icon

Výpomoc v domácnosti: Ako riešiť nevhodné poznámky?

10. jún 2024

Mamičky ahojte. Zaujímal by ma vás názor na platenú výpomoc v domácnosti, keď nemáte rodinu nablízku. Ide o to, že máme dve maličké deti (do 2 rokov) a ja som sa rozhodla, že si nájdeme na pár mesiacov platenú vypomoc. Na deti som sama, rodina daleko, muž pracuje od rana do večera. Sú dni, keď nestíham ísť ani na záchod, nie sa ešte nejako zmysluplne venovať deťom. Okrem toho majú deti režim uplne naopak, takže každý deň je jeden nekonečný kolotoč. No odkedy som vo svojom okoli povedala, že hľadáme pomoc, všetci sa na mňa pozerajú, ako keby som bola mimo. Stále poznámky typu, že zvládli iné, zvládnem aj ja, že je to zbytočný luxus, že či nezvládnem ešte pár mesiacov a starší môže ísť do škôlky atd. Nečakala som takú spŕšku ironických a posmešných komentárov od okolia. Mali ste niektorá výpomoc s deťmi? Alebo ako by ste to riešili?

domkakvet
10. jún 2024

Vobec by som to nebrala zle take poznamky, v mojom okoli nema nikto vypomoc a keby mi napriklad kamoska povedala, ze ide mat vypomoc, tak by som asi reagovala rovnako, ale nie preto, ze by som to myslela zle, alebo ze by som na tom nieco zle vydela, skor preto, ze by som chcela kamaratke poradit aby usetrila peniaze, tak ze mozno to aj oni myslia tak ako ja, tak ze zle to brat nemusis.

elanor
10. jún 2024

ale pohodicka, prosim ta ked mas moznost, tak ju vyuzi.
K nam svojho casu, ked mali deti okolo roka az po nejaky rok a pol chodila tak 1-2x do tyzdna malda baba, studenstka pedagogiky. Ona si privyrobila par eur, s detmi sa nejaky cas zabavila, zahrala, a ja som si zatial v klude porobila co som potrebovala. Alebo ked som padala na nufak, tak som si zatial proste pospala a hotovo.
A nech si druhi myslia co chcu, co je ta po nich? Nic. A ich do teba tiez velke one...

simca06022011
10. jún 2024

poucila som sa davno, to co je doma = ostava doma. keby som chcela najdem si, takako ked som chcela dala som dieta do jasliciek, aj ked sa to niekomu nepacilo.

sandrasstini
10. jún 2024

Keby mam peniaze tak si kludne zaplatim pani na upratovanie aj k detom sem tam, pani na varenie idealne aj 😀
Za mna ak najdes doveryhodnu osobu, ze jej budes verit, predsa len pustas ju do domu aj k detom tak neni o com. Jasne kto chce nech zvlada, niekto nema inu moznost musi a niekto to len neprizna a zavidi, ano su zeny co musia mat vsetko tip top a robia si vsetko same, ale takych je pomenej. Absolutne by som neriesila okolie, ak vam tie prachy nebudu chybat tak aspon pocitis trosku novej enegie do zivota!
Ja som za tieto moznosti

lucy_ms
10. jún 2024

Ja som mala pri jednom dieťati študentku, ktorá mi vyupratovala raz do týždňa dom a bola som spokojná. Potom odišla na VŠ, už nemala čas a nikoho iného, komu by som dôverovala, som nenašla, takže teraz pri dvoch deťoch je upratovanie na mne 😃 ale mám s ňou dohodnuté veľké upratovanie, tak sa teším na koniec júna, kedy ide na to 😃 no napr. pani na upratovanie hľadám už roky a stále bez úspechu. Tiež k jednému dieťaťu som mala pani, ktorá s ním bola, kým som ja bola u kaderníčky, na nechtoch a pod. Takže smelo do toho a nikomu nič nehovor..

vilma7
10. jún 2024

My sme našťastie nepotrebovali s tým, že sme sa a doteraz sa s manželom pri deťoch striedame.
Keď potrebuješ, zožeň si. Ja by som rada prijala upratovačku, ale keby ona všetko odkladala, nič by som nenašla. Takže si všetko riešime za pochodu.
My sme v zahraničí, takže tiež sme na deti boli sami,, máme vekový rozdiel 2.5 roka. Ale už som rada, že deti sú väčšie, a chodia do škôlky, školy.

