Vyčíta manžel, že príliš míňate peniaze na deti?
Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne
Tak tvoj prispevok mi pride ako zly vtip fakt 🙈 som podla nadpisu cakala, ze si kazdy tyzden kupujes novu kabelku a ides ku kadernikovi, nie ze ti muz vycita, ze kupis detom topanky a idu na lyziarsky. No prave preto, ze jemu rodicia prd dali, tak by mal on chciet detom dat viac zazitkov a nech si aspon teoaku uziju detstvo.
No tvoj muž je strýko drzkgros bohužiaľ, s takým chlapom by som nežila čo by som každý deň počúvala výčitky, keď robíš môžeš si kupovať čo chces, môj ani nevie robím si so svojimi peniazmi svoje ci si kúpim vec za 100 euro nemá tusaka a čo ho je do toho vôbec, pokým nieste v hmotnej núdzi a šetrite každý cent povedala by som mu svoje, že je chorobne zaťažený na peniaze, bože strašný chlap kde to ženy hladaju, deťom kupujem nie topánky raz za rok, ale každé dva mesiace iné podľa sezóny a nohy rastú
Tak tuna bude celkovy problem vo financovani. Nemate to odkomunikovane. Ty zaplatis lyziarsky a on ta sprdne, ze naco ma decko chodit na skolske vylety, ani on nechodil? Toto je napr u nas musthave, nikdy by som dietatu toto neodoprela. Takze mily muz, nase dieta pojde na kazdy skolsky vylet, a niekde uberieme -- > napr ze ty nepojdes na dovolenku 😁😁 haha, chapes. Proste komunikacia.
Alebo - topanky potrebuju, no ok, knizky budeme brat zdarma z kniznice... Atd. Tak to nejak proste nastavit.
Peniaze su spolocne, ale malo by sa dojst aj k spolocnym kompromisom, ako s nimi nakladat.
Jest sa musi a varit tiez alw nechodim do roboty aby som po nej hnila doma na pizzu alebo na kupalisko cez leto to ma nezruinuje ozaj.ale nekupim decku zimnu bundu a oteplovacky za 150e na jednu sezonu resp.na jeden tyzden.pozrem na bazari alebo co mu schopne visi v skrini..muz bol inac vychovany ale doba sa zmenila.. nabuduce ho zober s vami na nakup ked deti z veci vyrastu aby videl cenovky.. moj si tiez myslel ze vela minam az ked sme boli nahodne po ceste z nakupu kupit dcere praobycajne pyzamo 2 balenie v h&m 40e zbadal cenovku rak rychlo pochopil.aj na nakupy som ho zacala posielat ked frflal naco som.doniesla.horcicu.ked je tam cela no lebo bola na polku a nepokazi sa. nie ze prebehne cez lidl pre 6 rozkov sunku a jedno mlieko.pekne celotyzdenny nakup maso syry jogurty z trvakov co povypadavalo ryza cestoviny muka olej konzervy cistiace hygiena drogeria prach na pranie ovocie zelenina cerstve mrazene zavarane hned mu na displeji zasvietilo aj 150e.a za tyzden isiel zas lebo v chladnicke nic nebolo. Ak to neuvidi na vlastne oci tak to nikdy nepochopi..
potraviny cca 500 e - pre rodinu úplne OK...
pošli manž. do obchodu - spamätá sa.
Prečo nedopraješ aj sebe? Veď žiješ len raz a predsa zarábaš. Muž je lakomec, túto vlastnosť by som ja netolerovala a už dávno by bol rozvod.
Takto ak nechodíte pravidelne lyžovať alebo do snehu tak áno bunda lyžiarska za 100e je veľa, keďže na ten týždeň lyžiarskeho sa dá kúpiť aj secondhand alebo lacnejšia. Napr Lidl máva aj veci na lyžovačku.
Druhá možnosť je nech prevezme rozpočet manžel.
Ja som posielal svojej zenskej taku sumu mesacne aku chcela a dalej som pre svoje dusevne zdravie ani nechcel vediet na co mina. Pretoze ist s nou nakupovat, tak by ma odviezli po 3 infarktoch. Vacsina ludi hospodarit nevie a to je holy fakt. 🙂 Ci patris k tymto ludom, je tazko hodnotit. Odporucam, urcite si pevne "chlieviky" so sumami co a naco sa ma minat.. Napr. vylety 150 mesacne, potraviny 500, oblecenie 100.. A ked sa z chlievika minie tak sedte doma a pozerajte netflix. Alebo spite, alebo sexujte. To je zadarmo.
