Vydatá dcéra s dvoma deťmi
Dobrý večer mamičky.
Mam problém so starsou dcérou, je vydatá, máju dve deti. Ja mam ešte dcérku, je prvačka a viete ako to bolo teraz,ze trebalo sa aj učiť s nou skoro 4mesiace, som na ňu sama...V máji sa staršej dcére narodil synček, boli sme ich pozrieť doma a o dva dni mi dcéra vola a medzi rečou mi povedala, že ja môžem prísť k nim, ale bez dcérky, ako v tej chvíli sa ma to veľmi dotklo... Jej 3 oj ročná dcérka je dosť živá preto nechcela, aby boli oni dve spolu. O pár dní som šla sama jej pomôcť potom znova,ale začala mi vyčítať ako jej nič nepomáham, ako druhé mamy kočíkuju a všetko, ona nikoho nevidí iba seba, že jej treba pomáhať a nikto iný nemá žiadne iné povinnosti. Mamičky prosím napíšte mi Vás názor, keby ste boli na mojom mieste a mali by ste malú dcérku a takto by Vám vypisovala staršia dcéra ako by ste sa k tomu zachovali? Ja už za tie dva mesiace nemám silu to riešiť, lebo ona ma vo všetkom pravdu, je náladová atď.To mam ako stíhať aj moju dcérku, domácnosť a ešte aj jej chodiť kočíkovat, teraz chodím dosť po lekároch s dcérkou, zistili jej boreliozu a moja staršia dcéra akoby nechcela vidieť aj iného povinnosti, vidí iba seba, ako nič nestíha atď. Ze jej nevezmem staršiu, ale kedy, keď s mojou mi treba ešte stále písať úlohy, takže ja jej mam vziať dcérku, ale moja nemôže prísť, lebo by sa saleli....
@yvkay Ono je vždy ťažké priznať si svoje chyby. Ľahšie je útočiť a urážať sa. Chceš tu byť za tú dobrú, ale akosi sa Ti to vymklo a robíš ďalšie chyby.
Mne môže byť Tvoj život ukradnutý, maj si dieťa s kým chceš, ale nemám rada nespravodlivosť, lebo z nej nič dobré nevzišlo.
Máš 2 dcéry a evidentne majú zlý vzťah, tak sa vzchop a naprav, čo sa dá. Možno si tej staršej ublížila (napr. slovne a ani to tak nevnimaš), teraz ťa potrebuje a sotva si pomôžeš, ak ju odstrihneš.
A možno aj tej mladšej by bolo lepšie, keby mala rodinu nielen na papieri. Vekovo je blízka neteri, môžu byť ako sestry. A potom by si si aj Ty vydýchla.
@heleninamama asi som to nepochopila.. chceš aby najmladšia dcéra autorky bola dobrou kamarátkou až sestrou netere ale keď ma autorka zakázané brat tam dcéru ako to má dosiahnuť ?
@heleninamama dava neutralne prispevky, nikoho neuraza a neosocuje. A dokonca nie ani vztahovacna, opat odpoveda s nadhladom a triezvo. Kdezto autorka @yvkay to vzala zial z tej opacnej strany🤦♀️
@emiliamilka akoze ako to ma dosiahnut? To je otazka tykajuca sa buducnosti, s tym, ze je tam velka perspektiva ze male budu kamosky lebo su si vekovo blizke teraz. To znamena ze autorka by mala klast vacsi doraz na udrzanie a pestovanie vztahov v rodine a riesenie tejto temy aj tak smerovat.. ach
No a, nech sa pyta, ved nemusis predsa odpovedat😀 aj ty sa opytaj, kludne aj mna. Ja sa urcite neurazim
@jankaovecka tomu rozumiem ale to je možno na veľmi dlho keďže dcéra doslova nechce mladsiu sestru u seba doma pri svojej dcére... Kým sa tak stane kde má byť mladšia dcéra kým dospejú do tohoto štádia? To že niečo v budúcnosti môže byť nerieši aktuálnu situáciu .. na tu jej @heleninamama nedala radu žiadnu . A povedať že má byť u otca nie je na mieste keďže autorka píše že je na ňu sama .. a zisťovať prečo nemôže nijak nezmení situáciu .. otec môže byť mŕtvy, žiť kilometre ďaleko , chodiť na týždňovky a tak by mohol mať dcéru tiež len v určite dní ale to by nepomohlo lebo to vyzerá že staršia chce pomoc stále ..
