icon

Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe

5. dec 2024

Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?

lujza123
6. dec 2024

@sisska96 presne o tomto píšem, pred 2 svetovou bolo na tom československo ekonomicky velmi dobre, stavalo sa kvalitne, všetko robili skúsený majstri. Veľa domov je remeselne nádherne správnych, masívne drevo, vyšperkované detaily …. potom prišla vojna, veľa ľudí umrelo, chudoba, ľudia začali stavať z hocičoho co bolo po vojne, veľkosť izieb sa opäť zmenšila. Zaklincoval to socík s nedostupnými stavebnými materiálmi, pripadne vylozene škodlivými ako azbest, rádioaktívny popolček v škvaribetone…

Staré povodne predvojnové domy sú úplne perly na rekonštrukciu

autor
6. dec 2024

@zltalienka U mojich rodičov sme bývali predtým.
@tetapetra Presne to hovorím pri stavaní sa môže stať x veci čo odďaľuje bývanie.
@0kristina0 Prečo by som klamala,ja som rozmýšľala ako spraviť a neminut na to majland.Este mám odložené bločky čo všetko sme platili.Brana a plot ostala pôvodná ,nevidieť nám do dvora a je to v dobrom stave.Zas zbytočne netreba všetko vymeniť za nové.
@zuzinabila Vždy je lacnejšie kúpiť hotovy dom trochu prerobiť čo treba a dá sa bývať aj hneď.Nez postaviť dom môže trvať aj roky,môžu sa medzitým manželia pohádať kvôli financií a času čo do stavby vrazaju.
@nairia V ich prípade je to komplikované mali by ten rozostavany dom predať,vyplatiť rodinu a začať odznova.No ony sa musia k tomu odhodlať.K podnajmom áno keď človek nemá inú možnosť ale koľko ušetria za mesiac v podnájme?Podľa mňa málo.
@lujza123 Súhlasím s tebou že ľudia niekedy nerozmýšľajú.Tiez poznám viac ľudí čo stavali na pozemku rodičov na dvore alebo na záhrade.To by som ja nechcela.Radsej mať svoje zvlášť.
@lujza123 Aj ja raz za čas si pozriem domy na predaj aké sú ponuky.
@callisia Colombo z teba nebude,nie nie som to ja koho spomínaš.

zltalienka
6. dec 2024

To sa šetrí, keď je možnosť bývať u rodičov. Nie každý takú možnosť má.

ninockan
Autor odpoveď zmazal
tehulka2011
6. dec 2024

@callisia mas pravdu, je to urcite tato stara znama autorka. Len doplnim, ze jej fakt nie je co zavidiet, co sa tyka chlapa, ktoreho ma po svojom boku, a ohladom domu sa tu tiez uz radila, kedze im vnutri vlhli steny, co je velky problem a neda sa vyriesit len tak.

elizabeta56
6. dec 2024

Tá cena za dom je možno pred x rokmi. My sme dali toľko len za pozemok. Dom dnes vyjde oveľa, ale že oveľa viac. Kúpa hotového domu je finančne oveľa nákladnejšia ako stavba. U nás sa ceny domov pohybujú 200 tisíc a viac, aj to nie sú novostavby, ale staré domy, ktoré treba ešte prerobiť.

lavender94
7. dec 2024

Ja bývam asi 35 kilometrov od krajského mesta na strede Slovenska a domy ako popisuješ ty idú za 140 a viac. Skúšali sme si urobiť aj rozpočet na prerábku pred tým ako sme začali stavať nový. A hej, vyšlo to lacnejšie asi o 20 tisíc. Pri tých čiastkach je 20 tisíc už nič za to, že býva človek v niečom čo je presne podľa jeho predstáv.

sedrik89
7. dec 2024

@belllinka Alebo to kúpili pred 10-15 timi rokmi.

erika237
7. dec 2024

Autorka, ty teraz zas zvadzas ludi, ktori by sa nedajboh riadili tvojou radou a optikou.
Absolutne netusim, kde ty snivas o dome za 140tisic, ked este ja smerom na dunajsku stredu sa predavju novostavby mrnave za 180tisic, takze kludne daj lokalitu, nech by som sa pozrela.

