icon

Vyhrážanie zabitím

ast123123
24. apr 2013

Ahojte všetci, môžte mi poradiť ako to prebieha keď sa niekto vyhráža zabitím a aj ho zato udajú?Zoberú ho hneď do vyšetrovačky alebo kde?Ďakujem za odpovede...

marcelatje
24. apr 2013

@ast123123 nikoho nikde brať nebudú a na vyšetrovačku zabudni, je to tvrdenie proti tvrdeniu a polícia to bude riešiť ako priestupok v občianskom spolunažívaní čiže to nie je ani trestný čin............. takže AK sa to dokáže hrozí maximálne nejaká pokuta ......

ciusinka
24. apr 2013

@marcelatje
@ast123123 Dovolim si nesuhlasit s tym, ze nejde o trestny cin, pretoze moze ist o trestny cin nebezpecneho vyhrazania podla §360 Trestneho zakona:

(1) Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,
b) na chránenej osobe,
c) preto, aby inému zmaril alebo sťažil uplatnenie jeho základných práv a slobôd,
d) z osobitného motívu, alebo
e) verejne.

irriss
24. apr 2013

..Tady v Italii staci, kdyz nekomu reknes, ze ho udas..mas na krku hned odstavec trestniho prava..

evickapooh
24. apr 2013

nie nezoberu hned!!! musis to nejak dokazat...odporucala by som to nahrat na diktafon...respektive na mobil ak sa t nevyhraza osobne ale cez telefon

hradnapani
24. apr 2013

@ciusinka presne tak, kedze priestupkom by bolo "úmyselné narušenie občianskeho spolunažívania vyhrážaním sa ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním"
@ast123123 treba mat aj nejaky dokaz, (nahravku, sms, alebo svedkov a pod)... ale take lahke dostat do vazenia toho cloveka asi nebude 😒

krasneleto
24. apr 2013

@marcelatje tak ako napisala @ciusinka ide o trestny cin nebezpecneho vyhrazania...

@ast123123 prides podas trestne oznamenie v zmysle toho paragrafu, vypovies, dolozis dokazy a jeho predvolaju. ziadna vysetrovacka, ani cpz ani nic podobne...

ciusinka
24. apr 2013

@ast123123 A pokial ide o tu samotnu vazbu, do vazby mozno vziat cloveka iba v pripadoch stanovenych zakonom, a to v zmysle § 71 Trestneho poriadku, ale musi ist uz o zacate trestne stihanie, resp. dany clovek musi byt obvineny zo spachania skutku:

§ 71
Dôvody väzby

(1) Obvinený môže byť vzatý do väzby len vtedy, ak doteraz zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, bol spáchaný, má znaky trestného činu, sú dôvody na podozrenie, že tento skutok spáchal obvinený a z jeho konania alebo ďalších konkrétnych skutočností vyplýva dôvodná obava, že

a) ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu, najmä ak nemožno jeho totožnosť ihneď zistiť, ak nemá stále bydlisko alebo ak mu hrozí vysoký trest,
b) bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie, alebo
c) bude pokračovať v trestnej činnosti, dokoná trestný čin, o ktorý sa pokúsil, alebo vykoná trestný čin, ktorý pripravoval alebo ktorým hrozil.

(2) Ak bol obvinený prepustený z väzby, môže byť v tej istej veci vzatý do väzby, ak

a) je na úteku alebo sa skrýva, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu, nezdržiava sa na adrese, ktorú uviedol orgánom činným v trestnom konaní alebo súdu, nepreberá zásielky alebo nerešpektuje príkazy orgánov činných v trestnom konaní alebo súdu, alebo inak vedome marí vykonávanie nariadených úkonov,
b) pôsobí na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie,
c) pokračuje v trestnej činnosti, dokoná trestný čin, o ktorý sa pokúsil, alebo vykoná trestný čin, ktorý pripravoval alebo ktorým hrozil,
d) bol prepustený z väzby preto, že nastúpil do výkonu trestu odňatia slobody a sú konkrétne skutočnosti, ktoré odôvodňujú niektorý z dôvodov väzby podľa odseku 1, alebo
e) je obvinený pre ďalší úmyselný trestný čin, ktorý mal byť spáchaný po prepustení z väzby.

