icon

Vyhrážky kvôli krstu dieťaťa

21. máj 2020

Ahojte žienky ja a môj manžel zijeme v zahraničí už pár rokov, mame tu už vlastný dom, zázemie život ...mame 7 mesačného synčeka, ktorý sa tu narodil. Nakoľko ja ani manžel nie sme nábožensky založení, taktiež ani sobáš sme nemali cirkevný ( polovica partnerovej rodiny nás za to ohovorila nakoľko sme boli prvý pár v celej rodine ktry nemal svadbu v kostole, a polovica z tej polovice odmietla prísť na obrad lebo to podľa nich bolo dehonestujúce ale opiť sa na oslave už nebol problem ) rozhodli sme sa, že malého krstiť nebudeme. Manžel je pokrstený má aj všetky ostatne sviatosti ale do kostola nechodi vôbec už dlhé roky. Neni nábožensky založený. Taktiež Moja rodina nie je nábožensky založená .Ešte predtým ako sa narodil maly boli u nás svokrovci na navsteve s tým že nám oznámili, že vybavili spolu s manželovou starou mamou kostol aj konkrétneho farára ktorý nám malého pokrstí keď si vyberieme dátum ktorý chceme a takisto partnerova sestra bude krstná mama ( už to takto pekne naplánovali podľa seba) keď sme povedali že krstiť nejdeme ani nechceme spustila sa strašná hádka a výplach žalúdka.a že oni malému bez krstu ani nič nedajú že nemáme čakať žiadne €.. vravime mi to nepotrebujeme nám nejde vôbec o peniaze nemusia nám dávať nič a tak aj odvtedy bolo ale nie len že žiadne peniaze to by nám nevadilo ale ani žiaden čo i len maly darček pre vnucatko .. vyústilo to až tak, že ako sa maly narodil partnerova stará mama sa odmieta naňho čo i len pozrieť, dokonca sa vyjadrila že ona pohana v dome nechce ani vidieť a žiaden pohan neprekročí prah jej domu a tak isto že skončila aj s jej vnukom ( mojim mužom) a starí rodičia ( partnerovi rodičia ) prestali javiť o malého záujem ... maximálne zavolajú raz za 4-5 týždňov ledva sa opytaju ako sa má proste záujem 0 bodov a vždy len tak splechnu do xichtu že hm susedia mali krstiny no a další mali tiež krstiny A koľko vyzbierali peňazí aj vy by ste mali keby ste boli normálni a nemali by ste doma pohana pritom sme im jasne povedali že mi to nebudeme robiť koli peniazom ani koli ničomu, no a partnerovu sestru si vybral bratranec za krstnú a tak ďalej ..... predtým ako toto vedeli tak sa vytesovali že hneď ako sa maly narodí prídu na návštevu samozrejme keď sa narodil tak ho nevideli doteraz a má 7 mesiacov podotýkam a predtým k nám vedeli chodiť každé 3-4 mesiace úplne bez problému... neviem ako to riešiť manžel sa koli tomu dosť trápi snažil sa s nimi neraz rozprávať ale bezvýsledne .. nechce aby to maly začal vnímať keď bude starší že ho starí rodičia odstrkuju alebo naňho totálne kašlú koli takejto veci ... nechceme zas robiť niečo nasilu čo je proti našemu presvedčeniu len koli ním lebo to tak chcú a aby bol kľud v rodine lebo oni si postavili hlavu a musí byt podľa nich ... nebodaj potom budú mat aj malého radi koli nejakému papieru ? Bez neho to akože neni ich vnuk ? Nerozumiem tomuto fakt pre mna nepochopiteľne a choré

darinkaninka
22. máj 2020

Pre katolíka je krst vstupnou bránou do neba, odovzdanie dieťaťa pod Božiu ochranu. Toto by aj neveriaci mohli skúsiť chápať. Rodina nechce dieťaťu zle, ale zvolili si nepripustnu formu nátlaku a vydierania. Jedinou skutočne katolickou cestou je prosiť Ducha svätého o pomoc, aby dieťa niekedy v budúcnosti krst prijalo. S takýmto nátlakom samozrejme nesúhlasím.

juhseverzapad
22. máj 2020

@darinkaninka My to chápeme, ale pochopte vy nás, že tomu neveríme.

autor
22. máj 2020

@darinkaninka bohužiaľ najhoršie čo momentálne robia je to, že sa odvrátili od syna aj jediného vnúčika .... o tom kresťanstvo nekáže ... my to nerobíme naschval na just Lebo ich teraz chceme strašne naštvať (čo by som tým získala ) proste s tým len niesme stotožnení tak isto ako sme neboli stotožnení so svadbou v kostole a preto sme si vybrali civilný obrad ....

