icon

Vzťah mama (svokra) - syn verzus snúbenica (nevesta)

jajatko
20. apr 2012

Ahojte bambuľky, nechcem sa na nič sťažovať, iba prosím o Váš názor ohľadom vzťahov v rodine. Bývam u priateľa a jeho rodičov. Čakáme bábätko a dinancie nám zatiaľ bohužiaľ nedovolia mať to svoje zázemie. Cítim sa tu u nich však ako piate koleso na voze. Nemyslím tým, že by ma ignorovali alebo dačo také, ale nie som rešpektovaná ako družka ich syna. Prevláda tu skôr vzťah matka - syn a ja som akoby vedľajšia. "Svokra" sa do všetkého stará, ledva sa vieme porozprávať osamote a mať chvíľku pre seba. Naučila si môjho partnera tak, že doteraz mu pripravuje jedlo do práce a ráno ho budí a chystá raňajky a keby to chcem robiť ja, tak nemôžem lebo by som ju akoby vyčlenila, no pritom má stále poznámkys na moju adresu že to by som mala robiť ja a tak. Všetci to berú ale ako srandu a keď som to povedala priateľovi, že prečo mi teda nedajú priestor, tak vraj nemám vyvádzať, že to je aj tak myslené zo srandy. Ale takýchto poznámok tu už bolo do aleluja a stále to mám brať ako srandu, že? Veď prídem o rozum :/
Neviem si predstaviť, aké to bude keď sa malá narodí, lebo už teraz mám pocit že všetko je organizované bez môjho vedomia a pomaly sa nebudem cítiť ani ako mama.. Už som priateľovi hovorila, že sa mi to nepáči a chcela by som, aby sa to zmenilo. Ja osobne zastávam názor, že deti sa majú viesť k sebestačnosti a aby na nás rodičoch neboli závislé, ale vedeli sa o seba postarať, no v tomto prípade je to považované ako rodičovská láska, tak prečo tie sťažnosti, že musí kvôli nemu ráno vstávať? Nechápem a budem rada, ak mi napíšete svoje názory. Ďakujem.

jajatko
autor
20. apr 2012

Bambuľky naozaj nechcem aby to vyzeralo že som nejaký trpiteľ alebo dačo také, viem že je to zložitá situácia a občas sa cítim ako úplná nula ale nikdy nedopustím, aby som tak vyzerala pred svojim dieťaťom. Ak to priateľovi nedôjde, čo už ale čo sa týka dieťaťa, tak si budem stáť za svojím, lebo to je a bude v prvom rade moje dieťa a ja si z neho túžim vychovať vyrovaného a slušného človiečika.
Ešte raz Vám všetkým ďakujem za príspevky, rady a názory. A aspoň viem, že nie som sama..

