icon

Vzťah a téma bývania

simonasimka8
6. mar 2022

Ahojte baby,

s priateľom sme spolu už takmer 3 roky, zatiaľ spolu iba chodíme niesme zobratý, a začali sme sa rozprávať na tému bývanie. Jeho aj naši rodiacia majú pozemok no on mi dal navyber ze bud pôjdeme do mesta na byt alebo budeme stavať na pozemku jeho rodičov. Nakoľko pochádzam z dediny tak som vybrala ze budeme stavať na ich pozemku. Nedávno sme sa o tom rozprávali a ja som mu povedala ze keď sa tam nastahujeme a on bude v práci ze by som chcela aspoň na začiatku chodiť k našim tak na týždeň, kým si zvyknem. Nakoľko nechcem byť sama (možno s dietatom) zavretá v dome kým on príde domov. Toto ostro skritizoval, že to žiadna žena tak nerobi a co na to povedia jeho rodicia... taktiež mi povedal ze čo i len raz pojdem takto k našim tak bude rozvod. Veľmi ma tento jeho postoj zarazil. Chcela by som vedieť vás názor na to , naozaj som nejaká divná?
Ďakujem

dkethe
8. mar 2022

@panda21 kks, uplne legitimne mi to pride. Si predstav chlapa mamickinho maznacika vyuzivajuceho mamahotel. Zena chce rodinu, usadit sa, tak mu povie 'bud ideme riesit vlastne, alebo podme od seba'. Chlap povie: fnuky fnuk, aj tak budem chodit s detmi denne ku mojim rodicom (tvojim svokrovcom), lebo na zivot s tebou si musim zvyknut 😅

Na tejto diskusii vidno dvojaky meter v nazerani na muza a zenu. Zeny uplne bezne davaju ultimata. Bud si ma vezmes, alebo... Bud si urobime dieta, alebo... Tuto je jeden rozumny chlap s planmi do buducnosti, a nalepi na seba jednoduche nesamostatne dievca bez vizii

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
peta2202
8. mar 2022

len raz by mi povedal, ze ak pojdem k nasim, tak sa so mnou rozvedie a v tu ranu by som si balila kufre. otvor moja oci a uvedom si, ze je to len manipulator, ktory ma potrebu ti riadit zivot

zltalienka
8. mar 2022

@dkethe nie, ženy bežne nedávajú ultimáta. Ak si v partnerskom vzťahu dávajú ľudia ultimáta (a je úplne jedno či dáva ultimáta muž alebo žena), tak ten vzťah nie je zdravý a zjavne nemá peknú budúcnosť.
Ultimátum Ti môže dať napríklad šéf: buď budeš robiť tak, ako je v tejto firme štandard, alebo si hľadaj nové miesto. Ale v partnerskom vzťahu nie je šéf ani žena, ani muž.
Autorka: nájdi si partnera s ktorým sa budete v názoroch na život zhodovať natoľko, aby nemuseli padať ultimáta zo žiadnej strany.

zltalienka
8. mar 2022

@simonasimka8 počas celej diskusie si nenapísala aký je TVOJ pohľad na zrejme prvé spoločné bývanie s týmto priateľom. Máš vôbec nejaký VLASTNÝ názor na túto tému? Chceš vôbec ísť s ním bývať?
Väčšinou keď dvaja chcú spolu bývať, tak nečakajú kým sa postaví dom ale zriešia bývanie skôr. Stavba domu trvá dosť dlhý čas. Otázka je, či vy dvaja naozaj chcete spolu bývať, keď je pre vás prijateľná verzia "až sa dostavia dom".

dkethe
8. mar 2022

@zltalienka je pekne co pises, ale realita je ina. Ano, idealne je vsetko riesit krasnymi dohodami, konverzaciami a sladkym bozkom na dobru noc.
Ale az toto vsetko zlyhava, prichadzaju zufalejsie riesenia - ako ultimata. Ktovie co sa dialo u nich tie tri roky (vlastne 3r skapaty vztah kde on maka v zahranici a ona doma u mamky) , ked chlap musel pristupit k tomuto stylu konverzacie.
Ja suhlasim, nech idu od seba, chlap si najde vhodnejsiu partnerku

panda21
8. mar 2022

@dkethe ale veď oni mali na výber pozemok u jeho rodičov alebo u jej. Jej rodina ma rovný pozemok, jeho svahovitý, čo navysi stavbu. Jej rodičov pozemok nepripadá do úvahy a ak nebudú stavať u neho, tak sa rozídu. A z tohoto ti vyplýva, že mamin cecek je ona a on je zdravý rozumný chlap? Mne teda ultimáta normálne neprídu či je to chlap alebo žena. Vyhrážať sa rozvodom, keď ešte ani neprebehla svadba je choré. A teda pokiaľ správne čítam, ona k rodičom chcela chodiť, keď on bude v zahraničí, nie keď bude doma.

