icon

Založenie rodiny, keď partner nezarába

13. aug 2025

Ahojte, rada by som sa vás opýtala na váš názor na našu situáciu :Zvažovanie založenia rodiny.
Žena 35, muž 38.
Žena VŠ vzdelanie, práca v nemocnici. Plat cca 1000 v čistom. Môj manžel sa pred troma rokmi rozhodol podnikať a spoločné peniaze sme investovali do toho. Podnikanie sa stále nerozbehlo dostatočne dobre na to, aby nás uživil. Respektíve, po zaplatení priestorov, prenájmu strojov k práci (resp.lízing k daným strojom), účtovníctva, nafty, el.energií, a všetkého mu z podnikania nezostane ani euro. ( Aj napriek tomu, že "zarába/faktúruje" cca 2 000 mesačne, náklady k danému podnikaniu sú drahé ).
Rozumiem, že rozbeh je dlhší, len ma mrzí, že miesto založenia rodiny a odloženia si peňazí " na horšie časy keď príde dieťa " sa vložili na podnikanie, ktoré nám donáša menej peňazí, než keď bol v klasickej práci. Rozumej 0€ vs 1 200€
On sa do klasickej práce vrátiť nechce, tvrdí že takto mu to vyhovuje viac, je sám sebe pánom, môže ísť skoro do práce a tým pádom sa skôr vrátiť, práca ho veľmi baví, robí ju rád atď atď.

Motáme sa však v bludnom kruhu, ja by som si chcela založiť rodinu, len ako si má človek založiť rodinu a odísť na MD/RD, keď jeho partner zarába vlastne 0€. On je nešťastný, že nie som dostatočne trpezlivá, ja som nešťastná, že on pre svoju pohodlnosť chce zahodiť "budúcu rodinu" .

Je to dostatočný dôvod na rozchod/rozvod, ak je jeho ochota opustiť " podnikanie" na bode mrazu? Dokedy má podľa vás zmysel čakať, či sa to rozbehne?

Strana
z4
anonym_a3afed
18. aug 2025

… hmm tak počkaj ešte take 3 roky kým ten business možno rozbehne, Ty budes mat 38 a potom Ti povie, že pri tom splnením sne a rozbehnutej firme už nemá vlastne kde vsunúť dieta a rodinu. Bude sa Ťa pýtať, či to fakt teraz keď sa mu tak darí … prepáč, ale už včera bolo neskoro na to rozhodnutie. Mna stále udivuje ako si ženy a páry myslia že keď sa proste rozhodnú mat deti tak to tak vtedy a vtedy bude .. akoby to záviselo od niekoho rozhodnutia …

paulita
18. aug 2025
@anonym_autor

On si chce založiť rodinu, aj sme sa s touto myšlienkou pred 4 rokmi brali.
Len chce, aby som bola trpezlivá a ešte počkala, že on nám zarobí peniaze. Lenže, mňa to stresuje čakať, keď už nemám najmenej rokov a objektívne gyn. problémy ako 4cm myom a PCOS. Čiže keď odložíme snaženie sa o napr 2-3 roky, tak sa budem báť, či ešte sen o rodine bude reálny.

Ja ho aj chápem, je v tom šikovný, ide mu to, má zdravé ruky aj chuť, len akúsi smolu...

@anonym_autor Zo zdravotného hľadiska by som materstvo neodkladala, aby neskôr náhodou neprišli iné komplikácie...

sisaka
18. aug 2025

Ak za tri roky nebol schopný rozbehnúť business, tak ho už nerozbehne, očividne nemá podnikateľského ducha. Na podnikanie nestačí mať nápad a vedieť niečo vyrobiť. Nechápem, ako niekomu trvá 3 roky toto pochopiť.
Jeden známy takto “podnikal”, až kým neprišli o krásny nový dom a ostali na ulici. Prichýlil ich strýko, ktorý im dal polorozpadnutý starý dom, v ktorom žijú dodnes.
Osobne by som dala ruky preč od človeka, čo nie je schopný triezvo uvažovať, nemá finančnú gramotnosť a odmieta prispievať do spoločného rozpočtu.