klincek
20. apr 2012

@jajatko , bude to tazke, ale musis jej urcit hranice. slusne, ale velmi dorazne. ked sa stazuje, ze vstava robit synovi ranajky, treba jej povedat, ze uz predsa nemusi, syn je dospely a vie sa najest aj sam.
ked po tebe vysava, nerob to. nerob nic, co chce mat podla seba, nech si robi sama. mozes sa spytat, ci jej pomozes a riadom, alebo pozehlit, alebo cokolvek. ak povie nie, bude sa osivat alebo ti da neistu odpoved, tak povedz, ze dobre a nechaj tak.
co sa tyka vasho sukromia, ak sa zamknete v izbe, zamknite sa riadne nahlas, a neotvarajte, nech klope. proste jej zakricte, ze teraz otvorit nemozete. alebo, ako tu uz niekto napisal, nechajte ju, nech vam vpadne dnu v najlepsom..ved cakate babo, tak rozpravky si asi necitate 😅 .
do dietata sa jej nedovol starat vobec. ziadne krmenie, kupanie, obliekanie. to su veci pre mamu. mne ked chcela svokra /v dobrom/ krmit deti, tak som jej povedala, ze na to nie su zvyknute a ze ked chcem, aby dobre papali, musim ich nakrmit ja. nech sa pohra, pokocikuje, ale ziadna starostlivost. a ked budes kojit /ak budes/, kludne sa v izbe zamkni, ze sa hanbis a hotovo. veci ako meno, vybavu, krst a podobne, to predebatuj s priatelom a rozhodnite sa vy. vzdy navrhni temu /najlepsie aj s riesenim 😉/ a trvaj na tom, aby sa v tom rozhovore vyriesila-ziadne odkladanie temy na neskor, aby mamicka nemala moznost ho nijako ovplyvnit. ak by to skusila, povies, ze vy uz ste sa dohodli a je vybavene. ked ti bude kecat do cohokolvek, bud jej povedz, ze porozmyslas, alebo rovno ze nie, dakujem, dnes su ine metody, citala som toto alebo lekar mi odporucil takto..
nesmies ju nechat riadit vas zivot, lebo vasu rodinu svojim pristupom rozbije /mozno presne to ma v plane/ este skor, nez ta rodina vznikne.
mrkni sa do temy "moja svokra-uz nevladzem", pouc sa z chyb inych, nech robis co najmenej vlastnych.
a hlavne-snazte sa odtial cim skor vypadnut. my sme s dvojickami v dvojizbaku a priestorovo to zatial v pohode ide zvladnut, takze aj nieco mensie vam na zaciatok postaci. drzim palce, a hlavne sa nou nenechaj velmi vytacat kvoli babatku.

llenkapettko
20. apr 2012

@klincek súhlasím vo všetkom!!

klincek
20. apr 2012

@llenkapettko mate to kocky tazke s tymi svokrami..moja je fajn, ale byvat by som s nou nechcela..co uz potom taka, ktora fajn nie je 😠

kveta
20. apr 2012

@jajatko Svokra je manipulatorka a robi vsetko pre to, aby ste sa nestahovali prec... Oprava: aby sa jej syn neodstahoval.... Tvoj priatel zo strachu stoji na jej strane... Neprekvapi ma, ak sa od maminky nikdy neodstahuje....

jajatko
autor
20. apr 2012

@kveta
neviem či to robí z vypočítavosti, lebo ja osobne by som svoje 21 ročné dieťa milovala ako koňa, no keď si môžem ráno pospať a viem, že má dve zdravé ruky, tak nebudem vstávať a chodiť okolo neho ako okolo bábätka. Nevravím, že je to zlé, ale načo? Deti treba viesť k tomu, ay boli sebestačné a vedeli nás ušetriť od činností, ktoré vedia sami ľahko urobiť. Odôvodnenie môjho priateľa je, že ona to chce robiť a robí to z lásky.. Tak ja ho asi menej ľúbim 😖
A keď som mu povedala, že aj keď tvrdí, že by najradšej odišiel a čím skôr, tak nemám v tom takú istotu, lebo z toľkého pohodlia kto by odchádzal? Ja by som to pre neho tiež robila, ale mám priestor?? 🙄

sisaha
20. apr 2012

@jajatko to ako v tej reklame na granko, kedy matka nesie 40-rocnemu do postele granko, lebo ho ma rad.. To keby sa mi prihodilo, tak ju vystrelim na mesiac. 😀

graceful9
20. apr 2012

@jajatko ja ti neporadím, čo s tým, lebo ja prežívam presne to isté 😖 jedine pevné nervy a občas aj bohužiaľ veľa vreckoviek,,, ☹ ☹ ☹

gazovicka
20. apr 2012

@jajatko
a co takto sa vziat? u nas v rodine to tiez bolo tak, ze kym sme neboli zobrati, nebola som plne respektovana .. manzelka je bohuzial manzelka.... a potom uz mozes kludne povedat, ze tu desiatu budes chystat ty .... napr.

