Vzťahové problémy so svokrovcami: Ako ich riešiť?
Ahojte, prosím vás potrebujem sa niekomu vyrozprávať lebo ma to uz zožiera a mám pocit že nemám komu…
Je to niečo málo vyše roka čo s mužom a synom bývame v dome hneď vedľa mojich svokrovcov. Áno, viem že už to začína dobre ale pri kupé domu sme nemali veľmi na vyber keďže som bola tehotná a nechceli sme ostávať u mojich rodičov aj s dieťaťom a taktiež sme dom kúpili od kamarátov za cenu, ktorú by sme nikde inde nedostali. A keďže nie sme milionári, tak sme neváhali.
Zhruba po pól roku ale začali väčšie problémy než som čakala. Hádky s mužom, ktoré boli a sú vždy o tom istom a to sú jeho rodičia …
Jeho mama sa rada do nás stará, rada ohovára a rada si prikrášľuje veci tak ako sa jej to hodí.
Vidí to aj moj muž ale vždy sa snaží všetko hodiť na mňa a že vlastne jeho mamička má na to nejaký dôvod. Ani raz si ma nezastal keď si niečo o mne vymyslela alebo sme sa dopočuli že ma niekde ohovara. Ani raz neprišiel za ňou a nepovedal jej “mami nestaraj sa do nás”.
A hádky za to sú u nás pravidelne každý druhý-tretí deň. Prevažne končia vetami “môžeš sa zbaliť a odísť k mame”
“Môžeme sa rozviesť”
“Skončila si u mňa ako manželka”
“Nie si vôbec dobrá mama ani žena”
A podobne. Som už z tohto strašne unavená, cítim že som na pokraji síl a neviem čo s týmto robiť. Ja so svokrou hádky nevyvolavam, celkovo som nikdy ani nebola typ človeka čo sa s niekým háda. Som veľký introvert a tiež mám rada čistý vzduch v rodine ale moja svokra je moj presný opak.
Ak ste venovali čas prečítaniu si mojich problémov, mali by ste pre mňa nejakú radu ako s týmto žiť a vyriešiť to? Poprípade mohla by som vám napísať a pohovoriť si? Ďakujem
@vannyl v ramci zachovania svojho zdravia,odporucam svokru ignorovat,povzniest sa nad to vsetko alebo odist,co podla situacie nie je to,co by si chcela.Chcem ti napisat,ze sa to nezmeni a casom to môze eskalovat este viac,podla toho co si napisala.Svokru nezmenis,asi ani manzela,cize jedine,co je v tvojej moci,zmenit je tvoj pristup...Drzim palce🍀
V prvom rade sa nemôžeš opúšťať kvôli tomu lebo neviem prečo by taký ľudia mali nad tebou vyhrat a za druhé ak je tvojmu mužovi viac matka ako jeho rodina ,teda jeho dieťa a žena tak nech si ostane maminkinim maznáčikom a ako hovorí tvoj "úžasný"muž rozvedte sa .Stoho čo si napísala to vyzerá že to nieje chlap ktorý by pri tebe v ťažkých chvíľach a problémoch stál
Ak sa ťa chlap nezastane tak una by skončili na plnej čiare. Toto je debil
Kamoška mala muža ktorý jej aspoň raz za čas dal za pravdu, ona s spakovala a dala mužovi ultimátum, muž uzemnil matku a ona sa vrátila.potom si našli vlastne bývanie.
Ale pri tvojom ani toto nepomôže
Dakedy som veľmi riešila podobne veci hádkou. Ani neviem, kedy a ako sa to zmenilo. Teraz mám totálne v ťažkom péčku, čo a kto o mne rozpráva za chrbtom, pretože je v tej najlepšej pozícii mi olizat zadok. 😂 je to jej vizitka osierať si vlastnú rodinu🤷♀️ ja by som sa hanbila na jej mieste, nijak inak by som to neriešila. Ticho je najlepšie na otvorenie očí. Ak by si to neriešila, muž by prišiel sám za tebou a povedal by ti, že ta jeho mama osiera?😂🙈 hádam by ju poslal do teplých krajín, nie teba. A ak by ti to dakto hovoril vonku, sucho okomentuj, že svokra si ohovara vlastnú rodinu🤷♀️
…..môžeme sa rozviesť”
“Nie si vôbec dobrá mama ani žena ….tak po týchto výrokoch by on skončil u mna a mal by rozvod na stole
@anonym_1c9a09 Tiez neviem, o com tu debatujeme. Manzel ma ocividne jasno. Co sa tu da riesit??