denkanr
10. jún 2024

Mam 2 deti, a pred 3 týždňami som si konečne zavolala niekoho na výpomoc. Chodí doobeda takže ani susedia nevedia. Ani to nemienim nikomu vešať na nos. Zariad sa podľa seba ak potrebuješ pomôcť tak to využi 👶😉

sun_shine_2020
10. jún 2024

Vypomoc nemam, ale neriesila by som co hovori okolie. Ked sa zrutis kvoli tomu, ze si sa posledne tyzdne nestihla poriadne najest/vyspat, do toho zacnu tepla a odpadnes niekde....urcite je lepsie mat pomoc. Hoc aj na par hodin.
U nas ked sa narodila mladsia, tak manzel ostal na MD so starsou, lebo ten rezim bol jeden velky chaos 😬

maxalla
10. jún 2024

Som slobodna, bezdetna a platim si dievca, ktore mi chodi upratovat dom. Dom je velky a mne by to zabralo cely den (ako to zaberie aj jej), mozno viac. Vo svojom volnom case chcem oddychovat, nie upratovat. A nech si o tom mysli kto co chce. Nebudem svoj rezim prisposobovat tomu, ze si niekto, kto ma asi malo vlastnych problemov, potrebuje povedat svoj nazor k tomu, ako si ja zariadim moj zivot. Je mi to srdecne jedno a uzivam si vikend na verande, s dobrou knihou, alebo idem na vylet 🙂

zmrzlinka2021
10. jún 2024

Autorka,

a vies kolke z tych zien ti zavidia?
Ano, mnohe museli, ale keby mali moznost, vyuzili by ju. Ale zial, ak clovek prezije/zije nieco s cim nie je vysporiadany, neraz nema tendenciu tomu druhemu dopriat to riesenei, inu moznost.

Vobec neries reci inych ludí. Ty nie si oni. Ty nie si kazda. Ty si vynimocna, a zasluzis si vynimocne riesenia.

Vela zien, a zial vacsina, ostava cely zivot v role sluzky s potlacenymi snami, tuzbami... a same seba klamu, ze taky zivot je OK, taky zivot je spravny, taky zivot musi zit kazda.

... no nemusi 😉

karolinakr
10. jún 2024

tvoja babka rodila na poli, a ty nemôžeš ? ,tvoj dedo faral v bani, a prečo tvoj manžel nefara? prastrykov otec bol v gulagu a ty nevydržíš minus jeden stupen? tvoja prastryna držala hladovku a ty si nevieš odoprieť jeden croissant?

maminkadeticiek
10. jún 2024

Otazka je ci to chces zvladat alebo zit a uzivat si deti a vlastny zivot.Ja ti fandim ale ked som taketo veci riesila tiez ma.vyrusovali tieto stereotypy.

reddflowerlife
10. jún 2024

Zrazu kolko zien, ktore ti radia vypomoc. Zrazu sa tu nevyjadrujú šikovné gazdinky, ktore vsetko zvladaju, ako v inych diskusiach 🤣

karolinakr
10. jún 2024

ja vždy radim pomoc, hlavne pre toho, kto skapíňa a môže si to dovoliť... 99% tu pomoc aj tak odmietne v diskusii, asi nikto na to nema, tipujem 😀

sasa1310
10. jún 2024

Ja by som na to išla ináč. Čo tak ubrzdiť u manžela v práci, poprípade nech ide na materskú a nech sú na deti doma dvaja rodičia? Načo on zarába a je nonstop v robote a z toho platiť pani, ktorá bude u vás namiesto neho. Ja by som chcela v prvom rade, aby chlap bol doma viac a radšej nech je tých prachov menej. Deti sú malé len raz a tvoj chlap o toto všetko prichádza.

jamimo
10. jún 2024

ja síce výpomoc nemám, ale schvaľujem všetkými 10 👌 Kto má 💰 nech si ich užije v zdraví a pohode s svojej spokojnosti!

really8
10. jún 2024

Inac moj muz ma extremne cistotnu mamu. Ja tam tipujem aj nejak OCD. Kazdopadne som sa ho pytala ci si pamata nejaky zazitok s mamou z detstva. Povedal ze ani moc nie, skor s ujom. A ze ci si pamata aky mali poriadok. A on ze to hej, ved to sa riesilo kazdy bozi den. Toto je tak strasne smutne

jaond19
10. jún 2024

Treba prehodnotit ci stoji za to udrzovat kontakt s okolím ktore podkopava psychiku, kritizuje a v nicom nepomoze, ani len ku dobrej nalade ci podpore.
Na platenych upratovacich sluzbach nevidim absolutne mic zle, od umyvania okien, tepovacich sluzieb az po vysavanie ci inu udrzbu. To len tato krajina je zastaraná v nazoroch ze zena sa ma doma zodriet, vsak je aj tak "doma" a druhe to zvladali. Jasne, potom tu mame vyhorete kvanta ludi na andidepresivach, lebo dovolit si zaplatit pomoc je nemyslitelné. Vsak nech dojde to "okolie" upratat zadarmo ked štekajú akoby to islo z ich penazenky

basulaak
10. jún 2024

“Zbytocny luxus” povie nejaka pani a potom si zapali cigu, nie? 🤣 vypomoc je fasa! My s muzom tiez chceme chodit viac na randicka a tak uz teraz uvazujeme nad vecernou opatrovatelkou, dennou, mame pani co nam po dohode pride upratat. Okolie sa potrebuje vystatovat ako to oni zvladaju a vadi im, ze ty si zaplatis a robit to nemusis. Neries, zi. 😜✌️

