Vzťahy so svokrovcami: Ako riešiť napätie a konflikty?
Ahoj chcem si posťažovať a možno nájsť pokoj v duši. Od kedy mám prve dieťa začala som nenávidieť svokru. Strasne chcela byť so svojou vnučkou od narodenia stále k nám chodila a mne to nebolo príjemné ani žiadúce nikdy som jej to nepovedala lebo som jej nechcela ublížiť a nechcela som ani nejako pokaziť vzťahy. Stejne i tak si myslim, ze ona to vie rozumie tomu a aj napriek tomu ma dodnes nerešpektuje a akoby si nárokovala byť stále so svojimi vnúčatami min raz do tyzdna. Aj ona sa vyhýba konfliktu a šikovne manipuluje a mňa to neskutočne vytáča. Veľmi to ovplyvnilo aj môj vzťah s mužom, ktorému to tiež v podstate vadí ale tiez nechce tvoriť rodinné trable. Dokonca on je s rodicmi este menej ako ja. Neviem ako z toho von. Uz to trvá niekoľko rokov. Asi je chyba aj vo mne taká žiarlivosť ale co mám robiť sú to moje deti ona uz svoju sancu mat deti mala a mna obera o ten moj vzťah. Kupuju im hracky, oblecenie, vela vsetkeho, vsetko dovolia a keď poviem ze nie, tak aj tak si urobia po svojom.. a nech mi nehovori nikto ze starkí su na rozmaznávanie 😡
Autorka,neviem,či už necitas veľa 😄chcú byť s nimi,starajú sa,deti ich majú radi,ale sú strašné zlí. Ozvať sa nezivas,lebo benefity vzťahu sú ti príjemné. Oni sú tí zlí,ty si tá dobrá.
Žiarlis.
Keď chces zmení,tak prístup na diskusiu,oni fakt sú na rozmaznávanie,nie,nemusíš byť tvoji psíkovia 😅nemusíš ich aportovat. Ak ti vadí,že im všetko kúpiš,dovolia,tak im vysvetlí svoj princíp výchovy,viackysa o tom bavte. Ale prečo sa chces stfvst dompoxucue,čo si tak všímam,teraz kopa neviest,že príkazu,svokra nech splní do bodky,lebo nedá dieťa.
Toto nie je ok. Nezistili na svokru, deti vždy budú mať teba za😂mamu. A že ju majú radi,no buď šťastná. Komunikujte,no a diskutuje,ale nie vo firme príkazov. Tiež by som ako babka viac rozmaznavala, nevravím,že pôjdem proti rodičom,prečo by som to robila?ale aby som sa mala báť nevesty,čo smiem kúpiť,obliecť,povedať,tak to už by bolo choré. Rodičia sú na výchovu. Nás babky tiež rozmaznavala,varili,čo sme mali radi,dovolili viac. A veľmi rada na to spomínam. Buď rada,že tvoje deti ma niekto úprimne rád.
“ Naco ich taha do svojho domu svojich ruk svojej postele .” Kokos pri tebe ma uz clovek pocit ze svokra je Michael Jackson .
Raz za tyzden nie je vela . Ukazuje to ale skutocny zaujem o deti . Ty mas stale 6 dni zo 7 ked mas dost priestoru byt dominantna matka. Ty mas problem sama so sebou ked si myslis ze jeden den v tyzdni zmeni vsetky hodnoty a tvoje pravidla . Minimalizmus nezaruci ze aj tvoje deti ho budu chciet a ani vela veci ci darcekov hracky nepokazi charakter. Tvoje vnimanie charakteru cez materiu je zvlastne. Si majetnicka na deti. Nevidis ze aj vztah s dedkovcami ich obohacuje , Neviem kolko maju deti rokov no chovas sa trochu ako mama novorodeniatka este plna hornonov co ma pocit ze jej svokra kradne deti ked ich chvilku podrzi . Ty sa bojis ze nebudes mat od deti respekt vsetko sa to toci okolo teba a tvojich uzkosti. Ved ty sa mas naucit ze ok u babky posluchate babku no doma mma a otca . Nase pravidla . Keby si bola sebavedoma ako mama tak nic z toho co tu pises neprezivas tak tragicky, V zivote budu mat na tvoje deti vplyv aj iny ludia . Ucitelia spoluziaci kamosi atd . Ty sa nemas bat tych inych nazorov sposobov ty sa mas postarat aby deti vedeli mat svoj vlastny nazor a nedali sa kupit lesklou tretkou . Aby videli aj hlbku aj zakulisie socialnych interakcii, Prestan sa porovnavat a podcenovat . Ty si ich mama a vzdy budes . Mozes byt kludne striktna minimalisticka mama co nema cas alebo $ brat deti na vylety . Aj tak ta budu vzdy lubit . No mozes im dopriat aj iny rezim ine pravidla raz za cas u babky . Tie tvoje hranice doma budu stale platit .