Môj muž podniká už takmer 30 rokov a v živote nebol v strate, ani na začiatku. Volá sa to zodpovednosť voči rodine.

liv1
18. aug 2025

Podnikat mal zacat popri praci, aby nenastalo presne toto. A tri roky je viac nez dost, aby sa to vsetko uz rozbehlo. Pravdepodobne 9-10 hodin v praci nie je, pretoze ak je naozaj, uz nikdy nezarobi viac. Musel by tam byt dlhsie a to potom nie je zivot, resp. to sa dlhodobo neda zniest. Reklamu sa da robit aj zdarma, alebo nie s nejakymi velkymi peniazmi. Najma IG, Facebook, Bazos, FB skupiny a podobne. Bez toho sa nepohne.

liv1
18. aug 2025

A ked tak, mal by ist do prace aspon na pol uvazok, kym sa to vsetko rozbehne. Ak sa to rozbehne. A ak sa to nerozbehne, tak bude mat aspon nieco. Vies rozchadzat sa s niekym v 35, koho mas rada, kto ta tiez podrzal… neviem no. Byt na tvojom mieste by som s babatkom necakala ani v tejto situacii co ste. Ze by som proste isla do toho risku. Kedze uvery nemate.

liv1
18. aug 2025

Taketo videjka potrebuje tvoj muz. Ved mu pomoz, zaloz ig, a zacnite. Fotit a tocit 😉 https://www.facebook.com/reel/1396989924912653/...

saprofytkaveronika
18. aug 2025

@anonym_autor mila autorka, ja mam 35, podnikame s manzelom, mame 2 male deti, momentalne podnikame v podstate uz aj s nimi 🙂 ale teraz k veci - co sa tyka rozchodu/rozvodu - na to mas urcite odpoved ty sama vo svojom ❤️. Ak s nim chces byt a citis to tak, komentare na MK to nezmenia. Ak sa teda nechces rozviest, a zaroven si sa videla v buducnpsti v tom podnikani s nim, sustred sa na to, ako rychlo pomoct nakopnut podnikanie... dajte zelenu aj snazeniu sa o babatko, pri realizacii novych napadov to pojde lahsie, nebudete mat cas sa sustredit na diagnozy atd... a este moja podnikatelska rada - neviem sice, co presne na zakazku tvoj muz vyraba, no ja by som okamzite navrhla aspon 1 "komercny" produkt, ktory zaujme sirsiu cielovu skupinu a ktory by vedel vyrabat relativne rychlo ako "cez kopirak". Tento produkt nech ma marketing, nech ho predava aj cez allegro, kaufland trhovisko a pod... Ten 1 komercny produkt moze ako cez kopirak vyrabat pomocnik a muz sa moze venovat tomu co ho bavi. Ak mu totiz ani teraz nevadi, ze nejde do plusu, moze mu byt jedno aj to, ze realne zisky mu bude generovat "copy paste" produkt, ktory ani nevyraba on sam. Drzim palce!

anonym_6086f5
18. aug 2025

Len aby ste potom ked sa konečne rozbehne kariéra nevrazili všetky peniaze do umelého oplodnenia. 🤷 Podla môjho gynekológa som bola súca rodiť ako jabloň, no opak bol pravdou. Začali sme v 31tke riešiť umelé oplodnenia a dočkali sme sa dieťaťa až v 33 rokoch a celkovo nas to vyslo na 10 tisíc €. Ďalšieho sme sa už žiaľ ani pomocou umelého oplodnenia nedočkali, no sme šťastní ze máme aspoň to jedno. Ak budeš mať trochu šťastia, tak možno aj s tvojimi diagnózami otehotneješ prirodzene, no to by ste mali začať okamžite. Inak rovno utekaj do centra asistovanej reprodukcie a daj si urobiť vyšetrenia aspoň ty nech vieš na čom si... minimálne AMH, aku máš ešte ovarialnu rezervu a koľko ešte (ak vôbec) môžeš čakať.

povuma
19. aug 2025
@anonym_autor

@1andrea111 Objektívne príčiny boli-sú napríklad:
Jednému sa práca robí pomerne ťažšie/neefektívne, nakoľko sú to veľké objemné ťažké kusy. Nemôže zobrať pomocníka, pretože zatiaľ nezarába.
Zákaziek nemá zatiaľ veľa nakoľko sa zmenila lokalita, kde podniká, nájom kde bol pôvodne sa predal.
Nedá sa nájsť lacnejší nájom, lebo priestory okolo 80m2 sú u nás nedostupné.
Jeden zákazník po tom ako mal platiť (3 000€ len za materiál, prácu ani nepočítam) tak sa dal do osobného bankrotu a peniaze nám nevyplatil.
A raz sa ešte napríklad stala nehoda s tovarom, vysypal sa/zničil sa... Nie našou chybou a tovar nebol poistený a zas bola strata cca 4 000€.