A pan manzel nech sa modli aby ste sa nerozviedli lebo este len potom ho odvezu ked bude musiet platit vyzivne na 2 deti a vyplacat dom. 🙂
@stanielka17 Rátam 500 strava, 400 hypotéku, energie plyn tv internet obedy benzín všetko spolu ďalších 400 a tisícka nám ostane mesačne.
@blabla22 Áno on by chcel len odkladať.
@hellwant Ešte 5 rokov máme platiť.
@0silvia0 My máme každý svoj účet no platíme všetko akože spolu.
@momoftwo Aj mňa to už niekedy nebaví počúvať stále dokola jeho reči. A najhoršie keď treba niečo do domu do domácnosti on na všetko povie to má ešte čas to ešte vydrží.
@dharmasanata Nie nemá milenku, stále je s nami doma ani nikam nechodí len do práce.
Tu tisicku co vam ostane miniete kazdy mesiac alebo sa z nej aspon cast odlozi? Lebo v tomto pripade odlozit polovicku na horsie casy a druhu polovicku minut na to sa vyskytne (vylet, topanky, oblecenie alebo oprava pracky) nie je problem.
@milanemila To nie, kabelku mám stále tu istú vydrží mi to aj rok a vlasy si farbim doma. Chodila som kadernícke ale brala 50 eur na jedno farbenie tak už si farbim doma sama.
@saxana000 On chodí so mnou na nákupy aj vidí čo koľko stojí v obchode. No aj tak to s ním nepohne.
@pandorra Ja si doprajem sebe ja mám rada keď a deťmi chodíme vselikade na výlety alebo si zajdeme raz za čas do kina a na pizzu. Ešte rada čítam tak občas si kúpim pre seba knihu
@viestta Niekedy sa nám podarí odložiť aj celú tisícku mesačne, niekedy keď treba k zubárovi alebo lieky kúpiť keď sme chorý alebo barsco nečakane tak podľa toho niekedy 800 niekedy len 600 odložíme.
och to mi pripomenulo nas prvy rok manzelstva, ked v navale euforii sme mali jeden ucet. Manzel mal potrebu ttiez takto hundrat a to sme nemali deti. Kupila som si suknu a uz telefonoval naco som kupila, co som kupila, ci to ozaj potrebujem.. Pritom zarabala som viac ako on a aj zarabam. My sme nakoniec dosli k dohode, ze kazdy si bude mat svoj vlastny ucet. Ja vela minam na oblecenie pre seba, dovolenky, vylety. On je tip, ze setri a radsej si nedopraje. Takto nam to funguje roky. Vydavky mame podelena na polovicu a veci co chcem pre seba si kupim sama. Ci uz oblecko, kvety na balkon...SKolku , financie okolo deti riesime napolovice, vieme sa dohodnut. Rokmi nakolko sme dlhorocne manzelstvo sa zmenil trosku aj pristup manzela. Uz nesleduje tak uzkostne vydavky, on ma na svojom ucte nasetrenu pre nas rezervu a ja mam tiez nieco aj poistenie rizik, takze celkom sme sa zosuladili. Parkrat som sla sama s detmi na dovolenku, lebo pre neho to bol zbytocny vydavok. Ale ked videl, ze ukratil len seba o zazitky tak mu bolo casom luto a teraz uz sam planuje leto, vylety...zas ja som ozaj vela minala, cize pri nom som prehodnotila, ze ozaj nemusim mesacne minat tolke sumy na oblecko co o rok vyjde z mody ale kludne sa zaobijdem s tym ze si nieco kupim raz mesacne do 50e. Takze sme sa tak postupne rokmi nejako zosuladili a prislo to uplne spontanne. On videl, ze ja som samostatna a nebudem doma cele leto na balkone lebo on si to tak predstavuje. Jedine, co nie som schopna obmedzit su vylety, zazitky a cestovanie. Tu v bazari tiez mi pridu ceny niektorych lepsich veci premrstene, radsej kupim nove, ale uz som tiez prehodnotila rokmi a skusenostami ze aj drahe detske topanky stoja na figu, a rovnako dobre posluzi aj znacka lacnejsia ( nie uplne lacna), ze tricka do skolky stacia aj sinsay uplne rovnako ich vyuzije ako adidas, aj tak o mesiac, dva vyrastie. Vetrovku som videla super na lyzovanie detsku aj v sportissime do 50e, a lyze mojmu som kupovala z bazaru. Cize na niecom som zvolnila aj ja kedze som nad slovami mojho manzela rozmyslala a ked som si prelustrovala vydavky tak som ozaj vela minala
Oblečenie na lyžiarsky som kupovala z bazara. Ale, keď čítam ako všetko ofrfle, tak by asi ofrflal aj keby si kúpila z bazara 😉. Skúsila by som nájsť nejakú strednú cestu.
