icon

Zakladanie rodiny po tridsiatke

25. máj 2025

Ahojte, rada by som si precitala vase skusenosti, ako to vnimate resp. vy mate vo vasom okruhu ludi/priatelov/. Ja mam 32 rokov manzel 35 a mame jedneho trojrocneho syna. Vcera som mala prijemny rozhovor so svokrou a debatili sme aj o tom, ci chodime von ako "partia rodin" s nasimi kamaratmi. Nikdy som sa nad tym takto nejako nezamyslela, ale my nemame ziadnu partiu v zmysle "dalsia rodina s detmi" 🤷 a to skrz to, ze vsetcia nasi dobri kamarati (rovesnici) su este bezdetni. Vzdy, ked aj ideme von s kamosmi, tak bez dietata (bud samostatne sa prestriedame s muzom alebo nam maleho postrazia stari rodicia), kedze velka vacsina nasich priatelov deti nechce mat, viazat sa velmi nechcu viazat resp. vobec este na takychto veciach ani neuvazuju. Minule mal dokonca manzel mensiu stretavku s dobrymi kamosmi z VS a bol jediny, kto mal dieta, co ma tiez dost prekvapilo. Tak si kladiem otazku, ci je to iba nahoda, ci sme vhupli do rodicovstva nejako skoro na dnesnu dobu 😁 alebo je naozaj zaujem mat rodinu uz takou raritou?

Strana
z2
doriiis
25. máj 2025

Rozumiem.Mame to podobne.Mam 35 a14 ročného syna a 9 ročnú dcéru.Co mám rovesníkov,tak buď deti nemajú alebo teraz kocikuju.😂A ja sa cítim opäť ako bezdetná už miestami.
Zvykla som si,že sme taká výnimka.

autor
25. máj 2025
@doriiis

Rozumiem.Mame to podobne.Mam 35 a14 ročného syna a 9 ročnú dcéru.Co mám rovesníkov,tak buď deti nemajú alebo teraz kocikuju.😂A ja sa cítim opäť ako bezdetná už miestami.
Zvykla som si,že sme taká výnimka.

@doriiis Tak to ano 😅...nuz asi na tom naozaj nieco bude. Ked mi svokra vravela, ze oni sa ako partia aj s detmi stretavali na vikendovych chatach, hrali karty a spolocenske hry, no normalne mi to prislo luto, ze ja sa tohto mozno ani nedozijem 🥴. Netvrdim, ze sa neda najst priatelov s rodinou napr. skrz mamiciek na ihriskach, skolka, skola, praca...ale osobne si myslim, ze skor ma uz clovek rokmi overenu nejaku partiu s ktorou sa takto schadzaju a poznali sa este predtym, ako mali deti a deti sa stali sucastou tej uz existujucej "partie" 🙂.

procrastique
25. máj 2025

Veľmi záleží do akého okolia sa dostaneš.
Niekde v oravských dedinách by si bola určite obklopená deckami z každej strany a niekde v prostredí VŠ ( napríklad ako u mňa medicína ) sa na deti čaká kľudne aj do 35-38r, pretože zastabilizovanie sa a získanie adekvátnej práce jednoducho trvá dlhšie než vyštudovať kuchár-čašník a hneď skočiť v miestnom lokále a spokojne si tam donášať jedlá do dôchodku.

lily246
25. máj 2025

Zmena priorít a spôsobu života, vzdelanie a kariéra žien, nové možnosti ako naplniť svoj život, zhoršená geopolitická situácia atď vedú generáciu 20-40 ročných ľudí k odkladaniu až k odmietaniu rodičovstva. Pôrodnosť klesá brutálnym tempom, bohužiaľ hlavne u vzdelanejších žien. Aj tu pomaly každý druhý deň vznikne téma "Nechcem mať deti". Škoda.

zuzanockamt
25. máj 2025
@procrastique

Veľmi záleží do akého okolia sa dostaneš.
Niekde v oravských dedinách by si bola určite obklopená deckami z každej strany a niekde v prostredí VŠ ( napríklad ako u mňa medicína ) sa na deti čaká kľudne aj do 35-38r, pretože zastabilizovanie sa a získanie adekvátnej práce jednoducho trvá dlhšie než vyštudovať kuchár-čašník a hneď skočiť v miestnom lokále a spokojne si tam donášať jedlá do dôchodku.

@procrastique Som na oravskej dedine a veru nie obklopená deckami.

januska12323
25. máj 2025

V jej časoch mali ľudia svadbu a deti automaticky mladí, teraz už to nie je taká automatika. Pridaj k tomu viac možností ako mali oni a radšej pôjdeš na dovolenku k moru s rodinou ako na chatu s kamošmi. Ja deti nemám tak neviem ale nejaké extra rodinné kamarátenie som si v okolí nevšimla.

procrastique
25. máj 2025
@zuzanockamt

@procrastique Som na oravskej dedine a veru nie obklopená deckami.