Potom neobjektívne príčiny, že by sa dalo byť v práci dlhšie, napríklad 12h (teraz býva 9-10h), mohol by si nájsť ďalšiu prácu, mohol by robiť nejaké "reelska" a dávať to na internet a pod čo nerobí.

@anonym_autor ja mám švagrinú v podobnej situácii, dali sa dokopy keď mala 35 a teraz jej ťahá na 41 a stále čakajú, kým si on dá dokopy dlžoby a podnikanie...ani svadba, ani dieťa...stále že ešte toto, ešte tamto....že ona si už nechce hľadať iného partnera...teraz boli 3x na dovolenke toto leto, tak ja už nechápem...či čaká do päťdesiatky...

mischy00
19. aug 2025

Tiež mám pocit, ze ženy odkladajú tehotenstvo ako kúpu psíka. Ze ráno sa zobudím a idem si ho zaobstarať. Ale to predsa takto nefunguje, počkať par rokov si človek môže povedať v 20- tke. Alebo mam uz 1- 2 deti a ak sa zadarí ešte aj v 40-tke, ok. Ked nie, nevadí, deti uz mám.

luccys
19. aug 2025
@povuma

@anonym_autor ja mám švagrinú v podobnej situácii, dali sa dokopy keď mala 35 a teraz jej ťahá na 41 a stále čakajú, kým si on dá dokopy dlžoby a podnikanie...ani svadba, ani dieťa...stále že ešte toto, ešte tamto....že ona si už nechce hľadať iného partnera...teraz boli 3x na dovolenke toto leto, tak ja už nechápem...či čaká do päťdesiatky...

@povuma Dlzoby a 3x dovolenka. Lol😃 ta sa tiez nedocka

povuma
19. aug 2025
@luccys

@povuma Dlzoby a 3x dovolenka. Lol😃 ta sa tiez nedocka

@luccys no veď toto, ale tak každý si je strojcom svojho šťastia, jej mladšia sestra má už troch pubertiakov...a ona stále len plánuje...

sidicek
19. aug 2025
@povuma

@povuma tak tiež nevieš ako to naozaj je , možno sa nedarí a nevesia vam to na nos.

lauruska_sumienka
19. aug 2025

mne vravel jeden starsi pan podnikatel, ze co on ma skusenosti tak sa mu neustale opakuje, ze je potrebne cca 3 roky sa starat, vrazat financie pokym sa nieco rozbehne a potom je to ziskove. pokial tvoj muz za tie roky do toho nesiel naplno, so vsetkym vsudy, ako sa hovori, potom naozaj premarnil cas.
Zdravy nezainteresovany rozum vravi, aby to nechal, ale pokial ty mas potrebu mu dat este sancu, tak ju daj na par mesiacov ale s tym ze za ten cas to rozbehnete na maximum a nech sa uvidi ci sa to rozbehne alebo nie. ak nemate financie na platene riesenia, pozrite sa po tych neplatenych. vyuzite v maximalnej miere socialne siete (prispevky, reels, v roznych skupinach povoluju ponuky od zrucnych ludi, nech vyuzije neplateny priestor na strankach pre rucne prace, nech si urobi svoju vlastnu webovu stranku, nech sa zaregistruje do roznych internetovych katalogov- nech o nom aj google vie a pod. Skvele je ponukat nejaky lacny, marketingovy produkt ktory ako pisala vyssie saprofytkaveronika by generoval prijem bez nejakeho zvlastneho casoveho a financneho zatazenia. Taktiez sa nesustredte len na sk ale aj zahranicie. Mam znameho ktory tvori obrazy z papiera, u nas v meste sice mal vystavy, hovorilo sa o nom ale nemal predaje, nejak sa mu podarilo oslovit nejaku pani v zahranici a teraz vsetky svoje diela posiela len do zahranicia, tu na sk ho nikto nevedel ocenit aj ked mal nadherne prace.
Vek 35 je hranicny pre plodnost zien, po tomto veku rapidne klesa moznost otehotenia a zvysuje sa riziko roznych genetickych poruch. Preto by som nedavala zbytocne mnoho casu do toho podnikania.
Drzim palce nech vam to vyjde a obaja budete spokojni