abnka
20. apr 2012

Fúúú podobné zlé to mám so svojou svokrou a jej synom. Momentálne sme zas kvôli nej pohádaní, lebo ona je dobrá milá pekná...... a hlavne POMÁHAJÚCA a ja si nič nevážim. Ale ja som ju nikdy o pomoc nežiadala , to oni dvaja za chrbtom sa dohodnú a mne nič nepovedia....
Dnes to vyvrcholilo, došla som skôr domov z práce lebo mala dôjsť tetuška z banky na obhliadku kvôli hypo. A či nenájdem vo vlastnom byte svokru, umývajúcu okná ??? Ze miláčik jej dal kľúče aby ona otvorila tetuške z banky - mal to vybaviť môj muž aj si chcel brať pol dna dovolenky kvôli tomu. A ja v tom že drahý to tak spraví ako sme sa dohodli a tuhomáš , dojdem domov a svokra sa mi rýpe v domácnosti (máme ešte hrozný bordel bo skrine ešte nemáme )
Taký kravál som porobila že dovidenia. A mala som ho porobiť už dávno. Ešte aj muž si zlízne , až sa od nej vráti (odutý aj za mamičku sa spakoval k nim na dedinu na celý víkend....)

maminuska
20. apr 2012

@sisaha presne to ma napadlo včera ked som ju videla, hovorím manželovi že keby to urobila jeho mama, tak ju vlastnoručne vyhodím cez dvere, povedal mi nemusíš , lebo toto si ona nedovolí, lebo ja jej to nedovolím.

abnka
20. apr 2012

ja radím za seba : a) porozprávať sa so svokrou čo ti vadí a čo si neželáš b) rozchod - ľahko sa mi to píše, no bohužiaľ vzhľadom na to čo sa deje u nás ho aj ja zvažujem , akokoľvek by to u mňa znamenalo bývanie pod mostom.
Lebo ináč budeš stále piate kolo u voza..... možno tvojho muža už len náznak rozchodu trochu preplesne - môj by sa ešte aj potešil, sám ma posiela ak sa mi nepáči 😠

maminuska
20. apr 2012

@abnka no dobre si spravila, ja by som rozmýšľala že či ju mám stiahnuť z tých okien smerom dovnutra alebo smerom von 😀

elen17
20. apr 2012

Moja drzim ti palce ale ked je to raz mamickar tak nim zostane uz nastalo, prepac, viem o com hovorim ja mam to iste doma. 😀

maminuska
20. apr 2012

@elen17 v tomto s tebou úlne súhlasím môj exmanžel sa bál povedat mame aj to že čakáme v manželstve , zdôrazňujem v manželstve druhé dieťa.
A vieš prečo ? lebo ona si myslela že bude lepšie ho mat ked dcéra pôjde do školy. Ešte lepšie by bolo ho nemať vôbec.

abnka
20. apr 2012

@maminuska najviac ma sere že dieťa sa pokaká a mamina mu uteká utreť prdel - u 15 mesačného to chápem ale u 27 ročného ?
Ona každučký problémik rieši za neho..... a to nebýva v ba ale nerobí jej ťažkosti dojsť.....
PS bolo to okno s balkónom 😀

viki2912
20. apr 2012

@jajatko toto je riziko zivota pod jednou strechou s mamou,svokrou.si v jej a musis respektovat jej pravidla...ja by som nemohla,chvalabohu mame svoje daleko od mojich a muzovych rodicov..zelam pevne nervy,budes ich potrebovat...

viki2912
20. apr 2012

@abnka nechodite do mc v podunajskych???

poleva
20. apr 2012

@jajatko no nezávidím ti a rovno ti poviem,bude sa starať aj nadalej,lebo je zrejme taká
to že robí tvojmu mužovi desiatu mi príde detské,aj ked neviem koľko máte rokov?? 🙂 18 ste snad mali 😀
píšeš,že mladí by mali byť sebestační,tým že bývate u nich,vlastne sebestační nieste
nemôžte ísť ani do podnájmu? najprv ste si mali poriešiť bývanie,aj ked viem,áno dnes je to veľmi ťažké
môj názor- radšej sa uskromniť,ale odísť,tak ako radia baby vyššie

tetapetra
20. apr 2012

@jajatko napisem len jedno. "Uprimnu sustrast" fakt nezavidim. A ako pise vacsina, bude to horsie. Bodaj by sme sa vsetky mylili