@zuzanockamt ja som z oravskej dediny a teda stretávka zo základky aj strednej bola bizár, 80% spolužiakov má deti. (rozumej viac ks :D )

zuzanockamt
25. máj 2025
@procrastique

@zuzanockamt ja som z oravskej dediny a teda stretávka zo základky aj strednej bola bizár, 80% spolužiakov má deti. (rozumej viac ks :D )

@procrastique Áno, deti mám. Aj spolužiaci. Ale mám dosť po 40-ke a mám predškoláka o chvíľu. Muž mal 50-ku. A máme len 2 deti s veľkým vekovým rozdielom. Prvé som mala pred 30-kou, muž mal po 35-ke. A bolo to skoro (pred 15 rokmi).

mandzula
25. máj 2025

Odpoved najdes aj v mnohych diskusiach tu na MK - ak nemas uspory a minimalne jeden byt, o zalozeni rodiny ani nerozmyslaj, lebo inak si nezodpovedny.

zuzanockamt
25. máj 2025

Mne sa tento prístup páči. Načo sa ponáhľať, treba vyštudovať, pracovať, nadporiť, pocestovať a po 35-ke zakladať rodinu úplne stačí.

autor
25. máj 2025
@januska12323

V jej časoch mali ľudia svadbu a deti automaticky mladí, teraz už to nie je taká automatika. Pridaj k tomu viac možností ako mali oni a radšej pôjdeš na dovolenku k moru s rodinou ako na chatu s kamošmi. Ja deti nemám tak neviem ale nejaké extra rodinné kamarátenie som si v okolí nevšimla.

@januska12323 Tak ale k tomu moru mozes ist aj s partiou a rodinou, myslim, ze tak robia mnohi. Napr. aj moja partia kanaratov chodi stale spolu na dovolenky, my sme sa k nim uz odkedy mame dieta nepridali, kedze vieme, co to obnasa a s dietatom by to nemalo perspektivu. Zjavne by sme si vadili navzajom, co je asi uplne pochopitelne a nejdeme sa hrnut zbytocne do situacii, ktore by vyvolali nepohodlie iba kvoli rozny. prioritam.

minesasubu
25. máj 2025

zaujimave asi zaleži ake mate okolie okolo seba , ja som bola na stretavke zo zakladny pred 4 rokmi cca 30 ročný a z celej triedy sme boli slobodný a bezdetní len 5 , teraz sa stretavane s rodinami čo majú deti a to len preto lebo chodim so synom na kurzy a tam som sa zoznamila s inymi rodičmi avšak naši kamoši muzovi od 40 majú už velké deti a moji sú bezdrzni ( z vysokej) takže naozaj zaleži koho mate v okolí a to sme vek ja 35 a muž 45

autor
25. máj 2025
@zuzanockamt

Mne sa tento prístup páči. Načo sa ponáhľať, treba vyštudovať, pracovať, nadporiť, pocestovať a po 35-ke zakladať rodinu úplne stačí.

@zuzanockamt Samozrejme, ja ani netvrdim, ze by sa mal niekto ponahlat, ale ja mam napr. aj dve starsie dobre kamaratky vo veku 36-38 rokov a teda sice partnerov maju, nic viacej ani neplanuju, co je v poriadku a ja to akceptujem, len ma zaujimalo, ci je to nieco standardne alebo sa pohybujem iba v takomto prostredi.

autor
25. máj 2025
@minesasubu

zaujimave asi zaleži ake mate okolie okolo seba , ja som bola na stretavke zo zakladny pred 4 rokmi cca 30 ročný a z celej triedy sme boli slobodný a bezdetní len 5 , teraz sa stretavane s rodinami čo majú deti a to len preto lebo chodim so synom na kurzy a tam som sa zoznamila s inymi rodičmi avšak naši kamoši muzovi od 40 majú už velké deti a moji sú bezdrzni ( z vysokej) takže naozaj zaleži koho mate v okolí a to sme vek ja 35 a muž 45

@procrastique
@minesasubu
Ano, tiez si myslim, ze s casti to bude urcite aj okolim a tym medzi akymi ludmi sa clovek pohybuje.

procrastique
25. máj 2025

Počet narodených detí: V roku 2023 sa narodilo takmer 49 000 detí, čo je o 4 000 menej ako v roku 2022. Tento pokles pokračuje od roku 2016, keď sa narodilo 57 500 detí .

Hrubá miera pôrodnosti: V roku 2024 dosiahla historicky najnižšiu hodnotu – 853 živonarodených detí na 100 000 obyvateľov, čo je najnižšia úroveň za posledných 100 rokov .

