Vydatá dcéra s dvoma deťmi
Dobrý večer mamičky.
Mam problém so starsou dcérou, je vydatá, máju dve deti. Ja mam ešte dcérku, je prvačka a viete ako to bolo teraz,ze trebalo sa aj učiť s nou skoro 4mesiace, som na ňu sama...V máji sa staršej dcére narodil synček, boli sme ich pozrieť doma a o dva dni mi dcéra vola a medzi rečou mi povedala, že ja môžem prísť k nim, ale bez dcérky, ako v tej chvíli sa ma to veľmi dotklo... Jej 3 oj ročná dcérka je dosť živá preto nechcela, aby boli oni dve spolu. O pár dní som šla sama jej pomôcť potom znova,ale začala mi vyčítať ako jej nič nepomáham, ako druhé mamy kočíkuju a všetko, ona nikoho nevidí iba seba, že jej treba pomáhať a nikto iný nemá žiadne iné povinnosti. Mamičky prosím napíšte mi Vás názor, keby ste boli na mojom mieste a mali by ste malú dcérku a takto by Vám vypisovala staršia dcéra ako by ste sa k tomu zachovali? Ja už za tie dva mesiace nemám silu to riešiť, lebo ona ma vo všetkom pravdu, je náladová atď.To mam ako stíhať aj moju dcérku, domácnosť a ešte aj jej chodiť kočíkovat, teraz chodím dosť po lekároch s dcérkou, zistili jej boreliozu a moja staršia dcéra akoby nechcela vidieť aj iného povinnosti, vidí iba seba, ako nič nestíha atď. Ze jej nevezmem staršiu, ale kedy, keď s mojou mi treba ešte stále písať úlohy, takže ja jej mam vziať dcérku, ale moja nemôže prísť, lebo by sa saleli....
@yvkay tak asi si ju rozmaznala, keď si jej s prvým dosť veľa pomáhala.A čo si všímam ženy teraz berú ako úplnú samozrejmosť, že porodia a celá rodina nakluse jedna vari a donáša jedlo, druhá kocikuje, ďalší kupujú oblečenie hračky...deti na víkend na prespanie.Este chápem, že chce, aby si pomohla aj to dúfam, že Ťa nežiada každý deň...ale čo by robila, keby ste všetci boli na opačnej strane SK? Ale požiadavka, že chce, aby si nevzala dcérku so sebou je cez čiaru.Dcera rozkazuje a ty kmitas.
Čím skôr s ňou rozumne pohovor s jedným dieťaťom, ktoré si jej brala bol zivot gombicka teraz má 2 v najhoršom vekovom rozdiele a je to ťažké.A priprav sa na vydieranie, výčitky sebalutost
@yvkay No tak, ak si taká supermatka, tak jej povedz narovinu, že Ťa nezaujíma, ani jej deti, že Ty máš svoj život, kde už ona nepatrí a máš poriešené. Nepotrebuješ k tomu predsa súhlas neznámych žien.
Si evidentne z tých, čo majú svoju pravdu a len chcú v nej utvrdiť, nedokážu sa zamyslieť a pozrieť sa na problémy aj z druhej strany.
Len sa potom nečuduj, keď raz budeš potrebovať pomoc a dcéra sa Ti otočí chrbtom. Toto je presne prípad tej mojej spomenutej kamarátky.
@heleninamama rada by som ťa pozvala do mojej rodiny k trom deťom/dve už dospelé/aby si vedela ako vzťahy môžu ozaj fungovať....nikdy som nerobila rozdiely medzi deťmi a ak by som raz mala robiť Sofiinu voľbu,tak to urobím ako ona/ak tušíš o čom píšem/....takže predpokladám,že aj ty máš len jedno dieťa ,tak už odteraz nech má všetko a urobíš preň všetko na svete teraz aj v dospelosti,len aby potom ťa ako matku neodvrhlo...tak držím prsty,nech sa ti to podarí....lebo aj tu platí,že menej je niekedy viac,v záujme toho dieťaťa....maj sa
Mne sa zda ze vela krat matky zabudaju ze ich vlastne mamy a svokry maju vlastne zivoty a maju pravo na to aby si organizovali vlastny zivot - ano matka stoji pri tebe ale je treba si uvedomit ze aj ona ma svoju rodinu, robotu, domacnost a konicky a priatelov a mozno aj nejake ine zaujmy a aj keby len chcela a lezala na gauci a citala knihu - sa mi zda ze na to ma babka narok - a my ako matky sa mame zorganizovat s nasou rodinou. Ta starostlivost je teraz na nas.
