icon

Vyčíta manžel, že príliš míňate peniaze na deti?

30. jan 2024

Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne

adrianap83
30. jan 2024

@20erika07 vieš čo, môj ocko by si za 10 centov koleno návŕtal, ale môj strojček, školské výlety, dovolenky, darčeky, kvalitné veci dennej spotreby a reštiky boli ôk. Šetril a šetri na sebe, ale odtial potial, ake tiez niekedy gúľame s mamkou očami. A potvrdzujem, vekom sa to zhoršuje!
Skus sa s ním porozprávať tak vecne, bez emócií. A ja to vidím aj na psychologičku. Lebo teda strojček!!!! V dnešnej dobe, to je sila. Keď on nebude chcieť ísť, chod Ty, nech Ti aj ona potvrdí, že si ôk a naučí s ním jednať. A znova napíšem, bude to horšie.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
0kristina0
30. jan 2024

Mas muza skrblika ale tym sa nestal zo dna na den, vsakze.

20erika07
30. jan 2024

@adrianap83 to asi nepatrila odpoved mne😊

cervenaruza123
30. jan 2024

To potom jedine mu povedat, ze nemal sa zenit a mat deti, nemal by vydavky. Dufam, ze jeho jedalnicek pozostava zo strukovin a lokalnych zelenin ako mrkva a repa, maso maximalne raz do tyzdna a na ranajky chlieb s maslom a solou a na pitie jedine voda z vodovodu. A dufam, ze setri aj na sebe, nefajci, nepije, chodi vsade kde sa da peso a ma stare auto a nema ziadne zaujmy ani konicky, ktore by boli spojene s vydavkami. Nepozera telku a pouziva mobil len na telefonovanie, aby setril elektrinu. Moj dedko by mu hned dal prednasku, kde ma setrit na sebe, ked je taky strasne setrny.

sasa1310
30. jan 2024

podľa mňa veľa nemíňaš. 100 eur bunda je v dnešnej dobe nič. Našetrené máte, hypo bude splatená, tak nechápem prečo nežiť a len živoriť.

bluka2
30. jan 2024

Nesympatický chlap…

0silvia0
30. jan 2024

Podla mna si si v tejto diskusii len potvrdila, ze naozaj vela neminas. Problem je tvoj chlap, ktory trpi, ked sa minaju peniaze na bezny chod domacnosti a na deti. Ale predsa na to peniaze su.
Mala by si mu fakt razne prehovorit do duse, nech s tym uz konecne prestane, lebo aby si pri kazdej polozke trpla, ci sa zas budes kukat na zduty xicht a pocuvat prednasky naco hento naco toto, to je naco dobre? Mate 2 platy, usetrite, fungujete, nezivorite, tak uprac chlapa ze je vsetko ok

bluka2
30. jan 2024

@riela ja som kúpila pre nás všetkých lyžiarske veci za 10€ / kus. Takže na jedného dvacka. Bundy plnené perím, lyžiarske nohavice zn. Roxy. Slúžia nám už druhu sezónu. V Čine 😄 kvalita rovnaká ako to, čo predávajú tu. Raz som si urobila fotku z jedného lyžiarskeho strediska, kde moju bundu predávali za už neviem, nejakých 200€ 🤣 plastové (polyesterové) veci už len v Čine kupovat, fakt. Ešte okuliare jedny si tam urobiť, už je aj pokrytá letenka

adrianap83
30. jan 2024

@20erika07 jaj prepáč, som chcela autorke

viestta
30. jan 2024

@bluka2 no keby teraz zahlasila, ze ide na nakupy do Ciny, tak setrivca by vyvratilo a ona by miesto nakupov v Pekingu by vybavolava vdovsky dochodok

bluka2
30. jan 2024

@viestta včera boli letenky do Pekingu z viedne za 425€ tam a spät, tomuto drzgrosovi by som to dopriala (nie teda smrť!, dufam, ze je to jasne, len ten zážitok…). Ušetrili by sme na jeho letenke, ktorú teda netreba 😉

betulinka1
30. jan 2024

500€ na stravu to je super pre 4. Ale s vecami na lyže si to trosku prestrelila. Moj syn lyžuje niekolkokrat za rok a tento rok ma vyslo 2x oblecenie na lyze 50€ z bazara. Na rok kupujem aj tak znova, lebo ma 9 a kazdy rok ine cislo. Ale povedz muzovi, ze oblecenie hodis potom na bazár a predas. Zase to neber tragicky, chlapi musia mat komentare. Ty mu vsetko hovoris co si kupila a tak? Lebo moj nema prehlad na co minam ale zas on vie, ze dam pozor na vydavky. Ak nechcem aby videl nieco drahsie, tak kupim zo svojich penazi.

