Vyplatenie dedičstva z rodičovského domu
Sme 4 surodenci, žije už len otec a spolu s ním v rodičovskom dome najstarsia sestra s mužom a dietatom v časti ktorú si zrekonštruovali. My 3 surodenci, z toho jeden v zahraničí a my dvaja zijeme v podnajme, sme sa rozprávali, či by bolo fér aby nás sestra vyplatila z rodičovského domu, nakoľko ona sa dostala k pomerne lacnému bývaniu v dome, my dvaja stredný bratia žijeme v drahom podnajme a na kúpu bytu budeme musieť ísť do veľkej hypotéky a obaja si chceme zalozit rodinu. Sestre sme nič ešte neavizovali, neviem ci mame na to nárok ešte za života otca slabo nie. Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. Vyplatenie z domu a prevod domu na sestrine meno by mne aj bratovi pomohlo zabezpečiť si svoj vlastny byt. Aký máte na to názor? Mame na to právo? Dom je písaný na otca a my 4 surodenci sme zdedili kazdy rovnaku casť po matke..sestra sa tam nasťahovala a nenavrhla nikomu ze by odkúpila naše podiely. Neviem ake by boli právne možnosti? Ďakujem.
odhliadnuc od sestry a tohoto pripadu. Predstavte si, ze mate deti a zomrie vam manzel/manzelka. Po dedicskom konani sa na vas vrhnu deti s tym, ze chcu svoju ciastku po zosnulom rodicovi. To dochodca aby mal nasetrene pre pripad netrpezlivych potomkov? Ved to je odveci
odhliadnuc od sestry a tohoto pripadu. Predstavte si, ze mate deti a zomrie vam manzel/manzelka. Po dedicskom konani sa na vas vrhnu deti s tym, ze chcu svoju ciastku po zosnulom rodicovi. To dochodca aby mal nasetrene pre pripad netrpezlivych potomkov? Ved to je odveci
@anonym_c5a384 ale on chce len ciastku po mame, od sestry, nie po otcovi
@abbey1 mozem vedieť ak nevadí že ako ste to vyriešili vy ? Ja mám podobnú situáciu ale sme 3 deti, len sa pýtam lebo je to háklivá téma , dakujem
@ladivina Manžel sa vzdal dedičstva po otcovi. Jeho mladšia sestra zostala bývať s ich matkou. Predpokladám, že rovnako urobí raz i v prípade dedičstva po matke.
My sme zasa zostali bývať v dome s mojim otcom. Ja som od otca ešte za jeho života odkúpila jeho podiel. To sa investovalo späť do domu Zvyšní dediči sme sa veľmi rozumne dohodli.
@anonym_c5a384 uplne realne sa obava, ze po smrti otca neuvidi uz nic
@zuzana76 ved pisem, ze odhliadnuc od tohoto pripadu. Lebo stava sa vselico.
@zuzana76 od sestry zatiaľ nemá prečo dostať - autor nedal žiadne relevantné info - podľa toho čo napísal ani nie je jasné akú časť zdedil, lebo píše 1/4, čiže otec mal dediť rovným dielom ako deti tak by to vychádzalo 1/5 z polovice domu, druhú polku má otec zrejme BSM, ale z jeho info to nie je jasné, čiže aj sestra zrejme má 1/5, jedine sa dohodnúť s otcom, je väčšinový majiteľ, čo zamýšľa do budúcna a zrejme súhlasil aby dcéra robila zmeny a bývala a autor asi ani nevie ako v dome spolu alebo osve hospodária
Treba si od sestry vyziadat najomne, aby pochopila. Otec sa vobec k teme nevyjadruje?
Ved on by mal byt prvy, ktory to ma riesit. Mne je zle z takychto rodicov. Kvoli nim sa deti rozhadaju.
@zuzana76 od sestry zatiaľ nemá prečo dostať - autor nedal žiadne relevantné info - podľa toho čo napísal ani nie je jasné akú časť zdedil, lebo píše 1/4, čiže otec mal dediť rovným dielom ako deti tak by to vychádzalo 1/5 z polovice domu, druhú polku má otec zrejme BSM, ale z jeho info to nie je jasné, čiže aj sestra zrejme má 1/5, jedine sa dohodnúť s otcom, je väčšinový majiteľ, čo zamýšľa do budúcna a zrejme súhlasil aby dcéra robila zmeny a bývala a autor asi ani nevie ako v dome spolu alebo osve hospodária
@alenka58 sestra uziva jeho majetk, ktory zdedil po mame, aj ked je to minimalna cast, ale uziva bezplatne a este sa tvari urazene, ked pride pozriet otca a sprava sa ako pravoplatna majitelka vsetkeho.
@alenka58 sestra uziva jeho majetk, ktory zdedil po mame, aj ked je to minimalna cast, ale uziva bezplatne a este sa tvari urazene, ked pride pozriet otca a sprava sa ako pravoplatna majitelka vsetkeho.
