icon

Vyhrážky kvôli krstu dieťaťa

21. máj 2020

Ahojte žienky ja a môj manžel zijeme v zahraničí už pár rokov, mame tu už vlastný dom, zázemie život ...mame 7 mesačného synčeka, ktorý sa tu narodil. Nakoľko ja ani manžel nie sme nábožensky založení, taktiež ani sobáš sme nemali cirkevný ( polovica partnerovej rodiny nás za to ohovorila nakoľko sme boli prvý pár v celej rodine ktry nemal svadbu v kostole, a polovica z tej polovice odmietla prísť na obrad lebo to podľa nich bolo dehonestujúce ale opiť sa na oslave už nebol problem ) rozhodli sme sa, že malého krstiť nebudeme. Manžel je pokrstený má aj všetky ostatne sviatosti ale do kostola nechodi vôbec už dlhé roky. Neni nábožensky založený. Taktiež Moja rodina nie je nábožensky založená .Ešte predtým ako sa narodil maly boli u nás svokrovci na navsteve s tým že nám oznámili, že vybavili spolu s manželovou starou mamou kostol aj konkrétneho farára ktorý nám malého pokrstí keď si vyberieme dátum ktorý chceme a takisto partnerova sestra bude krstná mama ( už to takto pekne naplánovali podľa seba) keď sme povedali že krstiť nejdeme ani nechceme spustila sa strašná hádka a výplach žalúdka.a že oni malému bez krstu ani nič nedajú že nemáme čakať žiadne €.. vravime mi to nepotrebujeme nám nejde vôbec o peniaze nemusia nám dávať nič a tak aj odvtedy bolo ale nie len že žiadne peniaze to by nám nevadilo ale ani žiaden čo i len maly darček pre vnucatko .. vyústilo to až tak, že ako sa maly narodil partnerova stará mama sa odmieta naňho čo i len pozrieť, dokonca sa vyjadrila že ona pohana v dome nechce ani vidieť a žiaden pohan neprekročí prah jej domu a tak isto že skončila aj s jej vnukom ( mojim mužom) a starí rodičia ( partnerovi rodičia ) prestali javiť o malého záujem ... maximálne zavolajú raz za 4-5 týždňov ledva sa opytaju ako sa má proste záujem 0 bodov a vždy len tak splechnu do xichtu že hm susedia mali krstiny no a další mali tiež krstiny A koľko vyzbierali peňazí aj vy by ste mali keby ste boli normálni a nemali by ste doma pohana pritom sme im jasne povedali že mi to nebudeme robiť koli peniazom ani koli ničomu, no a partnerovu sestru si vybral bratranec za krstnú a tak ďalej ..... predtým ako toto vedeli tak sa vytesovali že hneď ako sa maly narodí prídu na návštevu samozrejme keď sa narodil tak ho nevideli doteraz a má 7 mesiacov podotýkam a predtým k nám vedeli chodiť každé 3-4 mesiace úplne bez problému... neviem ako to riešiť manžel sa koli tomu dosť trápi snažil sa s nimi neraz rozprávať ale bezvýsledne .. nechce aby to maly začal vnímať keď bude starší že ho starí rodičia odstrkuju alebo naňho totálne kašlú koli takejto veci ... nechceme zas robiť niečo nasilu čo je proti našemu presvedčeniu len koli ním lebo to tak chcú a aby bol kľud v rodine lebo oni si postavili hlavu a musí byt podľa nich ... nebodaj potom budú mat aj malého radi koli nejakému papieru ? Bez neho to akože neni ich vnuk ? Nerozumiem tomuto fakt pre mna nepochopiteľne a choré

komplikovana
22. máj 2020

toto sa vola cista manipulacia. Stari rodicia vobec nepochopili o com je viera a na krestanov sa iba hraju, ked sa takto spravaju. Nesnaz sa ich pochopit, nejde to. S manzelom si urobte veci posvojom tak ako to citite, pretoze im budete zbytocne vysvetlovat vas postoj.

juhseverzapad
22. máj 2020

@janinah Tak ja svojím deťom ponúknem vieru v seba samých a v osud. Oni sú rodičia, oni majú právo rozhodovať o svojom dieťati.

janinah
22. máj 2020

@queen_mary zrejme ti nedochadza co krst pre veriaceho znamena...ze bez neho sa do neba ich vnuca nedostane a toto ich trapi...tak si kludne na dalej "ver" v tichosti...tvoje slova o fasistoch tiez o niecom svedcia...

