icon

Výčitky pri návštevách rodiny: Ako ich riešiť?

6. júl 2026

Už som fakt zúfalá z tejto rodinnej situácie. Celú rodinu máme na opačnom konci Slovenska. S mužom žijeme na západnom Slovensku. Snažíme sa chodiť cez sviatky, cez leto, aj na veľké oslavy k rodine. Naozaj ich nezanedbávame. Ale z čoho som už zúfalá je to, že akonáhle máme prísť alebo prídeme, počúvame len VÝČITKY. Sú to také, že prečo sme neprišli na dlhšie, prečo máme aj svoj program, keď prídeme k nim, prečo sme dlhšie u jednej alebo u druhej rodiny, prečo toto, prečo tamto. Ja už s takou nechuťou tam niekedy idem, že až 🤬 Snažili sme sa im vysvetliť, že nemáme toľko voľna. Chodíme aj na 6-7 dní, ak sa podarí. Teraz zase výčitky, prečo nejdeme na východ, ale ideme na týždeň na dovolenku a nie k nim. Toto sa deje už 5 rokov a nič sa nezmenilo, už toľkokrát sme dali šancu, ako prestanú. Stále len sľuby, že už nám nebudú vyčítať ale toto sa nezmenilo.. ja neviem, či dakto toto zažíva ako my. Či sme jediní. A už neviem, jak si ďalej poradiť. 😑 Či fakt už nechodiť k rodine??

Strana
z2
anonym_626218
7. júl 2026

Vy nechodíte, prečo by sme mali chodiť my......odvtedy je pokoj😁

anonym_74869a
7. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_74869a áno, toto máme podobne aj my z jednej strany rodiny. Oni akoby stále čakajú, že budeme chodiť len my a oni nemusia. A keď neprídeme, tak počúvame len to, prečo sme takí.
Chápem, že staršia generácia 70+ už naozaj nemá kapacitu toľko cestovať a to rešpektujeme, ale mladí? Tých tiež ani nehne. Stále sa niečo očakáva len od nás a to je už tiež vyčerpávajúce.

@anonym_autor musis sa naucit blbe poznamky ignorovat . Neni to tazke 😊

anonym_9ea576
7. júl 2026

Cim viac budes vsetkym vyhovovat tym bude horsie. Sekla by som to na 2x rocne a ak neprestanu s vycitkami, nesla by som vobec. Preco maju ludia v sebe zakorene, ze musia vyhoviet inym? Nie nemusite, budte sebci, myslite na svoje blaho a hlavne paychicku pohodu. Ak ti to uz neprinasa radost (navstevy) tak to utni. Ja som presne kvoli tomuto istemu (vycitkam) prestala ako dieta chodievat k babke. Protivilo sa mi tam chodit a uz vobec ma nebavilo pocuvat same vycitky. Preto mame (vlazny) vztah s babkou.

anonym_2bdc56
7. júl 2026

Ja nerozumiem, ako dvaja dospeli svojpravni ludia si nevedia povedat svoje. "Mili rodicia, cim viac budete pindat, tym menej budeme chodit. Mame svoje zivoty, svoje povinnosti, svoje zdravotne problemy, chceme ist aj na dovolenku, ked sa vam nepaci, kedy a na ako dlho sme prisli, nemusime chodit vobec."

anonym_0b0bab
8. júl 2026
@anonym_846f19

@anonym_0b0bab no a co, ze oni odisli? Tak snad si moze dieta zariadit zivot po svojom a zit kde chce. Alebo musi byt priklincovane pri rodicoch, aby ju rodina navstivila? Stretavanie sa je o tom, ze chcu obe strany. A ak chcu obe strany, tak obe by pre to mali nieco urobit. Nie len cakat, ze dieta bude za mnou stale chodit, lebo si dovolilo tu hroznu vec a islo zit dalej ako do susednej viesky..