dada1212
20. apr 2012

zaujímavé, že ženy sa vedia od svojej pôvodnej rodiny odrhnúť aj ked predtým mali veľmi silné väzby, ale ako tak čítam túto a podobné témy, pre veľa mužov ostane vždy prvoradá ich matka a niekedy aj sestra a nová rodina, teda manželka a deti sú až na druhej koľaji...
je to smutné, poznám to aj z vlastného života, ale ťažko radiť, muž musí sám chcieť zmeniť vzťah k svojej matke a uvedomiť si, že už má svoju rodinu a že nemá 5 rokov, ak si to neuvedomí, tak prinútiť ho k tomu ťažko niekto prinúti

llia
20. apr 2012

No preboha...takú svokru mať, tak utekám, ale to je skoro každá taká, akurát, že nie každý ju má doma / alebo vy ste u nej doma/. My sme našťastie vo svojom, ale viem si to predstaviť, čo prežívaš. Nečítala som si tu všetky príspevky, čo ti radia ostatné maminy, ale ja by som sa asi porozprávala so svokrou medzi 4 očami, a vysvetlila jej, že to takto nechceš a chceš byť pre neho partnerka a že všetky práce ako chystanie raňajom pre tv. partnera, pranie, žehlenie a iné veci, budeš robiť ty. Nech si ona robí len pre seba. Že ju zároveň odbremeníš a chceš sa o vaše veci a svojho chlapa starať sama. Možno by som aj oddelila rozpočet, neviem, či jej dávate na stravu alebo bývanie, ale ja by som asi vydelila priestor v chladničke pre naše a jej. Inak už som sa s tým stretla u mnohých kamošiek v tvojej situácii a že bol pokoj.
Neuvažovali ste aj o prenájme bytu? Prenájom 1+1 bytu alebo garz. nie je zase až taká položka, hypotéka je predsa väčší záväzok, aspon pokiaľ budeš na materskej a budete žiť len s jedného príjmu. Porozmýšľaj 🙂 Držím palce. PA

matulienka.d
20. apr 2012

ahoj,
nuž ja ti to poviem z vlasnej skúsenosti..... tiež to takto bolo u mňa so svokrou..... po svadbe sme si prerobili u nich na chalupe celé poschodie, vrazili sme tam neskutočné prachy..... všetko bolo ako tako, ale keď som ostala tehotná, tak sa to začalo meniť k horšiemu a keď sa malá narodila, tak to už bolo neznesiteľné.... do všetkého sa starali.... ako som kúpala, ako som kojila, čo som malej obliekala, ako som ju prebaľovala.... dokonca mi svokra prvé dni nedovolila malú kúpať, kupala ju ona, lebo ja som to nevedela správne a zle som ju držala... začala som mať nervy a stresy, stále som plakala, hormony mi bláznili.... prichádzala som o mliečko a ona obviňovala z toho mňa..... nakoniec to došlo do takej fázy že ma pred mojim mm začala urážať a vyhodila ma s malým 2-mesačným bábom večer o deviatej z domu, lebo vraj ja som tam prišla s holou riťou a že nič mi tam nepatrí, tak aby som odišla.... samozrejme ma častovala aj inými menami, ale to som už neriešila, s mm sme si pobalili kufre, všetko sme im tam nechali poprerábané a my sme odišli.... teraz splácame ďalší úver lebo sme si museli kúpiť byt a žijeme...... ale ten pocit, že mi nikto do ničoho nekecá, že nemôže môjho mm štvať proti mne a nevyhadzuje mi na oči, že bývam pod ich strechou...... stojí to zato..... neviem, aké pevné nervy máš ty, ale keď je to takto, lepšie to nebude a keď sa malé narodí, bude to ešte horšie... podľa toho, čopíšeš, tak tvoj drahý je pod jej dohľadom a ak sa neosamostatníte, tak neviem, neviem......... držím palce, aby si nedopadla ako ja......