autor
22. máj 2020

@janinah pre vás je boh najväčšia istota ale nechápem ako môže byt istota pre niekoho kto v neho Proste neverí .. možno pre veriaceho ťažko pochopiť ale neveriaci sa k takýmto veciam stavia úplne neopiera sa o boha keď proste logicky preňho nejestvuje ... tu nejde i tvrdohlavosť Ale o to že my sme rodičia a oni naše rozhodnutie odmietajú rešpektovať a vyhrážajú sa tým, že ich syn pre nich neni synom a vnúča vnucatom. Manžel chodil do kostola odmalička - nedobrovoľne, nič to preňho neznamenalo, neveril v to tak isto môj syn zato že nebude vychovávaný vo viere neznamená že si nemôže všetky sviatosti dorobiť keď bude dospelý - samozrejme keď to tak bude cítiť, ja mu brániť nebudem ani ho za to neodsúdim tak ako to urobili starí rodičia, budem jeho rozhodnutie plne rešpektovať. To je ten rozdiel ale moje presvedčenie je iné ako vaše nebudem rozhodovat v takýchto veciach zaňho keď sama mám na to takýto názor ... tu v tomto nejde o tom aby sme polemizovali o tom čo sa stane keď ho dám alebo nedám pokrstiť ide o to že starí rodičia nerešpektujú naše rozhodnutie, odvrhli syna a ešte aj jediného vnuka... to že niekto verí v boha a chodí do kostola ešte nerobí z neho dobrého človeka ... to sú skutky

queen_mary
22. máj 2020

@janinah trapi ich ze sa nedostane do neba, tak mu robia peklo uz na zemi 🙂 typicky preafektovany katolik, kvoli ktorym ma katolicka cirkev taku povest na slovensku, aku ma 🙂)

janinah
22. máj 2020

@juhseverzapad co je osud? Ako verit v seba.ak si na pokraji sil a potrebukes odniekial pomoc?, ale ok.idem na zahradu.msm dnes ine plany ako tu vypisovat...uz len dopisem.ze treba mysliet na viac suvislosti alo len na to.ze just nedam pokrstit.nech rodinu aj picne.vsako moje dieťa....esteze aj ono ma moznost dospiet.dozriet a toho Boha raz najst...mozno...

daganov
22. máj 2020

@janinah nie, nevyrývaš, ty to chápeš tak, ja napríklad ináč. Je to ich dieťa, nie starých rodičov. starí rodičia rozhodovali o tom, či pokrstia svoje deti. Vieš čo, ja by som možno to dieťa na ich mieste pokrstiť dala, keby sa k tomu starí rodičia postavili štýlom - vieme, že nie ste veriaci, že vaše dieťa asi vo viere nebudete vychovávať, ale my by sme boli veľmi radi, keby pokrstené bolo a ak by vám to nevadilo, vieru by sme mu vštepovali my dvaja. Toto by bol prístup veriacich, ktorí podľa viery aj žijú, nie jej len majú plné huby. Spomínať, že dieťaťu nedajú žiadne eurá a že pohan neprekročí prah ich domu - to je v súlade s akou vierou? Pokrytecké, pokrytecké a ešte raz pokrytecké. O takých starých rodičov by som absolútne nestála. Ľudia s takýmito morálnymi hodnotami by pre moje dieťa neboli žiadnym prínosom. Ty dávaš v čase krízy Boha, ja osobnú pomoc. Keď som ju v živote potrebovala ja, Boh mi bol k ničomu, tí, ktorí sú takmer denne v kostole, sa tvárili, že nevidia a nepočujú. Keby išlo len o mňa, beriem, ale že sa vykašlali na svojho blízkeho, hlboko veriaceho....nám pomohli ľudia, ktorí ani veriaci nie sú, ale milujú blížneho svojho nie preto, že im to prikazuje viera, ale preto, lebo chcú.

queen_mary
22. máj 2020

@janinah radsej bez 🤣

marca12
22. máj 2020

A ci je to po krestansky odsudit blizneho? Toto kaze biblia? Chore uplne cele chore a nazvat drobca pohanom? Chudiatko. Neviem ako z tejto situacie. Snad len cas vsetko vyriesi.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
juhseverzapad
22. máj 2020

@janinah Nikdy nemôžeš niekoho prinútiť veriť a robiť niečo o čom nie je presvedčený.

janinah
22. máj 2020

Keby si si aspon teoreticky pozistovala a precitala o krste clovaka tak by si lepsie pochopila ich postoj...takto vidis len to co chces vidiet.nevidis preco su z toho nestastni a zhrozeni a nevedia reagovat inak....

