Vzťah veriacej s neveriacim
Dobrý deň, zaujimalo by ma či sa tu nájde nejaká veriaca mamička čo ma dieťa s neveriacim? Ako riešite výchovu deti?
Dišpenz... to je len ďalšia výhovorka, poznám X ľudí, ktorí nemajú žiadne sviatosti a svadbu v kostole vybavili veľmi rýchlo. Svadbu si musíte dobre premyslieť, ale dieťa je v poriadku mať aj bez svadby. Nuž čo k tomu dodať. Až taká presvedčená veriaca nie si potom, ak tieto výhovorky sú pre teba v poriadku. Mne to samozrejme nevadí, ja veriaca nie som. Ale je mi nesympatické, ak niekto povie, že na svadbu nemá čas a musí si všetko dobre premyslieť, ale urobiť si dieťa je v poriadku. Veď dieťa je najväčší záväzok.
@ivkazba popravde naozaj netuším koľko trvá vybaviť svadbu v kostole za takýchto podmienok .. presvedčená veriaca som, len na prvom mieste je pre mňa Boh, nie cirkev ..
@autorka Neuraz sa, ale podľa tvojich odpovedí ani ty nie si "správna" veriaca. Načo sa chceš deti viesť vo viere a mať svadbu v kostole, keď neveríš na cirkev?
Nehnevaj sa na mňa,ale ja byt ten chlap tak celú tu tvoju akoze vieru vysmejem. Tak strašne dôležité to je pre teba, ze chrapes s mužom pred svadbou, este si ani neviete dať pozor a otehotnies, svadbu tetaz neriešis lebo ved bude len jedna tak nech je to veľká parada... Tak veľmi je pre teba tvoj Boh a viera dôležitá, vyberas si len to co sa ti hodí (ostatne ako väčšina "veriacich" 🤷🏼♀️)
Ja ťa chápem,vo všetkom.
Ale mňa napr.zaujimalo už pri chodení s chlapcom,ako berie vieru vážne.
Aj napriek tomu,že ja som praktizujuca,chodila som s neveriacim,či silným evanjelikom. Ale obaja sme zistili,že síce ako ľudia ok,chlapci super. Ale v praxi by to nebolo ok.
Čiže ja som si aj podľa toho vyberala,s kým to bude vaznejsi chodenie. A aj tí chlapci.
Aj im záležalo na dievčati a jeho pohľade na "duchovno".
Preto tá otázka do pléna,či skôr básnická otazka-co teraz ľudia v začiatkoch vzťahov riešia?
Niec v zlom,ale teraz jedine,čo sa rieši je,cim skôr bývať spolu,čím skôr zistiť súhru v sexe a ostatné?
To toto je základ?
Veď tých dôležitých otázok len pre začiatok chodenia je tak veľa,kde ešte,keď už začnú ľudia spoločne zit-to už musia mať vydiskutovane určité veci.
Len problém vidím inde.
Ľudia spolu už nechodia-naco. Strata času.
Bohužiaľ,keby toto obdobie využili plnohodnotné,mnohym problémom by predišli.
@ivkazba úplne súhlasím. Toto sú všetko také keci. Všetci majú vieru v Boha ale cirkev neuznávajú, z pravidiel si vyberajú len tie, ktoré im vyhovujú.
Autorke:
Neustále výhovorky na mladícku nerozvážnosť, zlyhanie antikoncepcie... Nikde ani náznak snahy riešiť situáciu tak ako to ukladá viera.
Prišli sme na faru poprosiť o sobáš, vysvetlili situáciu, nasledoval rozhovor s pánom farárom, ktorý mi navrhol dišpens a ten som dostala asi za 10 dní.
Takto za mesiac môžete byť svoji. Boli ste zodpovední na radosti dospelého života, tak buďte aj na jeho dôsledky. Dôsledky voči sebe, voči tomu dieťaťu, voči tej viere. A nie je to len papier. Aj zo svetského hľadiska, hlavne právneho je to dôležitý krok. Môžete na seba čerpať OČR, dostanete info o zdravotnom stave toho druhého, sedíte po sebe majetok....
@0kristina0 no normálne. Pre neveriaceho je obrad ako na úrade, pre veriaceho sviatosť. Neveriaci neprisaha na kríz, ani nepoužíva slova o Bohu. Keby si veriaca, tak to asi vieš
Záleží ako sa on k tomu postaví, či mu nevadí že dieťa budeš chcieť pokrstiť atď. Keď sa ti prispôsobí nieje problém, alebo sa prispôsobis ty jemu, nepokratite... U nás sme obaja inej viery, do kostola nechodíme, brali sme sa v katolickom deti máme pokrstene v katolickom kostole a tým to zhaslo, nemajú ani prvé svate ani to druhe. Keď budú chcieť chodiť do kostola, nebránim.
