icon

Vzdali by ste sa dedičstva v prospech druhého dediča?

9. sep 2022

Vzdali by ste sa dedičstva v prospech druhého dediča?
Mama zomrela, mala len 50 rokov, nemali sme dobré vztahy v rodine. A ja som rozhodnutá vzdat sa dedičstva, tak by všetko islo otcovi-som jedináčik.

Treba počkat na konanie? Alebo možem už teraz ist za notárom nech somnou ako dedičkou neráta ?

Strana
z2
betulinka1
9. sep 2022

@draik nie je to tak. Ona sa vzdá svojho podielu v prospech druheho dediča, dohodou dedičov bude dediť iba otec. Cize nie odmietne dedičstvo. To su dve rozne situacie. Ja som sa vzdala svojho podielu v prospech sestri a nededil moj syn.

draik
9. sep 2022

@betulinka1
Vy ste sa nevzdali dedičstva, ale ste uzatvorili dedičskú dohodu. To sú dva rôzne inštitúty, ktoré som popísal.

lujza123
9. sep 2022

Ak zomrie jeden z rodičov so sestrou sa vzdame časti dedičstva - úspor aj nehnuteľnosti kde byvaju, taka je dohoda s rodicmi.
Našťastie my sme si to všetko odkomunikovali už skôr... Co robit v pripade úmrtia jedného z nich, čo ak budú potrebovať opatrovanie, čo v starobe, ako a kde pochovať atď...

isis234
9. sep 2022

@nesvadbovo presne tak by mali znieť i zákony... dediť až ked nebudú rodičia,, nie už pri jednom úmrtí.

euka210
9. sep 2022

Bude dedicske konanie a tam povies, ze sa dedicstva vzdavas.
Po svokrovi nasli nejaky neprepisany pozemok a pri dedicskom konani a vsetci dohodli, na koho to prepisu. Nic tazke.

pipistrel13
10. sep 2022

@nesvadbovo podla mna by to tak aj malo byt,ak rodicia dobre vychadzali,nebol tam nejaky nezdravy tyransky vztah,tak by deti mali dom nechat zijucemu rodicovi,oni si to nadopudli,oni maju na to pravo...

nesvadbovo
10. sep 2022

@isis234
@pipistrel13 pre nas to bolo automaticke, my sme obe po vyske od rodicov dostali nieco, aby sa nam lahsie zacinalo, co si vazime. A aj keby to tak nebolo, tak mne by to prislo ozaj nefer voci tatinovi, ten majetok poctivo nadobudol, tak ma pravo si ho teraz “na stare kolena” uzivat a dopriat si to, co zamlada nemohol, lebo male deti a maly plat..

nixie144
10. sep 2022

@isis234 ak by väčšinový vlastník robil rekonštrukciu domu, nemusí si pýtať povolenie ďalších vlastníkov.

isis234
10. sep 2022

@nixie144 vďaka
@nesvadbovo súhlas... tak by to malo byť

clementisa
16. nov 2024

@betulinka1 svoju čiastku by som si určite nechala veď jeden nikdy nevie čo bude ty sa vzdaš čiastky a o pár rokov zistíš že dom je predaný a niekto na tebe zarobil ale už stým nič neurobíš už aj také sa stalo synovci svojej tete podpísali čiastku po otcovi a ona šikulka do roka dom predala a oni nedostali nič lebo sa vzdali dedičstva v jej prospech

Strana
z2