sidicek
8. mar 2022

@dkethe vraj triezvy názor chlapa na život, teda toto ma ozaj pobavilo, na tom chlapovi mi nepríde nič triezve ani rozumné. Obyčajný pako zakomplexovaný, čo si myslí že bude riadiť ženu aj keď spolu ešte len chodia. Nie je nič nezrelé na tom ak žena, miesto sedenia sama doma ide pozrieť rodičov, zvlášť ak má už deti a upevní tak vzťahy, plus si navzájom pomôžu a potešia sa.

zltalienka
8. mar 2022

@dkethe vlastne súhlasíš so mnou, ultimáta sú zúfalé riešenia nefungujúceho vzťahu. Je naivné si myslieť že ultimátom (z ktorejkoľvek strany) sa napraví nefungujúci vzťah.
VEĽMI nesúhlasím s Tvojim vyjadrením, že ženy bežne dávajú ultimáta. Ultimáta v partnerskom vzťahu dávajú zúfalí ľudia ako poslednú možnosť pred ukončením vzťahu. Teda určite nie BEŽNE ako to píšeš Ty, a rovnako určite nie iba ženy.
Ak žena bežne dáva ultimáta, tak buď má chlapa totálne pod papučou alebo jej "ultimátum" nie je ultimátum a svoju chlapovi je "k smiechu".

dkethe
8. mar 2022

@sidicek zena ktora sa nonstop s dietatom (a ze ich tu je hojne sudim podla komentov) vlaci k rodicom, kde sa nechava obskakovat a dietatu tvoria program stari rodicia, je pre mna neschopna zena.
Vlastne ani neviem co tam moze denne robit. Okopava zemiaky, prebaluje prastaru mamu a ci len lezi s vylozenymi nohami a vyjeda chladnicku? Pre mna naozaj nepredstavitelne

simonasimka8
autor
8. mar 2022

@dkethe snažím sa čítať tu všetky príspevky a žiadny príspevok tu nebol ze by niekto chodil nonstop k rodičom

skodulienka
8. mar 2022

@dkethe napriklad si deti buduju vztah so starymi rodicmi. Volakedy boli viacgeneracne domy, tak v dnesnej dobe je potrebne cestovat za starymi rodicmi.
A predstav si, ja mam niekedy aj vylozene nohy u nasich, napriklad ked som bola na rizikovom. Syn ani dcera nemaju problem prespat u starkych od 2 rokov. Poznam deti, ktore by maju problem ako 5 rocne zostat mimo domu spat.
A deti aspon vidia ako funguju aj starsi ludia, ze prababka je nevladna treba sa o nu starat, pomoc babke a dedkovi. Nie je to len prist si po darceky, na kolacik, kavicku k babicke.

dkethe
8. mar 2022

@simonasimka8 citaj lepsie. Len na predoslej strane mas 4 zeny co chodia k rodicom jak na klavir. Ale to je moje meritko, ze to je za hranicou pre mna. Pre vacsinu tu to je pohodovy standard

zltalienka
8. mar 2022

@simonasimka8 zhodou okolností moja sesternica chodí (aj s 2 malými deťmi) bežne k svojej mame (60km) kým jej manžel je na týždňovke. Býva pod jednou strechou so svokrou (s ktorou sa nemusia) ktorá jej nič nepomôže. Sesternica dokončuje školu, popritom vyrába home made produkty. Mama jej postráži deti, pomôže jej. ALE vyplynulo to zo životnej situácie, nedávala si to ako "podmienku" do spoločného bývania.

zltalienka
8. mar 2022

@simonasimka8 vy dvaja s priateľom ste sa pochytili na hypotetickej budúcnosti... až bude dom, až budeme mať dieťa. Skúste sa vrátiť do prítomnosti. Aký je TVOJ pohľad na spoločné bývanie? Zaujímal sa on o Tvoj názor? Máš vlastný názor? Chceš ísť s ním bývať? Chceš najprv bývanie a potom svadbu? Alebo naopak? Chceš vôbec svadbu? Chce on svadbu? Či len rozvádzať by sa šiel....

sidicek
8. mar 2022

@dkethe strašne to hrotis a prekrucas, nie každý je introvert so zlými rodinnými vzťahmi. Ty by si v takom Španielsku, Taliansku asi skolabovala, tam su široké rodiny vkuse spolu 🙂

mk22
8. mar 2022

@dkethe z kommentov žien, pre ktoré je normálne ísť k rodičom s deťmi aj na par dni, z tých komentov si usúdila ze autorka to ma v plane?
V úvode napísala úplne niečo iné predsa.
Ako pise
@sidicek par veci si úplne pre krútila 😁 ona nikde nenapísala ze denne.. Napísala ze keď on bude pracovné v zahraničí, že to má v pláne.
A ísť vlastným rodičom mi teda príde úplne normálne.
Hoci aj tie zemiaky okopavat.
Je to o vzťahu.
Ja som chodila často s deťmi a dnes sa cítim ako normálna mama, dokonca deťom robili program aj moji ridicia a s láskou.
A dnes majú krasnyvztah.
Môj 20r syn ide k nim často, sam od seba, a nie vyložiť nohy a aj keby😁 a moja mamca ho bude obskakovat.
Je to pekný vzťah nikto nikoho nevyužíva nevyziera😁

