pred vianocami sa švagriná pýtala či by som chcela a ja že nie, nechcem ďalšie hrnce/spotrebiče lebo to nemám kde dávať a všetko čo potrebujem mám. Alebo iný príklad: varím na 98% ja. No keď nemôžem tak uvarí muž. Ale keď vidím ako on varí sa mi dvíha žalúdok. Vývar nechá vrieť, neskutočne mastný ostane a ja to proste nechcem také. Včera som mu povedala, že chcem ísť na nákup potrebujem určite veci nakúpiť. Šiel on a nekúpil nič čo bolo treba. Napr.kupil asi 15ks masla, ktoré avšak mám v mrazničke dosť. A nemám kde už to maslo dať. Ak ho nejakým spôsobom natrieskam do mrazaka tak akurát napachne mäsom ak tam bude dlho čo samozrejme bude. Alebo kúpil polotovar šúľance s makom. Ja práveže polotovary v žiadnom prípade nekupujem a šúľance robím aby som deti zabavila a proste mi to vadí. Všetko mi vadí a ja viem, že sú to nepodstatné veci. Už som skúsila aj magnézium na nervy ale nejde to. Stále som rozculena a podráždená. Už aj cvičím, chodím behávať aby som si vyvetrala hlavu ale ani to nepomáha. Nechcem sa rozčuľovať. Už sa prichytavam pri Tom ako sa aj 50x denne zamracim lebo mi niečo vadí. Čím si pomôcť? Cvičím aj jógu ale už ma aj to rozčuľuje koľko tomu venujem času na úkor detí napr. a nepomáha a ja potom len kričím :(
Aj zo mna je hrstka nervov. Uz rano sa zobudim nasrata,ale ja dovod neviem. Tiez mam plny dom nepotrebnych hluposti,ale to mna nikdy nevytocilo. To su fakt banality. Ja som sama na seba nastvana,nespokojna,neviem co mi je. Myslim,ze nam chyba nejaky vitamin alebo sa buria hormony aleboja neviem co. Zacala som uziavat zelezo,ledva mi ho v lekarni dala bez predpisu a ak mi ani to nepomoze,tak sa urcite zblaznim.
@zooeynka ved ano,ale naco to nakupuje? Kazdy si kupi,co potrebuje do domacnosti. Moja svokra je ale expertka.pretriedi spajzu a co tam najde nepotrebne daruje dalej. To mi je luto,dava tym jasne najavo,za co ma ma. Ale ja sa nastastie za to neurazam ani jej nic nehovorim. V tomto mam nastastie povahu,ze sa viem povzniest a neriesit. Ked dostanes na narodky 15rocny cednik,ktory zapadal prachom u nej v spajzi...a podobne skvosty.
@marca12 juuuj koľko ja som toho podostavala od svokry 😬 pred 30timi rokmi robila vedúcu v obchode a tieto veci som dostala. Obliecky, body pre bábätká, perinku, obrusy, uteráky a neviem čo ešte... Fuuu toto som fakt nikdy predýchať nevedela.. 30rocne veci... ešte také smradľavé za mysacinou... Dcéra jej raz povedala, že fuuj to smrdí a odvtedy som zatiaľ nedostala nič z Tuzexu :D Ale verím, že to príde znova...
Naši milujú fazuľu v paradajkovej omáčke 🙂
A co mam povedat ja? Pepco je najoblubenejsi obchod mojej svagriny. Ja z neho kupujem len leginky pre starsiu, lebo ine jej nepasuju. Od svagrinej bezne dostavam veci po jej chlapcoch - mam 2 dievcata. Ale veci su to hnusne neforemne teplaky, topanky, polorozbite spinave hracky, do darcekoveho papiera zabali skoro rozbitu knihu (nevadi, to beriem, ale nemusela by to balit). Svokra ta nekupovala dost dlho nic, teraz ked nieco kupi, tak decka sa tomu potesia, ale nehraju sa s tym az tak ako by si to ona predstavovala a potom do nich huci, ze preco sa s tym nehraju... U mna hlavne s obleckom je problem u mojej mamy, lebo ta kupuje kvanta veci pre neter, ktore potom zdedime my, pre nase obe a nakoniec mam doma veci, do ktorych viem obliect pol skolky... Ide mi to na nervy, ked jej poviem nie, tak mi povie, ze sa do toho nerozumiem a este som do toho nedorastla🙄 a to sa s nou kopeckrat povadim a aj tak nic...
A este k chlapovi - dostane nakupny zoznam presne s instrukciami a aj tak donesie okrem toho totalne blbosti...
@guiseppinka proste svokra ako tam k tomu asi nic viac ani netrebaaa
@guiseppinka no títo moji rodinní prílušníci tiež ked nie z Aliexpresu alebo z cigánskeho trhu tak kupujú v Pepcu... ja mám chlapca aj dievča a chcú dať každému veľa, preto kupujú možno lacné.. Pepco je fajn pre detičky do 1 roka. To 3x operiem a možem zahodiť ako handru, nič to nevydrží a do roka deti rýchlo rastú ...ale teraz fakt nie. Pastelky a také kreatívne veci tam nakupujem. A to, že dcéra teraz na 5 narodenniny dostala tašku oblečenia z Ali vo veľkosti 140 (na 10 rokov?) to už ani nehovorím...
A muž zvyčajne nakupuje s telefónom na uchu a zoznamom na papieriku len vtedy sa tak rozmyslel a šiel bez ničoho...chýbali mu párky a videl maslo v akcii tak zobral, mne na nervy..