@prasiatko30 súhlasím,len tu je tendencia chrániť manžela,nič o neho nechcieť a nedajbože,aby sa o deti postaral ,ale babky treba využiť a vyžmýkať ako sa len dá.....nepozeráme na ich zdravie,energiu,ich povinnosti,len od nich stále niečo chceme...a ak náhodou babka povie nie,tak je zle.....
@heleninamama preco prekrucas, co autorka pise? Ju dcera zaujima, aj vnucence, ale musi mysliet aj na vlastne druhorodene dieta. Nemoze sa vykaslat na svoje dieta, lebo jej starsia dcera ma svoje egoisticke predstavy, ktore sa autorke tazko realizuju.
To, ze tebe vyhovuje jedinackovsky ideal, kde je dieta strebodom vesmiru, ok... ale tu nikoho o tom nepresvedcis...
@yvkay tvoja dcera ma zvlastny postoj. Tiez mam 2 deti, a mam aj mamu, aj svokru dobru, ale kocikovat mi neboli nikdy. Ked bolo treba postrazit, ze som musela niekam vybehnut, co bolo za 4 roky 6x, tak prisli a na tu hodinu postrazit, ci jedna, alebo druha. Nie je to tvoja povinnost, jej pomahat. A ked, tak o pomoc said ziada inak, a nie vycitkami
@heleninamama neviem prečo to hrotis?zaujímajú niekoho aj pocity tej mamy, ktorá pomáha s prvým dieťaťom, je samozivitelka má svoje malé školopovinné dieťa?tej má kto pomôcť?pomáha a ešte aj tak nie je dobre a stále je málo a malo a vždy bude pri takej povahe dcéry.Vela pomáhania a opory je často medvedia služba, ktorá sa raz vrati a deti sú potom bezradné a neschopné niečo robiť zvládnuť same.Dcera asi vidí, že svokra pomáha viac svojej dcére a krivda je na svete.
Neviem či by dcéra povedala, keby si mama dovolila nepomahat vôbec a chodiť s kamarátkami po výletoch a sedieť a opaľovať sa.Dcere treba vysvetliť, že sa svet netočí okolo nej a mame nevycititat a byť trocha pokorná.
Darmo deti sú sebci v každom veku😅
@heleninamama vieš možno máš pravdu a staršia dcéra ziarli a potrebuje od mamy viac pozornosti - ale je predsa dospelá tak nech to pomenuje a nezaobaluje do požiadaviek ako že má mama chodiť kočíkovat a pomáhať. To mi nepríde zrelé a je to V prvom rade zodpovednosť tej dospelej dcéry. Požiadať o pomoc môže ale nemôže ju vyžadovať. O narodení deti rozhovorovali predsa rodičia deti, nie stará mama.
A nemôžem si pomôcť ale mám pocit že do autorky vkladáš vlastnú predstavu - stereotyp mamy, ktorý spomínaš v tých príbehoch. .
@yvkay no podľa mňa správanie tvojej dcéry nieje ok, o deti sa majú starať hlavne rodičia! Mne tiež nikdy neprišla mama alebo svokra že pokocikovat alebo tak! Svokra vždy príde neohlasene, vypije kávu a dovi dopo a mama príde síce ohlásene, ale to isté, vypije kávu posedi a dovi dopo! Sesterka ma napríklad svokru co jej príde a veľakrát aj navarí, ozehli, s vnucatkami sa pohra, keď bola po sekcii, tak jej veľmi pomáhala a ešte na ňu nadáva 🙈 mne nikto nič nespraví v domácnosti a ani to nechcem! Ja mam teraz druhé dieťa po 6 rokoch, malá bola veľmi náročná a proste som vedela, že druhé dieťa popri nej nezvládnem! Venovala som sa jej, naučila som ju čo som vedela a teraz je z nej šikovná slečna, ktorá mi veľmi pomáha! Vedela som, že teraz je čas na ďalšie babo! Proste keď ma dcera druhé dieťa a nevie sa zosúladiť, tak ho nemala mať, prepáč, môj názor 🙄 a co manžel?? Pomaha jej s deťmi, vezme kočíkovat alebo podobne?? Neviem no, ty máš ešte dieťa, ktorému sa treba venovať a k tomu dcéra, ktorá vidi len seba! Možno bol naozaj problém vo výchove a dlhe roky bola ona stredobodom vesmíru!
Ja nehovorím, že keď potrebujem, tak mi babky neprídu postrážiť, samozrejme vždy prišli, ale proste hodinka, kým som si vybavila lekára alebo nejaký úrad, a hlavne teraz, keď mala do školky nechodila, ja som mavala poradne!