janinah
22. máj 2020

@juhseverzapad ja ivh prefsa nenutim ku krstu.aby druha strana bola spokojna...ani oni ich nedonutia...ale nech im nechaju pravo na ich postoj.nechcu dieta prijat.tak nech sa im nenatlacaju...to chce cas ....

mirkaferko
22. máj 2020

@daganov život nie je len čierno - biely. To, že je niekto kresťan z neho dobrého človeka nerobí. Najlepšia kamarátka mojej dcéry je neveriaca. Rozumejú si a to je hlavné. A k tým svadbám v kostole. Kolegyňa z práce sa tak vydávala, lebo je ro krajšie. Jej výber. Ja môžem len rešpektovať a snáď aj mňa budú rešpektovať... Je mi ľúto, že niektorí si mýlia vieru s folklórom

queen_mary
22. máj 2020

@janinah a oni nemaju usta, aby jej to vysvetlili? Alebo sa vlastne len urazili a zatratili ich? Hm 🤨

danielkka
22. máj 2020

@janinah to je taka somarina. Preco mas tvoje deti iba pokrstene? Preco im nedoprajes aspon 10 dalsich obradov inych nabozenstiev? Ako vies, ze prave to, ktore si im vybrala ty, bude pre nich to vhodne? Co ked sa napr. syn zamiluje do zidovky a bude problem, ze nema obriezku? Mala by si to zvazit, ved pre vela ludi na svete to tak velmi vela znamena, preco to nedoprajes aj svojim detom?

juhseverzapad
22. máj 2020

@janinah Haló, ja viem, že je ešte ráno, ale už sa zobuď. To, že sú veriaci im ešte nedáva právo takto sa chovať. Fakt, vy niektorí fanatici si nedáte nič vysvetliť a melete iba to svoje. Ja neverím, ale rešpektujem každého. Možno by ti to tiež nezaškodilo.

daganov
22. máj 2020

@mirkaferko máš veľmi rozumné a triezve názory. U veriacich skôr ojedinelé, skôr sa stretávam s tým, že nás neveriacich považujú veriaci za menejcenných, za každú cenu sa snažia vnútiť nám svoj názor, najviac to vnímam u katolíkov.

autor
22. máj 2020

@janinah prepáč ale postoj taký že moje decko neni mojim deckom pokial odmieta kśeszit ? Prepáč ale toto asi nikdy nepochopíme .... zavrhnúť toho ktorého som porodila len koli tomu že sa rozhodol urobiť inak ako mu oni prikazujú ? Bez komentára očividne si taká fanatická ako oni ... toto už s kresťanstvom nemá nič spoločne .... toto ten vás boh nekáže, odvrátiť sa od blížneho len preto, že sme si dovolili neposlúchnuť ich a neskáčeme podľa nich ako opice na spagatiku .... kto im dáva to právo súdiť ľudí ? Podľa vašej teórie takwto niečo môže robiť len boh a nie oni .... a načo to mame robiť keď s tým rošte nesúhlasíme ? Koli tomu aby boli oni spokojní ? Nemáme byt spokojní v prvom rade my ako rodičia, ktorý ho vychovávajú a porodili ho ?toto je nonsenz čo tu píšete nerešpektujete iný názor len ten svoj tvrdohlavý lebo nič iné na svete nie je dobre len vaša pravda

daganov
22. máj 2020

tu máš žiarivý príklad toho, čo dokáže s človekom urobiť fanatizmus, nie viera, fanatizmus

autor
22. máj 2020

@daganov a že aj takýto sú kresťania .a nazývajú sa nimi .... diktovať všetkým dokola ako majú žiť a keď neni podľa nich tak chod si do zatratenia pre mna viac neexistujeme ... Toto je to iste ako keby sme sa im my vyhrážali že ak neprestanú chodiť do kostola tak pre nás už niesu viac rodičia .... sak ži a nechaj žiť mne je úplne jedno či tam chodíš alebo nie

mirkaferko
22. máj 2020

@janinah ja len toľko, že čo-to o sviatosti krstu viem a pri vysluhovaní sviatosti sa rodičia zaväzujú, že dieťa budú viesť vo viere a budú mu príkladom... a tiež za dieťa sľubujú, že bude v dospelosti žiť a vyznávať hodnoty kresťanstva (laicky napísané). Toto si mnohí neuvedomujú, žiaľ. Ono nejde len o pekný obrad.

queen_mary
22. máj 2020

@daganov a to si este len zober, ze taka zaborska chce zakazat umele oplodnenie 😅 ale uz sa im to krati. V kostoloch posledne generacie, dobre bude 🙂