@zuzana76ja chápem tvojmu zmýšľaniu, ale nefunguje to tak jednoducho pokiaľ nie je dohoda v rodine, pokiaľ sa otec nevyjadrí a nebude súhlasiť, tak nájomné nebude možné, lebo musia súhlasiť všetci, u viacerých majiteľov sa nedá určiť čiastka domu ktorá im patrí , preto musia všetci súhlasiť, nie je to také jednoduché, ak to chce riešiť bez otca tak jedine súdnou cestou, no neviem či by tie poplatky stáli zato
Po matke máme vsetci 1/5. Mne išlo len o to ci sestra ktorá býva s otcom v rodičovskom dome by nám nemala vyplatiť podiel po mame, ona býva v dome, prerabku vyriešila malym spotrebakom, my ideme do bytov do brutal hypotek alebo ostaneme platiť prenájom. Aj ja by som chcel bývať v rodičovskom dome a býva tam ona, aj druhy brat by chcel čoby nie, ale tuto možnosť nemáme, sestra zabrala 3 izby plus kuchyňu, zamurovala, dvere k svojmu zamyka, otcovi ostala izba obyvackokychyna s terasou, jedna izba na spanie a kupelka.
Určite nie aby nám platila najom, ale sme 4 surodenci, je to spravodlivé?
@viera012345 a toto by bola teda poriadna zakernost, nikdy by som nepripravila nejake moje dieta o majetok a urcite nie take, ktore sa muselo o seba same postarat a uprednostnit to, ktore dostalo este aj strechu zadarmo v dospelosti.
@zuzana76 ... lenže ten rodič môže byť zmanipulovaný jedným z detí.Realne mi známa rozprávala,ze boli 4 súrodenci.Rozvedeny brat sa nasťahoval po smrti mamy k otcovi,s tým,ze sa bude starať o neho.Po smrti otca zistili ostatní súrodenci,ze veľký štvorizbový byt v dobrej časti mesta je už len ich "starostluveho,,brata/podotýkam,ich otec odišiel rýchlo,nebol ležiaci, nepotreboval extra opateru.Dostal rozsiahly infarkt s zomrel./
Po matke máme vsetci 1/5. Mne išlo len o to ci sestra ktorá býva s otcom v rodičovskom dome by nám nemala vyplatiť podiel po mame, ona býva v dome, prerabku vyriešila malym spotrebakom, my ideme do bytov do brutal hypotek alebo ostaneme platiť prenájom. Aj ja by som chcel bývať v rodičovskom dome a býva tam ona, aj druhy brat by chcel čoby nie, ale tuto možnosť nemáme, sestra zabrala 3 izby plus kuchyňu, zamurovala, dvere k svojmu zamyka, otcovi ostala izba obyvackokychyna s terasou, jedna izba na spanie a kupelka.
@anonym_autor choď k právnikovi,nech ti napíše nejaký list,že ponúkaš sestre na odkúpenie svoju zdedenú časť.Urobte to všetci traja.
@zuzana76 ... lenže ten rodič môže byť zmanipulovaný jedným z detí.Realne mi známa rozprávala,ze boli 4 súrodenci.Rozvedeny brat sa nasťahoval po smrti mamy k otcovi,s tým,ze sa bude starať o neho.Po smrti otca zistili ostatní súrodenci,ze veľký štvorizbový byt v dobrej časti mesta je už len ich "starostluveho,,brata/podotýkam,ich otec odišiel rýchlo,nebol ležiaci, nepotreboval extra opateru.Dostal rozsiahly infarkt s zomrel./
@viera012345 ved preto pisem, ze nechapem, ze vacsina tu utoci na autora. Ved on je v prave, am pravo ziadat od sestry najomne. Uziva aj jeho majetok.
@anonym_autor nie je, treba sa porozpravat. Vy mate rovnake prava ako sestra.
Mali sme presne takú situáciu v rodine, ale bolo 5 deti. S otcom zostala bývať dcéra, prerobila si dom a postarala sa fo konca života o otca.
VSETCi 4 bratia (môj otec medzi nimi) sa vzdali svojho podielu v jej prospech.
Doopatrovala otca!!! a tým ich veľmi odbremenila
@derdia Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. - ty niekde vidis, ze on ho nechodi navstevovat? Otec je samostatny a zdravy zatial, jedine co ich sestra sa tam nastahovala a uziva si vyhody zivota bez hypoteky. Jej brat sa chce riadne vysporiadat, mozno otca nebude treba vobec opatrovat, mozno ho doopatruje zakladatel temy. Otec je samostatny, netreba sa o neho zatial po ziadnej stranke starat. A takto sa buduju zle vztahy medzi surodencami, ked jeden dostane vsetko a dalsi nic.
@zuzana76 akurát že jeho sestra zatiaľ nič nedostala.
@anonym_autor a vy ste s bratom nesvojprávni? Veď keď vidím, že sestra ide prerábať, tak ju hneď zabrzdím a proste nezaberie 3 izby.
Buď čušíte ako nesvojprávni alebo chodíte domov raz za uhorský rok a v tom prípade sa o otca ani nijako špeciálne nestaráte a len vás žerie, že sestra má menšie náklady na bývanie. Ale asi ani jeden z vás by nechcel bývať v jednej domácnosti so starým človekom, ktorý bude čochvíľa asi potrebovať nejakú pomoc.