Ona ako vychádza napríklad so svokrou?? Prepáč necitala som komenty, len tvoj úvod, tak mi možno niečo ušlo 😊
Ja som mala prvé v 18,bývali sme u rodičov,ale rodičia mi malého bavili len keď to bolo nevyhnutné,keď som bola v škole. V 20 sa mi narodilo druhé,boli sme už odsťahovaní a rodičia mi nikdy neprišli deti pobaviť,upratať,navariť... a ani som to od nich nežiadala. Veď deti sme si spravili ja a muž a aj sa o ne staráme sami. Pri deťoch som stíhala všetko bez problémov,staršieho som zapájala do všetkého,čo som robila a to bol tiež riadne živé dieťa. Aj teraz nám mama deti pobaví,len keď ich nemôžeme vziať so sebou
Nesnažím sa situáciu hrotiť, len autorka dáva málo informácií a tie najdôležitejšie nevysvetľuje (či sú to vlastné sestry, prečo je sama...)
Mňa tu len zaráža viacero faktov: napr., že do určitého veku sa idú matky z deti doslova posrať (najskôr nie sú zrelé na škôlku, potom na školu, skáču okolo nich až je to smiešne, všetko riešia....) a zrazu, keď dieťa dospeje, doslova ich obťažuje a ešte tu iné ženy - matky kydajú na staršiu dcéru, že je neschopná,lebi potrebuje pomoc.
Keď tu však napíše čerstvá matka s malým vreštiakom, tak sú zrazu plné empatie, ako si má oddýchnuť, ako jej má rodina pomáhať...
A vždy sa divim, keď tu napíše nejaká chudera, čo žije s debilom. Každý jej radí odísť a vrátiť sa domov, k mame. A ona odpíše, že nemôže, že sa nedá. Už sa tomu nečudujem, keďze vidím, že pre mnohé ženy je normálne dospelé dieťa úplne odtrhnúť a zamerať sa na mladšie. Mne to príde ako u zvierat.
U nás to funguje akosi inak, ja som pomoc od matky dostala a rovnako som tu pre svoje deti. A to vždy. Nemohla by som žiť s pocitom, že kašlem na svoju dcéru (ani, keď mi to odobrili na Modrom koníku), žiť s tým, že moje dve deti na seba žiarlia a ja nie som schopná a ochotná vzťahy v rodine urovnať.
A kde si ako mala nechat tu mladsiu kym pomahas starsej??? Ved je to od veci. Moja mama robi dlhodobo v zahranici, domov chodi 2x do roka na 4 dni!!! S malym mi.pomaha partner a nikdy som si na mamu neotvorila usta! Sice ma mrzi, ze ju maly moc nepozna, komunikujeme cez skype atd.. preco si niekto mysli, ze stari rodicia sluzia na odkladanie, strazenie deti???:a ze je to automaticke?? Ona ti hadam pomaha so svojou mladsou sestrou??? Pomahala bybsom iba v pripade, ze nam mladsiu kde nechať a nie na jej ukor ( v prvom rade potrebuje teba ako matku) ak sa starsej nepaci, moze si zaplatit opatrovatelku, viac zapajat manzela!!
Neviem ja mám tri deti ( 7r,5r a 3r) a štvrté na ceste , prvý syn sa mi narodil keď moja mama mala 43r takže bola mladá babka( ja som mala 25) ale teda nikdy som od nej nevyžadovala aby mi s ním pomáhala alebo s domácnosťou všetko som si robila sama a to isté bolo aj pri druhom a treťom všetko som robila sama alebo muž mi pomohol ani svokru sme neotravovali akurát v tedy keď sme mali s jedným doktora a nechcela som behať so všetkými po nemocnici v tedy sme ich poprosili či by nemohli prísť postrážiť, ako nehovorím že mi nepomohli vôbec ale nikdy to nebolo tak že ja som to od nich vyžadovala samé prišli za vnukmi pozrieť ich vziať von na chvíľu nech si ja v pohode porobim alebo som im ja zavolala či sa nejdu s nami prejsť a to svokra bývala hneď vo vedľajšej bytovke,ale tiež chodila do práce a mala aj iné starosti, moja mama pracuje v zahraničí domov chodí 2x do roka na celé letné prázdniny a na Vianoce a nikdy som od nich nechcela aby mi chodili každú chvíľu kocikovat , mama keď príde tak si tiež potrebuje oddýchnuť trochu, vybaviť dáke veci a má aj svoj život, chalani k nej idú tak max na dva dni raz za mesiac keď pride v lete a aj to len dvaja starší , najmladšieho si nechám doma.ja si myslím že v prvom rade sa mám ja a muž postarať o deti a babky si majú vnúčatá len užívať a nie aby mi chodili pomáhať každu chvíľu a brať si ich každý víkend veď predsa je to moja rodina moje deti tak sa mám ja postarať a manžel a niesa spoliehať na babky a iných že veď mi pomôžu
@heleninamama asi tá mama robí čo môže možno robila z domu, popritom sa učila s mladšou, varila..veď nepíše, že ich vidí raz za 3 mesiace.Povedat, že príď mi pomôcť, ale bez dcéry je najväčšie chrapunstvo.