Raz by mi povedal,ze možem sa zbaliť a ze so mnou skončil...beriem syna a odchadzam..K rodičom alebo do podnájmu.
Kym by som vazne uvazovala nad odchodom, skusila by som vsetkych, ale ze uplne vsetkych ignorovat. Nikomu nic nevysvetlovat. Svokra bude nieco hovorit - odpoved - dobre. Muz bude nieco hovorit - odpoved - dobre. Skratka im neoponovat. Nech si kydaju tie svoje reci, nenechaj sa do toho zatiahnut a uz vobec nie vysvetlovat. Oni pravdu nechcu pocut. Skus sa maximalne odosobnit. Vyhybat sa ich dosahu, pritomnosti. Aspon pre zaciatok. Uvidis, ci toho vobec budes schopna, ci to pojde ich z hlavy dostat von.
Toto už je taká situácia, ktorá sa nedá len tak ignorovať. Slová, vety...ktoré vyriekol tvoj manžel na tvoju adresu sú veľmi silné slová. Zaryli sa ti pod kožu a priamo do srdca. Slovom človek ublíži oveľa silnejšie, ako keby ťa udrel.
V tejto rodine nebudeš nikdy vítaná a teda milovaná a šťastná.
Odíď od manžela. Nechaj ho s jeho rodičmi, nech si tam hrajú divadielko každý deň, ale už bez teba. Uskromni sa so synom a začni nový život. Život je tak krátky, urob si ho krajším pokiaľ môžeš. Veľa šťastia!
@vannyl to ako važne sa pytas? Precitaj si to, čo si napísala.. po takych slovach, by skončil on u mňa s rozvodovými papiermi na stole, veď maj úctu sama k sebe, s tým mužom ťa nič dobré nečaká a už vobec nie s jeho rodinou, zbal sa a choď
Co take konkretne svokra robi ze sa o nej dokazete denne hadat a takto si nicit manzelstvo? Daj nejake situacie.
@vannyl mňa by tiež zaujímali tie situácie kvôli ktorým sa hádate. Prečo ti povedal že si u neho ako manželka skončila? Tiež som mala problémy so svokrou a to sme ani nebývali pri sebe. Manžel ani po 30 rokoch nepochopil, že sa má odpútať a osamostatniť. Aj v biblii si píše: "Preto muž zanechá otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele." (Efezanom 5,31, citujúc Genesis 2,24).
Význam tohto príkazu:
Nejde o pohŕdanie rodičmi, ale o vytvorenie novej, primárnej rodinnej jednotky. Manžel/manželka sa stáva najbližšou osobou.
Osamostatnenie: Znamená to psychické, duchovné a často aj fyzické osamostatnenie sa od pôvodnej rodiny, aby sa vytvoril priestor pre nové manželstvo.
Jednoducho vy dvaja máte tvoriť jednotu, rozhodovať o spoločných veciach. To je to, čo musí v manželstve fungovať. Nie byť neustále závislý od názoru rodiča a vysieť na cicíku (a to sa týka manželiek aj manželov) 🫤
mila autorka...tu nie je problem svokra,ale primarne Tvoj muz....kolko mate deti a ako stare? si doma na materskej ci chodis do prace?
Tvoj muz sa ta nezastane, dokonca ocividne uprednostnuje mamu/povodnu rodinu....nemyslim,ze odstahovanie by pomohlo....
@vannyl ja by som s tým "nežila". On si Ťa neváži, v takom vzťahu nemá význam zostávať pre mňa. Takže ja by som sa naozaj zbalila a išla preč.