llia
20. apr 2012

@klincek tak to bola dobrá rada🙂))na takéto svokryčky snažilky treba tvrdo 🙂

alenka600
20. apr 2012

Ja mam najlepsiu svokru - jej vlastny syn, teda moj manzel s nou nerozprava, telefon jej nezdvihame, byva 400km od nas a sama si netrufne dovalit sa autom. 😎
@jajatko ale ta iniciativa musi vyst od chlapa, lebo inac budes Ty za rozvracacku "krasneho vztahu." Ked nam nasa svokra organizovala hotel po svadbe a volala mojmu drahemu, ze ci chceme kavu ku croissantom, co nam dohodla, ze nam rano polozia pred dvere (@sisaha ako v granko reklame nieco podobne), moj manzel jej povedal, ze okamzite nech zrusi ten hotel a najdeme si sami a dovi. Lebo to by zacalo croissantikmi, potom kavickou, potom nostek vyfukat, ritku utriet. haaalo!!!

mandragora22
20. apr 2012

@jajatko tak ja neviem moja zlata.... ja som od teba o dost starsia a dnes, s dnesnym rozumom, ako sa hovori, by som na tvojom mieste sla k svojim rodicom asi sama. prejde par rokov, zamestnas sa, budes zarabat, urcite si dovolis s dcerkou aspon podnajom, ak by si s rodicmi nevydrzala.... alebo teda odides k nim, partner sa spamata a nebude riesit temu "hypoteka" so svojou matkou, ale s tebou, rozhybe sa, kupi volajake hniezdo, dostane rozum... myslim si, ze momentalne mas jedinu sancu "rozhybat ho", cim dalej to budes odkladat, tym to bude horsie a horsie. matka ho bude stale presviedcat, ze na hypoteku nema, pretoze ho bude chciet mat stale v dome, postupne zacne vychovavat aj vase dieta a ty budes len trpiet a buchat si hlavu o stenu, ze si mohla radsej byt sama ako takto... prepac, hovoria zo mna len zivotne skusenosti a nielen moje... 😉

jajatko
autor
20. apr 2012

Ďakujem babeny za Vaše príspevky. Snáď to bude ok, ja tomu verím, lebo do výchovy si hovoriť nedám a budem sa modliť aby nám to bývaníčko vyšlo..Ešte raz vďaka.

mandragora22
20. apr 2012

@dada1212 ahoj, tvoj prispevok o Dnes o 20:38 - svata pravda 😉 ja znasam taketo nieco podobne, pupocna snura dlha 35 km. my byvame v jednom meste, ona o 35 km dalej, ale je to bieda... horsie je, ze taketo rachetle a xantipy mnohokrat vedome rozvracaju vztah a dokazu to aj na dialku. ja som uz za posledny rok prekliala mobilne telefony asi tak 200x, keby ich nebolo, pevnu linku nemame a bol by bohu pokoj... ach jaj 😖 😖 😠

abnka
20. apr 2012

@viki2912 pravidelne nie , ale už sme sa tam vyskytli 🙂

janinah
20. apr 2012

@jajatko čo si teraz nevybojuješ,to nebudeš mať nikdy,myslím svoj/váš priestor u nich 😒 v prvom rade by som trvala na svadbe,to by ťa v očiach svokrovcov postavilo "vyššie" ,ak myslíš.že nie,tak sa mýliš,ak sporíš na honosnú svadbu s nestanoveným termínom,tak robíš chybu....musíš svokru "prečúrať"napr. mu desiatu urob večer a daj do chladničky a ak ráno vezme tú maminu,tak mu tú svoju otrieskaj o hlavu...kdesi píšeš,že máš jemnú povahu,tu teraz daj nabok a asertívne urči hranice,napr. vaša izba musí byť len vaša s kľúčom a súkromím,urob ju príjemnou,daj tam telku,nech muža ťahá tam a nie do spoločnej obývačky...vyvaruj sa jednej veci,pred mužom na svokru nenadávaj,nekritizuj,nesťažuj sa,tu treba použiť ženskú taktiku a diplomaciu , nie ísť hlavoou proti múru, ťahaj ho čo najčastejšie von,do kina,na nákup,na pizzu,na výlet,,tam máte priestor pre seba