povuma
19. aug 2025
@sidicek

@povuma tak tiež nevieš ako to naozaj je , možno sa nedarí a nevesia vam to na nos.

@sidicek ale nie, ja mám s ňou dobrý vzťah, jej partner stále nechce....ona už chce, ale nevie ho presvedčiť že už má najvyšší čas....keby sa nedarilo, tak to pochopím, veď jasné že to nejde hneď...ale švagriná je stále v tom, že keď sa rozhodnú pre dieťa, že ho bude mať hneď....veľa rozhovorov sme mali na túto tému, snažím sa citlivo ísť na ňu....vidím že je nešťastná, i keď sa tvári, že je v pohode

brrunetkaa
19. aug 2025

Dieťa v žiadnom prípade a ani take podnikanie v žiadnom prípade. Keď ty prídeš o prijem tak čo sa bude diať? Z čoho budete žiť? Z čoho vychovávať dieťa? Celé zle 🙈 Panko nech zabalí podnikanie a ide pekne pracovať normálne…holt nie každý môže byt podnikateľ

amazonka13
19. aug 2025

🐘 Skús byť rozumné dievča. Ešte nie ste spolu tak dlho, aby si nezodpovedne zahodila spoločné roky života. Podnikanie väčšinou chce svoj čas, kým sa zakorení, rozbehne. Muž tomu svojmu očividne verí, zrejme to že je sám sebe pánom nie je jedinou motiváciou jeho snahy podnikať. Pracuješ v inom rezorte, takže sa ti v podnikateľskom sektore zrejme orientuje ťažšie. Myslím, že keď si počkala doteraz, ešte by si tomu, aj jemu mohla dať chvíľku času a šancu. Zvolila by som pokojný dialóg – drahý, mám svoje predstavy, chcem si zodpovedne naplánovať graviditu, ako si na tom ty? Dohodnime si napríklad spoločne pol roka. Ak sa za ten čas nič pozitívne neudeje, pôjdem si svojou cestou. Hotovo. Obidvaja budete vedieť čo riešite, do kedy máte termín, aký výsledok očakávate. Moja rada - neopúšťaj ho hneď, veď by to bola škoda, pokiaľ nemáš ďalšie výhrady. Vydrž, ak je fantasta, ktorý sa ďalej nepohne, tak to za ten čas zistíš a zariadiš sa podľa toho. Myslím, že s manželovým príjmom 0€ by si dieťa riskovať fakt nemala.

mischy00
19. aug 2025

Práca ma v prvom rade živiť človeka a nie ho len baviť. Je to samozrejme bonus navyše ale to nestačí. Ak by bol sám, dokedy bude takto podnikať? Ultimátum 3 roky je veľmi dlhá doba a on zrejme vie, preco to takto povedal. Vždy bude v živote niečo, prečo dieťa ešte nie. Polovica detí by tu nebola, keby sa na všetko dokonalo pripravené čaká.

lauricka
20. aug 2025

@anonym_autor tri roky nezarobí nič a stále rieši, že nie si trpezlivá? Wow. Máš 35 rokov. Ty už nemôžeš čakať. Už nemáš čas. Aká je šanca, že začne zarábať v najbližšom roku? Treba mu dať nejaké ultimátum asi. Na bábo toho veľa netreba, ale čím je staršie dieťa, tým je to drahšie.