@anonym_846f19 no však predsa nie dôchodca bude chodiť za mladým lebo vymýšlali a odišli na opačnú stranu SK

anonym_f15e1b
8. júl 2026
@anonym_0b0bab

@anonym_846f19 no však predsa nie dôchodca bude chodiť za mladým lebo vymýšlali a odišli na opačnú stranu SK

@anonym_0b0bab nech im zabezpečia adekvátnu prácu v blízkom okolí a môžu sa vrátiť, nikto sa nesťahuje len tak z rozmaru
a dôchodca ak už nemá zamestnanie tiež sa môže presťahovať bližšie k mladým

anonym_917fb9
8. júl 2026
@anonym_0b0bab

@anonym_0b0bab Ano, mali sa nastahovat na horne poschodie🤪 co maju co vymyslat a odstahovat sa do ineho mesta🙄

anonym_b5d922
8. júl 2026
@anonym_2a2349

@anonym_autor to je taky problem nasadnut na lietadlo a ist z Bratislavy alebo Brna do Kosic??? Fakt len idiot by sa trepal na vychod autom, cely den zabity, mate moznosti aj jedna aj druha strana ale len cisto spekulujete ako sa neda, vsak lietadlom je clovek v Bratislave za 55 minut😎, nie sprostosti ozaj zo sebou brat nepotrebujete, hlavne paštiky😉

@anonym_2a2349 ty si daja pribrzdena alebo co, vychod su len kosice? A takuto vladu mame co nevystrcila nos z bratislavy a mysli se ze jedine spojenie s vychodom je letecka linka do kosic

anonym_43e171
8. júl 2026
@jennky13

@anonym_autor ono je dolezite ako sa na to pozeras. Ty to vidis ako vycitky, ale tvoja rodina to mozno vidi ako svoju tuzbu, ktoru ti nevhodnym sposobom tlmoci. Chce byt s vami viac, ceni si vasu pritomnost.
To najhorsie , co by si mohla urobit je prestat tam chodit, ved sirsia rodina je pre vyvoj deti dolezita.
Ty stanovujes hranice aj ked rozumiem, ze si limitovana casom a aj svojim vlastnym programom, ale skus sa vcitit do svojich rodicov, ktori by ta chceli mat viac doma. Vnukov by radi mali viac pri sebe.
Preco nechodia oni k vam - na to si myslim , ze odpoved vies.

@jennky13 no to, že oni nechodia nemusí byť ani o vzdialenosti, ani o zlých rodinných pomeroch. Moji svokrovci bývali 10km od nás a v tom čase boli čerstvý 40tnici, takže žiadny dôchodcovia a nechceli chodiť nikam, lebo oni si potrebujú oddýchnuť a presne tie isté reči sme počúvali aj, ako málo k ním chodíme, ako na krátko sme došli a pod.
@anonym_autor takže to bude povahov, to nevysvetlis. Tiež sme skúšali všetko možné, aj nemožné a nezmenilo sa to nikdy m

anonym_846f19
8. júl 2026
@anonym_0b0bab

@anonym_0b0bab preco by dochodca nemohol? Tak ak je dochodcovi tazko zodvihnut zadok a ist raz za cas navstivit svoje dieta (naozaj nemusi kazdy mesiac), nech sa potom nestazuje, ze je sam. Teraz vravim o dochodcoch, ktorym to zdravotny stav umoznuje, nie o dochodcoch 80+. Ak je dochodca len pohodlny urobit nieco preto,aby sa stretol s vlastnym dietatom, tak nech to nevyzaduje od neho. Dochodca mozno tiez nemal vymyslat a nemal si robit deti, nemusel by riesit stretavanie sa, ak je to taky problem.

anonym_0b0bab
8. júl 2026
@anonym_846f19

@anonym_0b0bab preco by dochodca nemohol? Tak ak je dochodcovi tazko zodvihnut zadok a ist raz za cas navstivit svoje dieta (naozaj nemusi kazdy mesiac), nech sa potom nestazuje, ze je sam. Teraz vravim o dochodcoch, ktorym to zdravotny stav umoznuje, nie o dochodcoch 80+. Ak je dochodca len pohodlny urobit nieco preto,aby sa stretol s vlastnym dietatom, tak nech to nevyzaduje od neho. Dochodca mozno tiez nemal vymyslat a nemal si robit deti, nemusel by riesit stretavanie sa, ak je to taky problem.