dkethe
8. mar 2022

@sidicek mozno 😁 nicmene aj v manzelskej nauke sa hovori o odputani od rodicov a prilnuti k manzelke. 😉 Opakujem, keby sa muz vkuse vlacil k mamicke, prskalo by sa tu jedna radost 😊

dkethe
8. mar 2022

@mk22 sak autorka pise, ze bude chodit k rodicom tak na tyzden, kym si zvykne 😁 hned v uvode

rora
8. mar 2022

Citim z toho ze uz odzaciatku chce mat tvoj priatel "navrch" nad tebou s cielom kontrolovat co a ako bude, aj ked bude stovky km od teba.... budes moct vobec odchadzat z domu kedy chces a ako chces? pripadne co priatelia??? nikto k vam, ty za nikym... lebo co na to jeho rodicia? co na to on? Najprv si nim riadne vyjasni ze si svojpravna... ked som bola tehotna tiez som chodievala denno denne k rodicom, odstahovali sme sa na dedinu kde som nikoho nepoznala, chlap do vecera v robote, som mala sediet sama medzi 4 stenami?? nas spolocny cas to nijako neovplyvnilo, bol to cas ked bol chlap prec, tak nie je o com... Co sa tyka vyberu kde bude stat dom, to je tiez nestastna volba, bude na pozemku od jeho rodicov, si si ista ze ma povahu ktora ti to nebude vyhadzovat na oci?? isla by som jedine do neutralnej volby - novy pozemok, ale az po vyjasnení vecí okolo prikazov/zakazov

sidicek
8. mar 2022

@dkethe nie, tu muž len stavia pri mamičke dom a celé týždne je zdekovany v zahraničí bez povinností okolo bývania ci deti v budúcnosti. To je ten ideál muža podľa teba.

dkethe
8. mar 2022

@sidicek prekrucas, dal jej na vyber - byt alebo dom pri mamicke. Ja by som volila samozrejme ten byt ale to uz je ina kapitola 😁

zltalienka
8. mar 2022

@mk22 ale autorka napísala hneď v úvode, že to "má v pláne". Toto napísala: " a ja som mu povedala ze keď sa tam nastahujeme a on bude v práci ze by som chcela aspoň na začiatku chodiť k našim tak na týždeň, kým si zvyknem. "

mk22
8. mar 2022

@zltalienka nemá v pláne denne.. Mala na mysli ten čas, čo on bude mimo.. Ak bude mimo týždeň dva, príde mi úplne normálne ísť rodičom na par dni.
Ci na želanie muža budem súchat nohami medzi 4 stenami lebo veď xo si pomyslia jeho ridicia?
To kde sme.
Pôjde k svojim rodičom k svojej rodine.
A keď bude doma on, bude sa mu venovať, budú spolu.
Ale prečo by sa mal oháňať rozvodom len preto, že chce ísť k svojim rodickm?

zltalienka
8. mar 2022

@dkethe dal jej na výber z dvoch možností, ktoré vyhovujú JEMU. Otázka je, či ho vôbec zaujímal JEJ názor. Čo ak jej nevyhovuje ani jedna z týchto možností? Má v takej zásadnej otázke ako je bývanie rozhodovať IBA jeden z partnerov? Mala ona vôbec možnosť vyjadriť svoj názor, keď on to zaklincoval ultimátom: buď jedna z tých možností, alebo sa rozíďme?

zltalienka
8. mar 2022

@mk22 samozrejme že si môže ísť k rodičom kedy chce. Každá dospelá svojpravna osoba si môže ísť kde chce a kedy chce. V rámci príslušných štátnych zákonov, samozrejme.

panda21
8. mar 2022

@zltalienka už len z toho, že na kávu k rodičom ísť MÔŽE ale spať MUSÍ doma je jasné, že ona vo vzťahu nemá žiadne právo rozhodovania.

panda21
8. mar 2022

@simonasimka8 autorka, aj si sa nejak rozhodla? Že čo ďalej s týmto vaším vzťahom? Ako budeš pokračovať?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tinapa
8. mar 2022

@simonasimka8 Ľudia ľahko súdia o druhom, pritom človeka vôbec nepoznajú..hlavne, že vynesú ortieľ hneď.. Ten je nezrelý, bác.. Pritom môže byť akurát tak vypočítavý.. Ty sa riaď srdcom s rozumom v hrsti.. Povedz mu- takto nie, ak tu teraz vyťahuješ rozvod, pritom nie sme ešte ani manželia, tak k tej svadbe ani nepríde.. Rozprávaj sa s ním, v kľude..komunikácia viazne hádam všade, ľudia už nechcú riešiť...teda, ak mu záleží na vzťahu s tebou, tak bude.. Ak nie, niet inej cesty. Argumentuj, a ak začne kričať, zduje sa a odíde preč, alebo podobné ťahy, tak mu vysvetli, že ho síce rada máš, ale seba viac...a urob si po svojom. 🙂