Zalezi na tom ako sa clovek nastavi. Nie kazdy je veriaci. Zalezi aj na tom ako silno si veriaca ty. Pokial to partner akceptuje nevidim problem. Je mnozstvo ludi ktory majju sviatosti a do kostola ani podla viery neziju. Ze nie je veriwci neznamena ze je. Zly clovek. Niektory veriaci su horsi
Ak by bol pre teba na prvom mieste Boh, nie človek, tak by si predsa nečakala nemanželské dieťa (neber to ako útok prosím, len ako konštatovanie).
Co sa týka tvojho muža je teda agnostik (nevylučuje ale ani neverí úplne).
Je kopa takých ľudí, pretože im nesedia niektoré objasnenie cirkevné ktoré si protirecia ci nedávajú zmysel.
Určite sa o tom porozprávajte. Možno nakoniec zistíte že to vidíte viac rovnako než si myslíte. 🙂 a na to, čo si o tom pomyslia iní, kaslite.
To sa o tom musíte podľa mňa porozprávať hlavne vy dvaja a nájsť tú spoločnú cestu, kompromis, ako dieťa vychovávať a keď sa to tak vezme, aj tak si časom samo vyberie cestu, akou sa v tejto otazke vyberie
ahoj, neviem, kolko mas rokov, takze ak si mladucka, chapem, ze ste neprebrali vazne otazky tykajuce sa buducnosti. ja ked som mala 19, chodila som s evanjelikom a ked som prisla k nim prvy raz na navstevu, jeho mama sa ma skoro vo dverach opytala, ze snad nie si katolicka... bola som zalaskovana a na vazne otazky som nemyslela, bol o 10 rokov starsi, ale nemal ziadne ambicie ani nad nicim nerozmyslal, co som si uvedomila az neskor. este aj pil, nedalo sa na neho spolahnut, lebo sa zabudol v krcme s kamaratom. mala som stastie, ze sa so mnou rozisiel on, aj ked nam uz jeho tetky na svadbu pripijali.
neskor som chodila s chalanom, co nebol veriaci, bol to slusny chalan, choval zajace. tiez som bola zalaskovana a myslela som na buducnost, no vobec nie na vieru, nechapem, ze som to nevidela. chvalabohu tiez ma odkopol, vraj keby ho chcela nejaka krajsia, tak by ma aj tak opustil :D
moj manzel je veriaci, ked sme sa zoznamili, ja som popri nom zacala chodit poriadne do kostola a aj ked sme mali vztah na dialku, kazdy vecer sme sa spolu modlili cez skype. stretavali sme sa cez vikendy a teda vzdy spolu absolvovali sv.omsu. vela to dalo nasmu vztahu, urobila som si birmovku, takze na priprave na birmovku som sa vela vela veci dozvedela. bol to pre mna velky posun. urcite by bolo pre mna tazke zit vieru pri niekom, kto by nezdielal moje najvnutornejsie najhlbsie presvedcenie, nebodaj keby mal on alebo jeho rodina nejake poznamky, to si neviem ani predstavit.
U nás naopak. Ja som hlboko a úprimne presvedčený ateista, môj muž katolík. Dohodli sme sa, že deti budú pokrstene ale ďalej k viere neuvedené, teda žiadne náboženstvo v škole, žiadne chodenie do kostola (ani muž nechodí), keď sa ako dospelí rozhodnú pre vieru, nech sa páči. Boli sme s tým uzrozumeni od začiatku a nič sa na tom nezmenilo.
Niesi "správna" veriaca. Byť chlap tak celú tú tvoju vieru vysmejem... To myslíte vážne? Nejdem spätne dohladavat a označovať, ale nerozumiem prečo niektoré trufalo sudite ci je "dostatočne veriaca". Takto súdiť neprinalezi nikomu z nás. Nevidíte druhým do srdca ani do hlavy, iba Boh vie posúdiť ci si úprimne veriaci a v jeho "očiach" môže byť ďaleko lepšia a ktokoľvek z nás.
Nikdy neviete kedy môže takýto komentár niekoho odviesť od viery a ak sa tak stane, bude to aj vaša zodpovednosť a teda aj váš hriech. Niekto môže praktikovat "navonok", chodiť pravidelne do kostola každú nedeľu a stále byť prehnity vnútri. A naopak, niekto do kostola nechodí a vnútorne ma viac pokory, viery a lásky k Bohu ako mnohí iní. Nevysmievajte niekoho kto robí pomalé kroky aby sa dostal bližšie k Bohu. Dôležité je, že ich robí. Nikdy neviete aký malý impulz človeka privedie naspäť na správnu cestu a hoc len hlúpy nepremysleny komentár môže odradiť. Každý si upracte pred vlastným prahom. Boh sa vás bude pýtať len na vaše hriechy, nie na názor kde robili chyby iný.