Priemerný vek rodičiek: V roku 2023 bol 29,84 roka.
Priemerný vek prvorodičiek: V roku 2023 bol 28,25 roka, čo je mierny nárast oproti 28,23 roka v roku 2022 .
Regionálne rozdiely:

Najmladšie prvorodičky: Okresy Gelnica (22,8 roka), Medzilaborce (23,2) a Revúca (24,0).

Najstaršie prvorodičky: Bratislava I.–V. (32,0 roka) a Senec (30,5). Tieto rozdiely súvisia s úrovňou vzdelania, príjmami a urbanizáciou
Najviac detí: Porodili ženy vo veku 30–34 rokov (viac ako 15 000 detí).

Ďalšie skupiny:

25–29 rokov: 13 700 detí.

35–39 rokov: 7 700 detí.

Toľko k štatistikám a priemerom.

sense
25. máj 2025

Autorka nemá ti byť čoho ľúto , my aj síce máme známych s podobne starými deťmi ale.... Vzhľadom na prácu a tým pádom aj voľno je naplánovať takýto víkend takmer mission impossible. A takisto nikde nie je zaručené že by to fungovalo aj s deťmi, obzvlášť ak by ste mali iný názor na výchovu a tým pádom by sa mohlo stať že taketo xhatovacky by mohli byť viac utrpením ako potesenim

sense
25. máj 2025

A čo sa týka rodičovstva nevhupli ste skoro. Len oni majú iné priority v živote ako vy.

bolarazjedna
25. máj 2025

Podľa mňa väčšina ľudí stále chce mať aspoň 1 dieťa. V mojom okolí : sme partia 5 báb z gympla, čo sa pravidelne stretávame, máme 35-36rokov, naše polovičky 38-45rocní, až na jeden párik máme deti 1-3ks, ten párik je dlhodobo nerozhodnotý, či chcú mať a keď áno, tak kedy.

autor
25. máj 2025
@bolarazjedna

Podľa mňa väčšina ľudí stále chce mať aspoň 1 dieťa. V mojom okolí : sme partia 5 báb z gympla, čo sa pravidelne stretávame, máme 35-36rokov, naše polovičky 38-45rocní, až na jeden párik máme deti 1-3ks, ten párik je dlhodobo nerozhodnotý, či chcú mať a keď áno, tak kedy.

@sense To je pravda, v podstate mi je luto za niecim, co ani nepoznam 😉.

@bolarazjedna Ja sa skor stretavam s tym, ze oni vlastne ani nevedia, ci chcu alebo potom teda vobec nechcu. Dokonca mam aj sestru, krora sa rozhodla deti nemat a vobec neciti potrebu byt matkou, zboznuje svoje zvieratka a ma super vztah s partnerom. Na druhej strane mam napr. svagrinu, ktora to odkladala tak dlho, ze aktualne uz iba narieka nad tym, preco tak dlho vahala ...Naozaj tieto nazory, ci stavy vnimam velmi intenzivne v mojom okoli a preto ma zaujimalo, ci to vnimaju aj ini podobne, ci rovnako alebo je to naozaj iba nahoda a je to iba mojim okolim.

kiki68
25. máj 2025

My mame okolo seba vela ludi, co nemozu mat deti, tak ono okolo 35-40 je to bezna vec, chcu a uz to nejde. Ale je vela takych, co nechcu. Tak je to take ine, ja mam okolo seba prave tie rodiny, ale to vdaka skolke a tiez nahode. Nie, ze by sme spolu chodili na nejake skoly.

rejka7
25. máj 2025

Svet, spoločnosť sa vyvíja. Rastú, zväčšujú sa možnosti, cestovanie, ženy môžu študovať, spoznávať, vymieňať info, tvoriť si názory. Kedysi bol len nedeľný kostol, ani telka ani nič. Tak sa ľudia, vydávali ženili a často to bolo hororové utrpenie, deti zomierali bez liekov, muži pili, boli hrubí, žiadne poradne, sociálne siete, psychológovia, žiadna voľba, sloboda. Buďme radi, že je iná doba. Že máme možnosť voľby a slobody. Nie každý na tomto svete ju má.

domkakvet
25. máj 2025

Svokra povedala a ja to idem riesit a zakladat temu na konovi, nemas vlastny rozum? Svokra nech si tuzi po com chce, ty mas ine sny.

estellas
25. máj 2025

Ja mám ešte len 21. rokov som oveľa mladšia od vás. Už sa ma všetky kolegyne pýtala že kedy budem mať bábätko.
Ja ešte deti momentálne nechcem mať.
Závisí v akom prostredí si, ja mám staršie kolegyne oni majú po 50 oni rodili ako 18. ročné všetky.

autor
25. máj 2025
@domkakvet

Svokra povedala a ja to idem riesit a zakladat temu na konovi, nemas vlastny rozum? Svokra nech si tuzi po com chce, ty mas ine sny.