mam otazku, o akej pomoci matkam sa bavite? Deti su dar, a kto si to uvedomuje, vie, ze kazdy den s nimi je darom a stastim, a hlavne, ak je kazdy zdravy, takze fakt ma zaujima, kto aku pomoc potrebuje a preco, pretoze ak neide o zdravie a zivot, tak travenie kazdeho dna prinasa spokojnost a radost, nerozumiem, pretoze vsetky denne cinnosti sa daju robit aj popri detoch, dokonca, prave popri detoch a prinasa to radost, aj to kocikovanie, myslim, ze je to o prioritach, preto nechapem, naco niekto potrebuje pomoc, ak ma dve zdrave deti a aj on sam je zdravy, naco potrebuje pomoc? ku akym cinnostiam?
@yvkay je tu predsa len jedna vec ktorá by ma zaujímala.. ak vezmem že najmladšia dcéra môže byť kľudne adoptovana alebo ju máte v opatere alebo ste jej náhradná matka alebo je to vlastná dcéra (ktorá možnosť to je má nezaujíma ) keďže ste sa starali o dcérinu dcéru (písali ste že bola u vás aj 2 dní) kde vtedy bola vaša najmladšia prípadne aký mali vtedy vzťah? Lebo ak vychádzali a nebol problém aby vnučka u vas vtedy prespávala a bohvie čo ešte tak nevidím dôvod prečo by mala mať zrazu zakázané chodiť ku staršej dcére (svojej vlastnej sestra) a hrať sa s vlastnou neterou ...
@emiliamilka tak verme, ze tento stav, ked nechce aby boli spolu, je len docasny. Pevne verim, ze to tak bude. Teraz pomoze asi len ten uprimny rozhovor. Drzim palce @yvkay aby sa to vyriesilo k spokojnosti😘
@yvkay Ak ti povie že nemáš chodiť s mladšou dcérou tak nechoď vôbec si jej matka tak čo jej nepovieš svoje?Ak ide o pomoc ak sú všetci zdraví a nemá vážny dôvod na to aby ťa žiadala o pomoc tak sa nedaj využívať.Skús s ňou v kľude porozprávať najpr, možno si to nevie zosúladiť s 2deťmi a viac ako praktickú pomoc potrebuje vypočuť a poradiť.Ak to nepomôže tak jednoducho trvať na svojom a mať stanovené hranice čo áno a čo už nie.
@yvkay ďakujem za odpoveď mňa len zaujímalo či mala dcéra dôvod na požiadavku ale podľa všetkého nie (ak by sa dievčatá nemali rady alebo že by sa predtým niečo stalo) .. no a prečo jej svokra nepomáha aj jej (veď aj to je jej vnúča)? To je otázka na ktorú bohužiaľ odpoveď nedostaneme . A odpoveď by aj tak nič nezmenila .. predsa len svokra môže byť staršia ako autorka, môže byť dôchodkyňa .. môže mať už len veľké deti ktoré každé žije samostatne ..môže byť vdova a čas si kráti u dcéry ktorá môže bývať kúsok od nich ... dôvodov môže byt nekonečno a dcéra by si mala uvedomiť že máte naozaj malé dieťa ktoré nemôžete nechať pol dňa samé... dúfam že dcera aj vnučka si nájdu opäť cestu k sebe 🙂 dajte si chvíľku pre seba na premýšľanie , prípadne komunikujte aj s vnučkou aspoň telefonicky (prípadne videohovory) tak aby si mohli aj baby pokecať a neodcudzili sa úplne ..a až keď sa na to budete cítiť dajte rozhovor s dcérou ...držím palce nech to dopadne dobre pre každého
A deti si ju nútila ty mat? Ty si tiez matka malého dieťaťa, kto pomôže tebe? Dohodni sa s ňou, ze ok, ha pomôžem tebe, potom ty mne.. Ved tiež máš domácnosť, malé dieťa, prácu.. Zatiaľ čo ona len domácnosť a deti.. A ako sorry, ale ako sa jedna matka, žena, môže takto stavať k svojej sestre - dieťaťu?? Zrejme, hormóny,..