huxy
24. apr 2013

info priamo od policajta: môžeš ísť vypovedať,spravia zápisnicu,pôjde to na súd,budú vypočúvať dotyčnú osobu,môže sa priznať /nemusí/,môžu mu udeliť pokutu /alebo odpracovanie si pokuty/.ak máš však dôkaz /nahrávku,alebo ti to niekto dosvedčí/,to môže pomôcť.ale tiež viac nespravia,do väzenia za to určite nepôjde.

ciusinka
24. apr 2013

@hradnapani Presne tak, dostat takeho cloveka do vazenia bez dokazov je podla mojho nazoru priam nemozne, teda ak by islo o vyhrazanie medzi 4 ocami..neviem, ako to funguje v praxi, nerobim s tym, ale nemam nijake iluzie o tom, ze by sa clovek niecoho domohol.. 😒

adelajda2012
24. apr 2013

U nas minule strielal sused na suseda...dokonca mu aj ublizil a nikam ho nevzali. Prisli, zobrali zbran, vypoculi a nechali ho normalne doma. A kvalifikovane je to ako priestupok v obcianskom spolunazivani, kym lekar nestanovi dobu liecby. Az potom sa to kvalifikuje ako trestny cin.
@ast123123

huxy
24. apr 2013

@ciusinka aj ja si myslím,že keď sa jeden človek vyhráža druhému smrťou,tak to nebude robiť verejne,alebo pred niekým,kto by to dosvedčil.možno to nahratie na diktafón či mobil by možno trochu pomohlo.

ciusinka
24. apr 2013

@huxy No ved ako som spomenula, ja nemam o tom nejake iluzie, ze by sa clovek niecoho domohol, len som reagovala na ten prispevok, ze nejde urcite o trestny cin, pretoze to nie je pravda a moze ist o trestny cin..Lenze aby to bol trestny cin, musi byt splnena aj ta podmienka, ze je to vyhrazanie "takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu" - no a ako clovek preukaze dovodnu obavu, pochybujem, ze iba z nejakeho jednorazoveho mozno v afekte povedaneho "zabijem ta"..To dokazovanie by urcite bolo veeelmi komplikovane..

huxy
24. apr 2013

@ciusinka áno,súhlasím,že dokazovanie môže byť veľmi zložité.a síce ide o trestný čin,v praxi to nie je až také jednoduché,že niekoho len tak zhabú čo i len na vypočúvanie.dotyčnému by aj tak len prišlo predvolanie na súd,na vypočutie.žiaľ,niekedy s tým nič neurobia,len keď je už neskoro

marcelatje
24. apr 2013

@ciusinka 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ja hovorím ako to bolo v mojom prípade nič sa nevyriešilo, nikoho neuväznili a dotyčný si behá po slobode s úsmevom na tvári sleduje, vyvoláva a vyhráža sa ďalej čiže ak to aj trestný čin je ako píšete mne bolo prd platné že to zákon tak klasifikuje 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a asi nebude jednoduché to dokázať
@krasneleto tak potom nechápem prečo to v mojom prípade polícia riešila takto 😕

marcelatje
24. apr 2013

@ciusinka presne ako píšeš LEN to treba dokázať až potom ide o trestný čin a to je tvrdý oriešok 😀 😀 😀 😀 teda u nás na policajnom oddelení sa ma dokonca snažili odhovoriť že to nemá význam, chlapíka len podráždim a keby sa to aj dokázalo dostane max. pokutu 🙄 🙄 🙄

ciusinka
24. apr 2013

@marcelatje Ako som spominala, je mi jasne, ze dokazovanie by bolo zlozite, len som sa vyjadrila k tomu, ze moze ist aj o trestny cin, nie iba o priestupok. V praxi som to zatial neriesila (a snad ani nebudem)..

krasneleto
24. apr 2013

@marcelatje na to aby to bol trestny cin musi to naplnit skutkovu podstatu trestneho cinu a ak nenaplni, jedna sa v podstate " len" o priestupok proti obcianskemu spolunazivaniu...

