Zaľúbená a naivná
Ahotje, musim vam to tu napisat, aby to bolo poucenie pre vsetky z vas, tkore ste sa zalaskovali ako ja, ale hlavne aby ste neboli take hlupe a hlavne NAIVNE ako ja. Svokra byva u svojich rodicov, lebo ex-muz alkoholik jej prehral dom (aj s pozemkom) na automatoch a dvaja ssynovia brali drogy. Rozobrali teda dom do poslednej tehly, predali co sa dalo a schatrany dom zabavili exekutori. S muzom byvame v najme, ale kedze sa mi podarilo otehotniet, zvazovali sme dom odkupit vyplatenim exekucii. To sa aj stalo, ale z mojich uspor, kym sme este neboli zobrati. Cize vyplatila som dlhy a zacali rekonstrukciu (s hypotekou na krku, uz ako manzelia). U pravnika sme spisali zmluvu, ze to a to islo z mojich penazi na tie a tie veci, ale dom na muzovo meno. Na to sa ale zacala ozyvat svokra, ze aj ked je to na muzovo meno, ona ma na dom stale narok. Dokonca sa pytala muza, kedy ju vzememe k sebe (v bucudnosti na starobu). Hovorim muzovi, nech sa nehneva, ale ja nemienim byvaat s nikym inym okrem neho a nasich deti. A o rodicov sa postarame ked tak budu nevladni. Svokra je totiz dlhodobo nezamestnana, zije s alkoholikom a viem si prestavit, ze by nam prekutravala veci. Zostala som vsak zaskocena, ako rychlo reagovala, ked sa dom prerabaa. Ja viem, ze tam prezila kus zivota, nemam problem s jej navstevou, ale aby sa mi tam sackovala aj s tym jej prepatym degesom, to isto nieeee. Uvedomila som si, ze to nebolo najlepsie rozhodnutie ist do toho a keby mozem, vratim to spat a hladame si dom inde. Poucenie pre dalsie nevesty: NIKDY nebyvajte so svokrou alebo jej blizkosti! aspon o dedinu dalej.
@irusa som rada, ze mas dobru svokru, ale ja to pisem pre tie, ktore to statsite nemaju.
tak to tam nepíšeš, že je to len pre tie....myslím, že každý je strojcom svojho šťastia...a čo sa týka tvojej skúsenosti...osobne by som nikdy nekúpila ten dom, pretože mohla si tušiť ako to dopadne a myslím, že málo kto v tvojej situácií by ten dom kúpil
a ako sa k tomu stavia muz? je na Tvojej strane? alebo si tam chce mamu nastahovat? Kde teraz byva? pomaha Vam?
mam par nevyjasnenych otazok:
1. svokra byva u svojich rodicov (teda strechu nad hlavou ma a "ma povinnost" postarat sa o svojich rodicov)
2. pisala si, ze jej ex-alkac vsetko prechlastal a este teraz ze zije s alkoholikom? to akoze dalsim?
3. preco je dom napisany na tvojho manzela a nie aj na teba? ked mate spolocnu hypo.
o dedinu ďálej? To je málo... Niekedy je dobré aj cestu k domu prekopať.... 😀
@mila23 muz si mysli to, co aj ja. A svokra byva stale u rodicov, vsak dom je zanedbany, nie je tam nic (ani linka, ani vana, ani bojler), vsetko predali jeho surodenci s otcom. A pomoc od svokry myslite? sama je na tom zle, a ani by som od nej nic nechcela, aby nemusela potom vykrikovat.
@nairia 1. presne tak, býva s nimi a mala by. Lenze casto sa mi aj jej mama stazuje, ze jej prispieva bud nic alebo velmi malo na domacnost. Takze nemyslim, ze by to bolo v nasom pripade ine. Ona len zavetrila peniaze a chce sa prizivit, nic ine v tom nevidim.
2. ano, to je uz treti v poradi. Toho predtym pustila k vode preto, ze uz zacal popri piti jej skaredo nadavat a fyzicky na nu utocit (skoro aj na jej rodicov). Inak by s nim bola doteraz. S muzom mame svoj nazor na jej vyber partnera, ale nestarame sa, ked sa citi stastna.
3. planovali sme to uz davnejsie, ale bola som dllhsie hospitalizovana v nemocnici, tak sa nedalo.
@autorka - dakujem za objasnenie.
no, tam asi len pravnicka rada ako sa to da spravit tak, ze v pripade nedajboze nejakej nestastnej udalosti ta draha svokruska nechcela vypoklonkovat z domu alebo ze by si sa jej ty nebodaj nedokazala zbavit. aj ked samozrejme podla vsetkeho nema ziaden narok na dom - to by bolo iba v pripade dedicskeho konania.
podla toho inak, co pises, tak ste asi celkom mladi, ked este stari rodicia tvojho manzela este ziju a svokra je asi chuda trosku zbludila dusa... vypocitava...
na toto pozor aj do buducna. stalo sa, ale snazte sa co najviac viest vsetky vydavky, naklady, evidenciu a podobne, aby ste hlavne boli chraneni, najma, ked ma prist do rodiny dieta.