Teraz uz aj za starsi dom o ktorom tvrdia ze je prerobeny pytaju okolo dvesto tisic, uplne v pohode v okoli Trnavy a teda pri ten prerabke vela krat nevies, co a ako porobili, co pokaslali a tak dalej.

To ze vy ste urobili komplet prerabku za 20tisic v roku 2018, co je uz 6 rokov dozdu, mi hlava neberie, ale dopytovat a dohadovat sa tu s tebou fakt nebudem. Lebo uz len taka plynova pripojka su neviem ci nie 2 tisicky, ale dohadovat sa fakt nejdem.

Kazdy normalny clovek kto ide do prerabky, stavby si musi podla urobit nejaku predbeznu kalkulaciu a pripocitat si k tomu asi 10%, aby vedel ked aj pocitat s nejakymi nepredvidatelnymi situaciami, lebo tie nastanu takmer vzdy.

zuzana76
7. dec 2024

https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JuV0JcH6PPq... tu je dom za 105 000, pred 6 rokmi by mohol stat 70 000, myslim, ze tak nejako vtedy domy v Hurbanove isli, nie nove, ale take 40-50 rocne

zuzinabila
7. dec 2024

Ano,suhlasim co si mi napisala.dalsia vec je,ze stavebne pozemky sa predavaju bezne male hlavme v novovytvorenych stvrtiach. Vyhodou starsich domov je casto aj velky pozemok.

autor
7. dec 2024

@sedrik89 Písala som že pred 6timi rokmi.
@zuzinabila Aj my máme veľký pozemok 12 arovy veľkú záhradu.

zuzinabila
7. dec 2024

My 40 arov🙂taky mensi park🙂

lavender94
7. dec 2024

Momentalne idú staré domy od 100 tisíc v úplnom zadku sveta do 140 tisíc v normálnej lokalite. Minimálne 50 tisíc ak aj malo nehovorím do toho treba ešte vraziť. Asi lepšie ako bývať v byte, ale aj tak to nie je reálne pre veľké množstvo ľudí. A ja neviem, nevyznám sa úplne, ale u starého domu je väčšia pravdepodobnosť, že sa bude furt niečo ukazovať, čo treba opraviť a z dlhodobého hľadiska zožerie rovnako peňazí ako novostavba a finančne to rodinu úplne zlikviduje. U tej novostavby podľa mňa skôr človek vie do čoho ide a vie si lepšie spočítať či na to mať bude alebo nie.

mnamko
8. dec 2024

@deti95060810 mi sme kupili cez coronu vmalej dedinke dom za 35 000,do mesta to mame 10 min.a vnom prerabali sme len elektriku a to spravil muž,dom bol v dobrom stave.Majitelka ho predavala ,koli zmene zamestnania a tam si kupovala byt.Takze mi sme dobre kupili aj s veľkým pozemkom.

h2
8. dec 2024

@erika237 "pri prerabke vela krat nevies, co a ako porobili, co pokaslali". A pri novostavbe vieš? Tieto "rýchlokvasené" developerské novostavby, stavané na kšeft, bývajú často tak odfláknuté, až hrôza.

erika237
8. dec 2024

@h2 ano suhlasim, mam blizky a nedavny priklad, ako novostavba a hned museli riesit niekolko veci.

Tiez mam priklad starsieho domu s prerabkou a hned po kupe sa este prerabali a dorabali veci, kupna cena fakt nebola nizka.

