icon

Zakladanie rodiny v dlhodobom podnájme: Je to možné?

blazargandalf
22. feb 2024

Ahojte, všetci vieme aká je situácia, že dostať sa k vlastnému bývaniu nie je úplne jednoduché pre bežného priemerného človeka na Slovensku. Chcem sa Vás preto spýtať či si viete predstaviť že by ste si založili rodinu ( mali aj deti ) v podnájme s tým, že by ste mali dohodu medzi vami a prenajímateľom, respektíve nejakú zmluvnú formu garancie, že by ste tam mohli ostať bývať na dlhšiu časové obdobie. Možno 5 - 10 rokov.

Mám jednu kamarátku ktorá taktiež býva v podnájme a je dohodnutá s majiteľom bytu, že tam môže bývať až do vtedy, dokým nedorastú deti toho majiteľa, ktoré tam budú potom bývať....to len tak k téme.....

Celkovo ma ale oslovila táto diskusia, síce staršia, ale zaujímavá.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/rodilo-by-sa-viac-deti-ak-by-boli-byty-2/

saxana000
22. feb 2024

Radsej v podnajme ako u rodicov..idealne vo vlastnom ale budeme si musiet pomalicky zvyknut ze vlastne byvanie bude nedosiahnytelny luxus pre minimalne polovicu strednej triedy.

vilma7
22. feb 2024

Áno kľudne. V zahraničí úplne.normalna vec. Keby každý len.makal kým nezarobi na svoje (čiže majetok aj tak patrí banke kým sa nesplati) tak by sa nikde nikdy nerodilo asi.

evelynmozagalega
22. feb 2024

@blazargandalf až taký problém to nie je, ale ako tu už niekto spomínal, budete mať možno problém neskôr zobrať hypotéku. Banky to veľmi prísne posudzujú, my sme to teraz riešili, sme bezdetní, zarábame obaja dobre (trošku nad ako je priemer), ale len tak tak nám dali hypo (3-izbák, cena primeraná), keby sme mali jedno dieťa, už by nám to nevyšlo a nedali by nám hypo. Takže si dieťaťom teraz skomplikujete situáciu, ak nemáte vlastný byt. Najprv by som skúsila poriešiť svoje bývanie bez dieťaťa, máte teraz lepšiu východiskovú situáciu.

matkahelka
22. feb 2024

@mrs_potato len taka otazka, tvoji rodicia si zo slovenskeho dochodku zaplatia podnajom? aj ak jeden z nich zomrie, tak ten druhy ma taky vysoky dochodok, ze si dokaze zaplatit byvanie v podnajme a este mu zostane aj na zivobytie? skus si vygooglit, kolko je priemerny dochodok na SR a kolko stoja najmy v okresnych mestach. kolko dochodcov by byvalo pod mostom, keby zdielali tvoj nazor, ze nieco vlastnit je predpotopne.

zmrzlinka2021
22. feb 2024

@blazargandalf

za mňa urcite nie, ziadne dieta. Ak by sme obaja s muzom pracovali a ani tu hypoteku nam nedaju, tak pre mna je nerozum ist do dalsich financnych narokov a teda to dieta/deti su neraz financne narocne.

Nepotrebuje clovek dom, ani 4 izbak, ale aspon 2 izbovy bytik, kde v jednej izbe su rodicia, v druhej deti a hlavne nemusi trpnut, kedy si to majitel rozmysli.

dzejny656
22. feb 2024

Máme síce vlastný byt, ale ja si to viem v pohode predstaviť aj v prenájme s dieťaťom.

zmrzlinka2021
22. feb 2024

@lujza123

To nie je posadnutost a hlavne je to silne individuálne a kazdy clovek ma ine moznosti, ine pozadie, ine rodinne zazemie a najma ine prijmy. A hlavne ak je clovek single, rozumie si s rodicmi, ma u nich priestor fungovat, naco by platil niekde 500 eur iba za najom 1 izboveho bytu a niekomu splacal hypoteku?

mrs_potato
23. feb 2024

@matkahelka Ano, dokážu, lebo sa nespoliehajú len na slovenský dôchodkový system. ;)

tamitamitami
23. feb 2024

Založila by som si rodinu ale treba si to dobre premyslieť a mať plán. V tomto prípade by som sa skôr obzerala po obecných/mestských bytoch.

