icon

Vymenili by ste nové 3-ročné auto za dve staršie a začali stavať dom?

2. apr 2023

Dobrý deň!

Momentálne som na rodičovskom. S mužom a 2 deťmi bývame na samostatnom poschodí v dome mužových rodičov. Obaja máme po 30tke. Pred 3 rokmi sme mali stavať, už sme mali projekt, ale teda prišiel kovid, muža prepustili, tak sme hypo aj projekt stopli. Narodila sa nám prvá dcérka a na jeseň toho roku sme kúpili nové auto, niečo sme mali našetrené, niečo kvaplo z predošlého auta a na zvyšok sme vzali bezúčelový úver.

Teraz stojíme pred veľkou životnou otázkou. Aktuálne bývanie nie je zlé, prekvapivo je to až nadštandartné, ale obaja sme namotivovaní mať niečo svoje a nie celý život bývať u rodičoch, i keď aj to by bola cesta. Ale teda nechceme to. Chceme mať niečo naše spoločné, niečo čo sme si sami vybudovali podľa našich predstáv.

Viem dnešné úrokové sadzy sú aké sú, ale nebojíme sa toho. Stojíme ale teda pred veľkou dilemou. Momentálne som na rodičáku, muž má vcelku fajn príjem. Bez vyššie spomínanej bezúčelovky za auto nám vyjde hypo hneď 60 000, s ňou iba asi polovica. Uvažujeme teda trojročné auto predať, kúpiť 2 staršie autá a bezúčelovku vyplatiť.Takže by sme nemali nikde žiadne úvery, ani v domácnosti nemáme nič na splátky. A teda vyšla by nám ta vyššia hypo. Išli by ste do toho? Aký je váš nestranný pohľad alebo skúsenosť?

Ďakujem!

autor
2. apr 2023

@zuzubb007 mame vybrateho Tourana a Golf. Tiez to tak berieme, ze proste uz tie ceny su pocas 3 rokov nenormalne. Preto by sme chceli zacat hned, ale teda musime sa vzdat auta, ktore mame, ak nechceme siahnut na uspory, ktore sa podla zijdu viac pri dokoncovani domu alebo v pripade necakanych udalosti, ako na zaciatok stavby.

autor
2. apr 2023

@kp7333 my sme kupili auto este pred zdrazovanim aut 10/2020, cena aut zacala stupat v roku 2021, takze preto to takto vychadza. Samozrejme sa to odraza aj na cene starsich jazdenieck, kym to auto, co mame vyhliadnute by pred 3 rokmi stalo max 5000, teraz je jeho cena 7000, to len pre predstavu. Vdaka za nazor 😊

autor
2. apr 2023

@kp7333 a teda 3 roky bude mat az na jesen /auto/.

luccija
2. apr 2023

Áno, spravila by som to tak.A stavať aspoň hrubú stavbu čím skôr teraz máte kde bývať, ty potom nastúpis do práce príjem sa zvýši...

janka_266
2. apr 2023

Ešte sa Vám môže stať, že Vám sice úver schvália, aj keď založíte 2 nehnuteľnosti, ale peniaze sj tsk pustia až po vytiahnutí múrov 😀 a asi by som do toho šla 😃lebo platiť za auto úver, je horší nápad 😃

marsmykkok
2. apr 2023

A čo kúpiť byt na začiatok? Uvedomiť si treba, že hypotéku treba aj splácať, nielen získať, plus výdavky na dom aj na 10 rokov, vkuse bude niečo treba, či stavba, vnútro, brány, záhrada. A do toho 2 staršie autá, čo budú tiež potrebovať servis. Podľa toho, koľko píšeš, že by ste vedeli získať hypotéku asi nezarábate 5000 eur mesačne. Ja by som počkala kým pôjdeš do roboty, kúpila byt, pozemok nechala aj auto, byt je lacnejší na údržbu a môžete tam bývať a šetriť na domček a potom byt predať a mať dom.

simik22
2. apr 2023

Za 150 000 v dnešnej dobre dom postavis horko ťažko

h2
2. apr 2023

A kam sa tak ponáhľate? Veď počkaj, kým nastúpiš do práce a zoberte hneď vyššiu hypo.

