icon

Vydieranie priateľovej ex ohľadom striedavej starostlivosti o ich syna.

26. nov 2019

Priatel sa rozvádzať hned po narodení ich spoločného syna. My sme sa zoznámili asi 2roky po jeho rozvode. Horko tazko si vybojoval stretávanie so synom, jeden tyzden ho ma vo stvrtok od 14:00-18:00, a na druhy tyzden od piatka 17:00-nedele 17:00. So mnou ma priatel 3 rocneho syna a byvame v 2izbovom byte, kde mame prerobenú jednu menšiu izbu aj pre jeho syna, ked je u nas. Ma tam počítač, telku, postel, skrine, písací stol.Chodi ku nam rad, nakolko my fungujeme vo veselej nálade, mame super vztah. Priatelova ex a jeho matka si vsak stale nieco vynucuje. Stale ma v našom tyzdni nejake programy, napr. ide s nim gratulovat jej manželovej sestre, svojej svokre, teda ziadnej príbuznej chlapca. Napr teraz mala jeho babka z tatovej strany narodeniny a znova ho nedala, Chlapec ma 15rokov. Momentalne ho nedala 2vikendy za sebou z dovodu, ze cez tyzden chodi na tréningy fotbal, tie su vsak od 20:00-22:00, nie je to v priatelovych dňoch, takze priatel ho tam voziť nema, nakolko on pracuje aj na smeny. Ona vsak dala synovi na vyber, bud bude chodit k otcovi alebo ho ona bude voziť na tréningy, ale k otcovi ho neda. Ako sa ku tomu postavit, nikdy nemôžeme mat nic dohodnuté my doma, ona nam to vzdy zruší, ci prazdniny, stáleho da ns 2dni, potom naspäť, potom zasa ns 3dni, my mame pokazený vzdy cely rok

Strana
z2
maminuska
26. nov 2019

@stela01 odstrániť vydierateľnosť. A to v dosahu jeho otec má , len treba chcieť.
Odviesť, doviest na tréning, zaplatiť preukážku na autobus ..., po 18 tke mu kĺudne môže ponúknuť aby syn žil u neho , tam sa syn en zbalí a oznámi to matke.
Veď synom neprestáva byť len do 18 rokov.

stela01
26. nov 2019

@maminuska to sú normálne veci , vekom .... prichadzaju iné záujmy ....
nebravat si je niečo iné ako dávať na vyber buď ideš na fotbal alebo otec .
Chyba je v komunikáciiii

maminuska
26. nov 2019

@stela01 nie, ja myslím že by to dopadlo aj u nás tak , aj keby si ho otec brával , postupne by ani môj syn nechcel chodiť k nemu . Prirodzený vývoj .

stela01
26. nov 2019

@maminuska prirodzený ako u koho ....
vzťahy sa budujú .... ťažko si ľudia majú čo povedať keď spolu netravia čas

maminuska
26. nov 2019

@stela01 ver tomu , že ja so svojim synom mám skvelý vzťah , napriek tomu od 15 rokov so mnou nechodí na dovolenky , víkendy trávil rád s kamošmi alebo v posilovni .
Ak by so svojim otcom bol , mal by s ním vzťah a napriek tomu by to dopadlo rovnako .

Máš len 7 ročného syna, počkaj na pubertu .

stela01
26. nov 2019

@maminuska ale veď to ja sa nehádam . Je jasne že v puberte sa veľa veci mení a zmení .
Môj syn aj teraz chodí na veľa akcii bezomna a ja neplacem .
Skôr mi ide o to nebrániť podporiť nevydierať .

pretty_woman
26. nov 2019

@stela01 a teraz si ty myslíš, že cele družstvo teraz nebude trénovať lebo on má byť s otcom???
A čo ma matka robiť ak má dve veci na výber?
bude nútiť 15 r chalana aby bol s otcom, ktorý tam ani nie je lebo je v robote a bude s cudzou ženskou a 3r chlapcom?
Inak usmerňovať 7 r. a 15 r. je dosť veľký rozdiel... keď si na to nedošla do teraz tak časom prídeš a potom pochopíš ako píše @maminuska

maminuska
26. nov 2019

@stela01 v konečnom dôsledku ani jedna z nás nevie do akej miery je s takýmto konaním matky syn stotožnený , možno je aj rád že nemusí byť ani s otcom a ani s matkou . Zavre sa do izby u seba doma , lebo pre neho je domov u mamy a je rád že ho nikto neotravuje.
Jednoducho pubiši .

stela01
26. nov 2019

@pretty_woman o akom usmerňovaní sa tu bavíme ?
Prečo by netrénovali ? Alebo chlapec ?