@heleninamama prosim ta, prestan si robit uz vlastne zavery a citaj co autorka pise, NIKTO tu nikdy nikomu neradil uplne odtrhnut starsie dieta a zamerat sa na vlastne. Ale najst kompromis, ktory vyhovuje OBOM! Neodlozi matka mladsie dieta kvoli starsiemu, aby starsie neziarlilo a necitilo krivdicku! A nepotrha sa pracujuca zena s malym deckom a nebude skakat okolo dospelej zeny, ktora je na materskej a ma aj muza!
Citaj prosim ta a nerob tu vseobecne zavery zo vsetkych diskusii, ktore si tu kedy citala, je to dost od veci😉
mne moja mama jasne povedala pred narodením druhého dieťaťa.: " starať sa budeš sama , so mnou už nerátaj. " Bola som prekvapená, lebo prvé som mala ešte ako študentka a mama sa starala od 3 týždňov kým ja som chodila do školy.....
Troška mi samozrejme pomohla, ale viac si už hľadela svojho programu - záhrada , lekári, oddych, ....
mama ma postavila pred hotovú vec, a na žiadnu odpoveď nečakala.... Takže odporúčam oznámiť dcére ako to myslíš ty a viac na túto tému nediskutovať....
Ja toto nechápem.. Dnes sú niektoré ženy tak nesamostatne a stále potrebujú niekoho za chrbtom.. Kriste raz chceli deti nech sa starajú..ja keď počujem ,ze muž ide so ženou a deckom k lekárke ide má picnut..ja mám deti dve a vždy som si všetko vybavovala sama, keď bolo treba varoval muž.. svokru nemám a mama mi zomrela keď sa narodil mladší syn..Staršieho varovala iba keď nemohol do škôlky,a aj to sa po dňoch striedali so svokrom presne preto aby som mamu a ani svokra príliš nezaťažovala dieťaťom.. Ani vo sne by mi nenapadlo jej vyčítať ,že nepomáha s mojimi deťmi..to kde sme.. Dcerenka porodí a babke konci život? Normálne na rovinu,bez emócií povedať , nech nie je sebec a nech sa stará,veď sama chcela deti.. Ale asi je to na ňu príliš..panička je pohodlná a zrejme mala inú predstavu o materstve.. U mňa by veru nepochodila..A nech by sa aj hnevala neviem koľko..Som zvedavá či ona Vám dá toľko pozornosti keď to bude treba..potom sa.bude vyhovárať,že nemôže lebo deti..
@yvkay
So vsetkym co napisala @heleninamama jednoznacne suhlasim!👍
Vsetky tu pisete hrdinske, silne reci ako vsetko same zvladate, ako si to ta dcera moze dovolit a ze vy by ste na take poziadavky nikdy nepristupili... ok, a teraz co? Z tychto planych nazorov si autorka absolutne nic nezoberie. Omnoho dolezitejsie ako si mastit ego je dat nejake riesenie. Ta dcera ma male babo, mozno ma neprimerane poziadavky, ale to predsa NEZNAMENA ze sa urazim jak decko, vychrlim jej do ksichtu moju pravdu a obmedzim vztahy nech sa dcera spamata!!!!😨 ach jaj kazda sme ina, tak sa nedotahujte ako sliepky, ktora sadne vyssie na bidielko..kto viacej zvladol🤐😵
@yvkay pockaj! To mozno prejde, kym sa zladi s dvoma detmi. Bud trpezliva a tolerantna. Nech je to teraz ako chce, my do toho nevidime, ale nenastrbuj si vztahy s dcerou!
@marianeta tak ked som mala male deti, moji rodicia pracovali a muz bol na tyzdnovkach... poradila som si, co som mala robit? Nikdy mi nikto nebol deti kocikovat, jeden jediny raz svagrina na pol hodinu, lebo som pre nu oberala maliny, lebo jej sa nechcelo😁 Ale nikdy mi nenapadlo vyvolavat mojim rodicom, ze potrebujem pomoc a relax, ved by ma hanba fackovala a to som v noci vela nenaspala...
To nech si rieši s manželom a keď nestíha jej problém, nie je jediná na svete čo má deti.

@heleninamama a kam tu mladsiu ma dat, ked s nou zije sama? Ma sa ist stazovat zasa k svojej mame? Alebo si platit aupair aby mohla ist strazit vnuca? Mne tieto konflikty pripadaju ako konflikty nezrelych jedincov. Teda hlavne starsej dcery, s ktorou evidentne lomcuju hormony.