P. S. NIE je táto téma fejk? Véd známky su uz uzavreté.. 🤔
@ada309 prečo by mala byť fejk?.. to že známky sú uzavreté neznamená že doteraz sa s dieťaťom matka učiť nemusela (vďaka korone boli rodičia aj učitelia ) a to neznamená to že dcéra žiadala o "pomoc" až teraz (mohla hneď po skončeni korony - začiatok uvoľňovania opatrení, nevieme kedy presne prišla z pôrodnice ) .. a tiež sú rodiny kde sa "učí" aj mimo školy a to napríklad aj hrou aby sa dieťa niečo naučilo prípadne aby cez prázdniny neosprostelo ...
@emiliamilka to mi je jasne, ale v máji porodila a už žiada pomoc.. A este si aj podmienky urcuje... 🤦♀️
@yvkay No ja by som v prvom rade zohladnila, ze dcera je mesiac po porode, ubolena, nevyspata, hormony pracuju a hlada si rezim s 2 detmi.. Za danych okolnosti sa povzniesla nad jej stylom komunikacie a hladala sposob, ako jej pomoct.. Tvoja mala dcera predpokladam, ze potrebuje chodit von, hrat sa s detmi, takze by som sa snazila zobrat aj dcerinu starsiu, pripadne "vencenie" vybavit v ramci kocikovania. Obcas doniest obed.. Zacinaju prazdniny, spravte si s malymi babami vylet, dovo.. A bez zbytocnych emocii dcere oznamovala, s cim vies/chces pomoct. Ono sa to casom utrasie aj same..
@yvkay urcite jej pomoz a zvladni pritom aj mladsiu dceru, aj jej malu dceru s dcere povedz, ze jej pomozes, a nech to necha na teba, ako si to zariadis. Dalsia vec je to, ze prenesies dost znacnu zodpovednost aj na svojho muza, z prac a starostlivosti. Velka dcera ma pravdu, treba sa roztrhat, treba jej pomoct, ale ma byt pri tom aj tvoja mladsis dcera, dokonca aj jej sa da prikazat, co ma a co nema robit, aby ti pomohla. Je to iba na tebe, ako to zvladnes, ako si to zariadis, a zariad si to tak, aby to klapalo na 100 percent. A nech pomaha aj tvoj manzel.
Js vážne žasnem nad niektorými odpoveďami... A. Môžem poznat vek tvojej staršej dcéry a teba?

@yvkay Musis byt razna a nenechat sa zneuzivat. Vychovavat obcas treba aj dospleych. Ja som teraz tehotna a mamka sa vzdy chystala, ze ako mi bude vo velkom pomahat, ked raz budem mat male babatko a pride kedykolvek bude treba, na par dni sa k nam nastahuje a podobne. Lenze pred par rokmi necakane otehotnela a teraz ma teda skoro 5 rocnu dcerku. Uz sme aj rozpravali, ze nebude moct len tak k nam prist, lebo s mojou sestrou malou by mala viac starosti jak radosti z toho, keby mali chodit pravidelne k nam pomahat a bez sestry by podla mna nemala chodit, sestra je mala, potrebuje ju, citila by sa odsunuta na druhu kolaj. Je to proste normalne, kazda ma svoj zivot a svoje povinnosti, aj ked sme s matka s dcerou. Ked to tvoja dcera nechape, tak najvyssi cas, aby sa to naucila. Ako by reagovala na pripad u nas? Vacsinou matka po porode dcery pride aj na tyzden k nej byvat a pomaha jej s domacnostou, kym si zvykne. U nas to bolo naopak, ja som bola po mamkinom porode u nej na par dni, lebo vo vyssom veku predsa len viac stresovala a dobre jej padla pomoc. A mamka mi to nebude vediet "vratit", lebo dieta ma stale male, proste sa to neda. Je jedno ako to byva ci ako je zvykom, pomahat si treba proste podla moznosti.