icon

Zahraničný partner a výchova

22. feb 2020

Dievcata ktore mate zahranicnych muzov, partnerov, s ktorym mate deti. Muz nevie po slovensky, my komunikuhe e jeho jazykom.
On s detmi svojim jazykom a ja po slovensky.
Po slovebsky vedia vyborne. Jeho jazykom hovoria dost slabo, on tvrdi ze dobre, ale podla mna uroven 2 rocneho dietata s vela chybami, on ich neopravuhe, nekomunikuje s nimi ako s detmi. Neobohacuje ich o nove slova. Vkuse iba hovori strohe vety, viac menej o nicom. Na vela veci deti nevedia nazov, skor povedia “toto” alebo ideme “robit toto”, ked nevie pomenovat. On ale nepovie, nepomoze...
Prosila som ho uz asi 4 roky, aby viac komunikoval, opakoval slova, nepomenovaval veci slovom “toto”....

Mame obrovskt problem, ze on NIC nerozumie ked ja komunikuhem s detmi a nechce si priznat ze je to jeho chyba a ja napriklad dohovaram detom a on pride v strede komverzacie a pyta sa ze co sa deje!???? Mozete mi vysvetlit co sa deje ...
Slusne som mu to stojrat hovorioa ale aj sa hadame ked mu poviem aby pockal a mu potom vysvetlime ...
On hulaka ze chce vediet co sa stalo
Problem je aj to ze deti mu nevedia vysvetlit v jeho jazyku svoje pocity a presne opisat situaciu. Tiez nie je dobre ze vkuse skacr do mojej vychovy.
On sa spyta - preco places?????
Dieta nevie. A hlavne nevie to vyjadrit v jeho jazyku. Ale nedava dalsie otazky.
Toto zazivan takmer kazdy den. Neda sa s nik dohodnut.
Ziheme samozrrjme na SK a on kvoli praci nie je nuteny po slovebsky hovorit ale myslela som si ze s detmi sa prirodzene nauci...
Baby ako to mate vy? Viem ze je vela cudCincov ktori perfektne vedia po slovensky. Taketo situacie nepotrebujem pocut (to je ideal a mozno aj moj sen ktory uz nikdy nebude splnrny). Skor chcem vediet ako to mate tie ktorych chlap nas jazyk neovlada
Este podotkbem ze ja by som rada komunikovala stale v jeho jazyku ale nie je u nna na takej urovni aby som mohla deti vychovavat a kedze on ani mne s jazykom nepomoze som na rovnakej urovni stale. Za den sa ho 100x pytam na rozne slova a vzdy ho to otravuje a velakrat mi nadava ze nech mu dam pokoj ze on take slova v jeho rodnom jazyku nepozna ...

Strana
z3
liz_lemon
22. feb 2020

ako mozes zit s niekym, s kym sa ani nedohovoris?

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
22. feb 2020

Nebude to povahou,mentalitou?ozaj je problem iba v jazyku?kt.otec, by si nechcel rozumiet s detmi?nevediet sa s nimi porozpravat?ci porozpravat s manzelkou?vediet,co.citia...atd?

janinah
22. feb 2020

Zaťova rodná reč je španielčina,v práci angličtina,žijú v česku,takže po česky sa učí,dcéra-jeho manželka vie španielsky výborne,oni doma po špan....ale kvôli mne sa učí už dva roky po slovensky a dohovoríme sa už pekne,a to som mu x krát povedala,že aj česky môže,rozumiem všetko aj hovorím po česky,čítam,nemám problém.NIe,on chce vedieť slovensky.Dcéra sľúbila,že deti /nemajú ešte/ bude s nimi ona slovensky,on španielsky,môj manžel sa po 60tke učí kvôli nemu špan,syn puberťák tiež..takže kde je vôľa,tam je cesta.Neviem ti poradiť,je škoda,že manžel toto nevidí vo vlastej rodine a je to teda dosť vážny problém.

dskjhfdlkdjhl
22. feb 2020

Tipujem, ze jazyk je tu najmensi problem. Poznam vela zmiesanych manzelstiev, kde to prebieha uplne v pohode, kazdy rodic sa normalne bavi s dietatom svojim jazykom, rodicia sa navzajom bavia nejakym spolocnym jazykom a je to pre vsetkych jazykove obohatenie.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
22. feb 2020

@perdulka7 ved prave.....ze toto nebude o jazyku. Keby chcel...keby naozaj chcel mat vztah aspon s detmi,tak aspon ich nauci svoj jazyk. Ked uz sa neuci nas. Chapem,ze po slo ensky nevie...to chspem.
No nenaucit deti ten svoj a chciet poznat ich pocity,rsdosti,smutky,problemy....toto je divne. Cize mi to nepride,ze je to iba jazyk. Tam asi bude nieco hlbsie.