momoqui
30. jan 2024

Precitala som len ze minies 500 Eur na jedlo pre 4clennu rodinu a to je strasne malo - to mas co robit
Bunda za 100 eur je uplne bezna cena. Niekto tu pisal ze luxus - nie je to luxus ale uplne bezna bunda z retazca typu HM alebo Sportissimo.
Tvoj muz asi nema predatavu o cenach
Nechaj jeho vsetko nakupovat a mozno sa spamata

marcellka32
30. jan 2024

Napíš mi prosím čo varíš pre 4 osoby za 500....zaujíma ma to

pandorra
30. jan 2024

Myslela som kozmetiku, kadernicku, nechty a pod. Niečo čo je len o tebe.

muchotrafka298
30. jan 2024

Nevieme, ze z akej on je rodiny, ci v detstve mal dostatok alebo naopak. Lebo toto setrenie uz je zgrlostvo, ze nedam na vylety pre deti, na oblecenie, lebo staci co maju. On si nekupuje na seba nic, lebo setri, predpokladam. Vsetko je drahe a ked je mu luto este aj benzin minat na ceestu do roboty, tak nech chodi peso alebo autobusom. On tymto okrada nielen seba, ale aj rodinu, o zazitky, spolocny cas. Vy peniaze mate a dost na to, aby ste mohli normalne pekne zit a dopriat si v ramci moznosti vsetko, co sa da.

mamatroch
30. jan 2024

Ja som kupila Lyziarske nohavice mojim teenagerkam v Lidli za 15 € 🤷 ...cize ano, za tu sumu mi pridu tie vase prehnane drahe... Ale teda ak byvate v Alpach na kopci a mate sneh 9 mesiacov v roku, tak vtedy ano, je to akceptovatelna cena... co ale asi nie je vas pripad.
Vylety by som si s muzom sadla a dohodla. Isto nie len doma sediet, ale napr. my si tiez dobre rozmyslime, kam ideme a stravu si nosime so sebou z domu v poslednej dobe, oblozene zemle / rezen v zemli, nakrajane ovocie, doma upeceny kolac... Kedysi sme cez vylety jedli v restike, no zial, uz nam to takto nevychadza. A radsej pojdem na viac vyletov s takouto stravou ako na menej s komplet luxusom vratane restiky. Lebo cesta, vstupne, restika... je uz veru pre celu rodinu riadna palka.
Oblecenie a darceky riesim u nas len ja, manzel k tomu nema absolutne vztah, takze je rad, ze nemusi riesit. Staci mu, ked ho vyzeniem s detmi kupovat obuv (to zas neznasam ja), to ho uvedie do cenovej reality dostatocne. Oblecko teenagerkam uz kupujem spolu s nimi, ale cenovy limit im davam a zase snazim sa o minimalizmus a radsej nech maju menej veci, ale po chuti. A kupujem veci vtedy, ked im treba a nie preto, ze je nieco v akcii a budu mat plne skrine - naco? Najmensiemu (skolkar) a sebe nakupujem 90 % oblecka z druhej ruky.
Obcas si samozrejme kupime aj nieco pre radost, ale stale detom vysvetlujem, ze byt nie je nafukovaci a cim viac veci, tym viac upratovania 😉

strongi
30. jan 2024

@mamatroch môže byť, ale moja skúsenosť je, že to premokne. Nikdy viac, možno keď je sucho, nesneží a dieťa sa nepotí, inak ani zadarmo.

ropucha6
30. jan 2024

A pan manzel aj na sebe chce setrit? Toto by som absolutne nedavala. Ved nezijete, ze nemate co do ust. Ani moj manzel vela veci v detstve nemal, nechodil velmi nikam, ale naopak prave preto stale hovori, ze dcere chce dopriat. Kks, ze nemusi ist na lyziarsky, lebo ani ja som nebol. U mna by taketo dlhodobe spravanie bolo normalne na rozvod, co si chce do hrobu tie peniaze zobrat?

rorino
30. jan 2024

Tak mu povedz,že na čo vám je byť,na čo splácate hypotéky,choďte niekde na lazy do starej stodoly,veď niekedy aj tak ľudia žili.A vlastne na čo on jedáva,veď nech sa dá na pránu,a vydrží bez jedla,ušetríte.A načo je jemu oblečenie,však nech nosí to,čo nosil,keď mal 18.On je taký škrt,alebo mu chýba nejaké mozgové prepojenie?🤦

panda21
30. jan 2024

Ja len dúfam, že k nasporenym peniazom máš prístup aj ty..

