Záchvaty kriku u 8-ročného dieťaťa
Ahojte, potrebujem radu, ak ste sa s niečím podobným stretli. S partnerom sme spolu rok, má 8 ročnú dcéru, 2 roky je rozvedený, rok predtým už žili s exmanželkou oddelene, ona si našla niekoho iného, čo bolo príčinou rozvodu. Dcéru majú v striedavke 7/7. Žijeme v Nemecku, on aj jeho exmanželka sú Nemci, ja som tu 10 rokov, kvôli práci. Všetci máme 40+. Sme od seba cca 60km vzdialení, zatiaľ spolu nebývame.
Partnerova dcéra v priemere asi raz do mesiaca máva záchvat kriku, jačania, trvá to cca 45-90 minút vkuse, počas tohto kriku je nie je nijako možné utíšiť. Nepomáha objatie, presun do inej miestnosti, ani zvýšenie hlasu, skrátka nič. Ten krik má neskutočnú intenzitu, je to naozaj vyčerpávajúce. Spúšťacím momentom sú úplne maličkosti - posledné razy to bola domáca úloha z matematiky, kde urobila chybu a partner jej ju ukázal, vysvetlil a požiadal nech si ju opraví. V decembri to bola žiadosť, aby si dala ponožky keď idú vonku, predtým zase nejaký šál. Nič nenasvedčuje nikdy tomu, že ten krik príde, niekedy reaguje úplne normálne, ale niekedy je to fakt hrozné. Exmanželka hovorí, že u nej nič také v súčasnosti nerobí, ale partner vraví, že to mala odmalička, mne to príde akoby neukončené obdobie vzdoru... Čo je ešte dôležité dodať - dievča na druhý deň tvrdí, že sa na nič nepamätá, že určite sa nesprávala takto, že nevie prečo by nemohla pozerať telku (ako trest), keď nič zlé neurobila.
K tomuto kriku sa pridal ďalší problém. Jeho dcéra začala navštevovať sociálnu pracovníčku školy a rozprávať jej rôzne príbehy - najhorší bol ten, že ju partner zbil (naozaj sa to nikdy nestalo a on to potom musel riešiť s úradom pre ochranu detí, kde hrozilo aj to, že sa nebudú môcť stretávať, nič sa však samozrejme nepotvrdilo a jeho dcéra uvádzala, že ho ľúbi a chce s ním byť tak ako to majú nastavené), teraz najnovší "problém"mala s tým, že už nechce ísť na dovolenku do Turecka, ako minulý rok, lebo sa jej nepáčilo hlboké more (sociálna pracovníčka odporučila aby dovolenku vyberal tak, že dcéru zahrnie do procesu výberu).
On je už z celej situácie zúfalý. Všetko čo spraví, je kritizované, celý týždeň keď je s ním dcéra je na ihlách, či zas príde krik a keď s ním nie je, zas má obavu, že dostane email zo školy. Dcéru miluje a chce s ňou tráviť normálny, kvalitný čas. Stretli ste sa niekedy s takýmito záchvatmi kriku? Viete odporučiť/ nasmerovať čo s tým? Ďakujem
jedine lieky od psych. - nič iné nepomôže.
@anonym_autor nie, nemam napad, ako pomoct cudziemu dietatu, o ktorom nic neviem a ktoremu ani vlastny otec nerozumie.. a miesto, aby to prebral s nou, aby si vsimal ju a jej venoval pozornost, tak skusa kadejake triky, ako buchanie cinelami, co mu poradia cudzi ludia.. plus je tak vysoko citlivy, ze mu napadne, ze by mohlo dietatu, co je v stave, ze 90 minut intenzivne krici (skus si to raz, ci ta to bude bavit robit len tak z pleziru, ja by som po takom zazitku asi odkvacla na tyzden) pomoct zakazat pozerat telku 🙄 .. plus aj ty sa javis byt velmi 'citliva' osoba, ked jediny argument, preco dieta v amoku nepostavit tvarou k stene do kuta je, ze by to mohlo poskodit dobry obraz jej otca 🙄
ja myslim, ze keby jej otcovi skutocne zalezalo na nej a mal by o nu obavy, tak by ho nic nezastavilo vyhladat pomoc, minimalne on sam to mohol s nejakym odbornikom prekonzultovat, na to nepotrebuje suhlas matky.. ja mam ale dojem, ze mu o nu az tak moc nejde, ako skor o seba a to, ze ma pravo na 'kvalitne straveny cas s nou' a ona to kazi blbymi amokmi a jeho uz nebavi sa s tym s.at a chcel by to rychlo vyriesit nejakou instantnou radou.. vsak o co take moze ist, co jej moze chybat? ved normalny zivot ma.. ked mala pat rokov, mama si nasla frajera, otec odisiel, potom sa rozviedli, teraz je tyzden u jedneho, tyzden u druheho, tam zas nova macocha, ved hotovy raj na zemi, nic, z coho by mala byt v strese, nie?
