Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe
Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?
ceny nehnuteľností z roku 2018 a teraz je sakra veľký rozdiel, v roku 2018 som mala za 100€ 4 veľké tašky potravín a teraz ma len Mikulášske balíčky pre 3deti toľko vyšlo a šla som z obchodu z jednou taškou
@mircalla ušetrím ti námahu. Je to okolie Nitry. Táto autorka často pridáva témy. Ono ju už ide spoznať podľa štýlu písania a tém ako vie ušetriť a blablabla. V jednej z tém spomenula aj Nitru. Myslím, že že to je tá čo robí poštárku kvôli tomu, že potrebuje deti dať do škôlky aj ich vyzdvihnúť lebo ma hnilého muža, ktorý o i. pred poobednou smenou nič doma nespraví.
Autorka a kde ste bývali, kým ste šetrili?
70 000 by nás stal len pozemok 🙄, za hotový postavený dom podotýkam nie veľký dom minimálne 270 000 aj s pozemkom... To co píšeš je momentálne úplne nereálna záležitosť... Možno nejaká stará bučora v dedine kde nie sú ani potraviny ani krčma 😛
No tak, keď píšeš, že teraz stoja 100, 140 000 (čo už je raz tak vysoká cena, ako váš stal), tak do toho kľudne náhod 60 na prerábku a máš hneď tých 200, za čo sa dá postaviť nový (čísla si dala ty). Píšeš, čo všetko vám vyšlo zadarmo, či lacnejšie. Ja napr. nikoho nepoznám, kto by nám urobil za kamošskú cenu elektrinu. A keď už mám platiť na komplet všetko pri prerábke, tak možno sa naozaj oplatí mať radšej nové na kľúč. Zase kúpiť si 50 ročný dom, o ktorom neviem nič a plno veci sa ukáže za pochodu môže byť problém a veľký. Nehovorím o Tom, že jedna vec je dať ho do stavu, spôsobilom na prespavanie, druhá ten zvyšok, čo musíš postupne, záhrada, plot, fasáda, zámková, atď. atď. Ja ani nevidím veľký rozdiel v tom, či si postavím nové, možno menšie, ale od prvej zásuvky po posledný klinec bude všetko presne tak, ako som si predstavila ja, alebo budem prerábať a zatepľovať starší dom a možno aj musieť ísť do kompromisov. Aj jedno, aj druhé je už pre mňa kategória "luxus". Buď na to mám alebo nie. Ja som zas nikdy až tak netúžila po dome, že by som bola ochotná žiť roky v kompromise a provizórne, a 10 rokov furt na niečom robiť, ale tak neohrnam nos nad kamoškou, ktorej to takto vyhovuje.
A vaše splátky sú už dnes ozaj nereálne a ste (opäť) tá šťastná vzorka, ktorá ešte mala možnosť refinancovat, stihli ste zafixovať a môžte byť radi. Ja som mala hypu cca 220, po refinancovaní pod 200 no a od minulého roka, keďže sme už potrebovali vymeniť menší byt za väčší, len sme žiaľ nestihli náš predať do konca roka 2022, sme išli so splátkami na 600 mesačne, a to máme len o izbu a lodžiu navyše, lokalita tá istá, doslova sme sa sťahovali pár metrov ďalej. Tak JE to kus rozdiel. Rovnakú splátku majú tí dvaja mladí, čo kupovali našu dvojku, lebo nemali toľko hotovosti, ako my, a museli si zobrať spotrebak. Cize za TEN istý byt sme my platili s mužom 190 a na ďalší mesiac nový majiteľ uz 600.
@ssimusska ten dom museli kupovat už dosť dávno
S manželom sme pozerali okolo roku 2016 ceny domov tak to mohli byt približne vtedy
Môžeš mať všetko rozratane do eura, stačí,že robotníci meškajú s prácou, chýba materiál, zrazu všetko dvíha ceny a si v prdeli. Tiež som mala predstavu ,že v lete sa sťahujem a nakoniec bol s toho február a to sme sa sťahovali do domu bez dverí, bez nábytku...Kurník barak za 70000€? To kde?
