Z dcéry sa stal náboženský fanatik
Pred rokom moja dospelá dcéra začala chodiť do AC. Stal sa z nej iný človek, náboženský fanatik. Vymývanie mozgov a ešte si za to pekne zaplatiť, vysoko amorálne. To nemá nič spoločné s náboženstvom. Keby Pán Boh existoval, musel by sa hanbiť za svoje dielo, že takýto vraj ľudia su tu medzi nami, ktorí psychicky ničia a zneužívajú veriacich ľudí. Počas komunizmu boli zakázaní, ako sekta. Prečo asi ?
Vystríham všetkých ešte duševne zdravých ľudí, vyhnite sa tomuto spoločenstvu. Vďaka dcére, máme celá rodina peklo zo života, hotové nešťastie. Bola som v tomto spoločenstve párkrát, pripadala som si ako v psychiatrickej liečebni. Choré prostredie s chorými ľuďmi.
@worker_falcon eee... uplna klasika 😀 ale ano, som charizmaticka...
@mima4 😄😄😄 ty si asi dlho nebola v kostole. Ze vraj príliš slobodní aby dovolili ľudom určovať co je správne 😄 Asi si zabudla na postoj cirkvi ku gejom a lesbam, rozvedenym, slobodným matkám, interupciam a podobne. Veď len 10 božích príkazni su príkazy co máš alebo nemáš robiť. Sialena sloboda veru.
@dominikav123
ale postoj postoj ku gejom a lesbam, interupciam a podobne nevychadza od ludi. Prave v tom mam slobodu, ze mozem sa rozhodnut ako chcem, a ja si volim to, co hovori Biblia... a v tom je moja sloboda a viem, ze za toto bude odsudovana ludmi, lebo odmietam ist s davom...
@mima4 nevychádza od ľudí ? A od koho potom prosím ?
mozno ty sa citis menej ako ja, ked to tak vnimas.
do kazdeho nazoru, do kazdeho postoja, do vsetkeho davas to, co zijes, aka si, ako veciam rozumies, nemozes chciet aby clovek bol ako ty.
Ty si znama tu tym, ze urazas ludi, bola som svedkom toho, ze ta ako moderatorku skupiny vyhodili, pretoze takmer vsetky clenky sa burili voci tebe a tvojim prejavom. Ale aj to hovori nieco o tebe... mozno tymto spôsobom snazis sa napravit svoju menejcennost.
No mas pravo takto vystupovat, ak vnimas, ze ti to pomaha. Nikdy by som nikoho nenutila potlacat jeho osobnost. Su tu zeny, ktore pochadzaju z tade, ktore sa zivia tymto, ktore maju neviem co... su tu mamicky ateistky napr. @timea7 a @maminuska a maju plne pravo davat ateisticke nazory na rozne veci a vôbec im nevycitam, maju pravo prezentovat svoje postoje na zaklade toho co veria a co neveria.
nesnaz sa s ludmi manipulovat, uc sa ludi milovat takých aki su
@dominikav123 vychadza to z Biblie a krestan veri, ze ide o Bozie Slovo, nie slovo cloveka.
@alergologia ja mam na to tiez svoj nazor (z tvojho pisania usudzujem, ze podobny tvojmu), ale viem, ze niekto ine nazory nepripusta a nie je schopny sa zamysliet aj nad inymi nazormi, ktore sa od tych jeho odlisuju a pocas rozhovoru vidis, ze aj tak stale rozmysla nad tym svojim. A to nema zmysel. Ked v jednej viere ziju rodiny cele veky, tak sa viera v urcitych oblastiach oslabi, u niekoho je skor zvykova. Podla toho co sledujem, tak fanatikom sa stava najcastejsie clovek, ktory vstupuje do nejakej novej viery. To co pisu, ze ma narok na vlastnu vieru, je pravda. Ale nepoznaju ju, ani teba, a preto ich nemoze mrziet ta zmena, ktoru ty na nej vidis. Ako ju zmenili a ovplyvnuju. Natlakom a zlou naladou asi nic nezmenis, skor vyvolas este vacsi vzdor. Mozno skusit dat chvilu tomu volny priebeh a v klude sa porozpravat, co jej to dava. Mozno to jej nadsenie casom opadne. To ti vlastne zelam. Moj kamarat sa dostal tiez k jednej pre mna sekte a uplne sa zmenil. Katolicka cirkev mu nepostacovala, potreboval mat svoj zivot este viac pod kontrolou. Keby to nesiri okolo, tak sa spolu zrejme stale bavime. On ale zacal svoje presvedcenie tlacit aj ludom okolo, tym na ktorych mu zalezalo. Tak som mala v schranke ci uz mailovej alebo postovej dlhosiahle dokumenty o zachrane mojej duse a kontakty som radsej prerusila.
@mima4 Tendenčne si vyberáš co sa ti do viery hodí a co nie. To napr. robia aj moslimský teroristi. A inak, Biblia nepadla z neba, ale je výsledkom výberu na cirkevných konciloch. Takze ju vytvorili ľudia.