@reanda toto bolo ale možno zbytočne tvrdé.... Človek ktorému je niečo ukradnuté určite nepíše na koník....
Vies co, kamery v dome nie su ziadny problem, ak niekto nerobi nieco, co by ini nemali vidiet. Samozrejme nemyslim, aby boli kamery v kupelni , wc a v spalni. Ono sa do zaznamu pozera len vtedy, ak to potrebujes, teda aspon rozumni ludia, co nemaju co skryvat tak robia. Mozno by ste mohli spatne vyhodnotit, preco sa to stalo, ci jej to nepovedal nejakym tonom, co vyprovokuje ten jej hodinovy krik. Zaroven by vas nikto nemohol podozrievat, ze k nej nevhodne pristupuje
@anonym_autor ja ťa chápem, mám presne dievča 8 ročne a ... máme záchvaty kriku. Je to des. Ale. Má ADHD. Veľa krát bola na pretrase téma autizmu. Ani nejdem písať, koľkých konzultácii všelijakých som sa zúčastnila. Psychológ, psychiater.... Psychiater tvrdí, že je tam autizmus. Psychológ, že nie. Vcelku, už my je to jedno, ako sa to volá, ale je to strašný krík za banality. Presne, tak, že úloha mi nejde, pero nepíše, autobus mešká, neviem zapnúť mobil a pod. ... Tresty nepomáhajú, trestné body nepomáhajú, vysvetlenie rutiny nepomáha, ignorácia nepomáha, objatie nepomáha, vysvetľovanie nepomáha. Musí amok prejsť. Skúšali sme Rispen, ešte horšie bolo, vysadili sme. Teraz je aspoň na Ataraxe, na noc, ale tiež žiadna zmena.. Musí ísť ešte na kardio a skúsi psychiater ešte jeden liek, ale neviem meno, až po tom.kardio vyšetrení nám dajú. Ako, tu ti nepomôže nič a to ti vravím, skúsila som všetko, jedine lieky skúšať, čo zápasujú od psychiatra, bohužiaľ.
@anonym_autor vies co ,niektore deti takto orejavuju uzkost,nevedia to povedat ,co im je a prehavuhe sa to jrikom ,nervozitou...
@anonym_autor ja ťa chápem, mám presne dievča 8 ročne a ... máme záchvaty kriku. Je to des. Ale. Má ADHD. Veľa krát bola na pretrase téma autizmu. Ani nejdem písať, koľkých konzultácii všelijakých som sa zúčastnila. Psychológ, psychiater.... Psychiater tvrdí, že je tam autizmus. Psychológ, že nie. Vcelku, už my je to jedno, ako sa to volá, ale je to strašný krík za banality. Presne, tak, že úloha mi nejde, pero nepíše, autobus mešká, neviem zapnúť mobil a pod. ... Tresty nepomáhajú, trestné body nepomáhajú, vysvetlenie rutiny nepomáha, ignorácia nepomáha, objatie nepomáha, vysvetľovanie nepomáha. Musí amok prejsť. Skúšali sme Rispen, ešte horšie bolo, vysadili sme. Teraz je aspoň na Ataraxe, na noc, ale tiež žiadna zmena.. Musí ísť ešte na kardio a skúsi psychiater ešte jeden liek, ale neviem meno, až po tom.kardio vyšetrení nám dajú. Ako, tu ti nepomôže nič a to ti vravím, skúsila som všetko, jedine lieky skúšať, čo zápasujú od psychiatra, bohužiaľ.
@anonym_990f8d Tiež si myslím, že ide o nejakú formu autizmu. Náš syn je asperger a tieto záchvaty kriku, ktoré buchnú pri úplných maličkostiach, máme doma tiež. Bez vyšetrenia u odborníka toto nepôjde, nemyslím si, že to je nejaký rozmar dieťaťa, za ktorý mu treba niečo za trest zakazovať, či ho treba posielať na hodiny do kúta....
