icon

Vyplatenie dedičstva z rodičovského domu

13. okt 2025

Sme 4 surodenci, žije už len otec a spolu s ním v rodičovskom dome najstarsia sestra s mužom a dietatom v časti ktorú si zrekonštruovali. My 3 surodenci, z toho jeden v zahraničí a my dvaja zijeme v podnajme, sme sa rozprávali, či by bolo fér aby nás sestra vyplatila z rodičovského domu, nakoľko ona sa dostala k pomerne lacnému bývaniu v dome, my dvaja stredný bratia žijeme v drahom podnajme a na kúpu bytu budeme musieť ísť do veľkej hypotéky a obaja si chceme zalozit rodinu. Sestre sme nič ešte neavizovali, neviem ci mame na to nárok ešte za života otca slabo nie. Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. Vyplatenie z domu a prevod domu na sestrine meno by mne aj bratovi pomohlo zabezpečiť si svoj vlastny byt. Aký máte na to názor? Mame na to právo? Dom je písaný na otca a my 4 surodenci sme zdedili kazdy rovnaku casť po matke..sestra sa tam nasťahovala a nenavrhla nikomu ze by odkúpila naše podiely. Neviem ake by boli právne možnosti? Ďakujem.

Strana
z4
sono2
14. okt 2025
@zuzana76

@derdia samozrejme, a je v poriadku, ze rodic prepise vsetko na jedno dieta? V pripade, ze rodic je napr leziaci a vyzaduje niekolko rokov opatrovania, tak ok, ked sa na to podujme jeden sueodenec. Ale za beznych okolnosti nepovazujem za normalne pomoct len jednemu dietatu, dokonca aj tomu v zahranici by som dala.

@zuzana76 je. Keď sa rozhodne je. Je otázka co bolo na dedičskom konaní, keď zomrela mama. Mali sme totiež po svokrovej smrti, svokra normálne žije. Normálne prebehlo konanie.

sono2
14. okt 2025
@anonym_036d1b

@sono2 nevieš čítať? Má podiel po mame. Takže je vlastník. Daj ešte viac otáznikov.

@anonym_036d1b to som nezachytila. Tak potom ok. Neviem, čo rieši.

zuzana76
14. okt 2025
@anonym_036d1b

@zuzana76 ty stále nerozumieš, že sa tu nejedná o žiadne dedičstvo. Otec žije. Jediné jeho dedičstvo je podiel po matke a ten si môže stále riesiť.

@anonym_036d1b o tom pisem a sby sa dohodli, aby otec neprepisal vsetko na ich sestru, aby potom ich raz sestra musela vyplatit a aspon cisstocne splatia hypoteky a ziadne take, ze rodic si moze robit do svojim majetkom, moze ale tym padom ukrati svoje dalsie deti. Spravodlivy rodic to neurobi.

zuzana76
14. okt 2025
@sono2

@zuzana76 je. Keď sa rozhodne je. Je otázka co bolo na dedičskom konaní, keď zomrela mama. Mali sme totiež po svokrovej smrti, svokra normálne žije. Normálne prebehlo konanie.

@sono2 podla mna nie je ok uprednostnit jedno dieta

zuzana76
14. okt 2025
@anonym_036d1b

@zuzana76 ty stále nerozumieš, že sa tu nejedná o žiadne dedičstvo. Otec žije. Jediné jeho dedičstvo je podiel po matke a ten si môže stále riesiť.

@anonym_036d1b dedicstvo po matke je co, ty necitas co pisem? Bech ziada od sestry najomne, kebo uziva jejo podiel po matke a este sa nafukuje a nepaci sa jej, ked pride na navstevu

zuzana76
14. okt 2025
@sono2

@sono2 ano, po smrti rodica je dedicske, aj ked druhy rodic este zije

anonym_036d1b
14. okt 2025
@zuzana76

@anonym_036d1b o tom pisem a sby sa dohodli, aby otec neprepisal vsetko na ich sestru, aby potom ich raz sestra musela vyplatit a aspon cisstocne splatia hypoteky a ziadne take, ze rodic si moze robit do svojim majetkom, moze ale tym padom ukrati svoje dalsie deti. Spravodlivy rodic to neurobi.

@zuzana76 žiadne také, že si môže robiť čo chce so svojím majetkom? Už som dnes videla všetko. Ono to uprednostňovanie detí je aj o správaní sa detí k rodičom. A áno rodič si môže urobiť s majetkom čo chce. Môže ho darovať aj štátu. Spravodlivosť sa nemeria nárokom na majetok, ktorý ti nepatrí.

zuzana76
14. okt 2025
@anonym_036d1b

@zuzana76 žiadne také, že si môže robiť čo chce so svojím majetkom? Už som dnes videla všetko. Ono to uprednostňovanie detí je aj o správaní sa detí k rodičom. A áno rodič si môže urobiť s majetkom čo chce. Môže ho darovať aj štátu. Spravodlivosť sa nemeria nárokom na majetok, ktorý ti nepatrí.

@anonym_036d1b deti su neopomenutelni dedici a majetok im nenecha len rodic, co ich nema rad. V zivote by som to neurobila. Autor nie je pravdepodobne ziaden vytrznik, uplne normalny syn a uz sa tu z neho robi niekto, kto nema zaujem. Ako sa ma dostat k otcovi, ked sa to vlastnej sestre nepaci, ze pride na navstevu do vlatneho.

zuzana76
14. okt 2025
@anonym_036d1b

@anonym_036d1b A druhu cast mojej vety si kde nechala? Ze moze ale ukrati dalsie svoje deti? A ano, ukrati a je nespravodlivy akntie deti sa soravali uplne normalne a on uprednostni jedno svoje dieta. Cista nespravodlivost. Chudak autor.

anonym_036d1b
14. okt 2025
@zuzana76

@anonym_036d1b A druhu cast mojej vety si kde nechala? Ze moze ale ukrati dalsie svoje deti? A ano, ukrati a je nespravodlivy akntie deti sa soravali uplne normalne a on uprednostni jedno svoje dieta. Cista nespravodlivost. Chudak autor.