Autorka klames alebo nemas uplne presne info o cene vasej prerabky. Za 20 000 ste nemohli spravit vsetko co si vymenovala. My sme pred vyse 10 rokmi kupili 3-izbovy byt v povodnom stave. Prerabali sme si ho samy, okrem kupelky (obkladaca sme mali zajednaneho). Burali sme jadro, tahala sa nova elektrika, nove stierky, drevene okna sa menili na plastove, interierove dvere, skartka, vsetko, vsetucko sa robilo a v tom case nam to zhltlo 15 000eur. Takze to co pises je riadna hovadina.
Kedze pises, ze z vasho domu sa stal uplne novy dom, predpokladam, ze ste menili strechu, zateplovali ste dom, menili ste si branu, plot atd. Do takej ceny sa nezmestis ani keby co bolo.
@colsami skus sa popytat v obciach ci niekto nepredava dom ...alebo cez znamych. Nam takto ponukal znamy dom pred cca 5timi rokmi priamo v okresnom meste za nenormalne nizku cenu,lebo potreboval vyplatit exekucie a rozvadzal sa...my sme sa toho nechytili,skoda. Vzali to ini,trochu prerobili a predavaju teraz za 4nasobok. Kamoska kupila nehnutelnost od cudzej pani co zila v zahranici a chcela pomoct mladej rodine.tu cenu nebudem ani pisat,bolo to v BA a za to nekupis ani garsonku v Ciernej nad Tisou..niekedy proste aj ta motyka vystreli.
Autorka, je to indivindi. U nas neprichadzalo do uvahy stavat novy dom,tlacil nas cas na stahovanie.kupili sme starsi tehlovy-kocku. Za 3 m sa spravili spinave prace ako elektrina,buracky,kurenie,podlahy..a postupne dorabame dalsie za chodu,ale hlavne byvame ...takze za nas kupit bolo lahsie ako stavat
Autorka tak nám sem hoď foto tej tvojej nehnuteľnosti v cene garsónky, za takú parádnu hypo, lebo akosi sa nám nechce veriť
autorka no vidis, u vas stoji 3i byt prenajom 900e. to je príjem autorky z druhej diskusie... to je vsetko, co by ich to byvanie stalo a ostalo by im prijemnych 1400 z manzelovho platu. takto platia 1400 splatky za vselijake uvery a pozicky, ziju nekomfortne v jednej izbe, su pod tlakom okolia, ze kedy uz budu byvat, ziju z ruky do huby a je to cele na pipku.
ano, podnajmy nie su vyhodne, jasne... lenze zakryvam sa takou perinou, na aku mam. a teda ked nedostanem hypo, ale chcem byvat aspon ako-tak v klude, tak do casu je aj ten podnajom fajn. mozu hladat 2i byt za lacnejsie a z penazi, co ostane, setrit. neviem, preco sa z tych podnajmov robi taky strasiak. da sa urcite najst aj za rozumnu cenu na urovni byvanie a ked sa inak neda, moze to byt ok. lepsie ako vrazat raz tolko za nieco, kde ani nebyvam, ani neviem, ci vobec niekedy dokoncim? a ci to nakoniec aj tak nebudem musiet predat pod cenu, len aby som sa toho zbavila? ved tam oni smeruju. alebo k exekuciam... ked sa na to takto pozrie clovek, asi ten podnajom nie je az taka zla volba, ci?
Cieľ bol povzbudiť, že sa to dá aj inak? Ako? Vrátiť čas? Lebo to je jediné čo táto diskusia ukázala 🤷♀️
Spoločný menovateľ takýchto nešťastných príbehov je to ze ľudia vôbec nerozmýšľajú. Nehnuteľnosť je obrovská investícia ktorú väčšinou splácajú celý život a úplne základná otázka pred akoukoľvek kúpou by malo byt “Dokážem to predat aspoň za taku sumu ktorú do toho dám ?” Hlavne tu platí 50x meraj a raz strihaj
Ja absolútne nechápem ľudom co stavajú u rodičov na pozemku, ved to je nepredajné a v podstate tým znehodnotia obidva domy, kto by by si kúpil dom so spoločným dvorom?