autor
30. jan 2024

@cervenaruza123 On šetrí aj na sebe, nefajčí nepije, nemá žiadne záujmy ani záľuby. Na seba kúpi minimum veci, ja mu kupujem na narodeniny a Vianoce oblečenie a drogériu lebo on si sám nekúpi
@betulinka1 Nehovorím mu všetko čo kupujem ale také väčšie veci vidí keď kúpim ako príklad deťom oblečenie na výlety v škole alebo lieky alebo topánky keď treba a tak. Aj keď to platím zo svojho musí všetko okomentovať.
@pandorra Na také nechodím vôbec.
@mamatroch Keď ideme na výlety nechodíme tam sa aj najesť. Jedlo nosíme z domu aj pitie. Oblečenie a obuv kupujem deťom len keď treba alebo keď vyrastú. Nikde som nepísala že by sme mali plné skrine. Aj ja mám rada minimalizmus.
@panda21 K nasporenym máme prístup obaja.

simca06022011
30. jan 2024

boze zeny.. co sa pustate do bundy? no tak ma za 100eur a co? moje dieta je dlhe ako tyzden pred vyplatov, nosi damske veci, veci na lyzovanie nas stali na rychlo cca 300EUR iba oteplovaky a bunda. Kym mala detske rozmery, kupila som CMP za 50+50eur a mala som pokoj. Bohuzial tie casy su prec. Lyziarske veci uz 13r nebude mat iba na rok.. aj ked uznam, na jeden lyziarska ak nechodia lyzovat je to skoda. Na bazari to preda po tyzdnovom pouzivani aj za viac ako polovicu..

Autorka - manzel nema vyryvacnu povahu v tomto? lebo to vyzera ze jemu vadi nakup vsetkeho. Co takto mu nekupit? proste nebude mat co nosit, co jest, cim sa umyt, ani kefku na zuby mu netreba.. a povedz mu ze na co? uz je stary:DDD netreba mu. DETOM treba a on nech sa uskromni 🙂 Fakt je ze takyto usomranci, lepsie by to nespravili. Vsetko by zakazali, nikam by sa nechodilo = mozno. Ale nic ine...

lenicka999
30. jan 2024

Myslím si že tvoj manžel má traumu z detstva, keď on prišiel za rodičmi že sa ide na lyžiarsky tak mu povedali že za čo ho tam pošlú keď nemajú peniaze. Keď ostatné deti šli niekam na exkurziu on nemohol. Keď deti mali nové oblečenie on chodil v jedných nohaviciach a topánkach. Žiadne vreckové nič nedostal, veď na čo
A teraz keď príde váš syn a dcéra že idú na lyžiarsky tak vidí sám seba ako malého chlapca a pýta sa prečo on ísť nemohol.
Je to zo srdca ľúto že mu ako dieťaťu nebolo dopriate ale dúfam že svojim deťom dopraje pekné detstvo na ktoré budú a láskou spomínať.

tamitamitami
30. jan 2024

Tak toto podľa mňa nie sú vôbec vysoké výdavky a už vôbec nie rozhadzovanie.
Príjem máte dobrý, výdavky fixné máte normálne... ostáva priestor aby ste časť zvyšných peňazí odložili a časť si užili. Veď život si treba užiť.

Nevidím vo vašom prípade jediný dôvod aby ste si museli odopierať takéto veci ako nové oblečenie, reštiku, výlet.

tetapetra
30. jan 2024

Myslím si,že si tým prešla väčšina nás žien. Toto povedal,raz mojej mame otec,pred kolegom. Ten mu len toľko povedal:"nespravil si dobre" Mama ho nechala DVA týždne nakupovať, veľmi to oľutoval. Aj môj to skúšal, tak som si začala zapisovať, všetko. Rok mám pokoj.

blah24
30. jan 2024

Odkladat a k cemu? Aby mel doma penize na hromade?

babulkomale
30. jan 2024

Nuz moje deti aktivne lyzuju, aj sa valaju v snehu aj na blate, ked ho je malo, ale maju kazdy 4 zimne bundy, aby sme ich stihali tocit do skoly, skolky, na vylety, na lyze.
Ale nevidim dovod, aby kazda stala 100 eur.
Maju rozne znacky, podla toho aku velkost a typ som ulovila. Aj darovane od kamosky vyuzijeme.
Takisto topanky, kupujem kazdu sezonu a vzdy maju viac, ked zmoknu alebo sa zablatia, aby vzdy mali nahradu.
Takisto viac sad termo bielizne pod vrchne oblecenie. Mne to pride normalne.
Naznasam ten typ myslenia, ze my sme nemali, tak ani deti nebudu mat.
Strasne prizemne myslenie.

babulkomale
30. jan 2024

@mamatroch neboli tie dlhsie uz za 20? Lidlove oteplovacky uznavam, vydrzia vela 💪