@domkakvet Neprekrucaj moje slova...bol to rozhovor so svokrou, pri ktorom som sa zamyslela, nechapem ake sny tu splietas 🤦. Ocividne teba zmysluplne rozhovory nikdy neviedli k tomu, aby si sa zamyslela alebo si nenasla pre dnesny den lepsiu diskusiu, kde by si si mohla vybit svoju zivotnu frustraciu.
Ja som dnes na konovi zalozila uplne normalnu temu na diskusiu, ale ty tu ocividne vies iba bezdovodne urazat...

autor
25. máj 2025
@estellas

Ja mám ešte len 21. rokov som oveľa mladšia od vás. Už sa ma všetky kolegyne pýtala že kedy budem mať bábätko.
Ja ešte deti momentálne nechcem mať.
Závisí v akom prostredí si, ja mám staršie kolegyne oni majú po 50 oni rodili ako 18. ročné všetky.

@kiki68 Ano, to je zase nieco ine. Nuz mne syn nastupuje do skolky az v septembri a rovnako aj ja do novej prace...takze znova sa budeme pohybovat v inych okruhoch a mozno to bude znova nieco ine 🙂

@estellas Tak to plne chapem, este si mladucka a casu dost 🙂

lenkakravcova
25. máj 2025

Stretávam sa s rovesníčkami, ktoré majú deti tak ako my. Jedna kamarátka je rovnako stará a má už aj 12rocne dieťa. A väčšinou čo mám kamarátky, tak majú 3-4 deti 😃 Jedna 24rocná má prvé, to je asi jediná ktorá má zatiaľ jedno.
Čiže je to o tom, s kým sa stretávaš.

lenkakravcova
25. máj 2025
@procrastique

Počet narodených detí: V roku 2023 sa narodilo takmer 49 000 detí, čo je o 4 000 menej ako v roku 2022. Tento pokles pokračuje od roku 2016, keď sa narodilo 57 500 detí .

Hrubá miera pôrodnosti: V roku 2024 dosiahla historicky najnižšiu hodnotu – 853 živonarodených detí na 100 000 obyvateľov, čo je najnižšia úroveň za posledných 100 rokov .

Priemerný vek rodičiek: V roku 2023 bol 29,84 roka.
Priemerný vek prvorodičiek: V roku 2023 bol 28,25 roka, čo je mierny nárast oproti 28,23 roka v roku 2022 .
Regionálne rozdiely:

Najmladšie prvorodičky: Okresy Gelnica (22,8 roka), Medzilaborce (23,2) a Revúca (24,0).

Najstaršie prvorodičky: Bratislava I.–V. (32,0 roka) a Senec (30,5). Tieto rozdiely súvisia s úrovňou vzdelania, príjmami a urbanizáciou
Najviac detí: Porodili ženy vo veku 30–34 rokov (viac ako 15 000 detí).

Ďalšie skupiny:

25–29 rokov: 13 700 detí.

35–39 rokov: 7 700 detí.

Toľko k štatistikám a priemerom.

@procrastique tie štatistiky sú tak smutné. Prišlo mi to celkovo dosť smutné keď som bola v pôrodnici teraz ešte pri 3.dietati v 28r a tam boli ženy okolo 35+ ktoré rodili prvé dieťa. Je jasné, že tie budú mať max dve deti, keď vôbec a teda tá pôrodnosť bude dobudúcna len a len klesať.

procrastique
25. máj 2025
@lenkakravcova

@procrastique tie štatistiky sú tak smutné. Prišlo mi to celkovo dosť smutné keď som bola v pôrodnici teraz ešte pri 3.dietati v 28r a tam boli ženy okolo 35+ ktoré rodili prvé dieťa. Je jasné, že tie budú mať max dve deti, keď vôbec a teda tá pôrodnosť bude dobudúcna len a len klesať.

@lenkakravcova Bude z čoho je absolútne jasné, že už terajší 50tnici nemôžu rátať s reálnym dôchodkom, len nejakou almužnou na prilepšenie.
A my, čo máme 30 sa môžeme akurát tak kopať do riti a už od mladého veku myslieť akurát tak na svoj dôchodok, nech máme z čoho dožiť a nie rozmýšľať nad rodením detí :D

marca12
25. máj 2025

S beznym prijmom po skole asi tazko vykryjes kupu bytu,domu,zalozenie rodiny a este aby ostalo na dovolenku. Dnes je ina doba. Ak chces vlastne byvanie,musis pockat so zalozenim rodiny. Ak uz mas svoje byvanie a do toho deti,tazko ostanu peniaze este aj na nejaku dovolenku.

bea0802
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2