icon

Vyhodila som syna z domu, lebo sa len povaľoval a nepracoval

1. sep 2020

Baby, som zlá matka keď som vyhodila syna z domu? Má 24 rokov, chodil na VS, ale nezvládol ju...ostal doma, a po pol roku mu pomohol môj brat nájsť prácu...v kancelárii na zahraničnom obchode...v práci s ním boli spokojný, ale on stále mlel že chce ísť do BA, takže keď prepúšťali, tak mu nepredĺžili zmluvu... už je to rok...odvtedy nič nerobí, celé dni leží za compom, a s prepáčením žere....pribral 20kg.. jasne som mu povedala , že ak nebude prispievať na domácnosť a pracovať tak musí odísť... včera som ho definitívne vyhodila...peniaze mu došli a on stále nič nerobí...som zúfalá....na jednej strane je to moje dieťa, ale na druhej strane, už je dospelý a musí si zariadiť život...

autor
2. sep 2020

@katyl 👍

marsmykkok
2. sep 2020

Ja to vidím tak, že je to o tom, že každý rodič vedie deti k tomu, že vyštudujú neviem aké školy a budú pomaly vládcami zemegule za ťažké prachy. Ale realita je taká, že vš alebo maturita neznamená nič, má to každý a decká skončia a narazia, že sa nezamestnajú v tom čo by mali robiť, ale sú dobré len niekde do obchodu alebo za pás. To samozrejme odmietajú, ked aj doma boli vedené, že budú úspešné a preto dlho tápajú, kým sa riadne zamestnajú, hlavne ak nemajú ešte vlastné rodiny a teda nie je taký tlak že musia uživiť svoje dieťa. Ale teda čo poznám prípady, len z mála sa stali príživníci na rodičoch, väčšina sa časom zaradila a pochopila, že musia robiť hocičo a aj nie za ťažké prachy. Tu je to chyba hlavne školstva, že napríklad remeslá chýbajú, ale maturity a vš má každý a deti síce niečo vyštudujú, ale na 95 percent v tom pracovať nebudú, lebo si nenájdu uplatnenie.

makova333
2. sep 2020

@lucka_ke a to si ako predstavujes, ze mamicka zavola sefovi firmy alebo na personalne a popyta sa ci by nezamestnali jej 24 rocneho syna? No vsetci sa potrhaju o takto schopneho mladeho muza, co mu mamicka zhana pracu 😀 Toto by bol prvy dovod preco by som niekoho nezamestnala. Ma 24 je svojpravny, pracu si ma zabezpecit sam, ci este aj ritku budeme utierat zdravemu chalanovi?

lucka_ke
2. sep 2020

@makova333 lebo tebe tiež mama zbalila kufor a vyhodila ťa z domu?

autor
2. sep 2020

@makova333 dobre napisane...ja si neviem prdstavit, zeby som oslovovala zamestnavatelov, s tym, ze aby zamestnali mojho dospeleho syna...chore....ved by si kazdy myslel , ze je uplny blb

makova333
2. sep 2020

@lucka_ke nie, ja som sa o tu mamu starala (mama leziaca) plus chodila do prace. A pracu som si nasla sama.

cuvienka
2. sep 2020

podla mna to bolo to najlepsie riesenie. inak by sa podla mna nezobudil alen by sa spoliehal na to, ze sa proste o neho postaras. decka to vedia niekedy zneuzivat

katyl
2. sep 2020

@marsmykkok pekne si to popísala. Ona u nás videla, že každý deň vstávam do práce, že sú niekedy aj neľahké dni, kedy projekt, na ktorom som robila niekoľko mesiacov sa neuskutočnil, alebo vymenili šéfa a musela som sa prispôsobovať novému vedeniu.... a že začínali sme aj po rozvode odznova, zabezpečila som pre deti bývanie, auto som mala lacné maličké, kým som si nasporila na lepšie... keď sme mali málo peňazí tak sme žili skromne, keď sa mi začalo dariť, tak sme si potom mohli dovoliť aj darčeky, aj cestovať aj byt prerobiť....Školu si vybrala takú akú chcela, popri tom aj občas brigádovala...len potom akoby sa nevedela zaradiť. Všetci kamaráti sa rozutekali po školách, alebo majú prácu. Mám pocit, že jej sa nechce pomaly si budovať svoju kariéru, od začiatku, vyzerá to tak, že chce mať všetko hneď, veľký plat + voľnú pracovnú dobu + dobrý kolektív + všetko čo vidí naokolo- autá, značkové handry, dovolenky, luxusne byvanie. Rozprávala som sa s psychologiičkou a opísala som jej dcérin prípad najlepšie ako som vedela ...ona mi povedala, že to je depresia. Ja toto neviem pochopiť a už vôbec nie riešiť ...

