Vykanie svokrovcov a deti

sonicka2018
21. dec 2021

Ahojte.
Chcem sa popýtať, ako to je u vás s vykanim so svokrovcami.
Cítim sa z toho niekedy smutno. Mam svokrovcov, bývame blízko seba, asi 2ulice od nich. Jedna sa mi o to, že od začiatku svokrovcov vykam, oni mne týkali automaticky. So svokrom mi to až tak nevadí, avšak so svokrou ma to trochu mrzí. Bývali sme rok u nich, so svokrou bez problémov som vychádzala ako s kamoškou, večer vysedávali spolu a vykecavali. Avšak prišla aj svadba,aj deti a nič sa vo vykani nezmenilo. Pripadám si divne, s jej rovnako starými známymi a priateľmi si tykam (navrhli), keď raz ju vyzvali nech si so mnou potyka tak odpovedala že ešte nie, odvtedy ubehlo pár rokov a nič sa nezmenilo. Svokra je mladších ročníkov, nemá ešte ani 50, cula a spoločenska. Na každej oslave všetkým tykam, deti jej týkajú, aj muz samozrejme ale ja jediná im vykam. Jej bratovi tykam so ženou, muzovej krsnej mame tykam ale im nie. Deti sú ešte malé, jedine co mi už napadlo ze naučím aj deti vykat. . Cítim sa trápne ci na ulici, v obchode ci návštevách, keď sa aj s niekym sa rozpráva, len jej vykam vkuse jak trotl.
Podotýkam že sa stretávame celá rodina aj moji Rodicia s nimi a všetci si tykaju. Taktiež moji Rodicia si už roky tykaju s mužom. On nevyka nikomu z mojej rodiny. Viem ze svokrovci sú klasický ľudia, ale ako im naznačiť že sa cítim už trápne im vykat??? Muž nevyka ani mojej tete co je staršia od jeho rodičov atď... Mam staršie kamošky jak oni, pracovala som so staršími ľuďmi v každej práci a všade som si tykala..nejako ma to už uráža. Keďže sa to nezmenilo ani svadbou ani deťmi, rozmýšľam ze deti budem učiť im vykat, možno otvoria oči. Nemám pocit ze ma neprijali ako nevestu, to nie. Svokru som často volala na kávu aj k nám keď nebol muž doma, ale už ma to prešlo lebo ozaj mi vadí ta nadradenosť vo vykani.

kacena4
21. dec 2021

ja vykam svokrovcom 20 rokov a vobec to neriesim

stanulienkat
21. dec 2021

Prečo ti to je trápne? Ak tam je vekový rozdiel, nevidím nič na tom zvláštne. Ja mám svokru výbornú, aj mi navrhla tykanie, ale mne to proste nejde do úst a normálne tak žijeme. Ona mne tyka, ja jej vykám. Nevidím na tom nič zahanbujúce, ani ponižujúce a rozumieme si výborne.

bobinka105
21. dec 2021

@sonicka2018 mám to do bodky rovnaké 😉 raz som si so svokrou sadla a povedali mi, že nechce, aby som jej tikala, že vykanie je pre ňu znak úcty a rešpektu 🤷 ale za mňa si človek rešpekt musí zaslúžiť a nie takto vynútiť 🤷 ja ich ešte k tomu nazyvam teta a ujo 🤦 takže ti rozumiem a nič s tým nenarobím ale s tými deťmi som to už aj ja tak mala, že ich naučím vykať a hovoriť jej teta 🤣

ukulela
21. dec 2021

@sonicka2018 ja si so svokrom vykam a nemam s tym ziadny problem. Svokra mi navrhla tykanie davno, svokor nikdy. A necitim sa ako trotl. Tykam si pritom s jeho 6timi surodencami, muzovymi strykami a tetami, ktorym moj muz vyka.
Ani by mi nenapadlo ocakavat od svokra tykanie. Pritom ma ma ozaj rad a rozumieme si.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luliu
21. dec 2021

@sonicka2018 prečo to nevieš rešpektovať? Nemá ťa čo urážať. Je to na nej kedy si s tebou potyka. U nás je to rovnako a nepríde mi to vôbec divné, rešpektujem, dokonca by mi po takej dobe už bolo divné tykanie. A učiť deti jej vykať? Smiešne ....

uriva
21. dec 2021

Starší navrhuje tykanie - keď nechce, prečo jej robiť naprotiveň? Ja mojim tiež vykám. A osobne poznám človeka z práce, veľmi milá pani, naozaj, ktorá si zásadne s ľuďmi z práce netyká - a jasne mi to aj povedala. Tak keď chce, tak dobre. Zo mňa neubudne. Ale robiť teraz nejaké naschvály - prečo? Akože "jej to vrátiť"? A čo? Keď chce, nech. Jej život, možno je za tým niečo a nemáš tušenie. Kašlať na to, dôležité sú vzťahy - a v anglicky hovoriacich krajinách na nejakom vykaní/tykaní nezáleží. Chápem, že ti to je blbé, keď 20 ľudí v miestnosti človeku tyká a ty vykáš, ale opäť - nezávisí to od teba! A kedysi sa starším "onikalo".