sense
2. apr 2023

K hypo a stavaní v dnešnej dobe na svk sa neviem vyjadriť, nežijem tam. Ale je hlúposť predávať 3j ročne auto a kupovať 2 staršie pokiaľ to nebolo auto vysokej hodnoty. Keďže auto stráca veľmi rýchlo na hodnote.
Ak vám to nesúri a bývaním co podla popisu nesúri, vráť sa do práce a uvidite

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
denisah6
Autor odpoveď zmazal
laila22
2. apr 2023

@zmrzlinka2021 byty sú drahšie ako domy 🙂

gabinkomisko
2. apr 2023

@kp7333 teraz je taka situácia proste.. relatívne nové jazdenky sa predávajú za viac ako boli kúpené.. aj my sme na 2,5 ročnom aute zarobili 4000.

laila22
2. apr 2023

Postavíte hrubú stavbu a kde zoberiete ďalších 90 tis.? Podľa mňa odvážny plán, začať stavať s tým, že na to nemám. V dnešnej dobe..pred 15r. Budú svojpomocne postavila celý dom 4i za 80 000€. Neviem či vám bude stačiť 150 000 potom bude treba ešte bránu, vonkajšie úpravy. Všetko niečo stojí,

autor
2. apr 2023

Ďakujem ľudia za všetky názory.
Fakt sa nevieme rozhodnúť, preto som otvorila diskusiu, aby som si prečítala aj iné názory. Ak to aj vyzerá, že oponujem a idem si svoje, nie je to tak, skôr len upresňujem situáciu. Nám sa páči nápad začať hneď, ale samozrejme nebudeme to siliť za každú cenu.

Jednoznačne je: byt nechceme, síce z aktuálneho bývania nemusíme utekať, ale zas nechceme stavať 10 rokov, max 4 roky. Ako som písala, úspory máme, takže splácaním hypo nepôjdeme do 0 s príjmom a na nečakane výdavky mať budeme.

Aktuálne ceny stavbného materiálu trošku klesli, tak ako klesajú ceny bytov, je to dôsledok vyšsej úrokovej sadzby. Nehnuteľnosti sú nedostupnejšie, teda menej dostupné ako cca 3-4 roky dozadu.

Veľa veľa vecí budeme robiť svojpomocne alebo s pomocou rodiny. Stavbu nám bude stavať firma, ďalšia položí strechu. Okná, elekrina, kúrenie, voda po rodine, neskôr maľovka atď. Nábytok ako kuchynská linka napríklad bude robiť muž, nie firma. On pracuje každý druhý deň, má na to čas. Sme si vedomí, že nás čakajú perné prvé roky, ale veríme, že zdravie nám dovolí si ten dom, aj deti užiť a že bude aj dovča, aj všetko. Určite neplánujeme zas vypľuť dušu proste rok hore dole. Len tomu budeme musieť veľa vecí prispôsobiť.

mk1111111111
2. apr 2023

No ja neviem, mate jedno zdrave auto a idete ho predat a vymenit za 2 sunky? Za 22 nic moc nekupite. Pocitajte s vyssimi nakladmi na opravy, lebo tie sa urcite vyskytnu. Ved spotrebak nemozete mat vysoky, nieco ste vlozili na zaciatku, nieco splatili, mate ho uz 2,5 roka. Doplatte auto z uspor,. Uroky nebudete platit, len zvysok istiny.
A zostane vam dobre auto, lebo, ked vezmete 150 t uver, na nove dlho mat nebudete.
Ci by ste dokazali splacat splatky zo 150 t vies len Ty. Ceny uz asi velmi hore nepojdu, je pretlak nehnutelnosti a ten, predpokladam, ze este dlhooo bude

sasa1310
2. apr 2023

prečo už nemáte splatené auto za tie 3 roky? To sa mi zdá v prvom rade zvláštne. Auto neviete splatiť skôr, ale hypotéku by ste vedeli splácať? Trochu dosť nelogické zmýšľanie máte obaja.