libusak
20. aug 2025

Teraz kebyze za rozvedies... Kolko casu ti zaberie najst si vhodneho otca rodiny a splodit s nim dieta?
Ja by som ho prestala zivit a mozno nahnala na brigadu 🤷

evkatk
20. aug 2025

Na založenie rodiny treba mať pripravené podmienky. Najmä vlastné priestranné bývanie, finančné úspory na čerpanie cez MD, nemálo peňazí na výbavičku,... Tento manžel je buď neschopný a stále len v niečo dúfa, čo už malo byť vyriešené, no takýmto spôsobom nikdy nebude. Alebo je lenivý a nesnaží sa podnikať tak, aby makal. Podnikanie je veľmi ťažká práca a chce to človeka celého. Ja by som od takého išla čo najďalej, takýto v rodinnom živote neuspeje a narobí iba problémy. Rodinný život s takým je na prď a dieťaťu s ním pripravíš veľmi ťažký život.

alexanderkovacs
21. aug 2025
@13uzivatelka11

@anonym_923267 áno zrejme tomu nevenuje až toľko času..veď ako píše autorka .. vyhovuje mu to, lebo skôr začne aby mohol skoro skončiť 😀 takže asi čaká že bude pracovať 8 hodín denne ako niekde na tpp a bude hneď zarábať tisícky, ale myslím si že väčšina podnikateľov maka od rána do noci aby rozbehli biznis..

@13uzivatelka11 presne to som chcel napisat. Fakturuje 2000 za mesiac , to je strasne malo. Ked nema minimalne 5000, tak neoplati sa podnikat. Uspesny podnikatelia minimalne na zaciatku robili od nevidim do nevidim.

alexanderkovacs
21. aug 2025

@anonym_autor Fakturuje 2000 za mesiac , to je strasne malo. Ked nema minimalne 5000, tak neoplati sa podnikat. Uspesny podnikatelia minimalne na zaciatku robili od nevidim do nevidim. Bud ma malo roboty, alebobnechce viac robyt. Cele zle. Povedzte mu ze musi ovela viac zarobit, a hlavne byt zyskovy minimalne 2000e mesacne, lebo ako zivnostnik nema ani dovolenku ani P zaplatene.

margotka17
21. aug 2025

@anonym_autor zoberiem to z našej podnikateľskej stránky. Nás rozbeh trval cca rok. Bolo to ťažké, po 3 mesiacoch som povedala, že po vianociach skončíme, že to nemá význam. Zisk 0 a náklady na nájom, odvody, účtovníčka, tovar - neskutočne. Došiel pán, ktorý má svojim myslením nakopol neskutočne dobrou energiou, zrazu som to všetko videla inak. No a výsledok sa prejavil veľmi rýchlo. Tvoj muž si musí odznova premyslieť celý svoj plán, čo je ešte schopný pre svoju firmu urobiť, aby mu prinášala zisk. Chodiť do práce bez zisku je veľmi deprimujúce. Niekde musí robiť chybu. A áno, na prvé bábätko je už najvyšší čas. Treba sadnúť a prebrať to spoločne. Rodina, firma, tvoje zamestnanie. Popravde sa mi zdá aj tvoj príjem na to, že máš VS, pracuješ v nemocnici značne nízky.

viera012345
21. aug 2025

@anonym_autor Sadnite si spoločne a porozprávajte sa,že kto po čom túži, čo očakáva od najbližších 2-3 a rokov a urobte spoločné rozhodnutie,že napr.ak sa manželovi nezačne lepšie dariť v podnikaní/stanovte presný časový úsek, napr.18-20 mesiacov/, tak nastupuje plán B, čiže nastúpi do práce,aby ste si mohli dovoliť dieťa/píšete,že ho chce aj manžel, tak určite argument o rizikách počatia v zrelšom veku pochopí.V prípade,že manžel odmietne kompromis, máte na výber: nechať materstvo v neskoršom období na náhodu, alebo zmeniť Váš terajší život a byť matkou za každú cenu

majkamajusqa
21. aug 2025

No moja ked sa za 3 roky nerozbehol tak to uz nerozbehne nikdy. Hovori sa ze ked podniakas a nerozbehnes to dvoch rokov tak z toho nic nebude. Sami sme podnikali takze viem o com pises. Bud budes akceptovat ze ho budes mozno zivit do konca zivota alebo ostanes. Inak reklamu na Insta, FB ste skusali? Nic to nestoji a je to strasne efektivne

Strana
z4