icon

Záchvaty kriku u 8-ročného dieťaťa

10. feb 2026

Ahojte, potrebujem radu, ak ste sa s niečím podobným stretli. S partnerom sme spolu rok, má 8 ročnú dcéru, 2 roky je rozvedený, rok predtým už žili s exmanželkou oddelene, ona si našla niekoho iného, čo bolo príčinou rozvodu. Dcéru majú v striedavke 7/7. Žijeme v Nemecku, on aj jeho exmanželka sú Nemci, ja som tu 10 rokov, kvôli práci. Všetci máme 40+. Sme od seba cca 60km vzdialení, zatiaľ spolu nebývame.
Partnerova dcéra v priemere asi raz do mesiaca máva záchvat kriku, jačania, trvá to cca 45-90 minút vkuse, počas tohto kriku je nie je nijako možné utíšiť. Nepomáha objatie, presun do inej miestnosti, ani zvýšenie hlasu, skrátka nič. Ten krik má neskutočnú intenzitu, je to naozaj vyčerpávajúce. Spúšťacím momentom sú úplne maličkosti - posledné razy to bola domáca úloha z matematiky, kde urobila chybu a partner jej ju ukázal, vysvetlil a požiadal nech si ju opraví. V decembri to bola žiadosť, aby si dala ponožky keď idú vonku, predtým zase nejaký šál. Nič nenasvedčuje nikdy tomu, že ten krik príde, niekedy reaguje úplne normálne, ale niekedy je to fakt hrozné. Exmanželka hovorí, že u nej nič také v súčasnosti nerobí, ale partner vraví, že to mala odmalička, mne to príde akoby neukončené obdobie vzdoru... Čo je ešte dôležité dodať - dievča na druhý deň tvrdí, že sa na nič nepamätá, že určite sa nesprávala takto, že nevie prečo by nemohla pozerať telku (ako trest), keď nič zlé neurobila.
K tomuto kriku sa pridal ďalší problém. Jeho dcéra začala navštevovať sociálnu pracovníčku školy a rozprávať jej rôzne príbehy - najhorší bol ten, že ju partner zbil (naozaj sa to nikdy nestalo a on to potom musel riešiť s úradom pre ochranu detí, kde hrozilo aj to, že sa nebudú môcť stretávať, nič sa však samozrejme nepotvrdilo a jeho dcéra uvádzala, že ho ľúbi a chce s ním byť tak ako to majú nastavené), teraz najnovší "problém"mala s tým, že už nechce ísť na dovolenku do Turecka, ako minulý rok, lebo sa jej nepáčilo hlboké more (sociálna pracovníčka odporučila aby dovolenku vyberal tak, že dcéru zahrnie do procesu výberu).
On je už z celej situácie zúfalý. Všetko čo spraví, je kritizované, celý týždeň keď je s ním dcéra je na ihlách, či zas príde krik a keď s ním nie je, zas má obavu, že dostane email zo školy. Dcéru miluje a chce s ňou tráviť normálny, kvalitný čas. Stretli ste sa niekedy s takýmito záchvatmi kriku? Viete odporučiť/ nasmerovať čo s tým? Ďakujem

Strana
z3
pupava36
10. mar 2026

Ja mavam taketo amoky tiez aj striedanie nálad a bola mi diagnostikovana manio depresia. Ja by som odporucila navsitivit psychologa a potom psychiatra. Jedine tak sa dozvie co tomu dietatu je.

Strana
z3