@anonym_autor a vy ste s bratom nesvojprávni? Veď keď vidím, že sestra ide prerábať, tak ju hneď zabrzdím a proste nezaberie 3 izby.
Buď čušíte ako nesvojprávni alebo chodíte domov raz za uhorský rok a v tom prípade sa o otca ani nijako špeciálne nestaráte a len vás žerie, že sestra má menšie náklady na bývanie. Ale asi ani jeden z vás by nechcel bývať v jednej domácnosti so starým človekom, ktorý bude čochvíľa asi potrebovať nejakú pomoc.
@anonym_036d1b pise, ze je medzi nimi vacsi vekovy rozdiel, bol este mlady - sprosty, ked sa sestra zrejme nastahovala, netusil co bude z toho neskor
@anonym_036d1b ta sestra ho vobec nebude musiet doopatrovat, moze supnut otca do domova dochodcov, alebo ho este bude musiet doopatrovat iny surodenec, zatial je to plne sebestacny clovek, co chodi aj na dovolenky - ako autor pisal
@derdia Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. - ty niekde vidis, ze on ho nechodi navstevovat? Otec je samostatny a zdravy zatial, jedine co ich sestra sa tam nastahovala a uziva si vyhody zivota bez hypoteky. Jej brat sa chce riadne vysporiadat, mozno otca nebude treba vobec opatrovat, mozno ho doopatruje zakladatel temy. Otec je samostatny, netreba sa o neho zatial po ziadnej stranke starat. A takto sa buduju zle vztahy medzi surodencami, ked jeden dostane vsetko a dalsi nic.
@zuzana76 alw je to otcov majetok. Tu ide o to. A on s nim moze nalozit ako chce.
Ale pozri mne je to uplne jedno. Ako sa zariadia. 😊
@anonym_036d1b ta sestra ho vobec nebude musiet doopatrovat, moze supnut otca do domova dochodcov, alebo ho este bude musiet doopatrovat iny surodenec, zatial je to plne sebestacny clovek, co chodi aj na dovolenky - ako autor pisal
@zuzana76 no a práve preto, že je sebestačný, tak autor nemá riesiť jeho majetok. A má si budovať svoj. A je to asi nejaký mumák, čo si riadne nevie sadnúť do sestrou, prečo rekonštruuje niečo, kde má podiel aj on.
@zuzana76 alw je to otcov majetok. Tu ide o to. A on s nim moze nalozit ako chce.
Ale pozri mne je to uplne jedno. Ako sa zariadia. 😊
@derdia samozrejme, a je v poriadku, ze rodic prepise vsetko na jedno dieta? V pripade, ze rodic je napr leziaci a vyzaduje niekolko rokov opatrovania, tak ok, ked sa na to podujme jeden sueodenec. Ale za beznych okolnosti nepovazujem za normalne pomoct len jednemu dietatu, dokonca aj tomu v zahranici by som dala.
@zuzana76 no a práve preto, že je sebestačný, tak autor nemá riesiť jeho majetok. A má si budovať svoj. A je to asi nejaký mumák, čo si riadne nevie sadnúť do sestrou, prečo rekonštruuje niečo, kde má podiel aj on.
@anonym_036d1b ale ved on si ide budovat svoj majetok, zato ale este nemusi byt zbaveny dedicstva v prospech jedneho ho surodencov
@anonym_autor tak ked ma aj sestra 1/5 domu ako to ze zabrala taku veľkú časť? Nemôžete akoze povedat ze sa tam aj vy sťahujete? Ved mate na to narok
@anonym_036d1b ale ved on si ide budovat svoj majetok, zato ale este nemusi byt zbaveny dedicstva v prospech jedneho ho surodencov
@zuzana76 ty stále nerozumieš, že sa tu nejedná o žiadne dedičstvo. Otec žije. Jediné jeho dedičstvo je podiel po matke a ten si môže stále riesiť.
A prečo ste neni ako vlastníci po matky smrti???
Toto riešil aj muž. Nejdem to špecifikovať. Ale mal byť zapísaný do listu vlastníctva úplne normálne! Dohodli sa ináč, ale tak to ma po smrti byť. Zaistil by si si aspoň svoj podiel po mame!
A prečo ste neni ako vlastníci po matky smrti???
Toto riešil aj muž. Nejdem to špecifikovať. Ale mal byť zapísaný do listu vlastníctva úplne normálne! Dohodli sa ináč, ale tak to ma po smrti byť. Zaistil by si si aspoň svoj podiel po mame!
@sono2 nevieš čítať? Má podiel po mame. Takže je vlastník. Daj ešte viac otáznikov.

@anonym_autor Porozprávať sa so sestrou a s otcom môžete, ale rátajte aj s tým, že otca presvedčí,aby svoj diel daroval jej .
@viera012345 a toto by bola teda poriadna zakernost, nikdy by som nepripravila nejake moje dieta o majetok a urcite nie take, ktore sa muselo o seba same postarat a uprednostnit to, ktore dostalo este aj strechu zadarmo v dospelosti.