@haley7897 ja síce veriaca nie som( manžel je a písala som vyššie,že akceptujem že vedie deti k viere),....ale veľmi pekne si to napísala 👍👍👍
@haley7897 ale tu vôbec nejde o to,kto je lepší. Veriaci,či neveriaci.
Ide o to,že keď som veriaci,na viere mi záleží a aj vzťah si hľadám podobneho "zamerania" a považujem vieru za súčasť všetkých oblastí svojho života.
A že do sŕdc nevidíme?jasné,že nevidíme.
Ale čo to je za viera,keď netušíme o nej sami nič,naoko okázalo chceme kvôli interiéru fotky a keď sa hanbíme o nej rozprávať s partnerom,či ju naschvál zatajime,aby sme o lásku neprišli?
Potom sa nedivme,že neveriaci sa z nás smejú.
Tak buď verím alebo neverím.
Čo je medzitým?milión vieru,kto.si každý má tú svoju?len aby nás nič neobmedzovali?
Nie,nejde tu v tejto téme o to,či je veriaci lepší,či horší človek ako neveriaci.
Ľudia sa takto nedelia.
@oktoberka hľadať si vzťah podobného zamerania? Prepáč a keď sa človek zaľúbi, tak ma hodiť spiatočku, lebo ten dotyčný nie je podobného zamerania? Môj manžel keď ma stretol, bola som rozvedená s jedným dieťaťom. Keď ma išiel predstaviť svojej rodine, mal zmiešané pocity. Ja neveriaca, jeho rodina, hlavne mama silno veriaca. Povedala mu svoj názor, že by bola radšej keby si našiel niekoho " podobného zamerania" ako ty píšeš. No on sa nevzdal a povedal,že so mnou bude, lebo ma ľúbi a je s nami šťastný. Svokra sa stým postupne zmierila, a nikdy mi nedala najavo, že možno nie som podľa jej predstáv. Ale videla , že som človek, ktorý rešpektuje ich vierovyznanie, nebránim manželovi, aby viedol naše spoločné deti k viere, a sme šťastní tak ako sme,už 19 rokov. Moja svokra pre dvomi mesiacmi zomrela, po ťažkej chorobe, mali sme spolu pekný vzťah, neviem to vstrebať, a často na ňu myslím, a je mi za ňou veľmi smutno.
@maggie1978 tiež som mala vzťahy,kde "podobne zameranie" nebolo. Boli sme zaľúbení.
No po čase sme zistili,že obaja až príliš vážne berieme svoje "viery". A v praxi by to nešlo tak ľahko skĺbiť ich a byť praktizujuci veriaci.
Píšem praktizujuci,nie rešpektovať,že niekto v niečo verí a sám sa vzdať praxe,byť iba vlažným veriacim.
Nikde neodsudzujem nijaké vzťahy. Kľudne môžu fungovať.
Dokonca poznám aktivneho evanjelicka+aktívnu katolícku. Vychovávajú deti v oboch vierach a klobúk dole. Navštevujú pravidelne bohoslužby,besiedky.
Verím,že je to riadny zásah do života.
Ale zatiaľ to dávajú. A deti majú 10 a 12r.
No nebyva to pravidlom.
Poväčšine jeden zvlaznie,aby sa urobil kompromis.
No nič to nemení na vzťahu. Môže byť rovnako vrúcny,rovnako milujuci.
@oktoberka áno chápem čo píšeš, ale naozaj to aj môže fungovať. Ja som sa nemusela ničoho vzdávať, keďže som bola vychovávaná v ateistickej rodine, a všetko čo sa týka viery, je na mojom manželovi. Manžel s deťmi do kostola chodí, dcéra chodí na cirkevnú ZŠ, a niekedy s nimi do kostola idem aj ja( ukludnuje ma to tam😉). Myslím , že to u nás funguje. Netvrdím, že všade to majú rovnako 😊
@maggie1978 chápem. A je to pekný príklad. Ale úprimne si priznajme,je ich málo.
No zaslúži si to veľký obdiv.
@oktoberka ďakujem ❤
Zaujímavé názory sa tu stretli 🙂 tak ja verím že nájdeme kompromis, a budeme vedieť harmonicky spolu vychádzať. A zase je veľa veriacich, a napriek spoločnej viere im to neklape vo vzťahu, takže to nie je kľúč ku šťastiu a správnemu fungovaniu vzťahu…

@oktoberka súhlasím s tebou, ale nakoľko som pomerne mladá, naozaj som neriešila hneď na začiatku vzťahu ako by sme vychovávali deti, a hlavne vtedy ma ani otázka viery moc nezaujímala.. teraz to beriem už inak, ale čas nevrátim.. neriešila som vtedy čo bude za 5-10 rokov