Spravas sa ako male decko. Nie zeby si bola rada, ze maju deti so starkymi skvely vztah, ty ziarlis na to, ze je lepsi ako s tebou. Ano, chyba je aj v starkych, nie len na tvojej strane, no da sa vyriesit rozumnou (chap dospelou a asertivnou) komunikaciou a nastavenim hranic. Tebe ale vadi asi vsetko, conue je podla teba.
@anonym_99f2b7 takto sa prejavuje milujúca starká? Mne to práveže pripadá ako manipulácia alebo narcizmus. Prečo ich milujúca starká nezobrala nikdy na ihrisko pri dome kde su kamarati a taha si ich len k sebe domov alebo vylety?
@stellina23 preboha........ nevesta roka
@anonym_99f2b7 akože na adopciu? 😂 Ci ako to myslíte, ved ich majú podla mna dosť. Su tu potom aj moji rodičia, povinnosti, krúžky, za chvíľu škola, domáce úlohy, a oni si systematicky vydobili právo byť pravidelne s deťmi a ja som tu potom co len slúžka čo sa stará a starkí užívajú? Chcem len viac priestoru ale je jasné ze deti chcú byť so starkymi co vsetko dovolia, kúpia,.. a mne je trápne im povedať že nechajte nás žiť. A sú to moje deti oni mali už možnosť byť rodičmi. Vsak nech prídu ked potrebujem nie ked to im vyhovuje
@stellina23 no a?
@stellina23 Však nech prídu keď ty potrebuješ????? 😂😂 Tu ty si narcis, nie oni.
@stellina23 Ale deti vztah so starymi rodicmi obohacuje. Su to dalsi ludia, ktori ich maju radi, ktori ich mozu nieco naucit, dat im lasku a pozornost. Ja to vidim na mojom malom a som strasne vdacna, ze moze mat v zivote aspon mojich rodicov, svokrovci uz neziju. Kym.babka nemusela podstupit operaciu kolena, tak jeden den v tyzdni bol den s babkou, u nas. Teraz viac chodi k nim a vzdy odtial pride s niecim novym, co sa naucil. A je mi jedno, ze mu pustia aj telku alebo davaju Brumiky, ktore ja nekupujem. Aj pravidla tam ma volnejsie a doma funguje s nasimi.
Zaujimalo by ma, ake detstvo si mala ty a aka je tvoja rodina?
@stellina23 Ale deti vztah so starymi rodicmi obohacuje. Su to dalsi ludia, ktori ich maju radi, ktori ich mozu nieco naucit, dat im lasku a pozornost. Ja to vidim na mojom malom a som strasne vdacna, ze moze mat v zivote aspon mojich rodicov, svokrovci uz neziju. Kym.babka nemusela podstupit operaciu kolena, tak jeden den v tyzdni bol den s babkou, u nas. Teraz viac chodi k nim a vzdy odtial pride s niecim novym, co sa naucil. A je mi jedno, ze mu pustia aj telku alebo davaju Brumiky, ktore ja nekupujem. Aj pravidla tam ma volnejsie a doma funguje s nasimi.
Zaujimalo by ma, ake detstvo si mala ty a aka je tvoja rodina?
@marianarem žiarli na svokrovcov, že majú lepší vzťah s deťmi ako jej rodina
Ja by som stretnutia so starymi rodicmi riesila mimo svojho bytu. Nech si deti vezmu von alebo k sebe, po vopred dohodnutom termine. U nich nech si uzivaju vnucata po svojom, ale u mna doma budu platit moje pravidla.