pragmaticka
22. feb 2020

Noo mam pocit ze manzel ma skor problem s egom a trosku ziarli na vas ako s tym ze naozaj nerozumie o com sa bavite..my sme trojjazycna rodina a popravde niekedy je mi suma-fuk co sa muz s deckami bavi..inak aj u nas je muzova rec najslabsia aj ked sa fakt snazi,cita im rozpravky vecer,TV,pesnicky a planujeme uz aj pravidelne davat decka na pradzniny k jeho rodicom..velakrat si potom decka pomozu nemcinou ked nevedia povedat v jeho jazyku..on tiez neriesi co sa s nimi bavim..ale je pravda ze dost uz aj rozumie..ze vzdy ma apson trosku sajnu o com sa prave bavime..

autor
22. feb 2020

@janinah presne tak. Kde je VOLA ... ono ja jeho recou hovorim, samozrejme. Ale ja s detmi komunikuhem po slovensky a on nerozumie a dava to za chybu nam.
My sme sa jeho jazyk naucili. Lenze na to aby sme ho vedeli na vyssej urovni nam chyba jeho “action”

autor
22. feb 2020

@pragmaticka ano, jeho EGO
Ide o to ze on aj rozumie o com ale nie uplne ... mne vadi ze nepocka pokial ja dokoncim to co jovorim s detmi ale pride a vypytje sa ze si povedala co povesala ona mozem vediet o co ide ...
Ja poznam viac rodin kde su 2-3 jazyky a len u nas je to tak ze proste muz ma stale problem ze nam nerozumie avsak nechce a odmieta sa nieco naucit
A samozrejme neuci ani deti dostatocne a tak aby vedeli vyjadrit viac ako zakladne babatkovske potreby
Muz im ani moc necita. Velakrat som mu to jovoril. Ze citat ale knizky detske pekne opakovat ale on im cita nejaku knihu ktorej nezoymeju a po 3 minutach ho nepocuvaju tak skonci

janinah
22. feb 2020

sám sa odstrkuje od života detí,ako budú rásť ,tak budú potrebovať rady,vysvetlenia,pôjdu za mamku,on bude naboku a bude ho to štvať..ale jeho chyba,škoda,že mu to nedochádza....

autor
22. feb 2020

@terezka1947 on ich uci. Ale malo.
Jeho styl jomunikacienje - je to dobre? Je to pekne? Toto je pekne. Toto je male. A proste rozvitejsie vett nie.
Ked deti nieco nevedia pomenovat na miesto toho aby in to pomenoval povie “toto” ...
Ma tazku povahu. A deti su zle ked je doma a zacne hentie jeho prejavy ze kyo co povedal ...

janinah
22. feb 2020

a že žije na SK a nepotrebuje slovenčinu? on má sluhu na nákupy,na opravu auta v autoservise,prekladateľ s ním chodí k holičovi aj do krčmy? ak si ani pivo nevie objednať,tak mi príde ako dáky čudák,prepáč

autor
22. feb 2020

@janinah ano uz je to tak. Lenze on mna obvinuje a hulaka. Potom ide za detmi aby mu vysvetlili vo sa stalo. Ale sak decko velakrat ani nevie preco plakalo a nieto este vysvetlobat to v inom jazyku a este v amoku ...
Snazila somnsa velakrat slusne mu dohovprot ale neda si...
Mam pocit ze to nikam nevedie

terezka1947
22. feb 2020

Akej narodnosti.je?

autor
22. feb 2020

@janinah no v bratislave vela sa dohovori po anglicky. Ano ma sluhu na telefone, mna.
Ked mu poviem ze takto to falej nejde ze jie som jego tlmocnik tak som ja ta svina zla.
Ja doma niekedy som podrazdena lebo musim tlmocit.
Ked mu slisne hovorim ze to nie je normalne tak samozrejme mi hned zacne nadavat
Nakupy aj ine veci sa daju aj bez znalosti jzyka ale samozrejme je tam vela obmedzenu

autor
22. feb 2020

@terezka1947 talian

saskia_98
22. feb 2020

Neviem no. Ocova sesterka je slovenka, jej muz talian, ziju v Luxembursku (rec tam je vsade ina) ale uz ked spolu zacinali zit, viem ze sa dohodli, ze kazdy sa bude ucit jazyk aj svojho partnera. Podla mna toto nezmenis. On sam musi chciet rozpravat atd. Ale mozes skusit kurz v jeho rodnom jazyku, mozno budes ucit este aj jeho ak on vela slov nevie. Ale ja by som prestala komunikovat s nim v jeho jazyku. Bud sa nauci slovensky alebo smola. 4 roky je dlha doba na to, aby nevedel ani ceknut..

autor
22. feb 2020

@saskia_98 on je komplikovana povaha.
Zili sme aj mimo SK lebo sa chcel on zdokonalot v dalsom jazyku ale samozrejme aj tam si vybral lahsiu cestu a komunikoval po anglicky...
On ked sa ho niekto pyta ze ci uz vie po slovensky tak HrDO odpoveda ze nie a citi sa strasne hrdo
Ja sa za to zacinam dost hanbit
Aj jed ideme niekam s detmi a skamosmi tak on je vzdy outsider a nesnazi sa zapadbut
Ja som velmi spolocenska a chyba mi partner ktory by bol pri mne aj len tak ked kecame na ihrisku s cudzimi ludmi

terezka1947
22. feb 2020

No...tipovala by som inu narodnost.
Taliani.su dost rodinne zalozeni....teda...z ich mentality to vyplyva..