Zeny, preboha, to dieta potrebuje pomoc, nie tresty za nieco, za co nemoze! Uz z tch par veci, co sme sa dozvedeli o zivote toho dietata, tak to moze mat hlboku traumu a miesto pochopenia sa mu dostane zakaz telky..WTF??? To dieta tymi zachvatmi kriku krici o pomoc uplne zufalo.. Uz nevie, ako by povedalo, halo, tu som, vsimnite si ma niekto, cele detstvo zazivam obrovsky stres, nik si ma nevsima, nepomoze mi, moji rodicia mi nedali to najhlavnejsie, co som potrebovala a to bezpecny priestor a bezpodmienecne prijatie.. Tu niekde treba zacat, nie hodnotit neprimerany prejav dietata, ako nieco, co robi z rozmaru.. Ale toto asi nedochadza ani otcovi dietata, ani matke a ani velkej vacsine ludi bohuzial.. Postavme decko do kuta, zakazme telku a mobil, isto sa spamata, fracek jeden nevychovany.. Smutno mi je z ludi.. 😔
@anonym_990f8d prosím ťa ako často tieto amoky máva a trvajú tiež tak dlho? Upokojí sa sama? Pamätá si čo robí počas toho kriku? Partnerova dcéra totiž posledné razy začala útočiť na neho, proste ho bila pästičkami, alebo hádzala vankúše po celej obývačke, raz niečo hodila aj do dverí, takže sa to akoby stupňuje.
Baby ale veď autorka to chce riešiť, inak by si sem neprišla po radu. Aj ja si myslím že to bude nejaká diagnóza. Synova spolužiačka napr. mávala takéto stavy ale v škole a druhý deň si nič nepamätala. Pochodili kadejakých Dr a dievča ma schizofréniu. Nechápem prečo to jej mama nechce riešiť.
Baby ale veď autorka to chce riešiť, inak by si sem neprišla po radu. Aj ja si myslím že to bude nejaká diagnóza. Synova spolužiačka napr. mávala takéto stavy ale v škole a druhý deň si nič nepamätala. Pochodili kadejakých Dr a dievča ma schizofréniu. Nechápem prečo to jej mama nechce riešiť.
@anonym_65c3fd co ona to ma co riesit?? a na koniku este k tomu, tu toho poriesi 😀 .. ona nie je rodic, je frajerka jej otca, dokonca spolu ani zatial neziju.. tam nech si riesi svoj vztah k muzovi, co riesi taketo podstatne veci u svojho dietata buchanim cinelami 😝
Podobným prepínaním nálad sa prejavuje bipolarna porucha. Takéto prejavy mávajú aj prestimulovany autisti alebo ľudia s poruchou pozornosti. Tiež deje sa to cca dva dni po príchode - zmena alebo dva dni pred odchodom - zmena. Extrémny stres ak je tam adhd add alebo pas. Tieto decka potrebujú svoju rutinu a takéto zmeny keď sa ich systém musí doslova celý prestaviť a prepnúť lebo v každej domácnosti fungujú inak ich vycerpava a systém ide ide ide až padne úplne zruteny pri pre bežných ľudí úplnej blbosti. Doslova padne softver. Tiež ktovie čo matka dieťaťu o otcovi hovorí a či sa mala nebojí a nevie povedať čo sa deje alebo mu môže mama povedať že to prezradiť nesmie lebo.... A môže to byť aj duševná choroba. Tých možností je tam viac ale dieta je v strese. Ako tu radili nahrať záchvat na mobil popísať si vzorec kedy čas čo to bolo čo sa dialo predtým čo jedla podnety aké boli a poradiť sa s odborníkom psychológom psychiatrom ako postupovať. Ak je aj "len" hypersenzitivna pre ňu tieto zmeny sťahovanie nový ľudia sú nesmierne náročné na zvládnutie
Zeny, preboha, to dieta potrebuje pomoc, nie tresty za nieco, za co nemoze! Uz z tch par veci, co sme sa dozvedeli o zivote toho dietata, tak to moze mat hlboku traumu a miesto pochopenia sa mu dostane zakaz telky..WTF??? To dieta tymi zachvatmi kriku krici o pomoc uplne zufalo.. Uz nevie, ako by povedalo, halo, tu som, vsimnite si ma niekto, cele detstvo zazivam obrovsky stres, nik si ma nevsima, nepomoze mi, moji rodicia mi nedali to najhlavnejsie, co som potrebovala a to bezpecny priestor a bezpodmienecne prijatie.. Tu niekde treba zacat, nie hodnotit neprimerany prejav dietata, ako nieco, co robi z rozmaru.. Ale toto asi nedochadza ani otcovi dietata, ani matke a ani velkej vacsine ludi bohuzial.. Postavme decko do kuta, zakazme telku a mobil, isto sa spamata, fracek jeden nevychovany.. Smutno mi je z ludi.. 😔