darinkaninka
22. máj 2020

Ako som už napísala, toto je samozrejme cez čiaru. Zvolili najhorší možný spôsob...

daganov
Autor odpoveď zmazal
tinqua
22. máj 2020

Ja sa k tymto veciam staviam agnosticky, nevylucujem, ze nieco tam byť môže, ale také, že Adam, Eva, rebierko je pre mňa rozprávka...svoju mladsiu dcéru tiež nekrstíme...krestania mi už naublizovali dosť na to, aby som im predhodila ďalšiu dušu, je to vec toho človeka, ktorého sa to týka....viera v kanóne je volba a má to byt volba uvedomela, ergo ked bude clovek sam schopny o tom rozhodovat moze sa dat krstit a rovnako riesit aj ine sviatosti, nakolko cirkev to vnima ako nezrusitelny akt. A ako povedala @miadi je jedno ci moje dieta bude lesba, trans, ci si zobere cierneho alebo pestrofarebneho...je to moje dieta a jej deti budu moje rovnako moje vnucence. A ak sa za tieto nazory raz ocitnem v pekle, dobre tak...o pokryteckeho boha, ktory meria zivot podla navstevnosti kostola nestojim...

daganov
22. máj 2020

@darinkaninka rodičia nie sú veriaci, nevšimla si si? Ak bude chcieť ich dieťa niečo zmeniť, urobí to ako dospelý. Prečo by mal mať nalinkovanu vieru od malička? Čo ak bude inklinoval k inej viere?

darinkaninka
22. máj 2020

@daganov Ak si to ešte raz prečítaš, tak zistíš, že som akurát pre neveriacich skúsila vysvetliť, prečo rodina tak reaguje. Všetky tu odsudzujú postoj starých rodičov bez pochopenia ich myšlienkových pochodov. Nestotožňujem sa s ich spôsobom. Na rodičov neútočim, je to ich rozhodnutie. Oni sú zodpovední za svoje dieťa a pri krste by sa museli zaviazať k výchove vo viere. A to odmietajú.

andrea_82
22. máj 2020

My sme na tom boli rovnako ako vy. Manžel má všetky sviatosti, ja som len pokrstená. Do kostola som nechodila, ani teraz nechodíme, svadbu sme mali na úrade. Ale syn je pokrstený. Pre nás to síce nič neznamená, napriek krstu ho k viere nevychovávame, v škole chodí na etickú výchovu. Podľa pravého kresťana to síce nie je OK, ale urobili sme to kvôli svokre a babke. Viem, že ich to veľmi potešilo, mali už potom dušu na mieste a my sme boli radi, že sme ich potešili. Náš život to nijako neovplyvnilo.
Nerobila by som z toho až takú vedu. Tým, že syna dáte pokrstiť, utíšite vzťahy v rodine. Keď ste sa nebrali v kostole, v tomto rodine ustúpite a budú všetci spokojní. Váš život sa nezmení. Vlastne zmení, lebo sa nebudete hádať.

777januska777
22. máj 2020

@janinah neschvalujem postoj starých rodičov, lebo oni sa nesprávajú ako veriaci ľudia. Veriaci človek nemá právo druhému niečo nútiť a nenávidieť, len kvôli inému postoju. Veriaci človek sa má snažiť správať ako Ježiš a nie ako farizeji. Židia predsa tiež považovali samaritanov za nečistých a zlých a dobre vieme čo Ježiš o nich povedal.

autor
22. máj 2020

@andrea_82 možno by som to urobila pre kľud ale za úplne iných okolnosti .... tým že sa hneď začali vyhrážať, nazývať nenarodené dieťa pohanom ktorý neprekročí prah ich domu a syna vydedencom vtedy by som to zvažovala ale za takýchto okolnosti ktoré sa udiali nie .. ... nebudem robiť “službu” a plniť želania takýmto ľuďom ktorí nás A malicke nevinne dieťa zatratili len na základe ich fanatizmu .... toto čo predvádzajú podľa mna nie je viera ak sa mýlim tak má vyvedte z omylu .... doteraz malého nevideli nemajú oňho najmenší záujem no musela by som byt veľmi naivná že tá bezhraničná láska k vnucatko by zrazu prišla len tak z čistého neba s nejakým krstom ... to by asi nebola moc úprimná láska a hlavne od srdca... nikdy nám v ničom nepomohli keď bolo treba obrátili sa nám chrbtom .. výhovorky typu nemáme čas neni kedy nabudúce a pod tak prečo by som to mala robiť pre nich .... nepoviem ty by boli dobrí srdeční nápomocní ľudia/kresťania ktorí pomáhajú nesiria nenávisť áno vtedy by som zo spravila dobrovoľne lebo by som vedela že moje dieťa budú viest dobrou cestou ako dobrí ľudia