Podla mna nejde pausalizovat, ak niekto vie vascinu okolo stavby domu tak je to fantasticke a vie si veci porobit sam, ale aj tak sa niekedy taka prerabka, komplexna, pretiahne na dlho, lebo proste napr pri betonovani je fakt treba este jedna osoba.

deti95060810
8. dec 2024

@mnamko elektriku prerábal manžel? ak nie je elektrikár tak celkom slušný problém - najmä ak by ste potrebovali papier na kolaudáciu...

jana_eyre_2
8. dec 2024

Za 70tis by som si kúpila asi jednu izbu 😅

jenny04
8. dec 2024

To je tvoj názor, každý má na to iný.. Niekto kúpi dom a prerobí ho tak na rýchlo aby mohol bývať čo najskôr, niekto prerába komplet všetko a niekto dostane pozemok a za rok býva..Sú rôzne situácie a je to každého vec.My prerabame dom ale kúpili sme ho v čase korony za super cenu, lenže pôvodne ostali len 3 steny.Vsetko meníme,chce to veľa času.Vsetko robíme sami.

mischelag
8. dec 2024

No neviem co myslis pod pojmom prerabka za 20000 v dome. Tak asi vela nebolo robit. My mame z casti zdedeny a zbytok vyplateny a len prerabka nas vysla doteraz 110 000. A to este nemame fasadu. Dom bol obyvatelny aj predtým, takze ziadna stara barabizna. Ale ked chce clovek vsetky nove rozvody a nechce kachličky z merkury marketu, aj to nieco stoji. A davat druhym rady, stoji o to niekto?

terezia323
8. dec 2024

Autorka počuj a neziarliš ty na niekoho kto si postavil nový a ty musíš bývať v starom poplatanom? 🤣

sofiakr
8. dec 2024

Jezis to mi chcete povedat,ze precitam 7 stran diskusie a ten dom nakoniec neuvidim? Ja ze ideme do finale uz😊😊

17alexis
8. dec 2024

No tak nie je hotovy dom ako hotovy dom. Moja svokra predala dom za 145 000€ 15 min od krajskeho mesta a este na opravu bude treba minimalne 60 000€ - ak by sa pouzili lacnejsie materialy. Mohli sme tam ostat byvat, ale radsej sme vzali hypo 150 000€ a mame dom podla nasich predstav. Inak, ten svokrin dom kupila paradoxme rodina, ktora si este aj tych 20% na hypo musela napoziciavat u pribuznych, takze im nezavidim take byvanie. Mury mokre, plesne vsade, elektrika stara, strecha derava, kurenie cele zle, voda tiez...

lucyliu
8. dec 2024

Ake vtipne tych 20 tis. My sme kupili holodom tiez v 2018, mali sme uz hotove stierky, vymalovane, kotol, okna, cize "len" dlazky, kupelne, kuchynu sme robili a teda bez burania sme sa ani nahodou nezmestili do takej sumy.

ukgirls
8. dec 2024

Ono zalezi aj v akej prdziely byvas..jasne ze niekde na dedine kt ani na mape niene kupis dom za 70tis..ale to ti aj tak nezaruci,ze sa s manzelom nebudes hadat za financie..alebo ze sj posh panicenka z hornej dolnej ....

mnamko
8. dec 2024

@deti95060810 je elektrikar vyučený

evkatk
8. dec 2024

Čudovali bz ste sa. ale na východe aj 6 - 7 iybové poschodové domy, udržiavané aj prerobené kúpite za 60 - 80 000 a to s veľkou záhradou. Naši susedia prerobili poschodový 7 - izbovy dom s obytnou plochou 350 štvorákov pomerne luxusne za 38 000 Eur pred rokom.Záhrada má 25 árov. Sused dostal prácu v BA a chceli ho predať. Dali vypracovať posudok, ktorý ho so záhradou ohodnotil na 75 000 Eur. A to má aj novú, zateplenú fasádu, všade podlahové kúrenie... Trhová cena sa nelíšila veľmi. Ponúkli im maximálne 83 000 Eur. Za to by v Bratislave toho veľa nekúpili pre 6 - člennú rodinu + babička. A takýchto domov je tu veľa. Cenu stanovuje lokalita.

evkatk
8. dec 2024

Ten dom nie je ani tak starý. Dokončili ho a sťahovali sa doň v r. 1998. (26 - ročný) Takže prerábka bola len kozmetická úprava. Nový kotol, podlahy, dlažby, zväčšená terasa, zateplenie, fasáda, vymyľovanie, opravený a predlaždený bazén.

zltalienka
8. dec 2024

@evkatk lokalita? Východ je veľmi široký pojem.