saskia_98
22. feb 2020

Nechapem. Tetin manzel je praveze v pohode a skor sa naucil slovensky ako teta taliansky. Sice znie srandovne ked sa snazi povedat ze chce brydzove halusky ale sme si zvykli. Asi by som s nim hodila rec ze bud sa spamata alebo ten vztah nema perspektivu... Lebo to je fakt trapenie. Teba aj deti .. Si zober ako sa musia citit vase deti.

autor
22. feb 2020

@terezka1947 no hmm... hovori sa to o nich
Ale realita je ina
To asi ako to ze sa hovori ze slovenske zeny su lahke a chlapi ozrani

U nich je chlap vsetko a zena viacmenej nic
Ma to vstepene a ajked tvrdi ze nie je to tak je to tak
Aj ich vztah k detom je dost chaby. Aspon to co som ja videla

autor
22. feb 2020

@saskia_98 tento vztah nrma buducnost a on si urcite vyberie lahsiu noznost a to odist

saskia_98
22. feb 2020

Potom o com to je .. Ked radsej zduchne ako ma riesit rodinne veci.

vroni
22. feb 2020

Môj muž nevie po slovensky. Áno, po rokoch vie vytusit, o čom je reč, ale to je skôr o intuícii než o ovládaní jazyka. Po slovensky vie povedať dobrý deň a prosím si pivo (co je životné dôležité, nakoľko pivo nepije 🙄, ale to ho švagor naučil). S deťmi hovorím len a výhradne po slovensky, obidve hovoria plynule, syn si občas pomôže slovíčkom z iného jazyka, ale z toho dúfam vyrastie, dcéra to nerobila nikdy, radšej neodpovedala, ak nevedela celú vetu. Občas sa vytoci, keď sa deti niečo opýta a oni odpovedia mne. Ale už som si zvykla usmerniť, že pýtal sa tatko a nie ja, v prípade, že nevedia, prekladám ich odpoveď (napríklad keď preberáme nejaké slovenské reálie a on sa pýta, o čom...) My dvaja sa bavíme po nemecky, ale ja som bilingválna, takže mi to je fuk. Skúsila by som muža presvedčiť, že ma deťom čítať rozprávky, pozerať filmy v jeho jazyku, počúvať hudbu a tak. Nie každý je ukecany a rečník, verím, že niektorí ťažko komunikujú aj s vlastnými deťmi. Lenže tu problémom nebude jazyk, skôr vás vzťah.

autor
22. feb 2020

@vroni ano ja som sa vela snazila mu vysvetlit ze treba s nimi komunikovat. Ale on keca vkuse ale o jeho debilinach ale s detmi malo.
Ja ked ale detom pvoiem ze treba jemu odpovesat obi sa vekakrat rozplacu ze to nevedia povedat. Co je aj pravda. Proste nevedia mu to vysvetlit. A ked ho alusne poprosime aby pomohoo tak je otraveny ze co otravujemr alebo ze sak toto som to uz hovoril ako sa povie...
Alebo sa tvari ze obi v jazyku nemaju na to pomenovanie ...
Oni rozumebju vsetko ale vravim nevedia vysvetlit pocity
Napriklad on sa jej pyta ze preco place tak pna odpovie ze nevien
Lenze aj sa zle citi ze mu to nevie vysvetlit a naozaj aj niekedy nevie(sak je to dieta, proste place)

autor
22. feb 2020

@vroni dieta si nepamata ani co sa stalo a povrdalo a nie este tlmocit to otvovo este ked napriklad place alebo je odute
A sanozrejme ze on ju nepomojka
Iba sa pyta ze preco poaces, co povedala mama a ci si povedala ty...a dieta nechape a minule mu len povedala ze mama mi urobila zle (daco som jej nechcela dovolit) a kedze ona nevie mu to vysvetlit povedal ze mama mi urobila zle. A samozrejme ze on to otocil proti mne.
Jeho mama mne vybadaka ze som deti nenaucila po taliansky. Pretoze ked ju videli 1x nevedeli hovorit a aj sa hanbili ... a mne ona vynadala

stanulienkat
22. feb 2020

Taketo veci by sa mali riesit pred planovanim deti. Teraz je neskoro plakat. Aby si o rok nebola v tv,ze ti uniezol deti. Toto su zmiesane manzelstva. Ono je super,ked randite,ste zamilovani,sexujete. No raz pride aj real zivot. S tym akoby nikto neratal. Hlavne zeny si myslia,ze to bude cely zivot ako v telenovele

autor
22. feb 2020

@stanulienkat predpokladam ze prave vy nate k teme co povedat z vlastnej skusenosti 🙂 myslim ze domnienka o zene ktora ma zahranicneho muza-partnera je u vas velmi nizka

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3