Nerozumiem, keď máte oddelený účet prečo sa do toho vôbec stará?tak si ty nič neusetris, lebo deťom zaplatíš a on nech sa pozerá ako mu pribúda na účte.Nemohla by som žiť s takým chlapom ospravedlňovať si každý výdaj.Kedy bude mať dosť, keď bude mať koľko našetrené?Chapem, ak by ste žili od výplaty k výplate, ale zostáva vám fajn suma, tak nerozumiem.
Autorka, spýtaj sa ho na čo teda chce odkladať. Lebo teoreticky - pochopila by som, keby chce niekto odkladať na super dovolenku, alebo kúpu auta, alebo niečo podobné.
Ale odkladať len "aby som odkladal" tak to je trochu zvláštne.
Pre dieta ktpre rastie je podla mna prepisknuta suma 100 eur za budnu a 50 za oteplovacky.
Ked dokazete tolko odlozit, tak tvoj muz ma v hlave (no a teraz neviem co napisat, lebo vsetko co mi napada je nepublikovatelne), v kazdom pripade on sa nezmeni, je len na tebe ako sa s tym vysporiadas
necitala som celu diskusiu, ale vela mamiciek nakupuje a predava vecicky po detoch na modrom konikovi, vy ste to neskusali? viete tak pekne usetrit i nakupit
@viestta Preco by mal mat v hlave .....? Kolko by mala podla teba rodina usetrit? Ja si myslim, ze pri ich prijmoch je 600 euro mesacne na odlozenie velmi malo, ideal je aspon tych 800. Zeny to vidia jednoducho, odlozime 800 vaaau mohli by sme si dopriat toto. Vies o tom, ze treba mat aj nejaky risk manazment? Pokazi sa pracka, auto, kotol na dome, strechu treba opravit.. Potom to budes ako riesit? A v neposlednom rade pevnu ruku nad rozpoctom by mal drzat prave ten chlap, kedze on prioritne riesi chod rodiny. To nehovorim,ze treba rusit detom lyziarske, a neist 2 krat za rok do restauracie. To by som sa hanbil ako pes. Ale treba si jasne urcit kolko sa mesacne odklada a za ziadnych okolnosti to neporusit.
A on si naco robil deti? Ci su myslel ze budu zit zo vzduchu a staci ich raz za uhorsky rok zaliat ako sukulenty?!
Musím sa zastať autorky, pretože väčšina naráža, že kúpila drahú bundu a oteplovaky na lyžiarsky. Mám syna v tom veku a teraz chodí na lyžiarsky. Nevedela by som sa zmestiť do 30 eur a ani do 50 eur, pretože výškou je už ako manžel. Čiže treba dospelácke veci. Tie aj v akcii niečo stoja ak nekúpiš nejaký šit. To nie je malé dieťa, že kúpiš veci za pár drobných. A to sme ešte kupovali komplet výstroj, takže manžela by som asi hnala. A tá suma za stravu je ozaj čarovná. Klobúk dolu, za toľko sa prestravovať. To ja asi nikdy nedám.

Pan manžel je strýko drzgros, nejde o to na čo sa míňa, ale ze sa vôbec míňa. Najradšej by mal všetky peniaze v trezore a prehadzoval ich vidlami. Varila by som mu stukovinove polievky a granadir, nech na neho chudáčika veľa neminas.