icon

Využíva ma?

wannafind
8. mar 2017

Ahoj dievčatá, ospravedlňujem sa za anonymný a nový nick, potrebujem však poradiť len v jednej konkrétnej veci. Len tak, počuť (čítať) Váš názor 🙂 mám jednu kamarátku, ktorú mám úprimne veľmi rada. V poslednej dobe čoraz častejšie však premýšľam nad tým, či je to z jej strany rovnaké..či neinvestujem energiu a čas do niekoho, kto možno je so mnou v kontakte len z určitých dôvodov (nemám 16 rokov a nie sú to žiadne pubertálne výlevy). Problém je v tom, že kamarátka má o 10 rokov viac ako ja (nie, nepociťujeme to nejak výrazne - pár vecí, ale nič neprekonateľné). Aby som to konkretizovala, tak stále častejšie mám pocit, že viac berie ako dáva...veľa jej pomáham, najmä čo sa týka jej "pracovnej pozície", nerobíme v rovnakom zamestnaní, no viem jej v mnohom pomôcť a stále ma viac a viac zahlcuje novými vecami, ktoré jej treba urobiť a ja veľmi veľa svojho voľného času venujem práve tejto jej pomoci. Ona mi tiež pomohla v živote, avšak ja som skôr typ, kedy si veci riešim radšej sama, málokedy žiadam o pomoc. Veci, ktoré jej pomáham robiť, veľmi často berie ako samozrejmosť, často nepočujem ani obyčajné "ďakujem" a jednoducho stále prichádza s novými a novými vecami...Ja nemám žiaden problém jej pomôcť, avšak neviem sa zbaviť pocitu, že nebyť tohto, tak možno so mnou ani nie je v kontakte a trápi ma to, keďže ju mám skutočne veľmi rada, veľmi mi prirástla k srdcu. Nechcem vyzerať nejak zúfalo alebo nevyrovnane, ale sama neviem, či sú moje pocity správne, či len nepreháňam...čo si o tom myslíte? Robili by ste pre priateľku veci, ktoré by Vám ustavične zaberali veľa voľného času s pocitom, že sa s Vami možno kamaráti len kvôli tomu? Prípadne preháňam ja a inak je všetko v poriadku podľa vás? A nejaké rady, že pohovor si s ňou a podobne, to nie je reálne..🙂 a ešte jedna vec, ona má stále nejaké starosti, často je veľmi negatívna a všetko je to len o tom, ako je všetko zle, ako nič nevychádza...ďakujem za Vás názor, prípadne aj iba čas, kým si toto prečítate 🙂

Strana
z2
obsadenemeno
9. mar 2017

@meusicka pozri, takych "kamaratov" nepotrebujes.
S takymi by si sa podla vsetkeho nesocializovala ani doma, na SK?

Skusat treba stale....zacat rozhovor v skolke, skole s inymi mamickami..... ale ak mas ty predsudky, ze oni sa s "cudzincami" nebavia, tak potom sa ozaj bavit nebudu. Lebo to vycitia.
Mne je sumafuk, co si kto mysli, prihovorim sa vsade, kazdemu....a to som na SK bola velmi hanbliva. Tu som sa naucila, ze mi nikto z nosa neodhryzne, ked sa prihovorim. A ludia maju radi inych otvorenych a priatelskych ludi. Nezavisle na narodnosti.

sunny8
9. mar 2017

Ja mam v praci takeho kolegu ktoremu pomaham ma toho ovela viac ako ja a ANO vyuziva ta ... U nas je to tak berie z samozrejme ze urobim za neho urcitu cast obcas na neo vyletim ze mam sama toho doat ze ked budem stihat mu pomozem a podobne zacne sa hnevat metat kricat nervovat proste vyvadza ako moja trojrocna dcera 😂 pomaham mu mam z toho nieco aj ja ale ked to mam takto zhrnut tak ja jemu pomaham OVELA viac ako on mne ... Dakujem sice nepovedal ale o co ho poprosim pre mna urobi ... Skus jej nepomoct co bude robit ci bude vyvadzat ci sa ta nebude snazit spracovat ake tromfy bude pouzivat ci sa nepohneva... Nehovor jej co je vo veci len povedz ze si zaneprazdnena

meusicka
9. mar 2017

@obsadenemeno dakujem, tak samozrejme ja sa rada porozpravam, ale uznaj, ze ked niekto odvrati hlavu ked ide naproti na ulici, tak s takym sa asi tazko budes rozpravat. cest vynimkam ale vacsinou je skusenost skor zla... prihovoria teiz skor taky, co su sami priselci. pekny vecer

wikisara
13. apr 2017

@wannafind tak vidis, ty sama si si vedoma ako to cele je a kde su tvoje problemy. S tymto mam pocit ze ti mi uz nepomozeme. Nechcem ti pisat ze navstev psychologa ale ked mas taketo problemy tak mozno by ti to prospelo lebo aj u neho sa mozes vyrozpravat a v mnohych pripadoch to pomohlo. Ale toto je uz cisto len na tebe

libawet
13. apr 2017

@wannafind potrebuje Ťa len pre to, že za ňu robíš...áno, zneužíva Ťa, to nie je kamarátka.