erikavesela
22. máj 2020

No...tvoji svokrovci su pekny priklad krestanskeho pokrytca..urob ako ty a tvoj manzel uznste za vhodne, je to vas syn a nie.syn tvojich svokrovcov...nie je pravda, ze viera ti dava do zivota viac ako "neviera"..ja som napr.krstena, moj manzel tiez, napriek tomu sme neveriaci a keby som mohla, tak sa dam odkrstit...nic to pre mna neznamena....myslim si, ze clovek by sa mal sam rozhodnut, ci chce verit alebo mie a urcite by sa nemalo dieta dat krstit bez jeho rozhodnutia, pekne to maju vymyslene, ze sa krsti uz dieta..ved je to kazdeho osobne rozhodnutie a nik mu to nemoze vnutit, co krestania evidentne robia

katarina9593
22. máj 2020

Ahoj ..my máme o 2tyzdne krst ja som veriaca ale nepreháňam to že by som spinala každý deň ruky pánu Bohu ... A muž a jeho rodina niesu veriaci ..ale akceptoval to že keď ju chcem pokrstiť tak fajn ... Ale my máme zasa taký problém že jeho mama ani teta nejdú vôbec pozrieť na krst do kostola ..čo ma mrzí najviac aj keď niesu veriaci alwnrak hlavne ide o to dieťa. A myslím že tu polhodinku či koľko to trvá by vydržali .. ďalší problém je že jeho rodičia sú rozvedený ..príde aj jeho otec zo ženou a deťmi čo jeho mama nemôže vystat a robila caviky že ona ho tam nechce ... Tak som jej povedala že to je jej dedo že má tak isto nárok na to aby. Vnučku videl lebo žijú v Rakúsku .... A niesu s ňou vôbec teraz ju uvidí po 4mesiacoch 1krat ... Myslím že by bolo od nás blbé aby sme ho nepozvali ... No jeho mama robí a toho oracie tak mám veľké obavy čo a ako bude a ako to všetko dopadne ... Najviac ma mrzí že do kostola nejdú ale na hostinu už idú všetci .. .ale nech nevadí ... Tiež sa hrá na dokonalú babku ale celé tehotenstvo sa neozvala keď sa mala narodila aboslutnd nič až keď som jej napísala ... Takže nerieš je to vaše rozhodnutie ...a takýto "kresťania si najhorší " ... To ako teraz zavrhnú dieťa kvôli tomu že to nechcete. ??...trošku choré ....ale je to len môj názor ....

maminka1986
22. máj 2020

Nic v zlom, pokrstit by som dala, dieta sa teraz same nevie rozhodnúť a do budúcna nevies ci di nevybere prave kresťansku vieru...
Moj švagor nemal birmovku napr robil si ju v 45rokoch...
Viem žeby nemali ti zasahovať stari rodičia do toho, pre pokoj v rodine je to niekedy lepšie, duplom ak su takto veriaci.

amaro
22. máj 2020

Píšem z hľadiska dosť veriacej osoby. Páči sa mi postoj autorky. Neverí ona, ani manžel, tak nechce niečo robiť nasilu, len preto, že to tak babka, dedko povedali. Neznášam tie svadby, krsty v kostole a pritom tam ľudia inokedy ani nepachnu. Načo sa pretvarovať? Podľa mňa ani normálny kňaz by dieťa nepokrstil, ak by ste mu povedali, že vlastne o to vôbec nemáte záujem, že dieťa vychovávať nebude vo viere. Veď na obrade sa toto presne sľubuje. By ste tam klamali. Chápem, že veriaca rodina sa búri, keď je niekto kresťan neznamená, že je dokonalý, bez hriechu a chýb. Ja by som ešte skúsila v pokoji posledný rozhovor bez vyhrotených emocií a uviedla svoje argumenty. Možno by som si vypýtala aj číslo na toho dohodnutého kňaza , vysvetlila mu situáciu a poprosila, či by im nedohovoril. Ak aj tak odvrhnú vaše dieťa, tak s tým nič nenarobíte.

andrea_82
22. máj 2020

áno, máš pravdu, už to zašlo priďaleko. Nemali ísť na vás hneď na začiatku "s bubnom na zajace", takto prudko.

