icon

Zachovala som sa zle?

7. jún 2023

Ide o to, že som aj s manželom bola na Slovensku na návšteve za rodičmi a pri tej príležitosti sme boli zagratulovať mojej krstnej k narodeninám. Mala oslavu, takže tam bola celá rodina, jej dcéra s manželom tiež. No a tu je ten problém..Ja žijem s manželom v Prahe, kúpili sme si tam byt. Pýtali sa nás ohľadom bytu a sesternica hneď začala s rečami, že ona je zvyknutá na vyšší štandard, že si nevie predstaviť bývať v byte ako nejaká socka. Tak ma to naštvalo, že som sa neudržala a povedala som jej toto: že za to, že má s mužom dom môže ďakovať len a len svojim rodičom, ktorí vlastným domom ručili za ten jej.
Jej manžel je vojak z povolania a ona pracovala len pol roka a potom išla na materskú, peniaze majú, ale toľko koľko potrebovali na ten dom nie..tak jej rodičia museli ručiť svojim domom.
Možno som mala byť ticho alebo neviem, lebo sa strhla hádka a ja s manželom sme v kľude potom odišli, ale teraz aj babka mi volá, že čo som to urobila a že som rozhádala rodinu. Pritom ona má právo na svoj názor, ale štýl akým to povedala a hlavne viem, že narážala na nás s manželom.

papulienka48
7. jún 2023

Už je to jedno, povedala si si svoje a koniec. Ja osobne si myslím, že netreba ľutovať veci, ktoré sme urobili, povedali, v danej chvíli sme to tak proste cítili.

marryen
7. jún 2023

A to že jej ručia domom znamená, že to sama nenadobudla? Mám veľa známych čo tiež takto mali, veď ako to bude možné prenesú ťarchu na svoj dom.
Hlavne že to splácajú sami nie? Viem že pointa je iná, ja len že si to napísala akoby jej rodičia ten dom kúpili.

kristinka92
7. jún 2023

no mne to nepríde take tragické čo si povedala, pokial je to pravda- povedala si vlastne iba holý fakt, nahlas…nechápem za čo sa tak urazila keď to tak naozaj bolo…skôr nerozumiem a neviem si predstavit niekomu povedať že zato že ma byt je socka….akože čo?? prečo by mal byť? nie každého sen je makat každý víkend v záhrade. my mame dom s malou záhradou a niekedy mám fakt toho plne zuby že by som s detmi radšej niekam išla ale nedá sa lebo treba toto tamto spraviť. niekedy si fakt hovorím že to bola blbosť a najlepši by bol veľký byt s veľkou terasou.

katarinka89
7. jún 2023

Urobila si dobre. Len ma mrzí, že ťa strana, ktorá sa len slovné brani- vzíde na koniec ako ta, ktorá zaútočila prvá

mircalla
7. jún 2023

Ale tema, ze kto byva v byte je socka nedavno bola. Najlepsie vyskakuju taki, co nikdy nic nedokazali
1. za cely zivot pracovala pol roka
2. pomohli rodicia

Na jej mieste som ticho. Podla mna napokon dobre, ze si sa ozvala. Uz si netrufne. Rype a este to otoci proti tebe
A stale ma byt v lepsom meste ovela vacsiu hodnotu ako neviem aky dom v zapadakove

vanilkovazmrzka
7. jún 2023

Zle sa zachovala ona. Tvoja reakcia bola uz len adekvatna jej mrzkej poznamke.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
7. jún 2023

@simona20201309 hypo sme nikdy nebrali. ale myslim, ze ak beries hypo s rucenim od niekoho, znamena to, ze sama nemas cim rucit. Proste do toho ides s nulovym kapitalom a mozes byt rada, ze ti ktosi zabezpeci chrbat.
Inak zijes v prejame.

Ale v podstate ide o to, ze sesternica rozprava o standarde, pod ktory by nesla, hoci by si sama nemohla dovolit vyskakovat a ticho by ospevovala krasy prenajmu.

Podobne je to, ked slecna z chudobnych pomerov, co si vezme bohateho muza, hovori zasvatene o tom, k akym znackam by sa nikdy neznizila. Bez neho by mala akurat na vietnamca z trznice.