@anonym_846f19 80+ môže byť rád ak vôbec ešte žije. Naši starí rodičia a rodičia nedožili ani 70, nie ešte cestovať hore dole

anonym_846f19
8. júl 2026
@anonym_0b0bab

@anonym_846f19 80+ môže byť rád ak vôbec ešte žije. Naši starí rodičia a rodičia nedožili ani 70, nie ešte cestovať hore dole

@anonym_0b0bab nasi stari rodicia zili v inej dobe, s inou zdravotnou starostlivostou. Minule som stretla vo vlaku 84 rocnu zenu, ktorá cestovala sama za vnucikom do Ziliny. Samozrejme nie kazdy je na tom zdravotne takto. Ale ak tam nie su zdravotne problemy, ktore by to znemoznovali, tak co na tom zalezi, ze pred XY rokmi sa ludia dozivali menej. To su uz len vyhovorky.

sisska96
8. júl 2026
@anonym_846f19

@anonym_0b0bab nasi stari rodicia zili v inej dobe, s inou zdravotnou starostlivostou. Minule som stretla vo vlaku 84 rocnu zenu, ktorá cestovala sama za vnucikom do Ziliny. Samozrejme nie kazdy je na tom zdravotne takto. Ale ak tam nie su zdravotne problemy, ktore by to znemoznovali, tak co na tom zalezi, ze pred XY rokmi sa ludia dozivali menej. To su uz len vyhovorky.

@anonym_846f19 ani teraz nepoznam nikoho kto by bol fit po 70ke

anonym_846f19
8. júl 2026
@sisska96

@anonym_846f19 ani teraz nepoznam nikoho kto by bol fit po 70ke

@sisska96 to ja poznam mnohych 70tnikov, ktorym nerobi problem stravit niekolko hodin v aute alebo dokonca v autobuse, ked chcu ist na dovolenku k moru alebo na nejaku nabozensky akciu v zahranici, ci na nakupy do madarska, polska a pod. Pisem o tych, ktori nie su na tom zdravotne tak zle, ze cestovanie nezvladnu. Autorka nepovedala, ze jej rodicia maju 70+.

pikachu999
8. júl 2026

Prestaň chodiť a keď budu volať tak povedz nech prídu oni a neustup

anonym_be919e
8. júl 2026
@anonym_917fb9

Tipnem si- su to dochodcovia a cele dni su doma a potom si myslia, ze vsetci maju tolko casu, co oni. Okrem toho asi "stara skola"- co tam po dovolenkach behat, to je zbytocnost😏 Vobec by som si to nevsimala. Ste snad svojpravni, aby ste o svojom volnom case rohodovali sami.

@anonym_917fb9 Presne tak, aj my máme babkovcov na dôchodku. Celé dni sú doma pozerajú telku a nudia sa, max idú k lekárovi. Tiež mi vyčítajú prečo nechodíme častejšie. Keď poviem že veď chodíme do práce a keď máme voľno chceme si niečo aj porobiť doma alebo oddýchnuť si zájsť na výlet, tak som ja tá zlá že nechcem k nim chodiť. Minule babka sa urazila lebo išla som s deťmi na predĺžený víkend na výlet a že čo si to dovoľujem ísť na výlet namiesto toho aby sme išli ku nim. A keď sme u nich tak chvíľu sa pohraju s deťmi a tým to zhasne, tak koľkokrát ani nemám chuť tam ísť.

anonym_917fb9
9. júl 2026
@anonym_be919e

@anonym_917fb9 Presne tak, aj my máme babkovcov na dôchodku. Celé dni sú doma pozerajú telku a nudia sa, max idú k lekárovi. Tiež mi vyčítajú prečo nechodíme častejšie. Keď poviem že veď chodíme do práce a keď máme voľno chceme si niečo aj porobiť doma alebo oddýchnuť si zájsť na výlet, tak som ja tá zlá že nechcem k nim chodiť. Minule babka sa urazila lebo išla som s deťmi na predĺžený víkend na výlet a že čo si to dovoľujem ísť na výlet namiesto toho aby sme išli ku nim. A keď sme u nich tak chvíľu sa pohraju s deťmi a tým to zhasne, tak koľkokrát ani nemám chuť tam ísť.

@anonym_be919e Ja neviem, cim to je. Mozno pozostatok minuleho rezimu(nikam sa nechodilo), starecka prostivnost, alebo nejaka nutkava idea, ze vsetko bude podla mna...

simka17161
Dnes o 07:49

Choďte na 2-3 dní, aj menej často. Keď sa opýtajú prečo povedzte že nemáte chuť počúvať dlhšie výčitky. Alebo nech prídu oni, aspoň mladší.Návšteva by mala byť prínosom pre obe strany. Vy sa snažíte príliš.

anonym_401718
Dnes o 07:57

Nech prídu oni, prečo musíte len vy? Máte svoje povinnosti, svoj život. Keby neprestali s výčitkami, nechodila by som.

Strana
z2