mimikarol
10. jún 2024

Hneď by som brala. A to mám času habadej. Nebaví ma upratovanie ale mám rada poriadok. Takže dosť blbá kombinácia. Ale určite by som sa s tým nikomu nezdôverovala, to by bolo rečí okolo toho aká som lenivá 😂

babulkomale
10. jún 2024

Vzdy to tak bolo ze kto na to mal, mal desat clenov personalu, ktory sa staral o jedneho cloveka a ini, co na to nemali, mali jednu strhanu matku, co sa starala o desat deti. Bohate zeny sa pohrali s detmi hodinku denne, zvysok riesili pestunky, gazdine, sluzky atd.
Tiez keby som mala take male deti alebo vela deti, venujem sa radsej im a na otravne opakujuce sa prace bez pridanej hodnoty si niekoho zaplatim.
Dnes je moderne chodit na 8 hodin do prace, robit animatora a rozvoz detom, mat tip top domacnost plus zahradu a potom jedna zena vyhori alebo pada na hubu a naco to vsetko?
Neries to a nikym a zariad sa podla seba.

nadchovnik
10. jún 2024

Ja chodím pomáhať do rodiny,a to je iba jedno dieťa.Aby rodičia nemuseli zostávať stále doma keď je chorý a nemôže do škôlku.V dnešnej dobe je to normálne

kristinka92
10. jún 2024

mám tiež tak malé deti a úplne chápem tu výpomoc. keby na to mame, už dávno ju tiež mám. okolie si nevšímaj, kto mal tak malé deti, tak sám vie ake to je a ti čo nemali a mudrujú, ich názor je nepodstatný

autor
10. jún 2024

Odpoviem hromadne na pár veci, ktoré sa tu opakujú:
1. Nikomu nič nevešiame na nos. Rodine sme to normálne povedali, keď sa nás pýtali ako to zvládame s 2 deťmi. A v blízkom okoli sme sa pýtali, či nevedia niekoho odporučiť. Chceli sme niekoho overeného. Tak sa dozvedeli, že uvažujeme o výpomoci. Na názor som sa nikoho nepýtala, ale reakcie ma dosť zaskočili.
2. Výpomoc hľadáme do domácnosti, ale aj k deťom. Keďže majú obrátený denný režim, od 8.00 do 17.00 sa neviem dostať z bytu a neviem si predstaviť ako budeme fungovať v lete keď bude v byte 40 stupňov. A ja budem len čakať kedy sa ktorý vyspí.
3. Obdivujem vás všetky, ktoré to zvládate s 2 malými deťmi. Ja to nedávam hlavne preto, že sú - ako som písala vyššie - cez deň obrátení, v noci sme hore aj 3-4x a za deň si neviem sadnúť ani na 10minut. Nebola som pripravená na dve detičky, ale tak to vyšlo. A nemienim sa zničiť psychicky ani fyzicky takze pomoc je pre mňa ozaj potrebná.

denkanr
10. jún 2024

No ved máš na to svoje dôvody tak smelo do toho 🤗😉🍀👶👶🤗

mantilka
10. jún 2024

Škoda, že si to povedala okoliu. Je to závisť. Nehovoriac o tom,, že možno im niekto aj pomáha...ale to sa predsa neráta...lebo to nikto nemusí vedieť. Kašli na nich, zariadila si si a radšej ani nespomínaj pani...alebo povedz že chodí len občasné pomáhať...budú mať viac dušu na mieste závistliví ženy 😆

denithestrange1993
10. jún 2024

Naco to cudzim vesias na nos? Je to len a len vasa vec,potom to tak dopada ze sa do toho staraju ludia co s tym nic nemaju. To su inak riadne priblble kydi,podla tejto logiky by ludia nemali chodit ani do restauracie,lebo vsak ini varia doma tak preco mi budeme platit restiku?!

janette2021
10. jún 2024

"Keby sa každý staral o seba, bolo by o všetkých postarané." Čo koho do toho, ako sa ty rozhoduješ o svojom živote? Nepočúvaj hlúpe komentáre, a rob tak, aby tebe dobre bolo. Ak muž pracuje od rána do večera a nedelite si domáce práce, je lepšie nájsť si pomoc ako vyhorieť a zničiť sa úplne.

sykork
10. jún 2024

Z toho si nič nerob, ja kebyže môžem vrátiť čas spravím to tak isto!!!!! Dokonca by som si na to aj požičala, ak by som nemala peniaze. Mne tiež nikto nepomáhal a rozdelil medzi deťmi mám rok a pol. Tiež nemali rovnaké režimy a manžel stále v práci, ja som kvôli tým stresom až mlieko stratila, až taký extrém to bol pre mňa. Malá neustále revala a syn veľmi žiarlil, veľmi ťažko znášal, že zrazu nemá celú moju pozornosť, vlastne doteraz žiarli. Všetko by som úplne inak riešila, si múdra a pragmatická žena, na sedliacke poznámky a uskrny sa vykašli.

hara_vara
11. jún 2024

aj ja by som sa tak pozeral