Napríklad moji rodičia šli do obecného bytu s tým že po určitých rokoch budú mať predkupné právo za lepšiu cenu (takže zatiaľ platia nájom a potom byt kúpia). Ale teda majú kúpené aj 2 iné nehnuteľnosti na opačnom konci Slovenska. Takže nespoliehali sa iba na tento byt (aj keď ich plán je ho kúpiť) lebo nikdy nevie človek čo sa môže stať.

la_dolce_vita
23. feb 2024

@tamitamitami to je mozne byt v obecnom byte a zaroven vlastnit nehnutelnosti?

lujza123
23. feb 2024

@zmrzlinka2021 je to individuálne, ja mám názor ze mlady dospely človek nema co doma sedieť pri mamke. Mal by cestovať, študovať, učiť sa žiť, hospodáriť s peniazmi, venovať sa sebe a svojim koníčkom, ujasniť si co v živote chce, vyskúšať si byvat na farme alebo aj vo velkomeste…
Pre single mladého človeka je hlúposť prenajímať si sam byt, stačí mu vlastná izba v zdieľanom byte.
Prenájom izby stoji 200 - 300 € či v Prahe alebo v Bratislave, v menších mestách je to 250 - 200 nic likvidačné.

Neviem ja by som teda dospelú dceru doma nechcela a považovala by som to za zlyhanie mojej výchovy keby nema ziadne ambície v živote len čučat v detskej izbe

matkahelka
23. feb 2024

@la_dolce_vita obecny byt nie je automaticky socialny byt. podmienka vlastnictva je pri socialnych bytoch. aj my mame znamych, co byvaju v obecnom byte, vlastnia byty v meste a prenajimaju ich. ale tie obecne byty su zvycajne novostavby a v mojom okoli su tie najmy vysoke, vobec to nie je vyhodne byvanie.

la_dolce_vita
23. feb 2024

@matkahelka aha, to som nevedela, ze je to rozdiel. Socialne by logicky nemali noc vlastnit. A urcite ten najom nie je nizky, to verim. Ale stale lepsie ako komercny prenajom.

zmrzlinka2021
23. feb 2024

@lujza123
Ale ako ty vies, aký zivot zije ten clovek. Mozno zije s rodicmi v 4izbaku v Petrzalke, ma vlastnu izbu, pracuje, je aktivny, aj sportuje, aj cestuje. S rodicmi má dobré vztahy, normálne prispieva financne, normalne upratuje, funguje v rodine. Načo by mal si 2 ulice vedla vziat aj tu izbu na prenájom a byť tam v sharovanom byte s cudzími ludmi, ked moze byť s rodinou?

To ze niekto zije s rodinou neznamena, ze "čučí v detskej izbe". Ja poznám prípady "samostatných ludí" (vsetko vek 35+), ktorým chodia mamky upratovat byty, varit a vobec neziju extra aktívny zivot.

ibatanecnica
23. feb 2024

@lujza123 ja zase nevidím dôvod, prečo by mal niekto platiť keď len 3-4 stovky za prenájom. To ich radšej investujem do cestovania. Ako písala
@zmrzlinka2021 , to, že niekto žije s rodičmi neznamená, že nič nerobí a hnije. A radšej budem s rodičmi, ako v byte s ďalšími cudzími ľuďmi. Už keď nejdem do podnájmu - celý byt pre mňa, tak určite nie s niekým cudzím.

tamitamitami
23. feb 2024

@la_dolce_vita Presne tak ako napísala @matkahelka.

janickacrazy
23. feb 2024

@matkahelka No u nás veru aj pri obecných bytoch je podmienka, že nesmú vlastniť iný byt/dom a musia mať určitý príjem. Väčšinou uprednostňujú rodiny s deťmi alebo osamelé matky s deťmi. Je ich málo, tak si obce kladú podmienky.

la_dolce_vita
23. feb 2024

@janickacrazy no ved ja som to tiez takto vnimala, vsak nech tam zije niekto, kto naozaj potrebuje. Ale asi nie je niekde velky zaujem, tak moze hocikto?

maryetta
23. feb 2024

Da sa povedat ze aj ten co ma hypoteku na byvanie je v podnajme. Lebo tiez plati co este uplne nie je jeho… ja si vydychnem ked aspon polovica bude splatena a uplne az ked všetko.