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@stanulienkat pretože som jediná komu vykam jej a svokrovi. Je medzi nami 20rokov, nie 40 😀 príde mi to osobnejsie, nehnevaj sa ale každú oslavu sú tam 50+ ale všetci si so mnou potykali aj s mužom moja rodina a im vravím dobrý deň a deti ahoj, poprosím vás o vodu a pod. Príde mi to už ozaj ponižujúce že 20ludi a len im ja vykam.

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@uriva v poriadku, chápala by som obojstranne vykanie. Mňa sa ale nepýtali a rovno mi tykali. To mi príde nedôstojne aj. A to sú už roky teda.

elenka74
21. dec 2021

@sonicka2018 Je to tvoja svokra, nie kamarátka. Asi to berie ako prejav úcty a rešpektu voči nej.

stanulienkat
21. dec 2021

@sonicka2018 tak a co narobis? Buď počkas kým ti to ona sama navrhne, alebo povedz mužovi, nech nenápadne povyzvedá u mamy preco to tak chce?

martul
21. dec 2021

@sonicka2018 vykam im 23 rokov, oni mne 23 rokov týkajú. V živote by ma nenapadlo že by to mohlo byť inak a niečo ,,za tým hľadať". Vychádzame spolu vynikajuco ako s vlastnými rodičmi.

danielahamar
21. dec 2021

vykám, vykala som aj svojej babke, nič divné na tom nevidím

tehula2016
21. dec 2021

Ja to mam podobne..svokra je este mlada a nikdy si so mnou nepotykala..moja mama je ovela starsia od nej a hned navrhla muzovi tykanie..taktiez sestrini svokrovci - po 70tke,obaja 5 titulov pred menom za menom a nerobili drahoty a tykaju si so sestrou..u mna to teda nieje ziaden znak ucty a respektu,kazdy inteligentny clovek by predsa tykanie voci svokrovcom nikdy nezneuzil..

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@luliu pokiaľ viem, je slušné v tom prípade OBOJSTRANNE VYKANIE. avšak mňa sa oni nepýtali a týkajú mi od začiatku, keď sa jedná Len a len o to. Prečo by som mala byt len ja v rodine kto im vyka? Preto rozmýšľam aby aj deti jej vykali. My mame super vztah, skor by som ju rada pozvala aj sama na kávu, pohrať sa s deckami ale to vykanie mi tam prekáža a preto keď sa nič nemenilo som prestala kavickovat s nou, nemám chuť tu mať pani co vykam ale skôr,, kamošku,, obrazne povedane

dzina007
21. dec 2021

ja svokrovcom vykam aj ked deti vykaju... a nikdy som sa nad tym nepozastavovala a neriesila. vzdy sme starsim vykali a starsi nam tykali.
Prave by som povedala ze ma mrzi ze vlastne dnesne deti uz nevedia vykat nikomu. Nejako prirodzene najprv boli v malom okruhu kde sme si vsetci priadali mladi tak deti nevykali nikomu, prisla skolka kde ich ucitelky naucili tykat a oslovovat krstnym menom a zrazu aj ZS a to iste. A niekedy si aj vycitam ze som viac netlacila na deti lebo oni to vlastne skoro vobec nepoznaju.

thoughtfulweirdo
21. dec 2021

Tvoj muž je jedináčik? Ja svokre tiež vykam a naisto viem, že budem do konca života. Ale môj muž má súrodencov a vidím, že všetci priženení svokre vykajú, takže to je proste ich rodinný folklór a nevidím dôvod riešiť to 🙂 mojej babičke - maminej mame tiež všetci priženení vykajú, môj otec vykal, otčim vyká a strykova manželka tiež vyka aj 30 rokov od svadby. Neznamená to nič, len zvyk.

