Zaslúžia si súrodenci rovnaký podiel z dedičstva, aj keď sa o rodičov stará len jeden?
Sme traja súrodenci – ja, brat a sestra. Rodičia sú už starší a čoraz viac im pomáham ja. Vozím ich k lekárom, vybavujem papiere, upravujem dom, beriem ich na nákupy. Brat býva v zahraničí, sestra v tom istom meste, ale „má toho veľa“ – klasika.
Keď sa riešila rekonštrukcia kúpeľne, navrhli, že si ju rozdelíme na tretiny. Ja som to samozrejme vybavil – majstrov, nákupy, aj som tam fyzicky makal. Oni len poslali peniaze (a ani nie načas).
Minulý týždeň mama zahlásila, že dom prepíše na všetkých troch rovným dielom. A mne vtedy niečo puklo – vážne je fér, aby sme mali rovnaký podiel, keď som do toho vrazil roky starostlivosti?
@mandzula je to výsostne o slušnosti a morálke, len to má málokto, aj moja mama bola za to že rozdeliť rovným dielom, ale my sme sa rozhodli ináč a teraz vidí že čo všetko brat ktorý po prehováraní sa podujal o ňu postarať, musí všetko zabezpečovať, tak je rada že sme sa ako deti správne rozhodli, ja by som sa prepadla od hanby čakať na dedičstvo keď ju neopatrujem a moja pomoc je len že kúpim jej veci na oblečenie, nové kreslo a záhradný nábytok, voláme si každý deň ale to nie je postaranie sa o rodiča
@alenka58 Nie,nezmenila. Nepoznas ma. V tomto sa moj nazor nikdy nezmeni. Surodencom patri to iste,co mne. Ale nech si robi kazdy ako chce. Ak niekomu stoji za to rozhadat sa so surodencami,jeho vec. Ja si ctim rodinu a svojich surodencov. Nech sa stane cokolvek,vzdy musi rodina drzat spolu. Tak sme boli vychovani a tak budem viest rodinu aj surodencov aj po smrti rodicov.
Aj my sme to takto mali ja som sa starala a dvaja súrodenci nie, ale vôbec som to na dedičskom neriešila - bola to moja iniciatíva z lásky k mojím drahým rodičom - a tiež som sa chcela vyhnúť konfliktom so súrodencami
@mandzula A núti niekto autora bývať s rodičmi?
@alenka58 Len či to autor nerobí preto,aby dostal viac.....
@123_monika netusim. Ty ano? Faktom vsak je, ze rodicia raz zostarnu - a moznosti su dve - 1. domov dochodcov alebo 2. doopatruje ich dieta, vacsinou jedno a otazka autora sa stava aktualnou.
Prva otazka, byvas s rodicmi?
Ak sa o rodicov staras a pomahas kvoli dedicstvu tak to nerob, to sa vola vypocitavost. Mama mozno schvalne povedala ze vsetci dostanete rovnym dielom aby si pochopil ze aj ked im pomahas viac ako surodenci nedostanes.
A aby si nebol prekvapeny, ak ty prestanes a sestra sa zacne o nich viac starat alebo navstevovat, tak kludne mozu prepisat dom na nu. Za zivota si mozu robit s majetkom v podstate co chcu.
Pri dedeni to tak je ze sa ide rovnakým dielom pokial tí rodicia nerozhodnu uz vopred inak u nas sa tak dedil starorodicovsky dom ze patril tomu kto v nom zostal a doopatroval s tym ze surodencov vyplatil nejakym dielom to bolo na dohode medzi vsetkymi surodencami s ta ciastka bola taka "symbolicka" este pocas zivota rodicov kym tam zili... tak sa to dohodlo dopredu s tym ze naklady s lekarmi a naslednou starostlivosťou atd boli na nom a vedel o tom a ratal s tym uz dopredu...ked uz potrebovala 24 h opateru, tak babku supol do domova ktory bol plateny z jej dochodku hoci sa stale ohanala papierom ze tam musi dozit 🤷 a samozrejme rozvadena cela rodina a nik sa s nikým nebavi po jej smrti lebo to cele...."odrbal" a potom sa zistilo ze ona cely cas co tam byvala platila z dochodku polovicu nakladov na byvanie a tam traja dospeli zarabajuci ludia 🤷 no cele zle... Takze neviem je to hodne aj na svedomi dotycneho ....u nas to bolo v konecnom dosledku na prd a kedze babka to nijak nechcela riesit hoci na to mala papier a nechcela az sa jej deti vlacia po sudoch tak to dopadlo takto bola z toho velmi nestastna v konecnom dosledku ....
Ha,ha.Relevantne su nazory od niekoho, kto sa niekolko rokov realne staral o rodica a zaroven sledoval tie navstevy surodencov raz za uhorsky rok, kedy este on na ziadost rodica robil specialne pohostenie, tak utekaj dokupit petrzlenovu vnatku, nech to pekne vyzera, lebo Jozko pride a patri sa ho predsa pohostit. Ak by sa moj brat takto staral o nasich rodicov, nikdy v zivote by som neprijala rovnaky podiel dedicstva.