@akvi Jej otec sa určite nestavia k situácii, že postavme decko k stene, alebo zakážme telku. Jej mama, po tom, čo si našla frajera, ju nechala 5 mesiacov samú s otcom, takže otec musel pokryť celkovú starostlivosť, ona ani raz nezavolala, ani sa neukázala. Potom sa rok striedali v dome pri malej po týždňoch, aby sa ona nemusela nikde sťahovať. Partner si prácu zariadil tak, že celý týždeň, keď je dcéra s ním, pracuje len do 13.00, aby sa jej mohol plne venovať. Trávi s ňou čas, chodí s ňou na krúžky, ktoré ju bavia (jazda na koni a tancovanie), vymýšľa aktivity, aby bola spokojná. Tieto eskalácie, ktoré ale dcéra má, nevie zatiaľ nijako vyriešiť. Dnes dostal ďalší telefonát zo školy, že chcú s ním hovoriť, lebo malá zas prišla s popisom situácie ohľadne úlohy z matematiky v úplne inej verzii. Zajtra majú dohodnuté stretnutie so sociálnou pracovníčkou školy a chce tam položiť otázku ohľadne možnosti návštevy psychológa (matka bude na tomto stretnutí tiež), jej predbežné stanovisko je, že ona navrhuje zredukovať počet dní s ním na každý druhý víkend.

@reanda samozrejme že pomôcť treba dievčaťu, ale aktuálne už aj otcovi. Ako si myslíš, že by jej mohol pomôcť on? Skúšal už všetko, čo mu navrhovali, či objatie, zmenu miestností, jemný rozhovor v snahe upokojiť ju, skúšal dokonca niečo ako činely, či ju hluk z hudobného nástroja neprekvapí a nezastaví v tom kriku, ale nič nefunguje. Začal s ňou písať denník, kde zaznamenávajú spoločné dni, čo sa im páčilo, čo nie, čo by chceli zmeniť. Ten trest s TV skúšal ako niečo, čo by mohol použiť pre ďalší krát, ak by to zabralo, ale bohužiaľ ani to nebolo úspešné. Máš nejaký nápad, ako jej pomôcť?
@anonym_autor nie, nemam napad, ako pomoct cudziemu dietatu, o ktorom nic neviem a ktoremu ani vlastny otec nerozumie.. a miesto, aby to prebral s nou, aby si vsimal ju a jej venoval pozornost, tak skusa kadejake triky, ako buchanie cinelami, co mu poradia cudzi ludia.. plus je tak vysoko citlivy, ze mu napadne, ze by mohlo dietatu, co je v stave, ze 90 minut intenzivne krici (skus si to raz, ci ta to bude bavit robit len tak z pleziru, ja by som po takom zazitku asi odkvacla na tyzden) pomoct zakazat pozerat telku 🙄 .. plus aj ty sa javis byt velmi 'citliva' osoba, ked jediny argument, preco dieta v amoku nepostavit tvarou k stene do kuta je, ze by to mohlo poskodit dobry obraz jej otca 🙄
ja myslim, ze keby jej otcovi skutocne zalezalo na nej a mal by o nu obavy, tak by ho nic nezastavilo vyhladat pomoc, minimalne on sam to mohol s nejakym odbornikom prekonzultovat, na to nepotrebuje suhlas matky.. ja mam ale dojem, ze mu o nu az tak moc nejde, ako skor o seba a to, ze ma pravo na 'kvalitne straveny cas s nou' a ona to kazi blbymi amokmi a jeho uz nebavi sa s tym s.at a chcel by to rychlo vyriesit nejakou instantnou radou.. vsak o co take moze ist, co jej moze chybat? ved normalny zivot ma.. ked mala pat rokov, mama si nasla frajera, otec odisiel, potom sa rozviedli, teraz je tyzden u jedneho, tyzden u druheho, tam zas nova macocha, ved hotovy raj na zemi, nic, z coho by mala byt v strese, nie?