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@ukulela so svokrom mi VYKANIE vôbec nevadí. Skôr ide o svokru s kt. By som rada mala kamarátsky vzťah ale s ktorou kamoškou vy kavickujete a vykate si?... Hm...

luccija
21. dec 2021

@sonicka2018 no je to svokra....takže, ak by chcela dávno by Ti povedala nech si tykate.Asi nechce, ale zase sa mi zdá čudné ju menej volať na kávu, lebo nerobí ako by si ty chcela🙂Ak si to chces vynútiť spýtaj sa jej a argumentuj ako tu píšeš, ale ja by som to nikdy nespravila

evkamotka
21. dec 2021

Vsetci sme si potykali na svadbe. Moj otec oznámil, ze tym dnom ma syna a poprosim mojho manzela, aby ich oslovoval mama a otec. To iste ja voci svokrovcom. Vsetci naraz a rovnako. Povec manzelovi, nech zakroci

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@viestta môj všetkým Týka, len ja im vykam. To mi príde divne. Na oslave 20-30ludi a nikto nikomu nevyka len ja im

elenka74
21. dec 2021

@dzina007 Máš pravdu, ja som bežne mojim krstným rodičom, tetám vykala a pripadalo mi to trochu hlúpe, keď mi bratrancov syn začal tykať.

janba
21. dec 2021

Ja som s mužom 13 rokov, vykám im a aj budem. Bývame u nich, mame syna, mávame oslavy, ostatným tykäm, svokrovcom vykám. Nepríde mi to vôbec zvláštne.
Aj môj muž vyká mojim rodičom, ale ostatným členom mojej rodiny tyká.

jasminet
21. dec 2021

Ja svokrovcom tiež vykam a ich príbuzným tykam a nevidím na Tom nič čudné. A kávu si so svojou tiež dám, aj na dovolenku spolu ideme 🙂 po x rokoch po svadbe mi navrhla tykanie, mne to nejde cez zuby, tak vykam ďalej, ona mne od začiatku týka.

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@luccija ja ju menej volám na kávu len preto, že mi to nie je príjemné 😀 radšej zavolám rovnako staré kamošky a pokecam s nimi a potykam 😀

jana_eyre_2
21. dec 2021

Mňa má podľa mňa viac menej moja svokra rada (aspoň sa teda tak tvári) ja ju tiež.. máme pár veci ktoré nás rozdeľujú, ale v globále si myslím že máme dobrý vzťah, to píšem len ako opis ako sa berieme.. odjakživa mi tyka, ja jej vykam - poznáme sa už 17rokov.. mne osobne to nepríde vôbec nejaké zatazkavajuce, ale raz som sa dostala do tak trápnej situácie, aspoň ja to teda beriem ako riadne trápne..

Po cca10rokoch vzťahu s mojím mužom sa môj teraz už nebohý svokor rozhodol, že už je vhodná doba na tykanie, lebo aj ich zať (ktorého nemali oprávnene radi) im tyka.. tak si ma zavolal, vravel ako rád by bol keby sme si tykali a svokra šokované na neho hladi, že no tak to sa teda vôbec nedohodli a ona nesúhlasí.. tak to dopadlo tak, že svokrovi som musela tykať, lebo ma nezabudol nikdy napomenúť že už sme si potykali a svokre dodnes vykam.. bolo mi tak trápne vtedy.. radšej to nepočuť..

Nevadí, ako vždy keď sa dostanem do takejto situácie keď by som sa mala k smrti uraziť som sa nadýchla, otriasla a akceptovala.. (bolo viac situácii ktoré mi ilustrovali že možno si len myslím že má ma rada, ktovie) načo to riešiť..

7lenka11
21. dec 2021

Je to normalne. Ja som tiez dlho svokrovcom vykala, az po case si so mnou potykali..a to som na niektorych navstevach bola jedina, kto im vykal.. vsetci si pocas vecera tykali a ja som im vykala.. neriesila som, proste som to respektovala

sonicka2018
autor
21. dec 2021

Prosím vyjadrujte sa ženy tie, ktoré si skôr vykate a mate to podobne. Je mi jasné že XY žien svokrovcov vyka, my bývame hneď od nich blízko, rátam že deti tam budu pomaly každý deň keď budu školáci a preto by som mala so svokrou rada a aj mam blízky vzťah. Ale vždy keď ju stretnem jak dnes, tykam všetkým a jej vykam tak ma to už zamrzí!!!!

sonicka2018
autor
21. dec 2021

@7lenka11 s vami si potykali, ja som sa za muža vydala, porodila dve deti a stále nič 😀 sú to roky roky

ivka185
21. dec 2021

Na tykanie si najdi seberovnu kamaratku a nie svokru. Ty mozes byt jej dieta a predsa ti nebude vykat to je normalne ze ti tyka,ale vykat svokre je prejav ucty voci nej, ja by som ani nedokazala svokre tykat aj napriek vybornemu vztahu.