sasa1310
2. apr 2023

a teda keď vám vyjde hypo aktuálne s tým úverom iba 30 000 eur tak to čo máte za malý príjem alebo vysoký úver, že vám v 30ke vyjde len 30 000eur? To keď máte fakt takýto príjem, tak odporúčam nestavať

autor
2. apr 2023

@mk1111111111 to je jednym z proti... ze ak zacneme stavat a teraz sa vzdame noveho, nove tak skoro nebude.

vafinka
2. apr 2023

Autorka ahoj,no byť vami nešla by som do stavby pokial by ste nemali na účte aspoň 100 tisíc fakt,ver že za tú sumu čo by vám dali sa zrejme nedostanete ani po strechu a zbytok to proste nedáte,a z vlastného ani postupne za najbližších 10 rokov určite nie,teraz nám majú prísť vchodove dvere a za plastové a dvoje budú tak budeme platiť 3500€ ,a to chceme ešte si dať okná nacenit,my prerabame dom postupne tak viem aké sú supy na vsetko

autor
2. apr 2023

@sasa1310 aktualne je to 30 000 pri 2 detoch a mojom rodicaku a splatke za bezucelovy uver.

autor
2. apr 2023

@vafinka ved prave, take nazory potrebujem pocut, ze si viem urobit realnu predstavu. Vdaka.

derdia
2. apr 2023

Nepostavis. Rataj minimalne 150000, obycajny nic extra bungalov, postaveny svojpomocne.

sasa1310
2. apr 2023

no, však to je strašne málo. To koľko stálo to vaše auto do 100 000eur? Keď píšeš, že muž má fajn príjem a hypotéku vám nedajú viac ako 30 000eur

vafinka
2. apr 2023

Nemáš zaco,tiež máme hypo a ostatok ideme z vlastného čo postupne nasetrime,je to proste nekonečný pribeh

autor
2. apr 2023

@sasa1310 220eur splacame bezucelovku... este mame 11tisic, brali sme 15tisic. Predali sme nase predosle auto, to bolo 5000 vtedy a z rezervy sme stiahlu 1000... auto stalo 20 690, plus sme kupovali hned zimne gumy, kedze to bol oktober. Co je na tom nepochopitelne? Na bezucelovke je vysoky urok, to asi vies alebo ani nie? Rezervu mame vyvtorenu na necakane udalosti ako som uz spominala, nebudem s nou kvoli vyplateniu spotrebaku teraz hybat. To radsej rok pockam. Muz momentalne ma byt povyseny, ja ked sa vratim do prace budem mat prijem cez 1000, v priebehu roka si to viem atestaciou zvysit na 1200 a dalsou na este viac, v tom su uz odrobene roky, to sa este bude navysovat kazdym rokom, plus ine priplatky. Len teraz je to tak tesno, preto otazka, ci obetovat auto a zacat hned alebo sa na to vyprdnut a zacat o rok... aktualne je to 30 000 s bezucelovym s tym, ze nepojdeme do nuly nedajboze do minusu. Je to realna suma, ktoru dokazem splacat a aj normalne zit!

zorkahorka
2. apr 2023

Ak ten pozemok nie je v zahrade svokrovcov, predala by som ho i s sutom a kupila hotovy dom, ked uz.

autor
2. apr 2023

@vafinka tu rezervu na potom, na dokoncovanie, a podobne veci mame, uz som to tu nie raz spominala a nechcem sa opakovat, viem, ze tie dokoncovacky su narocne, narocnejsie ako postavit hrubu stavbu. Preto teda reku ci stavat, ci pockat rok. Vieme, ze za ten rok max tu hrubu stavbu dame a zvysok postupne potom.

vafinka
2. apr 2023

Ja byť vami auto si nechám tak ako je ,a šla do stavby domu neskôr,

sasa1310
2. apr 2023

ano pre mňa nepochopiteľné. 3 roky splácate a splatili ste len 4 000 eur? To ako dlho ešte budete teda splácať, keď ste brali 15 000 eur a ešte vám ostáva 11 000 eur pri 220 eur mesačne. Viem, že sú vyššie úroky na spotrebáku, preto ich nevyužívam a auto kupujem také na aké momentálne mám.
A áno budem sa opakovať s takým príjmom, že vám vyjde momentálne hypotéka len 30 000 eur, čo je na 30 rokov cca 150 eur mesačne (čo je nič) určite nechoďte stavať niekoľko rokov.