Jedine kde sa nad takouto alternatívou dá rozmýšľať je budto pozemok ktorý sa dá nejako rozdeliť alebo oblasť kde frčia rekreačne podnajmy, ináč sú to vyhodené peniaze
No a potom toto megalomanstvo, ked už dom nech ma hosťovskú, dom musí mať cez 100 m , pivnice, garáže, obrovské pozemky. Neuvedomujú si ze každý jeden m2 navyše ich stoji obrovské peniaze nielen na výstavbu ale aj údržbu
Pri starých domoch zas “staré nebude nikdy ako nové” alebo “nové bude presne podľa našich predstáv “ - jasne podľa predstav pritom stavajú nejaký random projekt s nelogickou dispozíciou. Castokrat zbúrajú celkom pekný dom v dobrom stave z ktorého by im vedel šikovný architekt spraviť celkom pekný dom s rozumnou dispoziciou.
Celkovo rekonštrukcie majú medzi ľuďmi zlu povesť, pretože veľa ľudí ide opravovať dom úplne bez vedomosti, tak ako im zadarminko poradia chlapi v krčme, pripadne to robia po kúskoch, neodborne, bez rozpočtu … Jasne ze sa im to predraží, skomplikuje, ale koho je to chyba? Nie ich ale za to môže starý dom predsa !!!
A k tej nešťastnici zo spomínanej diskusie, ona celý ten ich problem vystihla v jednej jej vete “Neviem koľko nás bude stát dokončenie” … Oni zrejme celý ten dom stavali bez rozpočtu, bez planovania, preto dopadli ako dopadli.
Už na úplnom začiatku spravili obrovsku chybu ked sa rozhodli stavať na “nepredajnom” pozemku nejakú obrovskú haraburdu. Skratka utopili peniaze ako gembler ktorý ich nahadze do automatu
Podľa mňa za 130 000 už dávno mohli byvat, v byte, v staršom dome alebo aj nejakej malej šikovnej novostavbe…
@1ryba za takuto staru dieru a zrucaninu 550 000? hahaha hihihi
Ja som videla 5 izbovy dom s terasou, garažou, obrovskym pozemkom, zvnutra žiadne stariny, ale normalny moderny dom za nejakých 70 000€..3 roky dozadu, okres bol Rimavska Sobota a predal sa asi za 2 dni
Moja dlhoročná úchylka a zábavka vo voľnom čase sú virtuálne nákupy nehnuteľností 😀 a tých domov s potencionalom za super cenu je stále dosť.
Len ľudia častokrát nevedia kde a co hľadať. Hlavne pri rekonštrukciách býva najväčším pokladom starý pôvodný dom z predvojnového obdobia, tie bývajú často postavené veľmi kvalitne a opravujú sa ľahko a lacno . A málokto ich chce lebo fuj staré. Naopak rôzne haraburdy s xxxx čiastočnými rekonštrukciami, prístavkami, prílepkami naoko pekne a za premrštenú cenu po nich hneď každý chňapne, pritom tieto svojpomocne akože rekonštrukcie bývajú časovana bomba, doslova hovno v zlatom celofáne, ľudia začnú byvat a zistia ze to vlastne musia cele prerobiť
Takze aktualne info je, ze autorka vidi teraz stare domy v cenach 100 - 140tis.
Stale sa cuduje, ze preco teda stavat novy, co vyjde cez 200tis.
No stale pre jedno a to iste :
lebo prerabka takeho stareho vyjde trebars aj 100tisic.. a vo vysledku FINANCNE sme plus minus na tom istom.
A este aj to nie je zaruka , ze bude po problemoch. Pri stavani noveho, sa predsa len da viac odsledovat, a materialy su novsie, modernejsie.
Aspon tolkoto co vnimam kade-tade po okoli, skusenosti ludi. Ja sam zijem v byte 🙂
Ved uz fakt sa nehrajme na blbcov .. ze ti ludia co stavaju nove domy, ze to akoze nevedia, ... . ze by stacilo dat len polovicu, a mame priblizne "to iste".