silvike
22. máj 2020

Svedci to len a len o ich charaktere. Nedokazu mat ludi uprimne radi len preto ze su ludia ale rozdeluju na pohanov a krestanov...pritom Boh ma rad vsetkych ludi rovnako aj pohanov a nepohanov. Proste zaklad je laska k bliznemu. To je pointa krestanstva. Nie nasilu vybaveny krst a ked ne tak sa budem hnevat jak male decko, bo neni podla mna. hruuuza toto, fakt. Vy si len stojte za tym co ste povedali, lebo takych falosnych krestanov ktorych babky tetky mamy presvedcili je plna cirkev a tak to v tej cirkvi aj vyzera...takych tam veru netreba. Ak sa maly rozhodne v buducnosti ze chce byt veriaci a chce mat sviatosti tak si ich dorobi, ale pokrytecky robit sviatosti pritom ani nepraktizujete nabozensky zivot ani nic podobne tak to je naozaj v podstate klamanie seba, druhych, cirkev. Ich bude zozierat zlost a nenavist nie vas. Oni snad casom dojdu kde je pointa, ze Boh miluje aj Vas rovnako ako ich a ze najvacsie zlo je hnev a nenavist, zloba voci druhym a neodpustenie. Vy budte sami sebou.

777januska777
22. máj 2020

@maminka1986 uvedomujete si ľudia čo vlastne ten krst znamená? To nie je len ledabolo obrad, to je dokelu záväzok. Sľub pred Bohom v kostole, to je obrovský záväzok. Podľa mňa ak ľudia nechcú dodržať sľub, tak bude vždy lepšie, ak radšej žiadny sľub nedávajú.

autor
22. máj 2020

@maminka1986 nech si v dospelosti vyberie čo chce. Ja mu do toho zasahovať nebudem .. ľúbiť ho budem rovnako či bude neveriaci, katolik, evanjelik, žid, budhista... čokoľvek v prvom rade to bude môj SYN a moje milovane dieťa

juhseverzapad
22. máj 2020

@amaro Veľmi pekne napísané 👏😊

autor
22. máj 2020

@amaro keby boli všetci ti veriaci takí ako vy s triezvym pohľadom a rešpektovali všetkých ľudí nie len tých “ich”

silvike
22. máj 2020

@777januska777 presne presne presne...najhorsie ze uz je tak zdeformovane vnimanie krstu a inych sviatosti ze az...potom je naozaj v cirkvi plllno plllno ludi ktorych pokrstili bo "babka chcela" a vobec nie pre presvedcenie rodicov ze chcu naozaj krestansky zit a v tomto duchu viest aj deti...klameme sami seba jak blbci a potom je to vsetko taka smiesna az trapna maskarada

queen_mary
22. máj 2020

@silvike no ale katolicka cirkev je vdacna za kazdeho jedneho, ktoreho pokrstili kvoli babkam 🤣 lebo im z toho idu love od statu. Keby sa nekrstilo takymto stylom, tak by mali o 90% menej novych clenov cirkvi 🙂

amaro
22. máj 2020

@queen_mary No ale konečne by sa vyčistilo obilie od plevelu ako sa vraví (čím nechcem povedať, že jedni alebo druhí sú plevel).

queen_mary
22. máj 2020

@amaro s tym suhlasim. Aby bol v cirkvi ten, ktory naozaj chce.

amarilka26
22. máj 2020

Tiez to mam podobne, uz sa vyhrazaju ze mi maleho daju tajne pokrstit. Som im povedala ze ak by nieco urobili za mojim chrbtom, tak uz maleho nikdy neuvidia. Nechapem takychto krestanov, vsetko si usposobia len ako pasuje a vyhovuje im.

amarilka26
22. máj 2020

@queen_mary presne, preto ziadam a vystupenie z cirkvi. Rodicia kedysi rozhodli za mna, no ja darmozracov co vodu kazu a vino piju podporovat nebudem.

777januska777
22. máj 2020

@amarilka26 to sa nedá neboj sa. Pri krste MUSIA byť prítomný rodičia so svojím súhlasom. Žiadny kňaz dieťa nepokrsti bez súhlasu rodičov, ak by to nejaký urobil, mal by veľmi veľký problém.

queen_mary
22. máj 2020

@amarilka26 mojho otca tak dala jeho babka tajne pokrstit 🤣 zistili to vsetci az v 33 rokoch, ked zomrela a nasli krstny list 😅 ale tak uz im je to jedno no. Hlavne mojmu otcovi je to uplne sumak.

777januska777
22. máj 2020

@queen_mary no skrývali to, lebo vedeli, že je to zakázané v katolíckej cirkvi a krst je kvôli tomu neplatný. To že má krstný list je len zdrap papiera, tvoj otec v skutočnosti nie je pokrstený. Krst bez súhlasu rodičov je možný len v prípade bezprostredného rizika smrti.