icon

Zasnúbený družba

stella2x
5. feb 2017

Ahojte, mam taku kuriozitku a zaujimam sa o to, ci to tak vidim len ja, alebo by som si mala posunut hranice tolerantnosti. Kamarati nas zavolali na svadbu v juni a my tak isto ich v septembri. Nedavno z nich vyslo, ze prosia mojho snubenca aby robil zenichovy druzbu (nie hlavneho) lebo nevesta ma 4 druzicky, tak nech ma aj zenich 4 druzbov. Po tomto som sa uz na svadbu prestala tesit. Priatel sa ma pred nimi spytal, ci mi to bude vadit. Povedala som, ze mi to vadit nebude, ak to nebude vadit nemu. Dalej sa ale jeho uloha nerozoberala, len, ze sa budu so zenichom obliekat, fotit a pod. Ale cim viac nad tym rozmyslam tym menej sa mi to paci. Uz mame spolu dietatko. Cize sa vidim asi takto: priatel pojde na svadbu o par hodin iste skor (obliekat sa so zenichom) ja tam pridem sama s dcerkou...budem sa citit ok? Priatel sa bude fotit v skupinke druzbovia, druzicky, zenich, nevesta...ja budem stat oďbdalec a prizerat sa...priatel bude stat pri oltari s ostatnymi druzbami a ja s malou v skupine ostatnych hosti...priatel pojde v noci uniest nevestu (mozno) ja tam ostanem vladtne sama, dcerka uz...ustali by ste to?

limetka55
6. feb 2017

@stella2x Mozno by bolo dobre, keby tvoj snubenec zistil, co vsetko bude jeho uloha druzbu obnasat a podla toho sa zariadil.. Teda ci nebude mat vela povinnosti a bude sa vam moct venovat, alebo to uz je moc a aj sam uzna, ze by bol radsej pri vas..

alaguema
6. feb 2017

@stella2x čiste technicky vzaté, je to normálne, keďže tvoj priateľ je stále slobodný muž. Nie je ženatý. Nerob z toho, že strávi pár momentov bez teba, takú drámu. Pár predsa tvoríte, aj keď nie ste fyzicky pri sebe. Snáď chodí na záchod sám a tak podobne 😉

esther03
6. feb 2017

@stella2x z mojho pohladu je to neslusne volat za druzbu muza zasnubeneho, ktory ma prist na svadbu s coskoro uz buducou manzelkou a dietatom. Za mna je to netaktne a dla zvykov druzbovia maju byt slobodni a ku kazdemu druzbovi patri druzicka s ktorou ide do kostola (svadobnej siene), viac menej sa jej spolocensky venuje pocas vecera. Zadani s partnerom (u nas aj nezosobaseni ak partnerka ide na svadbu) sa za druzbov nedavaju lebo logicky je to trapas ked tam ma partnerka sediet pri stole sama (druzba s druzickou sedia pri sebe, oprosti sebe...). Spytala by som sa kamaratov co bude uloha druzbu. Ak len par fotiek, to by som nechala tak, ale ak by to bolo v style, ze ide vlastne za "partnera" inej druzicke tak na to by som nepristupila. A to nie som ziarliva, ani majetnicka len mi to pride proti spolocenslemu bontonu. Btw len tak na okraj k ostatnym diskutujucim, som nevedela, ze na MK sa riesia len politicke, ekonomicke a zdravotnicke vysokoodborne temy ked diskusia zakladatelky sa im zda malicherna volovina. Boze baby, ved sa len opytala, nemusi to byt problem kvoli ktoremu cele noci nespi 🙂

natalka13
6. feb 2017

@esther03 palec hore
ak ma druzba byt iba "len tak" naco? aby sme mali pekne fotecky? do poctu? aby to pekne vyzeralo 4 druzicky 4 druzbovia.
To je take malomestiacke.