Takze z isteho uhla autorku chapem, ze ju to zdvihlo. Aj ked ja by som zrovna nereagovala takto.

domcci72
7. jún 2023

je to jej nazor, jej problem, netrapilo by ma to, chapem, ze ta to vytocilo, ale teda osobne by som to vypustila jednym uchom dnu a druhym von, naco zbytocne sa trapit nazorom niekoho kto mi je viac menej ukradnuty 🙂

lenka567899
7. jún 2023

@januska12323 a čo ma byt ticho keď ju niekto uráža??

didip
7. jún 2023

Poznám to, mám takú tetu. Akokoľvek sa môžem držať ale nedávam to, vždy dôjde ku konfliktu. Na snubný prsteň mi povedala, že ako vyzerá, že to mi mal kúpiť normálny prsteň s obrovským kameňom. Namiesto zdieľania radosti mi povedala toto. Prednedávnom som nejak medzi rečou spomenula, že sme si s muzom kúpili novú telku, začala kričať, že načo nám je a zbytočne rozhadzujeme peniaze, pritom vôbec nepozná našu finančnú situáciu. Poznám toto veľmi dobre, aj ako veľmi ťa to nahnevá. Tiež som prostoreká tak jej poviem narovinu, nenechám sa urážať, taktiež mi koľkokrát povedali, že som mala byt radšej ticho ale som im vysvetlila, že keď môže ona komentovať a “kázať” mi ako máme s muzom žiť a míňať peniaze tak ja sa môžem obrániť. Takže podľa mňa si dobre urobila, nabudúce sa snáď poučí že sa má starať o seba

euka210
7. jún 2023

Oplatila si jej hlupe reci...preco by si sa mala nechat urazat? Povedala si pravdu...ta sa ludom casto nepaci...neviem preco sa kvoli tomu rodina akoze hada???

tamitamitami
7. jún 2023

Za mňa si jej povedala dobre, prečo by ona mala niekoho zhadzovať.....a ešte bude urazená keď dostane na jej slová reakciu.
Aká akcia taká reakcia, keby mne niekto prezentuje takýto názor tak tiež mu úprimne poviem svoje a nebudem sa hrať že nepočujem.

Takže áno zachovala si sa dobre.

victoriab
7. jún 2023

znížila si sa na jej úroveň. človeka, ktorý má sebavedomie a je s niečím úplne v pohode, nerozhádže nejaká hlúpo myslená veta, lebo on sám vie, ako sa veci majú a nepotrebuje niekomu niečo "vracať" týmto štýlom. takže ak je otázka: zachovala som sa zle?, odpoveď je: áno, mala si reagovať inak alebo nereagovať vôbec. tak by si jej ukázala, že si nad vecou a že niečo takéto ťa nerozhodí. žiaľ, asi nad vecou nie si ;)

kaitlin3
7. jún 2023

Ako v podstate obe ste povedali sprostosť, ty si ako reakciu mohla mat inteligentnejšie, v podstate si sa stiahla na jej úroveň a ešte si do toho zatiahla jej rodičov, ktorých to tiež mohlo uraziť. Niekedy je zlato mlčať.

A ináč, asi úplne nevieš ako to ručenie rodičovským domom funguje, my keď sme brali hypotéku na stavbu domu sme mali dve možnosti, ručiť rodičovským domom alebo ručiť domom ktory staviame, postupne dokladovať ako stavba rastie a naberá na hodnote. Kvôli lepšiemu spánku sme si vybrali tu druhu možnosť aj keď prvá bola jednoduchšia, naši rodičia boli ochotní a hlavne, mali by sme o čosi lepší úrok, keďže rodičovský mal v tej dobe samozrejme lepšiu hodnotu ako nasa rozostavaná stavba (mali sme len pivnice keď nám schválili hypotéku). Takze oni by ten dom mali tak či tak, aj bez rodičov, len s horším úrokom splátky.

victoriab
7. jún 2023

možno trošku off topic, ale zdá s ami to k veci: nedávno sme boli na futbalovom turnaji detí, po prehere sa jeden 10 ročný rozplakal a neustále mrnčal, ako ho ten druhý bránil a in sa nemôže hýbať, vtedy mu jeho otecko povedal: tak ho nabudúce kopni do gulí alebo do stehna a je. a ja som ostala fakt "speechless". namiesto vety - zamakaj viac, behaj viac, nech ťa nechytí, skús byť šikovnejší ako on a podobne, tu dostane malé decko radu typu: vráť mu to (a samozrejme horšie, nech pocíti, čo si to dovolil...), to len na margo toho, mať potrebu niečo druhému vracať (rovnako hlúpo mierou vracať, ako sa zachoval aj ten prvý)

kaitlin3
7. jún 2023

A nechápem prečo ta to tak vytočilo, veď všetky tu vieme aké drahé musí byt bývanie v Prahe, zrejme ti nejako trafila na stránku, ze si musela tak reagovať, to si už musíš vyriesit sama

victoriab
7. jún 2023

@kaitlin3 a najmä tá potreba nikeomu niečo dokazovať. načo? kokos, keď som sama spokojná, absolútne nepotrebujem ešte druhému dokazovať, že to tak naozaj je.

moonlight1210
7. jún 2023

Este velmi pomaha vsugerovat si, ze ty na to (financne) mas. Uvedomit si to.