@mandzula presne tak. Aj keď sa ten druhý, tretí súrodenec sťahuje na míle ďaleko musí uvažovať aj do budúcna čo s rodičmi na staré kolená, lebo nie každého klepne pepka a je do hodiny po ňom. Nikto nevie či jeho rodič nebude potrebovať aj 20 ročnú starostlivosť. Najskôr menšiu, ale predsa a neskôr už väčšiu. Alebo počíta s tým, však súrodenec doopatruje. A to nie je vypocitavosť? Ja idem za svojimi cieľmi a nepozerám naľavo, napravo, ,...
@marca12 práveže my vychádzame výborne a vážime si jeden druhého, uznáme tomu čo robí pre rodičov najviac a opatruje, charakter by mi nedovolil si nechať rovnú čiastku keď toľko neprispievam k opatrovaniu, u vás to nie je o charaktere potom jeden sa môže aj zodrať to nie je súdržnosť
@123_monika starať sa o starého človeka v tomto duchu aby dostal viac je odvážne, je to veľmi zložité na to aby to bolo len tak, to môže povedať len ten kto sa nestaral, z diaľky je všetko jednoduché je to presne tak ako starať sa o deti z diaľky je to jednoduché ale akonálne máš svoje je to o inom
U mojej mami to bolo tak ze boli 4 ria súrodenci 2ja sa odsťahovali 200km od rodiska a 2ja bývali v tom istom meste.Ich mama mala svoj byt asi 20km od nich a chodila tam iba v lete.Zvysok roka byvala u dcery mojej mami sestry ktorá sa o ňu starala keďže bola chora.Roky u nej byvala až do svojej smrti.Zvysni 3ja súrodenci automaticky prenechali byt po ich mame svojej sestre.Ale sestra aj tak svojim súrodencom dala nejaké peniaze.
Každému dieťaťu rovnako. Láska rodičov sa nemeria peniazmi. Či azda sa staráš o rodičov len kvôli peniazom? Hnus
Prosím ťa, napíš, či bývaš s rodičmi, nech "môžeme hodiť kameňom" 💪
Autor, ja toto všetko čo si vymenoval považujem za bežnu starostlivost o rodiča. Vacsi podiel na dedicstve by moralne patrilo tomu kto doopatruje, ciže prebaluje krmi, vzda sa prace. A to este teraz neviete kto z vas bude opatrovat
@darina77 aj ta normalna starostlivost vsak vyzaduje cas, ktory "mina" len jedno z deti, o to menej ho ma pre seba, partnera a deti. Ak sa hrame na spravodlivost, nech su teda spravodlivi aj zvysni surodenci a casu venuju rovnako. Ci odkedy sa rata starostlivost a opatera? Az ked rodic nevladny lezi na posteli?
@hrasocek12 a ze sa nestaraju zvysne deti, nie je hnus?
Treba si to odkomunikovat....aby tvoji súrodenci prispievali na opateru rodičov, alebo aby ste platili DSS....inak vám to pokazí vzťahy......alebo možno rodicia majú svoj zámer.....a majú právo si urobiť so svojím majetkom co chcú....
@pieksamaki pohybujem sa okolo týchto vecí, nechcem konkretizovať, áno rodičia majú právo spraviť čo chcú, ale súrodenci majú byť morálni, veľa súrodencov prichádza po rokoch len kvôli dedeniu, rodičov nevideli roky aj 20 rokov, vôbec sa nestarali žiadnym dielom a vždy ma to prekvapí keď prídu zo zámoria aj kvôli 10000, kde ešte ani nie je predaný schátralý dom a už chcú od súrodencov peniaze a nie je isté či sa predá, lebo súrodenci doplácali DD on sa nepodieľal, prípady sú rôzne ale chamtivých ľudí je veľa, následne to tak aj vyzerá so vzťahmi v rodine
@alenka58 ano, ja keby som bola notarkou, tak by inak vyzerali dôslednosť🙂 ..... da sa všetko aj vyčísliť aj úsilie človeka sa da dat na papier a podpísať súrodencami......to všetko potom pri dedeni musi zohľadniť notar...ale to musia byť uvedomeli ľudia ....
Hej...príbehy sú rôzne....no vždy sa da nájsť nejaké rozumne riešenie....ak ľudia chcu
@alenka58. Tu platí co nie je na papieri...pri dedinskom neexistuje
@hrasocek12 že vraj hnus,úplne smiešne, ešte nakoniec on je za zlého čo sa stará, obetuje svoj čas, možno na úkor svojej rodiny a tie deti, ktoré na rodičov kašlú sú v poriadku...samozrejme nevieme, či autor býva s rodičmi, to by menilo situáciu

@alenka58 Ako som pisala vyssie,ja viem,co je to starat sa o rodicov. Zazivam to na vlastnej kozi a necakam,ze od nich dostanem dom. Rovnake právo na dedicstvo maju aj surodenci. Oni nemozu za to,ze byvaju daleko. Co sa maju prestahovat domov?