Dom ste kúpili vy, z vašich peňazí a je napísaný na manžela? Akože čože???
@nairia vsak preto to chcem co najrychlejsie riesit. Vraj sa da spravit nieco take ako vklad do LV, ale to si este musim zistit. Kedze mame male babo, tak v pripade dedicskeho by aj tak dostala prd, tusim. To by slo na dieta.
@asia83 ano, bohuzial. Vsetko, co som si nasetrila ako slobodna, islo na dlhy a vyplacanie. Ale nenecham to tak. Jednoducho som chcela pomoct, bola som zalubena, naivna a svokra myslela, ze to zuzitkuje aj vo svoj prospech. Vsak k nam na navstevu chodi 3-4x do roka, donesie lacne COOP Jednota somariny a ona sa vyjadri, ze na sviatok cakala od nas peniaze? Alebo naposledy ze wellness pobyt 😀 uz toto vonia vyciciavanim.
Asi sa v právnickych veciach nevyznám, ale keď ste raz dom kúpili, tak aký už ona ma na neho nárok? Veď vela bytov v exekúcii sa predá a to akože potom bývalý majiteľ si stále môže robiť nárok, či čo? Akurát keď ste už manželia, tak dom má byť pol na pol, obaja vlastníci, toto by som určite riesila. Neviem, keď svokra žije s alkoholikom, a v zanedbanom dome, je to možno kruté, ale je to len jej problém, tak o čo ide? Keď si oni tam všetko popredali, tak nech si tak žijú...
to povedala,ze na sviatok cakala do vas peniaze? a ona vam dava peniaze na sviatok? Ak nie, tak ich nema preco cakat...svokra je riadne vychcana....kym bude ako-tak samostatna, tak by som ju domov nebrala...ako sa stara o svojich rodicov? pomaha im?
Je to nespravodlivé si aj ty dala peniaze na dom a písané na muža,spoluvlastníci ste obidvaja,môžeš čakať že ťa môže muž vyhodiť keď sa pohadate.
@jaskolka ona uz asi ani sama nevie, na co ma narok, ale viem urcite, ze sa chce k nam nanominovat. A ona zije u rodicov v dome, zanedbany dom je ten, ktory my prerabame.
@mila23 predo mnou sa tak vyjadrila, ze preco jej nik peniaze neda (nielen my, ale celkovo z rodiny). Ona je cudna, kazdeho sa strani, k nikomu nechodi, ale drahe dary by chcela. A co sa tyka starostlivosti o rodicov, viem iba to, co mi povedia - ze im neprispieva takmer nic a skoro stale je prec, mimo domu, u toho svojho druha. Vela ludi mi vsak hovorilo, ze ju videli s nim ist z krcmy, ale je to jej vec.
@cevricek40 mi hovor, je to nefer, ale myslim, ze ked uz mame dieta, tak to tak skoro nebude. Kym bude dom hotovy, dame to na poriadok, o to sa postaram. Inak sa tam ani nenastahujem a ostavam s dietatom v byte.
Tvoj manžel je jeden z dvoch svokriných synov, ktorí brali drogy?
@oli18 on jediny nie, ale jeho dvaja surodenci.
a nebolo by riešením ten dom celý ako je predať?
inak vidím, že tu furt riešiš svokru, svokru, svokru... ale svokra na dom nárok nemá, tvoj manžel áno, najskôr toto vyrieš. ako k tomu vôbec prišlo, že je len naňho?
Pokiaľ ste dom kúpili ako manželia, patrí vám obom. Ale rozum mi zastal. Treba to riešiť právne a svokru úplne odstrihnúť.
@zuzanka.zuzu neviem, kto by kupil taky zanedbany dom v takej dedine, kde nic nie je. A kolko za taky dom dostanes? mame dieta, treba niekde byvat vo svojom a ked je uz aj hypoteka. A poriesim, inak tam s dietatom nepachnem.
@asia83 nie, ja som to vyplatila este pred svadbou, lebo hrozilo, ze dom pojde do drazby a dalsia vec, ze sme chceli svoje byvanie. Riesilo sa to tak rychlo, ze vlastne som si to ani neuvedomila.
No ak tvoj muž má postoj,že nedovolí sa mame nasťahovať,tak buď v kľude. To že je dom po kúpe,za tvoje prachy,písaný len na muža,je chyba!! Akože prečo? Že to bol jeho rodičovský dom,tak zato len na neho? Ale za tvoje peniaze... nechápem...my sme s mužom kupovali dom ešte ako slobodní, on dal viac,ja menej ale automaticky išlo všetko na polovicu, doteraz sme podielnici... nemáme BSM. Ešte že máte to spísané u notára ,že si dávala svoje financie,ale myslím že s tym,ak by nastal problém veľa neurobíš.