Tu ale nie je o com diskutovat, je jedno, co robi alebo hovori svokra, ak ti muz dokazal vsetko toto povedat, tak si ta nevazi, a ani ta uz zrejme nelubi, prepac. Utekaj, nech si neznicis zivot este viac…
mila autorka...tu nie je problem svokra,ale primarne Tvoj muz....kolko mate deti a ako stare? si doma na materskej ci chodis do prace?
Tvoj muz sa ta nezastane, dokonca ocividne uprednostnuje mamu/povodnu rodinu....nemyslim,ze odstahovanie by pomohlo....
@mila23 niektoré by ti tu hrdo napísali že kto tu bol prvý? No predsa pôvodná rodina a žena s dieťaťom prišli až neskôr čiže ... 🤷 Oni sú na prvom mieste
@vannyl nepises, o com sa akoze hadate.
Ved pusti ohovaracky jednym uchom dnu, druhym von. Nereaguj. Neargumentuj, proste ako by hrach na stenu hadzala.
Co ti hovori muz, je vec druha, zalezi ci v afekte alebo to tak mysli, v kazdom pripade zacni si pomaly budovat zazemie tak, aby ti bolo lahsie keby to doslo az tam, ze sa rozvediete.
Mrzí ma, že sa Ti život takto vyvinul... Ale pozor. Máte spolu dieťa. Zažila som niečo podobné a to že som sa rozviedla bol úplne najmenší problém. Svokrovci sa snažili a veľmi sa im to darilo, ubližovať mi cez dieťa. Je to už veľa rokov, nebola ešte populárna striedavá starostlivosť, dnes je to ešte horšie. Teda z môjho pohľadu, možno ty si s tým OK. Skúsila by som svokru ignorovať ako Ti radili baby vyššie a ak to nepôjde, najprv si všetko premysli. Myslím, že ak sa človek,ktorý ťa mal podporovať bude takto chovať, znechutí sa Ti natoľko, že s ním nebudeš vedieť fungovať ako s priateľom, mentálne ani intímne. Skús si s ním pohovoriť, vysvetli mu ako trpíš ako Ti ON ubližuje svojím chovaním a uvidíš.
Vybral si matku(bosorku)nie teba.Tak sa pytam co tam este robis?
@mamaaja82 no ale veď matka tu bola skôr ako nevesta a dieťa :D
Ako som písala hádky tu sú na dennom poriadku u nás kvôli svokre. Napríklad posledná hádka bola o tom, že svokra písala mojej mame ako sa nevenujem synovi a len s ním raz obehnem dedinu a potom sa vrátim domov a musí si ho ona vziať k ním. (Nie nemusí, ja aom nikdy nebola ten typ čo by niekomu podstrkoval svoje dieťa aby sa každý deň o neho starali ale chodia ho pýtať vždy keď nie je v práci)
Tak som to povedala mužovi, že ona syna pýta na stráženie a potom vypisuje mojej mame, že sa mu malo venujem.
Odpoved môjho muža bola, že ma asi na také reči teda dobrý dôvod.
A toto je len jeden príklad z tisíca.
tak potom chod s nim na vylet casto a nadlho..a ked bude namietat povedz ze sa venujes synovi....
u muza zjavne podporu nemozes cakat...tak sa zariad podla seba a skus sa co naj menej stretavat so svokrou...a aj synovi sprav radsej iny program...mimo....chod ku kamoske alebo k rodicom a pod.
..akoze ak toto robi svokra...zaluje Tvojej mame a pritom ho sama pyta....to je krava...ale...ju nezmenis...musis zmenit svoje nastavenie a pristup....
@mila23 áno o to sa snažím už dlho ale keď to začala hrotiť aj pred mojou rodinou, tak sa tomu ťažko vyhýba ….
@vannyl autorka vies, ze hlavný problem je tvoj muž však? Ved ti sam povedal, ze sa v klude mozete rozviesť a mozes odísť (snad je dom spoločný) tak asi ta nejak velmi nelubi. Kde mas sebaúctu? Neuč syna, ze takto sa správať k manželke je v poriadku 🙂

…..môžeme sa rozviesť”
“Nie si vôbec dobrá mama ani žena ….tak po týchto výrokoch by on skončil u mna a mal by rozvod na stole