viestta
Odpoveď bola odstránená
felicitab
2. sep 2020

Niekedy naozaj žasnem nad niektorými diskusiami. Matka po niekoľkomesačnej snahe o postrčenie dieťaťa k samostatnosti pristúpi k ráznejšiemu kroku a hneď ju tu označujete za zlú matku. Dokedy sa o neho mala akože starať, do 40-tky? A mladý musí mať samozrejme hneď depresiu, lebo len sedí za počítačom a vyjedá maminu chladničku. Niekedy sa tomu hovorilo lenivosť či pohodlnosť.
Mnoho mladých ľudí si, žiaľ aj kvôli výchove, myslí, že sú to najlepšie čo mohlo tento svet postretnúť. Hneď po skončení strednej či vysokej školy čakajú štvorciferný nástupný plat a dokonalú prácu, ideálne bez námahy. Žiadne postupné vylepšovanie a posúvanie sa vpred, naberanie praxe či skúseností. Ideálne všetko hneď. A keď im niekto sám od seba takúto prácu neponúkne, sedia doma na zadku a spoliehajú sa na rodičov, veď predsa nebudú robiť nič podradné. A rodičia sa môžu aj zodrať.

marsmykkok
2. sep 2020

@katyl No je to tým školstvom hlavne, že sa na niečo iné pripravujú a realita je iná. V menších mestách napríklad dobré miesta idú len po známosti často. Tie decká nekončia školu s tým, že teraz budem x rokov sa priživovať na rodičoch, majú reálne záujem pracovať, len zistia, že dobrá práca nejako nie je a ked aj je, nedostanú sa na to miesto a potom ked sú dlhšie doma prichádza depresia, apatia a tak dalej. Kedysi za komunistov bolo tak, že to išlo tiež podľa toho akých mal kto rodičov, ale tak mladý človek vedel, že sa dostal napríklad len na učňovku a čo ho po škole čaká. Teraz aj šikovnejší, čo sa snažili, majú schopnosti sa ťažko uplatňujú na nejakom lepšom mieste lebo trh práce je iný ako štúdijné odbory a to mnohým mladým robí veľké problémy.

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
2. sep 2020

@marsmykkok No, a casto je to tak, ze by chceli dobre miesto-teda nic nerobit a mat vysoky plat🙈 Nezvalovala by som to na skolstvo.

prispievatel
2. sep 2020

@viestta presne tak. Ja nemam vzdelanie kedze na to nemam hlavu, len ucnovku a je mnoho takych. Zarobky tejto kasty su na urovni minimalnej mzdy a byt aj ten najmensi stoji tolko ze za jeden ludsky zivot sa na to neda z toho platu nasetrit. Takze zostavame doma u rodicov, vznikaju generacne domacnosti ako kedysi v predvojnovej republike. Ale pracujeme a spolupracujeme. Prispievame do domacnosti rovnym dielom.

Proste to je realita a tu si staci uvedomit a hned by taketo veci zanikli. To ani neni ze vychova alebo tak. Je to situacia kde si uvedomujem moznosti a podla nich konam. Aj chudobni ludia mozu mat system a nemusi to vyzerat ako niekde v osade u marginalizovanych.

makova333
2. sep 2020

@marsmykkok netvrdim, ze nase skolstvo je top na svete, ale na realitu pracovneho procesu maju pripravit najma rodicia. Rozpravat sa, ze treba ist postupne, ze nie vsetko je hned, ze aj studijny odbor treba vyberat kvalitny, ze tie jazyky fakt netreba flakat, ze treba byt flexibilny a ked sa neviem uplatnit v pozicii xy tak skusm poziciu ab a podobne. A neidealizujme si ani ten komunizmus, lebo tam to bolo aj o tom, ze ak si mala rodinu v zahranici alebo bol 45 stryko z laveho kolena "aktivny odbojar", tak si mohla mat hlavu ako Einstein a aj tak ta cakala praca vo vyrobe a max tak vecerna maturita.

makova333
2. sep 2020

@prispievatel v sirsej rodine mame robotnikov z Oravy (jeden je murar, druhy elektrikar, treti kurenar-instalater...). Su velmi sikovni a vybukovani na mesiace dopredu. Chodia na tyzdnovky, ano nie je to idealne, ale zarobia velmi slusne. A tym, ze su partia spravia na byte/dome vsetko. Stale je to o tom vybrat si dobry odbor (aj ucnovsky) a byt flexibilny.

matricia
2. sep 2020

Mna napadlo, ci z toho nedostal depresiu, ze nezvladol skolu, mozno potrebuje psychologa a dat sa dokopy. Mlady clovek preziva zle zlyhanie, vycita si to. Mne sa stalo nieco podobne, tiez som nechala vysku. Ktovie, ako to preziva, ale dieta si hadam poznas, nie? Mozno si si nieco vsimla.