Vsimni si, ako inak reaguju ludia, co o sebe vedia, ze su v niecom dobri (zabezpeceni, sikovni, mudri, ...) a ti, co o tom presvedceni nie su.

Ked o sebe vies, ze ty si hodnotna (v comkolvek), tak ta reci takychto ludi nechaju chladnou. A budes reagovat pokojne.

Je to ako reakcia prerasteneho bernardina na rozculenu civavu. Len pokojne na nu pozera, kym ona okolo neho tancuje a ide ju roztrhnut.

zmrzlinka2021
7. jún 2023

Za mňa:

Jednoznacne sa zda, ze ta znama je jednoduchsia a hlavne zakomplexovana, ale vies - ty si zodpovedna za svoje reakcie. To co ona hovori, vypoveda jedine o nej.
Nikto normalny sa tak nevyjadri, a to je kopec ludi, co si ziju velmi nadstandardne ale nikto normalny pri cloveku, co ma "menej" (ak), nepovie ze je sockou, lebo to ti vlastne povedala.

zmrzlinka2021
7. jún 2023

@euka210
Oplatila?
To je skor styl "dedinskej tetky", ze sa hada do krvi, prekara, kto ma pravdu... vo vseobecnosti vyrovnany jedinec zvazi, ci a ako ma reagovat a je nad slnko jasne, ze zacat viest hard debatu s niekym, kto ludi v byte povazuje za socky nema vyznam.
Nie vzdy a nie na vsetko treba reagovat - aj to ukazuje vyzretost cloveka.

nikolka1986
7. jún 2023

Má pravdu, keby som sa mala rozhodnúť druhýkrát, do bytu nejdem, zožralo mi to kopu nervov a roky života. Ja to vnímam rovnako, radšej aj dom na samote ako byt v centre mesta.

syslik81
7. jún 2023

ona sa nezachovala spravne to nie-ale ani ty ... boli sikovny a maju dom a je jedno ci im rucili rodicia-splacaju si ho samy ... ich sikovnost ze nasli sposob ... dalo sa ju aj slusnejsie usmernit a nie hned skocit a spadnut pod jej uroven .. obe ste rovnako hlupe v nazoroch -prepac ...

tykat
7. jún 2023

😂😂😂 ver mi ze ked sa stretnete nabuduce tak o byvani ani nepipne, ked teda vobec pipne.

ema22270
7. jún 2023

Myslim, ze ona ak to takto teda povedala, ze si nevie predstaviť byvat v byte ako SOCKA... tak to by nastvalo aj mna, neviem si to predstavit tu situaciu a preco to vobec povedala. Ale zas ani tvoja reakcia nebola uplne ok. Aj ked rozumiem, ze sa ta to dotklo.

tiezjedna
7. jún 2023

@simona20201309 ty fakt nevidíš rozdiel? Keby jej sesternici rodicia neurčili aj ich barakom, tak by im hypotéku banka nedala. Pravdepodobne by tiež herečka žila niekde v byte ako “socka”😉

autor
7. jún 2023

Baby ja mám pocit, že sme sa nepochopili. Ja jej predsa nezávidím, je úplne v poriadku ak jej ručia rodičia, aj ja by som bola vďačná za takú pomoc od rodičov. Ale nech si uvedomí, že ak by jej rodičia neručili svojim domom, tak by sa zmohli na dvojizbový byt. Ale na to ona asi zabudla. Takže nie je to jej šikovnosť, je to vďaka jej rodičom.

autor
7. jún 2023

Ale uznávam, že som mohla reagovať viac nad vecou, otočiť to na žart a urobiť si srandu zo seba samej, čo mi inak ide výborne, len ma vytočila.

katkati
7. jún 2023

Na dedinách býva viac sociek ako v bytoch. Sú dediny, kde je polovica domov schátralých a ľudia len prežívaju. Hlavne starší.

mamula20
Odpoveď bola odstránená