Svokru nerieš, keď zadre kravovinu typu prachy na narodky, otoč to že ako vy nám dáte? Ako ďaleko bývajú starí rodičia tvojho muža? Teda aj svokra teraz? A rázne,a veľmi rýchlo by som jej s mužom povedali,že nech absolútne neráta s možnosťou,že sa po dokončení rekonštrukcie bude môcť prisťahovat!!! Dom je Váš,a vašich budúcich deti. Nonsens
Fuuu, tak primarne si mala dom napisat na seba, osobne by som nedala za nieco peniaze a vlastne nemala narok na nic. Okamzite treba ist za pravnikom a toto poriesit. Lebo svokra si mysli, ze dom je synov, co papierovo je. A ked syna spracuje, Ty si mozes vies co. Nebude ani byvanie, ani peniaze, len natahovacky po sudoch. Ked si dom kupila este pred svadbou, preco ste ho prepana, napisali na buduceho manzela? Ci aj on dal peniaze nan, spolocne ste to? 🙈...Keby ten dom bol napisany na Teba, tak ziaden problem, je de facto Tvoj a hotovo. Ked by ste to uz nadobudli po svadbe, tak by bol sucastou bsm-ka.
Nechápem preco reko ustruujete nieco, co ako si napisala bolo "rozobra e do poslednej tehly" preco ste nekúpili nieco v obyvatelnom stave? Z h*vna sa bic neupletie...
Najvacsi chuj je ale tvoj manzel, ktory ta nechal vyplatit dlhy vytvorene jeho mamou a pekne dom na seba a hypoteku na vas oboch. Kde si mala hlavu dievca? Dufam, ze ta zmluva kde je tboj vklad mas bezpecne ulozenu mimo manzelovho dosahu a vedomia aby ti ju neznicil.... Cele to moc smrdi
@mariejenka byva v dome svojich rodicov, ale skoro vobec tam nie je. Vacsinu casu travi u toho svojho praitela, ktory ju podla mloho nazoru len vyuziva. Ja ju neriesim, je mi ukradnuta, ved kym nebola svadba a tehotenstvo, tak o nas nezakopla. Teraz nas navstivi iba preto, aby ju susedia videli alebo keby sa niekto pytal.
@nevenka rekonstrukcia len zacala, ale nepojdem tam s dietatom, kym to nebude AJ moje. Lebo viem, ze moze zakrocit manzel (nielen pod vplyvom svokry), ale moze mu hrabnut "na stare kolena". Nase male zboznuje, takze bud - alebo.
@kitycat v podstete preto, lebo pozemok sme mali zadarmo a ten dom sice bol zablokovany exekutorom, ale tym, ze je v takom stave v akom je, nebola to horibilna ciastka.
a este k tomu by som doplnila, ze sice objaa jeho mamu respektujeme nech je aka je, ale muz, ani jeho surodenci, k nej nemaju vytvoreny nejaky hlboky vztah. Vychovavali ich stari rodicia, ktorym su vdacni a s tymi sa aj najviac stykaju. Svokru po rozvode vzdy zaujimali len druhi chlapi, s ktorymi zila a starala sa o nich. Na svoje deti z vysoka s**la. Aspon co viem z rozpravania od muza a ich pribuznych. Takze z jej strany to moze byt jedine vypocitavost falosna. Ja len dufam, ze neovyplyni muza a stihneme dat veci do poiradku. Lebo viem si predstavit, ze aj jej musi byt otupno, ze tam cosi prezila, tak isto bude hrat na city.
ty kokos. Nems rozum. Do takej nehnutelnosti by som nedala 5 korun. A este nie je tvoja. Do takej rodiny ani na navstevu a ty si nechas decko urobit. To je cela rodina chora.
no ak sa svokra nestarala ni o svoje deti, tak by som vobec nemala ziadne vycitky a nech ani nerata zeby s vami byvala.....rychlo poriesit pravne,aby bol dom na oboch ...
@stanulienkat ja si dobre rozumiem so vsetkymi z jeho rodiny, su to svkeli ludia, to iba svokra je taka divna aj s tymi jej dvoma synmi. Ona vzdy iba za peniazmi narielakala, ale zeby zacala zmenou od seba, to nie.
Ja len daak nechápem keď ti si kúpila ten dom prečo to je na manželovom mene a nie na tvojom..alebo obaja zapisany ako majitelia domu..Prepač ale si fakt velmi naivna..
dom predar a kupit uuuuplne inde a druhy...spolocne

no nemá každý takú svokru akú máš ty...mne moja svokra veľmi pomohla a pomáha ako len vie