Toto je zase tema ako tie kde zeny nakrmia 5 clennu rodinu z 50 E mesacne a potom vysvitne ze rodicia chovaju prasiatka, kravicky a sliepocky, takze maso, vajicka, mlieko nekupuju lebo dostanu, maju velku zahradu takze ovocie a zeleninu si dopestuju a vlastne kupuju len muku a pecivo si pecu same. Ale su velke macherky a co sa niekto z panelaku stazuje ze mu 400E mesacne nestaci, ved vsetko sa da.
@klementinka58 Autorka píše, že je to vedľa krajského mesta.
ale netrep😅
Ja by som do domu, ktorý nevidím ako stavajú nešla. Videla som developerov stavať domy. Keby to susedia vedeli.... su vyškereni ako lečo, aj keď už nejaké vady sa ukázali.

@777januska777 Sledovala som každý deň realitky aj bazos a keď pridali náš dom hneď som volala.Boli sme prvý záujemci.Pri prerabke písala som že platili sme len za materiál jedine plyn nám robili majstri a plastové okná osadzali lebo na to sme netrúfali.Elektriku s vŕtačkou som rozbíjala aj ja kamarát je elektrikár robil nám to zadarmo len materiál sme platili.Stierky a maľovať tiež sme robili sami.Jasne že keby sme dali všetko robiť majstrom tak sa nedoplatime.
@colsami Aj ja som sledovala každý deň a na tento náš dom sme boli prvý záujemci a hneď sme to brali.Lebo dobrá cena bola dobrá lokalita a obec má úplne komplet občiansku vybavenosť.Toto boli moje kritériá.
@zltalienka Áno veď základ bolo mať našetrené 20 %, my sme vedeli hneď že chceme dom a šetrili sme.S manželom sa poznáme od strednej školy a odvtedy sme spolu.
@svetlonos Aj také sa nájdu že majiteľ potrebuje rýchlo predať.V našom bývali starý ľudia a keď zomreli tak ich deti už mali svoje bývanie a dom po rodičoch predali peniaze si rozdelili medzi sebou.
@kitycat Určite nie.Tu diskusiu som komentovala aj ja pod svojím nickom že nie sú normálny keď toľko pôžičiek majú a ktovie či nie nebankovky, ešte aj rodičom dĺžit tisíce.Autorke som radila dom predať lebo vidieť že nemajú finančnú gramotnosť a ktovie čo na tom dome porobili a kam išli peniaze.
@sisska96 Správne rozhodnutie ako ste spravili.Ja som chcela len poradiť ostatným že dá sa aj takto kupovať hotový dom a máš aj pozemok aj dom v jednom.Niektore domy ozaj len minimum prerábky potrebuju keď je príklad človek prispôsobivý dá sa bývať hneď a počas bývania prerobiť.Ale asi ľuďom lepšie je keď roky stávajú nový dom stresuju sa pri tom alebo ani nevedia kam ulievali peniaze viď minula diskusia jednej pani čo 130 tisíc už minuli a ešte nič nemajú hotové,hlavne že napožičali kade tade.Alebo bývať v drahom podnájme a pri tom šetriť to koľko ušetrí človek málo a môže to trvať aj 10-20 rokov pokiaľ našetri 20 %na hypotéku.Ale ako píšeš človek chce pomôcť so svojimi skúsenosťami a ešte ma tu hejtuju a obviňujú že vymýšľam.
@1ryba Fasádu zatiaľ síce nemáme ale časom aj to bude.To už nechceme brať peniaze navyše ale nasetrime za pár rokov.
@kvietok1233 Aj my sme sa báli na čo narazíme preto sme brali so sebou odborníka nech vidí na vlastné oči plus pýtali sme sa dopodrobna na všetko čo kedy bolo ako robené a tak.
@1ryba Ja ťa nejdem presviedčať napísala som svoj názor ako sa to dá.Kto chce zoberie si z toho niečo kto nechce nech listuje ďalej.Ale áno niektorý radšej plaču ako sa nič nedá než by rozmýšľali a išli za tým čo chcú a hľadali riešenia.
@abbey1 Už som písala vyššie koľko sme presne dali na prerábku.
@procrastique Čo si dala to prvé je hodne na zbúranie a to druhé vyzerá o chlp lepšie ale vidím tam plesnivé steny tak tiež zle.Take domy už len zbúrať a postaviť nový.