@mima4 😀 že vyhodili, sama som odišla, lebo tie trápne osoby nevedeli rešpektovať pravidlá. A to, ako ty sa vyjadruješ v každej téme, nemáš dieťa, nerešpektuješ rodiny, ktoré nie sú zosobášené, všade si, mudruješ, presadzuješ svoj pohľad na svet, reaguješ tak, ako reaguješ, zhadzuješ ľudí, všetko v mene Boha, no ďakujem pekne
@dominikav123 text ludia nevytvorili. Verit, ze je to Bozie slovo, je viera. A tieto veci sa nedaju nanutit. Proste ty veris, ze ju vytovrili ludia, tak neveris ze je to Slovo Boha, preto cokolvek postavene na Bibliu bude pre teba táraninou.
@alergologia ak je meritkom normalnosti to,co bolo alebo nebolo v komunizme povolene, potom teda by som vo svete, ktory podla tohto urcujes, zit nechcela a prasila by som odtialto.
Klud a nohy v teple.. AC nie je sekta, nemanipuluje, ziadne majetky sa tam nedavaju hore dole, len tu siris nepravdive informacie... ja tam chodim roky, som normalna, zijem medzi najroznejsimi ludmi, vacsina mojich priatelov su bud katolici,neveriaci,alebo taki papierovi veriaci... normalne vsetci fungujeme, nikto nikoho nevymyva a nemanipuluje, respektujeme sa a sme si obohatenim.
Vies, ked som bola mladsia, tiez som uverila, zacala som chodit do spolocenstva salezianskej mladeze a travila som tam vsetok cas a moj otec - "na papieri velky katolik" mal histericke zachvaty, ze ma tam manipuluju a vymyvaju mozog, a ze skoncim v klastore...
Prosim ta, zriekni sa svojej predstavy, ze mas pravdu a autoritu nad zivotmi a citenim druhych a respektuj, ze nie kazdy vidi vseci ako ty, ktora mas birmovku a neviemakeho farara za pribuzneho a to je ta "normalna" viera. Proste sa skus na to pozriet menej histericky a neuroticky, rozpravaj sa so svojou dcerou otvorene a bez predsudkov, podla mna by si sa mozno mnoho veci o nej samej dozvedela a prestala by si takto jancit. Viac ta teraz stengruje nezmyselny strach a predsudky z niecoho,co je tebe samej nie zname.... taketo predsudky narobia vo vsetkych oblastiach vzdy len zlo, vzbudzuju odsudenie, nenavist a rozdelenie ludi.. nechaj dceru, nech si ide zivotom, aj tak jedine, co mozes robit, je s nou bez strachu a s laskou hovorit o tom,cim zije... a nie jej nasilu trieskat o hlavu, ako je mimo . Uz si videla, aby to niekomu kedy pomohlo? (ci potrebuje pomoc, ja neviem posudit, bo nepoznam ju ani jej situaciu, AC je podla mna uplne v pohode...ale ci sa zrovna jej nedeje nieco zvlastne, to tu nikto nevie, asi ani ty... aj fararov je 150 v pohode a 151-vy je totalne chory clovek. Aj lekari su mnohi OK a niektory z nich su babraci... aj zdravotne sestry, aj matky, aj teenageri... proste negeneralizuj, neprehanaj, nepanikar a hlavne nezavadzaj ludi recami o sekte.
kedze je dospela,ma pravo sa sama rozhodnut,ak ta poziada o nazor na to,mas pravo jej ho povedat,aj to ako to vidis,citis,ci prezivas ty,to je cele
@mima4 nie su to pre mna táraniny. Mnoho veci v Biblii su univerzálne pravidla ako žiť. Tym sa riadim. Ale tvrdiť ze je to slovo Bozie, napriek tomu ze vybrané evanjelia napísali ľudia co Krista nikdy nestretli a navyše ked tento obsah bol za Novy zákon vYbrany na Nicejskom koncile, to je pre mna táranina. Ja chápem ze to možno aj myslíš dobre, no v mnohých diskusiách som ta videla odcudzovať napr ženy co dlhodobo koja. Takze mi to rozširovanie lásky teraz u teba proste nesedí.
@dominikav123 chapem ta. Ja tiez nie som dokonala. Krestan neznamena svätec a ak to niekto od neho ocakava, tak dost skoro bude sklamany... Co sa tyka kojenia, skor som narazala na necitlivost mamiciek voci tym, co nekoja a prvky emocneho vydierania a manipulacie.
@mima4 mam známu ktorá prišla na to ze je charizmaticka doslova zo dňa na den. Od vtedy sa velmi angažuje v spoločenstvách pre mladých, pripravuje birmovancov a podobne. Mnohym ľudom velmi pomohla ako som počula. Nesedí na internete a nekáže ľudom ako majú žiť. Ak máš naozaj taký dar, tak by si ho mala šíriť medzi ľudmi a neriešiť veci s ktorými nemáš osobne skúsenosti. Lebo to potom o tebe nerobí dobrý obraz. Myslím to v dobrom fakt.
@andrejta ešte lepšie pomenovanie je "fundamentalista" - odvodené od "fundament" - základ. To sú tí, ktorých základ učenia je pevne postavený na Biblii - Božom Slove.