Ak ma spolocnesky zabavat druzicku cely vecer a venovat sa aj hostom, pomahat okolo vsetkeho na svadbe,nech volaju nezadaneho.

terezka1947
6. feb 2017

@stella2x ja som si myslela,ze ty na svadbu nepojdes,on tam bude mat "svoju"partnerku.....tam by som problem videla
ale pokial on ma skor "reprezentativnu"ulohu druzbu...tak co riesis????vedtam budete spolu...a ze na fotkach nebudes?ze bude obliekat druzbu,atd?
ved je to asi kamarat,je to normlane...dokonca,niektore pozvania su cest....tak preco kazit kamaratstva...teraz naozaj nie je najmensi dovod nieco riesit

alaguema
6. feb 2017

@esther03 tak vieš, tieto tradície pochádzajú ešte z dôb, kedy sa dievčatá vydávali takmer všetky do 20-tky a chlapci detto. Slobodní boli, aj keď mali vyhliadnutú nevestu, kým neprebehli ohlášky v kostole, tak to nikto nejak extra verejne neriešil. Zadaný bol ten, kto tie ohlášky mal. Dnes nie sú ohlášky, najprv majú dieťa, potom zásnuby, potom svadbu a do toho všetkého vyžadujú, aby boli vnímaní tradične...Aj ja som sa vydávala a mali sme už dcérku, nič zlé na tom nevidím. Ale upustili sme od tradícií. Tváriť sa ako manželka a nebyť ňou, je trochu smiešne. A očakávať, že moje kamošky ostanú nezadané do 32 (kedy som sa vydávala), zas nereálne. Ale niekto má tradície rád a chce to tak. Ak si pozývajú za družbov aj zadaných, tak je to asi tým, že dnes sa ľudia berú neskôr a logicky už v tom veku má každý minimálne frajera/frajerku.

mijo53
6. feb 2017

@sissy27 nerozmýšľaš dobre, priateľ a snúbenec to nie je to isté, snúbenec je vyšší level a že jeho povýšili, skôr ponížili, oni majú dieťa a tvoria rodinu, to ho mohli radšej pozvať za starejšieho, viac by mu to pristalo a tak rozbíjajú rodinu

mijo53
6. feb 2017

@fidorka7 presne ako hovoríš, družba sa má venovať družičke, či potom pôjde k snúbenici a družička bude sedieť sama ako puk? dá sa to poriešiť aj tak, že jeden družba ide s dvoma družičkami, ale potom tancovať klasické tance s dvoma naraz je ťažšie

mijo53
6. feb 2017

@babucika jeho poctili a ju úplne ponížili, ale Písmo hovorí, kto je povýšený , bude ponížený a kto je ponížený, bude povýšený

mijo53
6. feb 2017

@andalika no s kým si ju užije, keď on ako družba by sa mal venovať svojej družičke

mijo53
6. feb 2017

@fidka79 akí kamaráti, priatelia, veď jasne píše v téme, že sú snúbenci

Dievčatá všetky, jedna za druhou skoro, vy ste nikdy neboli na svadbe družičky, že neviete, kto má akú rolu? družba - družička, starší /prvý/ družba - staršia družičky /to neznámena, že vekovo musia byť starší/ ale riadia celú skupinu mladých, zvyky a pod. a potom starejší /starosta/, ktorý má príhovor v rodine nevesty, dovedie ženícha do domu nevesty, začne modlitbu pred jedlom, vyberá peniažky od hostí /podľa zvyku toho ktorého kraja/ a sedí blízko mladých, dáva pozor na celý priebeh svadby

terezka1947
6. feb 2017

ja by som asi uvazovala tak-co to obnasa byt druzbom na tej svadbe...lebo mozno ho chcu fakt iba do poctu,na obleikanie,fotenie,trebars na unos...a to by problem nebol
ak by tam mal pridelenu druzicku a mal by mat celu svadbu nejake speci povinnosti a spojene s tou druzickou-taaaaak to je divne,divne od tych,co ho pozyvaju,ale aj od toho,kto to pozvanie prijal
takze zakladna otazka,na kt.nepozname odpoved a asi ju nepozna ani autorka tema a moooozno ani jej partner je-co sa tam od neho ocakava?

alaguema
6. feb 2017

@mijo53 keď už takto tradične to vnímaš, tak nechápem, ako môžu byť snúbenci, keď už žijú ako manželia. Zásnuby predchádzali svadbe a bol to prísľub budúceho spoločného života. Vyjednala sa "cena" za budúcu nevestu, tá dostala prsteň a čakalo sa na svadbu, do ktorej malo dievča ostať pannou. Oni spolu žijú, majú dieťa...tak aké zásnuby? Z hľadiska tradícií, oni nie sú ani manželia, ani snúbenci. Ona by bola v čase, keď sa tie tradície držali striktne, tak ako to ty prezentuješ, prespanka. Slobodná žena s dieťaťom.