@maminuska aj to je možnosť

Stále reagujem na to že dávať dieťaťu na vyber buď ideš k otcovi alebo .

A zas ak by išlo o moje dieťa neprizeram sa takýmto štýlom dieťa vidí otec raz za rok . Na otcovom mieste vynaložim viac úsilia .

maminuska
26. nov 2019

@stela01 veď píšem efektívne riešenie je v rukách otca, len sa ho treba chopiť.
Ja by som svojmu dietaťu povedala bez nejakého náznaku dešpektu voči druhému rodičovi , tak keď ťa nechce mama voziť , budem ťa ja , alebo si schopný ísť domov autobusom ? Zaplatím ti cestovné .
Keď budeš mať čas , zastav sa u nás, kedy budeš chcieť, na čaj , na niečo dobré pod zub, syn bude rást a rást a nebude stále pod 100 % kontrolou matky .

draik
26. nov 2019

@maminuska
Podanie na súd riešením je, ale nie úprava styku. Predpokladom je, že matka bráni v styku dieťaťa s otcom. Už sú kroky aj proti takému konaniu, aj keď nie vždy sa využívajú a nie vždy niektoré sudkyne ich aplikujú.

maminuska
26. nov 2019

@draik neefektívne riešenie . O tomto riešení viem , ale je neefektívne, a nie určite v 15 rokoch .

luccija
26. nov 2019

Dobre to chapem nedala ho 2 vikendy, lebo ho ona cez tyzden vozi na futbal a dala mu na vyber?
Ak chodi chlapec k Vam rad a nesedi niekde zduty na mobile, ze musel ist k otcovi, tak si brante svoje.Napisala by som jej list, kde by som napisala kedy mu branila, lebo ist gratulovat a nedat mu syna v ich den je manipulovanie a branenie a zaroven by som napisala, ze ak nepride k naprave budem to riesit sudnou cestou.
@maminuska ak su vztahy so synom dobre nevidim dovod, aby o nho nebojoval aj, ked 2 roky.Ak je matka sialena a syn medzi 2 kamenmi bude robit vsetko pre to, aby spolu neboli aj, ked bude mat 17,19r.Su synovia, ktori sa nevzopru ani v takom veku.Moj brat ma 17 r syna a vyzeneneho 4 r a vela sa mu venuje, sam mu vymysla program to neznamena, ked je pubertak skoro dosprly, ze nechce s nim byt.Len ex nevie prekusnut, ze chlapcovi je tam dobre co byva casty priklad.

draik
26. nov 2019

@maminuska
Píšete z praxe alebo len zo svojej skúsenosti?

alaguema
26. nov 2019

Tvoj partner odišiel, keď bol jeho syn bábätko a teraz sa riešite, že nefunguje stretávanie??? Doteraz sa dialo čo? Ak sa stretávali a teraz je problém, tak to kľudne môže byť tým synom a nie jeho mamou. Je v puberte a je možné, že ho to s vami proste nebaví.

maminuska
26. nov 2019

@draik píšem zo skúsenosti právnikov s ktorými úzko spolupracujem, a bola to jedna z možností ktorú sme preberali .

alaguema
26. nov 2019

@sara07 to by ma zaujímalo, akou vešteckou metódou si došla k záveru, že matka je problém. Dotyčný pán odišiel od svojho syna, keď bol v plienkach. Podľa autorky k nim chodieva rád, lebo je u nich veselo (ako inak) a majú všetko úplne tip top a na vine môže byť jedine tá zlá ex. Ja sa pýtam, ako to fungovalo tých 15 rokov, čo je chlap od rodiny preč. Ak to fungovalo ako tak, môže byť rád, že má vôbec nejaký vzťah so synom a uvedomiť si, že sa dostáva do veku, kedy už proste nemá chuť byť pohadzovaný ako loptička od matky k otcovi a má svoje záujmy, aktivity a bude ich mať stále viac až sa jedného pekného dňa môže rozhodnúť, že za otcom chodiť nebude vôbec a ak ho otec chce vidieť, môžu ísť spolu na pivo. Puberťák a trojročné decko nie je nejaká ideálna kombinácia, možno má toho plné zuby.