@andrejta
kto je fanatik?
ten kto vieru berie vazne? ten kto ma blizko k pietizmu?
Raz ako skolacka som nahodou skoncila v katolíckom kostole u nas na dedine a doteraz si pamatam ten šok... kto všetko tam bol.... to asi neboli fanatici, ale "spravne veriaci".. o ktorých to "zistis" az v kostole...
@alergologia takéto choré sekty vytvárajú ľudia, ktorí chcú manipulovať druhých a ťažiť z toho...s týmto Pán BOh nemá nič spoločné...toto sú ľudia, ktorí pod rúškom čnosti skrývajú diabolskosť...a mrzí ma, že Vaša dcéra sa stala obeťou tejto zberby...ja som veriaca a sama vidím, čo sekty a náboženskí fanatici spôsobujú dôverujúcim ľuďom..možno ju na to niekto nahovoril...ale toto určite nie je cesta za Pánom Ježišom, ja chodím do kostola, na omše, na spovede a prijímam eucharistiu...je to dobrovoľné a je to zadarmo...Pán Ježiš sa nikomu nenanucuje a hlavne sa nedáva kupovať peniazmi...tieto samozvané spoločnosti prichádzajú zo západu..v Amerike to ide už v plnej miere, je to výsledok toho v akej spoločnosti žijeme..tzv.new age..
@alergologia koľko má rokov? Okolo dvadsiatky je obdobie hľadania pravdy - u niekoho to ide náboženskou cestou, u iného sa to prejaví ako filozofovanie ... (a niekto sa ani k tejto fáze nedostane, o tom potom ...). Tak ak je v tomto veku, jej znepokojivé zanietenie bude spôsobené aj prirodzeným vývojovým štádiom na prahu dospelosti a časom sa to zmierni.
@alergologia Indoktrinácia zo strany nielen letničných cirkví je nebezpečná. Pod rúškom rôznych kultúrnych a spoločenským podujatí pre deti a mládež lákajú do svojich priestorov a postupne šíria svoje evanjelizačné posolstvo, morálne zásady, ten "jediný správny" spôsob života. Aj keď AC má oficiálny štatút cirkvi, spĺňa niekoľko čŕt sekty. Napríklad indoktrinácia, izolácia, kontrola. Žial tvoja dcéra je dospelá, zostáva ti iba dúfať, že začne kriticky a racionálne myslieť. Držím palce.
uz som sa zlakla ze sa tu nenajdu zase ti "rypaci" co miesto nazoru riesia ako to kto povedal akym podtonom a ake slova pouzil... ach jaj 😖
@jema_suri juuuj... ale mi hovoríš z duše. ale vieš, ktorá "cirkev" je najväčšia z tých, ktoré manipulujú, ťažia z toho, pod rúškom cnosti? tá, ktorá povýšila učenie ľudí na učenie Biblie (ktorú dokonca "sama" "skompletizovala"). Ktorá nemá nič s Bohom opisovaným v Biblii. Nechcem si predstaviť trest, ktorý bude čakať jej predstaviteľov, ktorí viedli miliardy ovečiek preč od Boha. A chúďatá ovečky, ktoré síce majú Slovo Božie, ale radšej počúvajú "pastierov", ktorí si z Biblie vyberajú iba to, čo sa im hodí (a pridajú množstvo ľudského učenia).
@alergologia za socializmu bolo zakázané kadečo, podľa toho, čo bolo zakázané v socializme sa vôbec neriaď, je to absolutne irelevantné, vtedy by najradšej zakázali všetky cirkvi a nielen to, aj všetky spolky kde by sa mohlo stať, že by ľudia rozmyšľali vlastnou hlavou ... koniec koncov aj taká psychológia, sociológia a kybernetika boli v prvych rokoch socializmu prehlásené za buržoázne pavedy...
.
no a s dcérou by som ti poradila jedno- nenechaj si zobrať svojimi predsudkami svoju lásku k nej, pristupuj k nej ako k svojprávnemu človeku ktorého máš rada, rešpektuj jej rozhodnutia, maj ju rada takú. aká je a neodsudzuj to, čomu verí - totiž myslím si, že nie je pravdepodobné, že ju odvedieš z tej cirkvi, jediné čo môžeš svojím odmietavym hnevlivým postojom docieliť je, že sa úplne vzdiali tebe- a to asi nechceš, či?
.

@moni244
vnucujem ti svoju vieru? degradujem ta, pretoze si ateistka? pre mna si ver aj v ruzoveho slonika... ja ti poviem na to svoj nazor, a to je vsetko. Zivot je tvoj, rozhodnutia tvoje, dosledky tvoje...
pohybujem sa vacsinou vo vedeckom prostredi, kde su aj krestania, aj ateisti, velmi studovani a inteligentni ludia, ale takto ako tu sa spravaju ludia k sebe, to tu nevidiet.... Skor by som povedala, ze je to o vyzrelosti osobnosti cloveka a spokojnosti s vlastnym zivotom....
tato tema je prave o tom, ze matka nerespektuje rozhodnutie dcery, psychicky ju depta, dusi...