prispievatel
2. sep 2020

Raz aj padla taka diskusia ked som pracoval vo vyrobe a odomna starsie zeny co mali synov v mojom veku, tak mi stale hovorili ze ich deti sa uz osamostatnili a ze mal by som aj ja, ci sa nehanbim ze som na krku rodicom atd. Tak som im ukazal ako sa veci maju. Zarabali sme tam 450€ a byt stal okolo 45.000€. Tak som zacal pocitat. Na domacnost prispievam 150€ (aj keby som nebyval doma vsade sa za byvanie plati) takze logicky tych 450€ nieje sumu ktorou volne disponujem. Zostava 300€ ale su nutne vydavky ktorym sa nevyhnes, cestovanie do prace, strava, plus obcasne vydavky ako oblecenie, zubar, ine vybavovacky... To zhltne minimalne dalsich 150€ takze ako sporenie ostava 150€ a teraz som im vydelil ze 45.000 deleno 150 je 300 mesiacov deleno 12 je 25 rokov! To znamena ze ked som mal vtedy 20 rokov a dalsich 25 by trvalo nasetrit na maly staromladenecky byt tak by som tondosiahol v 45-ke! Takze rodicia by uz boli penzisti, kym by som sa osamostatnil.

A to bola lahsia rychlejsia cesta za predpokladu ze budem stary mladenec. Ale ak by som chcel rodinu, tam uz treba vacsi byt a ten uz stoji okolo 70.000€ a keby sa aj pridal plat frajerky ajtak by sme do 50-ky setrili a potom kedy rodit atd? Proste nevychadza to. Matematika nepusti.

marsmykkok
2. sep 2020

@viestta len to je chyba to, že na školy sa ľahko dostanú, napriklad teraz na gympel zoberú aj trojkara, niekedy v 90tych rokoch sa baba s dvojkami a trojkami mala problém dostať aj na lepšiu ucnovku, napriklad za kaderníčku. Tak sa naučia že všetko ide ľahko, ale keď skončia školu narazia na realitu

dskjhfdlkdjhl
2. sep 2020

@marsmykkok No, ale to dieta ma rodicov a ti by ho mali usmernit. Lenze teraz rodicia sa idu s prepacenim pototo, len aby dieta malo VS a kludne aj taku, ktora stoji za nic, len nech ma titul. Sice potom doklada tovar v Lidli, ale ma titul🙉

anita6666
2. sep 2020

@katyl nechápem,čo je toto za vzťah? To ti až tak vadí vlastné dieťa alebo akoze o čom to je??? No ja neviem,ale pokiaľ by moje dieťa nepilo, nedrogovalo, žilo normalny život aj keď bez práce,tak by mi bolo jedno či je u mňa do dôchodku alebo nie. Pokiaľ peniaze nechýbajú jej,tak nech nepracuje. A teda pochybujem,že mladá žena sa nechce páčiť a paradit,takže asi si prácu časom predsa nájde. Aj keď dnes je to "iná" práca a rýchle prachy a ja sa tým dievčatám ani nečudujem. Chodít ako bulo 150 rokov kdesi do kancla za 700€ ehm,no ani mne by sa nechcelo.

sashabb
2. sep 2020

@anita6666 fuha tak toto je mega názor, akože nič v zlom. A čo keď sa matke tiež nechce pracovať? ani ona nemusí? či ona už musí, lebo potrebuje živiť dospelé dieťa?😨

dskjhfdlkdjhl
2. sep 2020

@anita6666 No, to by pekne vyzeralo, keby sme si vsetci povedali, ze sa nam neoplati za 750eciek robit a tak radsej ostaneme doma a rodicia nech sa staraju. 🙉

dee01
2. sep 2020

@anita6666 😂😂🙏 kks tak si strp svoje decko aj do 80ky, keď dozijes, toto je prístup, veď výchova je aj o tom, ukázať, že sa treba postaviť na vlastné nohy a nie bývať u mamičky neviem dokedy..

viestta
Odpoveď bola odstránená
prispievatel
2. sep 2020

Ludia este raz pisem ja som z minimalnej mzdy prispieval na byvanie rodicom. Ani jediny mesiac im nedlzim. A nebol som na urade prace nikdy dlhsie ako par dni. Vsetko sa da. Kde beru tie nezmysly ze 700€ a v kancli je zle? Vsak pre mna by to bol luxus.

anita6666
2. sep 2020

Tak sa ďalej mnozte ako zajace a potom ich vyhadzujte z domu lebo už je čas. 😂

autor
2. sep 2020

@matricia uz som to tu pisala, ze odmieta wj odbornikov, aj ponuknutu pracu, aj byt

dee01
2. sep 2020

@anita6666 ty vyhľadaj psychiatra kým je čas 🙏😂😂, nemôžeš byť kompletna chúďa

cervenaruza123
2. sep 2020

Podla mna si urobila dobre. Poznam viacero chlapov, co skoncili zle preto, lebo rodicia nedokazali urobit tento tazky krok a ked uz rodicia nedokazali pomoct, tak sa proste chlapi nedokazali sami o seba postarat a postavit sa na nohy, ked im uz nikto nekryl chrbat a nezachranoval ich. Je to tazke, ale zial potrebne niekedy aj takto reagova,t pre dobro dietata.