@zuzana76 žiadna nespravodlivosť. Je to majetok otca. Ale zbytočne ti to vysvetľujem už asi 5x. Očividne nerozumieš. Nikomu nič nedal zatiaľ. A keď dá, bude vedieť čo, prečo, začo, komu. Žiadna spravodlivosť neexistuje.

zuzana76
14. okt 2025
@anonym_036d1b

@zuzana76 žiadna nespravodlivosť. Je to majetok otca. Ale zbytočne ti to vysvetľujem už asi 5x. Očividne nerozumieš. Nikomu nič nedal zatiaľ. A keď dá, bude vedieť čo, prečo, začo, komu. Žiadna spravodlivosť neexistuje.

@anonym_036d1b ok ,ja som spravodliva a milujem svoje deti rovnako, tak dostanu rovnym dielom

anonym_036d1b
14. okt 2025
@zuzana76

@anonym_036d1b ok ,ja som spravodliva a milujem svoje deti rovnako, tak dostanu rovnym dielom

@zuzana76 to uvidíš na staré kolená. Ešte nevieš, čo ti život prinesie.

zuzana76
15. okt 2025
@anonym_036d1b

@zuzana76 to uvidíš na staré kolená. Ešte nevieš, čo ti život prinesie.

@anonym_036d1b nevhcem sa spoliehaz na deti, nechcem , aby zostali zit na slovensku, takze s och pomocou nepocitsm. Ale dedicstvo rovnakym dielom. Ja som ivh nemala, aby sa mal o mna kto starat, nie su mi nic dlzne.

viera012345
15. okt 2025
@zuzana76

@viera012345 ved preto pisem, ze nechapem, ze vacsina tu utoci na autora. Ved on je v prave, am pravo ziadat od sestry najomne. Uziva aj jeho majetok.

@zuzana76 Autor má právo pýtať svoj diel po mame, len väčšinou sa to v rodinách nedeje, majetok sa delí až po odchode druhého rodiča... lenže vtedy čaká často dedičov prekvapenie.Pravne je v poriadku, ak rodič naloží so svojim majetkom podľa vlastného uváženia...či je to prijateľné aj z morálneho hľadiska,to je dosť diskutabilné, najmä, ak rozhodnutie bolo ovplyvnené jedným z detí.Pre mňa má dobrý vzťah so sestrou väčšiu hodnotu, než aby som dedila viac len preto, lebo som doopatrovala rodičov.Mnohi zabúdajú,ze v živote sú aj väčšie hodnoty, než tie hmotné...

zuzana76
15. okt 2025
@viera012345

@zuzana76 Autor má právo pýtať svoj diel po mame, len väčšinou sa to v rodinách nedeje, majetok sa delí až po odchode druhého rodiča... lenže vtedy čaká často dedičov prekvapenie.Pravne je v poriadku, ak rodič naloží so svojim majetkom podľa vlastného uváženia...či je to prijateľné aj z morálneho hľadiska,to je dosť diskutabilné, najmä, ak rozhodnutie bolo ovplyvnené jedným z detí.Pre mňa má dobrý vzťah so sestrou väčšiu hodnotu, než aby som dedila viac len preto, lebo som doopatrovala rodičov.Mnohi zabúdajú,ze v živote sú aj väčšie hodnoty, než tie hmotné...

@viera012345 suhlasim a je rozdiel doopatrovat a "doopatrovat", ked napr ten stary clovek bol uplne samostatny, raz za cas ist s nim k dr. nie je leziaci, normalne komunikuje atd... a dieta este byva takmer zadarmo v rodicovskom dome a potom toto dieta ma este vsetko zdedit. To je naozaj nespravodlive. Autor nemohol vlastne za to, ze je mladsi a sestra ich vsetkych predbehla a nastahovala sa tam. A rodicovsky majetok nie je jeho? Komu da rodic, ak nie detom? Potom sa cudujeme, ze ake su vztahy medzi surodencami, ked vlastne rodicia nedavaju rovnym dielom. Ja mojim detom davam nezistne, necakam nic na oplatku. Oni su zasluzia dedicstvo len preto, ze su moje a rovnakym dielom.

viera012345
15. okt 2025
@zuzana76

@viera012345 suhlasim a je rozdiel doopatrovat a "doopatrovat", ked napr ten stary clovek bol uplne samostatny, raz za cas ist s nim k dr. nie je leziaci, normalne komunikuje atd... a dieta este byva takmer zadarmo v rodicovskom dome a potom toto dieta ma este vsetko zdedit. To je naozaj nespravodlive. Autor nemohol vlastne za to, ze je mladsi a sestra ich vsetkych predbehla a nastahovala sa tam. A rodicovsky majetok nie je jeho? Komu da rodic, ak nie detom? Potom sa cudujeme, ze ake su vztahy medzi surodencami, ked vlastne rodicia nedavaju rovnym dielom. Ja mojim detom davam nezistne, necakam nic na oplatku. Oni su zasluzia dedicstvo len preto, ze su moje a rovnakym dielom.

@zuzana76 Ja mám len jedného syna, nemusím premýšľať nad tým,ze čo bude, keď odídem Zároveň syn vie, keďže sme sa rozprávali aj na tému doopatrovania v starobe,ze prijateľným riešením bude pre mňa aj slušné zariadenie, čo ale bude finančným zaťažením pre neho..

Strana
z4