Myslím, že rozumiem, pretože tiež má napríklad nebaví, keď svokra berie na ruky dieťa, kým ja sa snažím motivovať nech ešte trochu viac prejde po svojich, ona chce byť prvá, čo ho na ruky vezme.. a o tom píše aj autorka, že ona sa o niečo snaží a oni jej to snaženie podkopávajú a tým je podľa mňa narušená aj dynamika vzťahov. Chyba je v nich a nie v nej. Ja ti držím palce. Ty si matka a snažíš sa robiť veci správne a to je pre deti najväčší dar ❤️
@stellina23 tady se zase pěkně ukazuje, že jaké komentáře jsou první, tak se nese celá diskuze.
já teda půjdu proti proudu. tvoje tchýně je přehnaná. nedává vám moc prostor jako rodičům, nerespektuje vás. nejsi nevděčná, ani špatná. jsou to tvoje děti, tvoje výchova. tchánovci už si svoje děti vychovali. a ne, nemají automatické právo na vnoučata.
měl by to řešit především tvůj manžel. a když to neumí nebo nechce, budeš asi muset být striktní a jasně se vymezit ty. držím pěsti.
@stellina23 Predstav si, že raz tvoje dieťa bude mať dieťa…a nedovolí, aby si ho vídala…
A ešte dodám ze som nikdy nic zle na starkých pred detmi nepovedala mozno len toľko ze by nam mohli dať viac priestoru.. chcem len aby deti boli úspešné a s vekom som sa naučila a pri deťoch sa mi potvrdzuje ze minimalizmus je cesta a množstvo veci kazí charakter, sústredenosť deti, záujem o hračky apod. To iste s jedlom sladkosti áno, až po jedle a vsetko musí zjesť.. palacinky a jogurtiky nie su obed, ale ako som uz pisala je toho veľa co mi vadí. Oni nam deti kazia, nedodržiavajú rezim, pravidla, stravu,.. robia si co chcu alebo co chcú deti. Ked chcu telku bude telka a hotovo a vy? keď ste boli deti ste telku nepozerali?
@stellina23 Všetko musia zjesť deti u nich alebo doma?
Nejde ani o to že sa neviem ozvať ale keď sa ozvem tak sa to len bagatelizuje povie sa ze ale ved aj vy ste jedli sladkosti aj vy ste pozerali telku apod. Ale ved jej to kupim a hotovo a čo je na tom.. ako som uz napisala ze ja sa aj ozvem ale aj tak si urobia po svojom. To jedine ze by sme sa prestavali stretávať ale to sa nestane.. a preto ja viac pretoze muž vela pracuje
@stellina23 tebe vadi, ze tvoje deti su u babky 1x do tyzdna, jedia tam 5te cez 9te a pozeraju telku?
Treba sa
1. Bud zmierit s tym, ze u babky platia ine pravidla (pokial vyslovene neposkodzuju zdravie dietata - nedava im veci na kt. maju intoleranciu, alergiu)
2. namiesto moralizovabia co moze a nemoze babka - nedat deti babke
Mne skor ty prides ako manipulator - moze mat deti, ale len tak ako ja poviem!

Áno chcem mať pod kontrolou svoje deti myslim si že je to v poriadku a ostatní to musia rešpektovať ale nedeje sa to. Určite bude chyba vo mne alebo mozno teda vo vzťahu s mužom, ktorý velmi nezasahuje a necháva veci plynúť. A tvári sa ze mu je to jedno. A vytvaranie dalsej zbierky hračiek u nich doma nerieši problém práve naopak podla mňa.. raz do týždňa nie je cez čiaru ale to nie je na hodinu len pre info to je zabitý celý deň. A ďalej potom to treba vynahradiť čiastočne mojim rodičom a su tu aj dalsi clenovia rodiny a teraz si budú vsetci nejakym sposobom nárokovať na cas s deťmi? A dufam ze sa raz dožijem toho ze aj ja budem babkou a budem chcieť vychadzat s nevestou budem ju rešpektovať a budem chcieť tráviť čas s celou rodinou pokope a nie len vnúčatami. Boli sme spolu aj na dovolenke pri mori organizovali oni, program organizovali oni aj deti si zobrali ked chceli k sebe a nas nevolali.. je to normálne?