ibatanecnica
23. feb 2024

@maryetta si v ,,podnájme,, ale keby si nevládala splácať, máš aj iné možnosti.

la_dolce_vita
23. feb 2024

@maryetta tak tu nesuhlasim. Vzdy mozem tento byt predat alebo prenajat. Zalozne pravo banky neznamena vlastnictvo.

mia781312
23. feb 2024

Ja som prenajimala byt dlho dlho jednej rodine ja aj oni si mysleli ze bude fakt ze ešte na ďalších pár rokov, oni čakali babo a ja som sa zo dňa na deň rozhodla ze byť predám veľký šok bohužiaľ do mesiaca museli ísť preč 🤷‍♀️ nič ma nezastavilo ci majú deti či je tehotná nič

matkahelka
23. feb 2024

@janickacrazy ja byvam v okoli KE a tu su novostavby obecnych bytov v kazdej dedine a bytovky su poloprazdne, pretoze starostovia nabrali brutalne uvery na stavbu, potrebuju to cim skor splatit a najmy v tych bytoch su na to, ze to je dedina, velmi vysoke a ked si ludia zrataju najom plus naklady na cestovanie do mesta, idu radsej do podnajmu do mesta. tu v okoli nie su absolutne ziadne podmienky na to, aby cloveka do takeho bytu vzali. aj u nas v obci su v tych bytoch aj statni zamestnanci, aj jednotlivci a z 8 bytov su 3 volne.

maryetta
23. feb 2024

@la_dolce_vita to ano mozes predat. Asi jedina vyhoda.

la_dolce_vita
23. feb 2024

@maryetta raz ho predsa splatim a bude moj... to podnajom nikdy nebude. Mna tesi, ze ostane mojim detom.

evelynmozagalega
23. feb 2024

@maryetta to ale nie je pravda, vždy môžete svoj byt prenajať a bude Vám to platiť hypotéku, alebo predať za vyššiu cenu a ešte na tom zarobíte. Pri prenájme len platíte a platíte. Navyše naša hypo aj s energiami je porovnateľná s cenou nájmu, ale investujem do svojho a nikto ma nemôže vyhodiť.

maryetta
23. feb 2024

@evelynmozagalega to ano.
My ked sme sa stahovali a pozerali najom-byt. Tak cena co teraz hypo (dom) aj energie. Takze my sme na tom ozaj lepsie.

lneviemmeno
23. feb 2024

Ja mam 21, moj manzel 30, zijeme teraz v prenajme s malym novorodencom, ktory sa nam nedavno narodil. Nevidim v tom problem. Prisiel neplanovane, takze stava sa aj take. Ale financne sme dobre zabezpeceni a zijeme si na slovenske pomery velmi dobre 🙂 Po RD ked sa vratim do prace ideme ziadat o hypoteku, nasetrene mame. Docasne sa vsetko da 🤷🏻‍♀️ Mam moznost ist k mame do velkeho 5 izboveho rodinneho domu, ale mne to tak nevyhovuje a som stastnejsia v sukromi v prenajme. Napriklad v zahranici v niektorych statoch malokto ma vlastne byvanie, ale ziju v prenajmoch. Moja sestra napr ma 2 deti a ma 35 rokov a doteraz ziju v prenajme a su tak spokojni.

lujza123
23. feb 2024

@zmrzlinka2021
@ibatanecnica ženy chapem co tým chcete povedať, asi to ma každý nastavené inak. Pre mňa je bývanie s rodičmi nepredstaviteľne, ale ja som tak vychovávaná, v takej rodine. U nás v celej širokej rodine nikdy nikto nežil viacgeneračne, dokonca ani starý rodičia nie. Všetci šli budto na vysokú školu alebo niekam cestovať, žiť inde než vyrastali …dokonca aj zdravotne postihnutá sesternica už býva sama 🤷🏼‍♀️ Asi také povahy sme, ze potrebujeme nezávislosť
Ked som skončila školu a rok sa len tak ponevierala životom a brigadami mamina ma sama povzbudzovala nech niekam idem a aj mi požičala nemalé peniaze na cestu aj začiatok života v Anglicku

smilingwoman
23. feb 2024

Súhlasím, že radšej v podnájme ako u rodičov alebo svokrovcov. Nevidím na podnájme nič zlé.