mijo53
6. feb 2017

@alaguema frajera, frajerku môže mať, ale zasnúbený to je je niečo iné, niekto sa zasnúbi len odovzdaním prstienka, niekto pred rodičmi oboch mladých, niekto dokonca pred kňazom v kostole, snúbenec by sa mal venovať snúbenici či majú alebo nemajú dieťa, a ohlášky v kostoloch sú, aspoň v našom meste, tie sa robia preto, aby niekto z veriacich, kto vie o vážnej prekážke, mohol zabrániť neplatnosti sobáša /osobne nepoznám taký prípad, aby sa to stalo , ale je to tak /kňaz po ohlásení /ohláške/ povie, kto vie o nejakej prekážke, nech to ohlási kňazovi v kancelárii

mijo53
6. feb 2017

@terezka1947 no veď podľa mňa je jasné, že ak sú 4 družičky a chcú 4 družbov, tak by sa mal zabávať s družičkou, to je úloha družbu na svadbe

sissy27
6. feb 2017

@mijo53 prosím ťa, porozprávaj mi o tom viac 😀 zasnúbenie pokiaľ viem, je len slovný prísľub medzi dvoma ľuďmi, nič viac... nevyplývajú z toho absolútne žiadne záväzky ani právne nároky... snúbenec nie je žiadny oficiálny status (ak samozrejme nerátame facebook a modrého koňa 😂 ), sú to stále dvaja slobodní ľudia.
A keď sa tu chceš aj ty hrať na nejaké tradície, staromódnosť s kostolné sľuby, tak si v prvom rade uvedom, že ona je už raz rozvedená, dieťa počali bez manželstva, takže asi toľko... Takže kľudne on môže byť družba 😀

sam2
6. feb 2017

@mijo53 ak to beries takto straaasne tradicne, tak ja dufam, ze sa nevesta nebude vydavat v bielych satach, lebo panna uz teda nie je 😉
Cize ja si myslim, ze dnes sa druzicka/druzba berie skor na americky sposob... take tie tradicie ake popisujes sa vidia uz len malokedy....
@stella2x a ty zisti co vsetko tato funkcia zahrna. Ja by som z toho tragediu nerobila, ale to som ja.
Inac toto vsetko ste mali mat vyjasnene uz predtym ako ste prikyvli. Vtedy, ked sa ta pytali, te ci suhlasis si si mala pozistovat co vsetko bude musiet snubenec robit. Ci bude iba "malomestiacky" na image pri foto, alebo bude robit garde druzicke a podla toho sa zariad

mijo53
6. feb 2017

@alaguema presne ako hovoríš, to je dnešná doba, že všetko je hore nohami, najprv dieťa, potom manželstvo, v našej celej rodine, také nepoznám

sissy27
6. feb 2017

@mijo53 a na normálnej svadbe sa zabáva každý s každým, nie že družba s družičkou a ženích s nevestou a hotovo... alebo možno ja som bola vždy len na nenormálnych, kde vládli takéto "voľné mravy", že sa ľudia navzájom pozoznamovali, tancovali s kým prišlo, aj baby spolu, aj nie len v pároch, no hotová sodoma-gomora velebnosti 😨😂

mijo53
6. feb 2017

@sissy27 áno je to prísľub dvoch mladých ľudí, ktorí majú morálne záväzky, neriešia právne veci v tomto štádiu, sú slobodní a berú život vážne, Že je rozvedená autorka to neviem, nedočítala som sa

mijo53
6. feb 2017

@sam2 no máš pravdu, to by väčšina musela byť v čiernych šatách

sissy27
6. feb 2017

@mijo53 tak dočítaj 😒 no vidíš, slobodní sú, sama si potvrdila, takže nič mu nebráni ísť za družbu...