Dobrym prikladom je moja babka. Ma 74, tvrda evanjelicka, presbiterka a neviem co vsetko, stale je v kostole, aj okna tam umyva. Ale nikoho z nas nenuti. Ked som jej povedala, ze dieta nechceme krstit, tak sa nad tym nerozculovala. Brala to ako hotovu vec. A ked sme nakoniec pokrstili, len sa potesila.

daganov
22. máj 2020

@queen_mary ja mám takú svokru, síce tam okná neumýva, ale vzácny, krásny, tolerantný človek.

autor
22. máj 2020

@mirkaferko vy máte veľmi rozumne názory ako veriaca... toto je presne to čo sa tu snažím vysvetlit že inteligentný človek ako vy má takýto racionálny pohľad na vec vie rozlíšiť zdravú vieru od fanatizmu ... ja nedokážem pochopiť ako tu niekto môže napísať, že necuduj sa že takto reagovali .... teraz sa nás snažia dotlačit do niečoho čo je proti našej voli a keď ustupime tak príde čo ? Zase ďalšie vydieranie o niečo iné ? Myslím že o tomto viera nie je ...

stanulienkat
22. máj 2020

@janinah Prosim ta ake istoty a spoliehanie sa na Boha? Ked ho mnohi potrebuju niet ho. Mne osobne este nikdy nepomohol. Vzdy som sa musela spolahnut sama na seba. A ake nebo po smrti??? To vas fakt tak ta katolicka mafia tak vymlela? Poviem ti tajomstvo-ziadne nebo neexistuje. Proste zhnijeme.

A pre autorku- fuha,to je sila,postoj tvojej rodiny. Mas tazku dilemu. Ale toto s vierou a laskou nema nic spolocne. To su ludia, co si nevidia na spicku nosa. A s krstom potom pride asi aj laska k bliznemu. Myslim,ze led uz aj pokrstit date,tak tam su uz tie vztahy navzdy nastrbene.

michalcanka
22. máj 2020

Skús im napísať list, na rovinu im napíš, že svoje rozhodnutie nezmeníš a ak sa s tým nedokážu zmieriť a byť milujúcilou rodinou pre tvoje dieťa, tak ich vo svojich životoch už nechcete mať. Nech nevolajú, nechodia... Veď ako pohana ani nechcú tvoje dieťa vo svojom dome.. asi stále dúfajú, že takýmto nátlakom na vás sa podrobíte tomu čo chcú, to určite nerob. Jedine ako im dáš na javo, že to myslíš vážne, je jasne im povedať, že ak nebudú už normálny, tak ich smola. Pri telefonovaní by ti ešte vynadali- pre to forma listu. Buď sa uvedomia a zmenia, alebo už ich nebudete mať vo svojom živote a myslím že vám to ani chýbať nebude...

autor
22. máj 2020

@janinah keď ti tvoje deti v dospelosti povedia že proste Sa zriekaju viery tak už nebudú viac tvojimi deťmi ? Nebudeš ich chcieť vidieť stretávať sa objímať ich ?

kiki68
22. máj 2020

Toto ma absolutne odradza od krstu nasho dietata. Zijem v zahranici a nikto z muzovej rodiny nie je veriaci.Ja ano, ale nie fanaticky. Proste verim, ale ze by som to velmi brala vazne, to vobec . Moji rodicia podobne. A prave tito nasilni pseudokatolici na velmi odradzaju od toho. Ze decko bude po 18tke platit z toho dane za clenstvo alebo aj tak vystupi skrz tento dovod. Ale aby bral niekto dietatu tu hodnotu, ze neni rovnocenny clovek. To mi pride uz uplne prastene. Kto je veriaci tak nepotrebuje inych manipulovat vyhrazkami do viery. V tom pripade je rovnaka kategoria ako chlapci s varovnym prstikom hore z ISIS zotinajuci hlavky. Proste the same shit. Hlavne chcem vidiet skutky tychto pseudokatolikov ( na dedine som ich vzdy videla robit roznu zlobu) , ze kde kona ju to dobro. Komu pomohli, nie dat do zvonceka a ist domov, ale realne pomoct v nudzi a pod. Par ludi sa bude asi pri nebeskej brane divit, ked dostanu access denied 😉

juhseverzapad
22. máj 2020

Spomenula som si na kolegyňu 😁 Ona katolíčka, manžel evanjelik. Cca v 50-ke sa dala prekrstiť za evanjeličku, lebo nebude ležať sama na ich cintoríne, žeby sa nemala s kým porozprávať 😂