A najväčší gól bol asi ked moj vtedy 1ročný syn dostal oblečenie po svojom vlastnom otcovi (mojom manželovi) od cca 5 rokov po 15 :D niekoľko mechov :D asi 30ročného oblečenia
Tiež sa v tomto príbehu trochu vidím. Podľa mňa je to o tom že Ty chceš žiť inak. Chceš sa cítiť lepšie na tejto odpadom zahltenej planéte, zatiaľ čo niektorým ľuďom takýto životný štýl nič nehovorí - kupujú lacné nezdravé produkty, obalené v plastoch. Nezáleží im na kvalite ale na kvantite. Takto zmýšĺajú hlavne naši dôchodci, pretože kedysi mali všetkého málo a teraz je zrazu všetkého veľa a za málo peňazí. Tak prečo si to nekúpiť? Veď sa to niekedy zíde... Nezaujíma ich, čo je za tým od výroby až po odpad. Koľko čínskych detí to vyrobilo, v akých podmienkach, aké je to v skutočnosti škodlivé pre spotrebiteľa a koľko sto rokov to bude ešte na skládke. Hlavne že je to LACNÉ.
Na druhú stranu to určite myslia dobre a je ťažké ich odmietnuť bez toho, aby sa ich to dotklo. Na tvojom mieste by som využila Facebook. Predáš všetky veci ako nevhodný dar, tak aby si to švagriná všimla. Keď budú na návšteve, môžeš pustiť nejaký dokument napr.o tom ako v Indii vyrábajú oblečenie a komentovať to 😂 možno im dôjde že Ty sa o takéto veci zaujímaš a míňať zbytočne peniažky za odpad je skutočne proti tvojmu presvedčeniu.
@sheila72 och som rada, že niekto zdieľa so mnou názor 🙂 veď jasné, že tie veci môžem aj vyhodiť. Ale zasa len podporujú lacný čínsky trh a vyrábať sa to bude stále viac keď to neprestaneme kupovať.. a to, že to vyhodím tak zaťažujem skládky. Pritom za tie peniaze mohli sa poradiť že čím pomôcť. Napr.syn potreboval pyzamka teraz. Kúpili mu umelé tričká z Číny a rifle čo z nich nitky odpadávajú a púšťajú farbu. Vôbec tomu neverím, Čína má inú legislatívu, tam vôbec nedbajú o zdravie človeka či prírodu. Tak čo je tam povolené, u nás môže byť zakázané. Napr.farby do oblečenia atď. A dať to niekomu keď viem, že to škodí mi nedovolí svedomie.
@zooeynka tak ale nie ako debil kupujem 15 kusov výživy čistá mrkva. Tak sa opýtam predsa čo sa zíde a čo potrebuje dieťa aby sa nekupovali zbytočnosti a peniaze tak nešli hore komínom. Zase nerobte ani zo svokier chuderky. Majú jazyk tak sa treba pýtať a nie len pomyslenu čiarku si robiť aby som mohla povedať však som kúpila.
@lara81 toto co opisujes som mala aj ja. Moji rodičia davali uz len peniaze na sviatky, nech kupim co deti a ja potrebujeme. Svokrovci stale chodili po trhoch a odvliekli všelijaké somariny, mozog sa mi zastavoval. Oni sami maju vsetko pozapichane po byte kade tade, rozne mlynceky, struhadla cacky- mačky. Ja som minimalista. Nepotrebujem sekat cibulu v nejakom struhaku nakrajam si ju nožom. O obleceni a uterakoch ktore nesaju vodu ani nehovorím. Ja som to neposuvala nikomu,hanbila by som sa. Vychádzala som vsetko po case. A aj som to hovorila kolko krat, co dlho nepouzivam, vyhadzujem. Pre svokrovcov a svagrinu som asi nenormálna, ale pre mna su nenormalni oni, len skreckuju, vsetko im treba a hlavne lacne z trhu. Ja som sa po case odsťahovala daleko a mam pokoj.Moj muz niečo pochytil jasne, ma to v krvi ale toho spacifikujem hned.
@zooeynka vy ste chovali dieťa? Nemá šancu zjesť 15 čistých výživa mrkvy. Veď to papa na začiatku a potom už papa mixovane jedlo. A nie je to o nevdacnosti ale o tom že niektoré staré mamy si myslia že zato že mali už dieťa tak vedia všetko a niečo také ako opýtať sa neprichádza do úvahy. Mysl si že ľudia z okolia vam kúpia somariny, aké tí najbližší by mali s vami komunikovať, alebo vedieť čo treba. Ale tu len každý kritizuje nevesty že sú nevdacne. A to že sa vám napríklad svokra s jej susedou dotrepe domov na návštevu bábätká keď ona chcela lebo už kúpili tortu a pokazi sa to je úplne v poriadku. Tak po prvé jej suseda nemusí chodiť vôbec na návštevu ku nám a po druhé najprv sa dohodnem na termíne a potom kupujem. Ale však nevdacne nevesty.
@kakawah úplne som sa našla v tvojom komentári. Moji mi tiež dajú peniaze na sviatky nech kúpim čo treba. A tamti sú tiež škrečkovia, pozapichovane kadejaké krájače, struhace. Tiež som minimalista 🙂 a tiež by som sa hanbila ak by som to niekomu darovala 🙂 fakt dobodky sedí tvoj komentár aj na mňa 🙂
Otvor si fľašu vína a kúp si nové topánky... Treba vypnúť a potešiť sa, tento stav poznám 😁

@zuzada29 kks to myslis vazne? Svokra ti nakupi, v podstate potrebne veci a ty ohrnas nos? Akoze baby, vas by som za nevesty nechcela. Ak by svokra nekupovala nic a mala v pazi tak zas by bolo zle...