mijo53
6. feb 2017

@sissy27 slobodní som myslela v inom zmysle, sloboda ako taká, nie v tom zmysle, že slobodný=nezadaný

sam2
6. feb 2017

@mijo53 tak to prosim ta neber tak vazne... dnes je iny svet ako pred 150 rokmi. Doba isla dopredu.... a to hned neznamena, ze je to zle. Vsak sme sa nezasekli v dobe, kde si mysleli, ze zem je plocha doska.... je 21.storocie....
To, ze on pojde za druzbu, zakonite neznamena, ze bude robit garde druzicke a bude ju musiet zabavat. V dnesnom ponimani maju tieto funkcie uz trosku iny charakter

jasminet
6. feb 2017

teraz neviem ci som by som sa nemala dodatocne urazit a ofucat - moj vtedy nastavajuci isiel za svedka kamaratovi - na obrade stal v kostole za zenichom a ja som sedela uplne vzadu v kostole s jeho dalsim kamosom... fakt tragedia 😀 aspon ze nas posadili vedla seba a mohol si so mnou zatancovat na zabave 😀

stella2x
autor
6. feb 2017

Par diskusii som tu uz precitala, a na jednej strane sa tu presadzuje, ze svadba je uz prezitok a ludia na to, aby boli spolu nepotrebuju papier a vedia zit ako manzelia aj tak. Teraz vsetci hore tvrdite, ze vlastne bez papiera sme slobodni, ze ak mame dieta tak to nic neznamena a, ze spolu zijeme ako manzelia - to je len detail, mna by ste najradsej ukamenovali za rozvod a inym zenam v diskusiach radite, aby sa rozviedli.
Ak sa vratime k povodnej teme, zopakujem este raz. Nikdy som sa s tym nestretla a tesim sa prispevkom, ktore su konstruktivne a k veci.
Ostatnym zenam som tu dala priestor trochu zamudrovat a uzit si svojich 10 sekund slavy. Partner ako druzba ide, lebo to uz slubil a nebudeme to menit. Ja som sa ukludnila, pretoze som si tu precitala, ze to je bezny zvyk. Na svadbe som bola naposledy mojmu bratovi pred 10 rokmi a tam som take nevidela...a myslela som si, ze na to tu tie fora su, aby sme sa pytali a dostavali odpovede a nie aby tu niekto analyzoval zivot zakladatela temy. Aj ked je to niekedy zabavne citat...

stanulienkat
6. feb 2017

Naco tu rozoberas potom problemy hodne puberty? Najprv ti to nevadi,potom ano. Co budes robit,ked pridu SKUTOCNE problemy?

stella2x
autor
6. feb 2017

A k tej ulohe, zistila som si ako to bude. Aby ste tu nepolemizovali. Bude s druzickou kracat k oltaru pred nevestou a zenichom, tam ostane stat. Potom pojde odoberat kvety od gratulujucich. Potom sa pojdu fotit, potom po tanci zenicha a nevesty bude tanec druzbov, potom budu hry kde sa ucastnia druzbovia a druzicky, pretoze by malo ist o nejake srandy a je dobre aby ucastnici hier vedeli dopredu o co pojde, potom bude unasat nevestu a medzi tym bude somnou. A mozno to bude nakoniec cele inak a na celom programe nebude na 100% lebo bude chciet byt pri nas. Snad som odpovedala na vsetky vase nezodpovedane otazky, a mozeme to uzatvorit.

stella2x
autor
6. feb 2017

@stanulienkat no ved potom napisem tebe aby si mi s nimi pomohla, deal?

terezka1947
6. feb 2017

@jasminet vidis to????
a moja svagrina nechcela ist za krstnu detom preto,lebo jej priatel by sedel v kostole sam🙂
dokonca sme dostali podmienku,bud pbude krstny aj on alebo ona nebude-tak nebola🙂
ale predchadzalo tomu tiez speci "cislo",ked na nasej svadbe bola svedkom vlastnemu bratovi a celu svadbu je ofucana,na vsetkych fotkach z kostola,leeeeeeebo priatel sedel chudak sam medzi dalsimi 100 hostami v kostole-co na tom,ze na svadbe sedeli spolu...aaaale tych par minut bola tragedia
skoda-lebo za svedkov a za krstnych rodicov si ludi vyberame a vyberame ako poctu,nie a trest,hmmmm