sara07
26. nov 2019

@alaguema zaujimave že z toho čo si napísala si presne hodila kamenom do seba
poznám dost vela dokonca dospelých chlapov čo ustupuje žene aby bol v rodine klud, len aby bol klud, neriešila , nerobila prednašky atd , doslova vydieračky a manipulátorky

alaguema
26. nov 2019

@sara07 netuším, o čom píšeš. Nemám syna, ale dve dcéry a nie som "priateľka" rozvedeného chlapa so záväzkami, ani opustená matka s dieťaťom. Žijem s manželom, otcom mojich detí. A iba trošku poznám pubertu a je mi jasné, že ak zmena nastala niekedy teraz, tak problém nebude matka, ale zmeny, ktoré prebiehajú u syna a žiaľbohu zrejme všetci zúčastnení dospelí sa venujú hlavne hľadaniu vinníka v tom druhom, namiesto toho, aby sa pokúsili pochopiť, že možno iba nastáva určitá zmena vo vývoji dieťaťa. Takže naozaj neviem akým kameňom a prečo, ale to už bude ty vedieť lepšie.

sara07
26. nov 2019

@alaguema ano ja som zabudla pubertu chápeš len ty, sudiš to moc zo svojho pohladu,
ja to sudim podla toho čo vidam skoro denne, a nie nedá sa všetko hodit na pubertu
su chalani čo maju rozvedených otcov + puberta a maju super vztah vela záleží ako su mu určité veci poddávané , to fakt nevidíš že robí naschval matka, že robí z neho pendlovacieho panaka, dôvod neviem len tuším
keby jej to bolo jedno alebo to brala normálne nerobila by toto

alaguema
26. nov 2019

@sara07 nie, nevidím, lebo tu bol podaný len jeden pohľad na vec a aj to iba zo strany druhej ženy, ktoré obvykle na tú prvú majú len málokedy objektívny názor. 15 ročný človek je už viacmenej vychovaný. Už tam veľa nenarobíš. Ak otec budoval vzťah so synom, tak otec má aj aktuálne tento problém riešiť a hovoriť s ním otvorene. Možno ani vzťah s otcom nie je vôbec ideálny. Možno ani vzťah s druhou ženou nie je vôbec taký idylický, ako tu bolo vykreslené. Lebo "chodí k nám rád", ale vlastne nechodí. Na rovinu - sama som z rozvedenej rodiny a keby sa moja mama aj na hlavu postavila, k otcovi by som išla, keby som ja chcela. Tu sa totiž nebavíme o trojročnom. A súdy nič nevyriešia.

maminuska
26. nov 2019

@luccija nechápem prečo mi to píšeš . Riešenie je na strane otca a určite to nie je súd. Súdiť sa môžeš o trojročného a nie o 15 ročného .
To že tvoj brat vymýšľa 17 ročnému program ..tak ja mám asi na okolí divných mladých mužov lebo tí svojich rodičov ľubia ale určite netúžia po tom aby im niekto vymýšľal program v 17 rokoch .
V každom prípade 18 rokov sa blíži , ak syn svojho otca tak má rád a je mu u otca tak dobre, je efektívne riešenie... po 18 rokoch si zbaľ veci a poď bývať ku mne. Čo môže matka, nič, len pozerať ako sa syn balí a prísť na súd keď požiada o výživné ak bude študovať. Ak by ten syn skutočne chcel byť u otca, nič ho nezastaví , jednoducho vyjde von a nastúpi otcovi do auta a otec dorieši tréningy.
Nikto z nás nevie do akej miery takáto situácia synovi vyhovuje, možno vôbec a možno úplne.

Strana
z2