ast123123
autor
24. apr 2013

lenže ten človek to robí úplne verejne,kričí aj pred susedmi že dotyčnú osobu zabije...dokonca to povedal aj na socialke...doslova :,,Ja ju zarežem" !!!Nedávno ju aj zbil(ale nema paier o ošetrení od doktora) ☹ ,neviem ako mam tej osobe pomôcť,pretože sa ho boji aj udať...bojí sa že ten skutok naozaj urobí...poviem vam narovinu,ten človek je chory,mal by sa liečiť,bo takto sa vyhrážal nie prvej osobe...lenže tá sa radšej odtiaľ odsťahovala aby mala od neho pokoj...

hradnapani
24. apr 2013

@ast123123 tej nestastnej osobe mozes pomoct jedine tak, ze ju budes povzbudzovat a prehovoris ju, aby sa skontaktovala s organizaciami, ktore taketo pripady (zrejme domaceho) nasilia riesia. Skontaktujte sa napriklad tu http://piatazena.wordpress.com/ maju tam aj poradnu, pravnu pomoc... Pripadne sa popytaj tam sama, a pripadne postahuj si nejake materialy, clanky o domacom nasili, ktore mozes dat dotycnej precitat, mozno ju to trochu preberie do aktivity... Je to velmi narocna situacia 😔

zeleny_cajik
24. apr 2013

@ast123123
@ciusinka
@krasneleto vsetko je to pekna teoria, ako velmi je pristup policie, prokuratury a sudov zodpovedny a odborny sa v plnej nahote ukazalo na pripade Zuzany Dzivej. Skratene info: http://miroslavaroncova.blog.sme.sk/c/294478/Dn...
A to je zial spicka ladovca.

hexena
24. apr 2013

udat je jedna vec a ci sa to da relevantne dokazat je druha vec

wudz
25. apr 2013

@ast123123 Polícia je (prepáčte za výraz) neschopná.. Mojej kamarátke sa vyhrážal bývalý priateľ, síce nie zabitím, ale ublížením, mala to aj písomne - celej rodine chodili výhražné maily a sms. Podala trestné oznámenie, všetci boli aj vypovedať, že on je psychicky narušený a verdikt? Trestné oznámenie bolo podané bezdôvodne, chalan si chodí ďalej po svete a všetci len dúfajú, že svoje vyhrážky nezopakuje..

moonlight1210
25. apr 2013

nas rodinny prislusnik, ked mu sibalo kvoli dedicstvu, tak cakaval deti svojich pribuznych pred skolou a pokusal sa ich zrazit autom. zial tiez nedokazatelne. potom ale nastastie obratil pozornost a zacat skusat stastie v sudnych sporoch.

zase priatelia jednej znamej to vyriesili tak, ze si jej ziarliveho expriatela pockali, poriadne ho vystrasili a povedali mu, ze naopak od teraz bude on zodpovedny za vsetko zle, co sa jej stane a bude sa modlit, aby sa jej nic nestalo. aj keby sa sama na chodniku potkla, tak si ho najdu a podaju si ho.
odvtedy mala od neho pokoj. vyhyba sa jej oblukom.

ale nie je to riesenie. je smutne, ze stat nedokaze takychto ludi spacifikovat (aj ked cloveka rozhodnuteho pre vrazdu nejaka ta pokuta, ci rok v base, alebo psychiatricke liecenie nezastavi, svoju obet si najde aj neskor).

penelope999
Autor odpoveď zmazal
nikulka79
28. júl 2018

Dobry den.potrebovala by som aj ja radu.ako postupovat ked brat sa mi vyhraza zaskrtenim,nepekne ma prezyva.na jeho byvalu adresu kde zil moj otec tak chodili uradnici koli dlzobam,policajti co ho hladali...poprosila som ho len ze ked uz rok zije v cechach tak nech si zmeni adresu lebo vsetci ho hladaju doma no a on na to mi odpisal same vulgarizmi a ze ma vyhlada a vlastnymi rukami zabije .otec sa z toho vsetkeho co vystraja psych.zrutil a spachal samovrazdu.nebol ani na pohrebe no teraz sa jedna o dedicke.verim tomu,ze sa neukaze na sk lebo ho hlada policia no je tu myslienka co ak pride.podla jeho pisania sms je psychicky chory a od takeho cloveka nikto nevie co moze cakat

morskapanna141
28. jan 2021

Prosim pekne vo hrozí za vyhrážanie nožom ?