bluka2
13. apr 2017

@meusicka Nesuhlasim s tym co si napisala o AT. Moja skusenost je uplne ina. Doma mi vela veci namontovali kamosi rakusani, lebo ja som trochu neschopna na tieto prace ako vrtanie a tak. Ponuknu ked potrebujem, ze postrazia dieta, zadarmo. A naopak, ja zas posuniem oblecko a vybavim co viem. Takze vobec to nie je vseobecne tak, ze oni nemaju zaujem - mozno par ludi - ale ked pises takto vseobecne, odhadujem, ze problem bude skor na tvojej strane.
Ked pocuju, ze nie som lokalna, z dialektu prejdu podla svojich osobnych moznosti (niekto to vie lepsie nekto horsie) na hochdeutsch.

bluka2
13. apr 2017

@meusicka Nechapem, co za skolku si si nasla: "kedze je tu system taky, ze nemozem ist do prace, skolky len doobeda, na obedy uz domov chodia " Moja ma otvorene 7-19:00 kazdy den (nehovorim, ze to vyuzivam...)

meusicka
15. apr 2017

@bluka2 v meste k de zijem je to uplne ormlane ze skolka tak funguje. Kazda jedna. Tie kde je otvorene dlhsie su len pre pracujucich, resp. Pre aleinerzieherov. ale tych je malo, uplne ina mestka cast. A ano mne bolo povedane, dieta ma chodit na obedy domov a preferuje sa aby matka ostala doma, kym ma deti skolkarov. A ze tu ludia neprechadzaju na hochdeutsch, neviem v ktorej casti Rakuska zijes. Ale tu este aj rodicovkse v skolkeprebieha v dialekte, a jediny kto mi kedy ponukol pomoc bola ucitelka v skolke. Tu ked ludia pocuju iny jazyk, uz pozeraju na jedneho divne. Tu nejde o to ze oni nechcu, oni sa snazia, len im to velmi nejde. Celkovo v tej snahe a tak. A maju plne zuby cudzincov, comu sa nedivim, kedze uz takmer polka mesta su aj tak cudzi.
Jo a aku skolku som si nasla. Tu nemas nejak extra na vyber. Podla Sprenglu ta daju do skolky, ked mas stastie a je tam dost miesta, ked nie a mesto ri neponukne alternativu vblizkosti tak mas smolu. Ale ako mi pisala jedna baba v inej teme, Vlbg si robi co chce, to mas takmer ako statv state.

vroni
15. apr 2017

@meusicka, zavisi od toho, kde si. Ak kdesi v Tirolsku ci Voralbergu, tak tam zije takych tajtrlikov hodne. Jazyk vedia len miestnej dediny a este cakaju, ze ich za to budes obdivovat. Tuto mentalitu veru nemusim ani ja a to tej ich hatlanine spravidla rozumiem. Zvysok Rakuska je v tazkej pohode, v pohode sa kamaratia s cudzincami, pokial na slusnej urovni zvladaju spolocny jazyk. Nasa skolka je sice len do piatej, ale tiez sa da, v pripade nudze aj dohodnut individualny cas. Rodicko aj akakolvek diskusia prebieha v rakuskej verzii hochdeutsch. Mame dve rodiny kamaratov, ktori skor chodia k nam nez my k nim, ale vieme preco (jedni byvaju v nudzovom byte, lebo uz roky prestavuju dom a druhi maju doma psychicky nevyrovnane starsie dieta, ktore neznasa cudzich) a oni nas zase pozyvaju von a na akcie, takze ma dat a dal je dost v rovnovahe. Inak mam skusenosti podobne ako @bluka2

meusicka
18. apr 2017

@vroni tak potrvdzujem.... tajtrlici z Vorarlbergu.... zial, prvy dojem som mala velmi dobry, ale ked ludom dotuklo, ze sme cudzi, tak boli aj taky co sa uplne prestali aj zdravit...
ja sa na jednej strane nedivim, byvame v bytovke v casti mesta, kde su vsade naokolo rodinne domy, a v bytovke vsetko cudzi, a este na dovazok Cecenci, Turci, pod nami Afganec, atd... no proste s tymi sa neda, deti nemozem bez dozoru ani pred bytovku pustit. ked zijes medzi takymi, tak domaci uz vlastne vdaka tej bytovke na jedneho pozeraju krivo... porovnavaju.
aj ja tu mam znamu... bola som aj u nej, samozrejme ma dcerka kamaratky, boli u nas deti na narodeninovej oslave, poniektory rodicia prisli dnu na kavu, rodicia spoluziakov nas uz nejak poznaju. strasia dcerka bola tiez na oslavach narodenin, kamarati pridu, zazvonia, minule mi jedna mamina dakovala, ze jej syn doma ody spieval, ako sa u nas citil dobre. cloveka to potesi.

moja osobna skusenost je ta, ze sa tu skor ozvu a su priatelskejsi ti, ktory sa sem do VLBG. tiez len pristahovali, nie su domorodci... t.j. su z inej casti AT, pripadne su z nemecka a pod.
aj ta ucitelka v skolke, tiez pochadza z odinakial z AT. ale co tu je jedna domoroda ucitelka... ta dokonca este aj hlavu odvracia ked ide po ulici, aby sa nemusela pozdravit. ked som to vravela manzelovi, nechcel ani verit. vlastne som rada, ze mam mensie deti v inej skolke, nie tam, kde mi chodila starsia.

jessica44555
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2